Management nieuws | ICTberichten.nl - Nieuwsselectie voor ICT beslissers

Management nieuws

 

Berenschot: digitalisering domineert de directie-agenda

Berenschot onderzocht de digitale aspiraties van de ‘boardroom’. Conclusie: de inzet van nieuwe technologie is dit jaar hét thema. Speciale aandacht is er voor big data, analytics en digitale veiligheid.
Lees verder


Denken als Bill Gates – Hoe ICT uw organisatie verder brengt

Bill Gates houdt tweemaal per jaar een denkweek. Ongestoord leest hij dan boeken, komt hij op ideeën en bedenkt hij briljante plannen. Houdt u ook al ‘denksessies’? Deze suggesties helpen u op weg.
Lees verder


Tips voor het bijhouden van nieuwe technologie

Hoe blijft u op de hoogte van technologische ontwikkelingen? Hoe maakt u een verantwoorde keuze? En vooral: hoe borgt u bij de implementatie de kennis? Zeven belangrijke tips op een rijtje.
Lees verder


Universele norm voor IT projectstatus is een illusie

De commissie Elias stelt voor om een universele norm te formuleren om de status van IT projecten te kunnen bepalen. Zo’n one-size-fits-all norm lijkt een illusie.
Lees verder


Tips om meer te leren van fouten bij IT projecten

De project-ezels blijven zich bij veel bedrijven steeds aan dezelfde stenen stoten. Hoe komt dat en hoe kun je voorkomen dat dezelfde fouten steeds opnieuw gemaakt worden?
Lees verder


Gartner: IT leiderschap vraagt meer inzicht in de bedrijfscultuur

Gartner adviseer tech-leiders om meer aan introspectie en persoonlijke ontwikkeling te doen. Ze worstelen namelijk nog steeds met bedrijfsculturele kwesties die de digitalisering blokkeren.
Lees verder


Hoe houdt u de IT in lijn met veranderende behoeften?

IT is tegenwoordig zo belangrijk dat technologen en eindgebruikers de handen ineen moeten slaan om de faciliteiten in lijn te houden met veranderende organisatiebehoeften. Hoe krijgt u dat voor elkaar?
Lees verder


Vijf aandachtspunten bij de projectrapportage

Als complexe IT projecten ontsporen komt dat soms als een complete verrassing voor de opdrachtgevers. Reden hiervoor is vaak dat de projectrapportage te kort schiet. Daarvoor zijn vijf redenen (en oplossingen).
Lees verder


CIO leidt de bedrijfsinnovatie

Volgens Forrester wordt een kwart van de CIO’s in 2019 eigenaar van digitale bedrijfsinnovatie. Dat is nodig, omdat het toepassen van nieuwe technologie topprioriteit heeft bij vrijwel alle bedrijven.
Lees verder


Integrators wentelen risico’s af op klanten

Gemiddeld 45 procent van alle grote integratieprojecten overschrijdt het vooraf gestelde budget met 25 procent. Lees hoe externe integrators zich daar contractueel voor indekken.
Lees verder


Kloof tussen directie en ICT afdeling

De doelstellingen van de IT afdeling worden doorgaans niet afgestemd op de directiedoelen. En wanneer dit wel gebeurt, is onduidelijk wat de toegevoegde waarde is van IT, zo blijkt uit onderzoek van Telindus.
Lees verder


5 valkuilen bij IT implementaties en verandertrajecten

Welke valkuilen komt u tegen tijdens het implementeren van IT middelen en het doorvoeren van veranderingen in de organisatie? Hoe verandert u weerstand in acceptatie en positivisme?
Lees verder


Laat u niet inpakken bij de inkoop van ICT

Onderhandelen bij de inkoop van ICT producten en diensten is een vak apart. Wanneer moet u op uw tellen passen en hoe sluit u een goede deal? Tijd voor bruikbare tips.
Lees verder


Organiseren met oog op de toekomst

Rendementen van organisaties worden vergroot door handelingen steeds efficiënter te verrichten of door het bundelen van activiteiten, zodat schaalvoordelen ontstaan. Door de bedrijfsvoering integraal te benaderen, kan er een evenwicht ontstaan tussen ‘human capital’, technologie en control. Processen moeten flexibel zijn. De ICT is daarbij belangrijk. Deze moet flexibel zijn, zodat data en functionaliteiten aan elkaar gekoppeld kunnen worden.
Lees dit artikel


Digitale transformatie mislukt te vaak

Digitale transformatie mislukt vaak vanwege het onvermogen om te veranderen. Een diepgewortelde cultuur in de organisatie blijkt niet zomaar te veranderen te zijn.

Nieuwe ervaringen laten iets anders zien dan het beeld dat veel leidinggevenden oproepen over hun digitale transformatie. In de praktijk blijkt dat veel cloudmigraties een stuk minder rooskleurig verlopen dan geschetst. Ook worden bedrijfstransformaties te vaak gezien als eenmalige projecten, terwijl deze beter beschouwd kunnen worden als een altijd maar doorlopend proces. Tegenvallende resultaten moeten echter geen reden zijn voor bedrijven om de digitale transformatie uit te stellen of stop te zetten. “Het inzetten van digitale technologie en businessmodellen is de enige manier om verder te gaan in een wereld waarin de positie van de klant sterker wordt en disruptors snel gebruik kunnen maken van fricties en gaten in jouw markt”, zegt Schadler in het rapport The Sorry State of Digital Transformation in 2018.
Lees dit artikel


IT dilemma: medewerkers willen, maar de baas niet

IT gebruikers en beslissers zijn het niet altijd met elkaar eens over nieuwe bedrijfssoftware. Als de ene groep wel wil en de ander niet, ontstaat een lastige situatie. Deze blog gaat over een bestaande organisatie waarin onverschilligheid, angst, vooruit willen en een gebrek aan visie en IT kennis samenkomen. Met als gevolg dat er pas serieus naar nieuwe bedrijfssoftware gezocht gaat worden, als het eigenlijk al te laat is. Herkenbaar?
Lees verder


NIEUW: bedrijfssoftware box

In de beginfase van een IT project is vaak nog niet duidelijk wat de oplossing gaat worden. CRM, financiële administratie, personeelsinformatie, document management, voorraadbeheer of data management kunnen allemaal onderdeel van de oplossing zijn. Juist voor in die fase is de gratis bedrijfssoftware box bedoeld. U ontvangt de box nu tijdelijk inclusief het boek dat u ‘moet’ lezen om uw IT project te laten slagen.
Lees verder


Strategie en talent gedreven organisaties zijn het meest succesvol

Deloitte en MIT Sloan School of Management onderzochten 3.500 bedrijven. Deze kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën: (1) achterblijvers die geen idee hebben van wat ze overkomt, (2) achterblijvers die veel investeren aan de verkeerde digitale technologie, (3) bedrijven die veel korte acties tegelijkertijd uitproberen en (4) strategie en talent gedreven organisaties. De laatste categorie beperkt het aantal stategische digitale initiatieven, richt zich op talent en beschikt daardoor over kennis. Belangrijke eigenschap is dat deze bedrijven ook durven te stoppen met slechtlopende activiteiten.
Lees dit artikel


6 redenen waarom digitaliseringsprojecten mislopen

Volgens Gartner kan het om 6 redenen fout gaat in digitaliseringsprojecten: (1) de complexiteit wordt onderschat, (2) er bestaat angst voor de digitale verandering, (3) er heerst een behoudende cultuur, (4) er wordt slecht samengewerkt, (5) de organisatie is er nog niet klaar voor en (6) de juiste mensen zijn niet voorhanden.
Lees dit artikel


9 tips over hoe IT meegroeit met MKB organisaties

Als uw bedrijf groeit, verandert de behoefte aan IT. Hoe zorgt u ervoor dat u dat op de meest ideale manier doet, leest u in dit artikel. Belangrijk: weet wat u doet, wat u echt nodig heeft, wat u aan kennis in huis heeft, hoe u de organisatie erin betrekt, enz. En bereidt u erop voor dat het ook mis kan gaan.
Lees dit artikel


 
Berichten archief

ICT onderzoek eigen redactie

Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen

ICT informatiecentrum| De bijdrage van IT aan de doelstellingen van de organisaties is voor 40% van de directies onduidelijk. Ook is er nauwelijks afstemming tussen directie en IT. Op boardroom Lees meer

ERP systemen

Datagedreven organisaties presteren beter

ICT informatiecentrum| Klantcommunicatie leidt tot het genereren van (klant)data. Wie die data kan interpreteren, heeft hét middel in handen voor de slimme organisatie. Dat geldt voor eigenlijk alle terreinen, van Lees meer

ERP systemen

De 10 IT trends voor 2018 volgens Gartner

ICT informatiecentrum| Universeel codewoord voor belangrijkste trends: Intelligence. Artificial Intelligence (AI) neemt sterke vlucht. Zelflerend is het thema. Dit levert meer efficiency en betere (analytische) inzichten. Naast ‘intelligence’ trends, zijn Lees meer

ERP systemen

5 Tips voor een succesvol project

ICT informatiecentrum| Wanneer is een project succesvol? Binnen tijd en budget? Kwaliteit? Hieronder leest u vijf tips die van invloed zijn op het projectsucces. Het waarom Zonder duidelijk doel ontbreekt Lees meer

ERP systemen

Goede software houdt concurrentie op afstand

ICT informatiecentrum| Onder druk van de ontwikkelingen moeten ondernemers kiezen tussen aanpassen van bestaande software of geheel nieuwe applicaties bouwen. Hoe de organisatie werkt moet daarbij passen. Van ‘concept naar Lees meer

ERP systemen

Outsourcing begint bij strakke regie

ICT informatiecentrum| Voor iedere onderneming komt een keer die ene vraag: zelf doen of uitbesteden? Wanneer loont outsourcing en waarop moet u letten? Uitbesteden (outsourcing) is niet alleen voor grote Lees meer

ERP systemen

Drie trends houden de CIO alert in 2018

ICT informatiecentrum| Volgens Matt Fisher, SVP Product Strategy bij Snow Software, houden drie trends de CIO wakker. 1. Verschuiving van de inkoop IT heeft steeds minder grip op wat binnenkomt Lees meer

ERP systemen

Vermijd deze 10 valkuilen rond de GDPR

ICT informatiecentrum| Nieuwe privacywet GDPR: wat geldt voor wie? De belangrijkste valkuilen op een rij: 1. Wij verwerken geen gegevens van consumenten Personeel valt ook onder consumenten/burgers. Het gaat dus Lees meer

ERP systemen

Goedkoop is duurkoop, ook voor software

ICT informatiecentrum| Goedkoop is duurkoop, luidt het gezegde. Dat geldt ook voor software. De gevolgen van goedkope (en verkeerde) software zijn echter veel groter, zo bleek tijdens de Cyber Resilience Lees meer

ERP systemen

Hoe houdt u grip op cloud leveranciers?

ICT informatiecentrum| Steeds meer kritische bedrijfsprocessen gaan over naar de cloud. Grote namen in de IT staan echter niet per se garant voor afdoende prestaties van uw applicaties. Maar wat Lees meer

ERP systemen

Smart sourcing

ICT informatiecentrum| De problemen en vragen waar de CIO van vandaag antwoord op moet vinden – van digitale transitie tot de inzet van IaaS, PaaS of andere cloud toepassingen – Lees meer

ERP systemen

Maak uw organisatie klaar voor software-innovatie

ICT informatiecentrum| Snelheid van innoveren bepaalt het succes van een organisatie. Dat bleek tijdens de Gartner Application Architecture, Development & Integration Summit in Londen. Veel softwarebedrijven blijven achter in die Lees meer

ERP systemen

In 8 stappen naar een succesvolle strategie voor uw IT-investeringen

ICT informatiecentrum| Altijd lastig, een beslissing over IT-investeringen. Deze 8 tips helpen u verder: 1. Blijf realistisch: Veranderen is nooit makkelijk, maak doelen duidelijk. Geef uw medewerkers bruikbare en praktische Lees meer

ICT nieuws externe bron

Digital Risk Management

Digital Shadows| De noodzaak en adoptie van digital risk management binnen organisaties groeit. Dat blijkt uit het rapport ‘The Pressing Need for Digital Risk Management’. Het rapport laat zien dat Lees meer

ICT onderzoek eigen redactie

De werkplek van 2025: 6 trends

ICT informatiecentrum| Er zijn zes belangrijke trends te benoemen die de werkplek van 2025 zullen bepalen: 1. Toenemende technologie op de werkplek Kenniswerk en dienstverlenend werk nemen toe als gevolg Lees meer

ICT onderzoek eigen redactie

Top 10 ICT dienstverleners

ICT informatiecentrum| Naar aanleiding van een onderzoek naar de tevredenheid van Nederlandse managers over zakelijke dienstverleners en adviesbureaus is een top 10 ICT dienstverleners ontstaan. Het onderzoek vindt ieder jaar Lees meer

ERP systemen

De voordelen van een digitale strategie

ICT informatiecentrum| Herman Levert, algemeen directeur bij Xerox Nederland, vertelt in zijn blog dat nog altijd miljoenen euro’s verloren gaan door tijdrovende en foutgevoelige (papieren) processen. Terwijl een digitale strategie Lees meer

ICT boek eigen redactie

Verantwoordelijkheid zakelijke softwaregebruiker belicht in gratis boek

ICT informatiecentrum| Het ICT informatiecentrum publiceert een nieuw boekje: ‘Extended software lifecycle management’. Zakelijke softwaregebruikers lezen hierin welke verantwoordelijkheden zij zelf hebben voor de continuïteit van de software en daarmee Lees meer

ERP systemen

Efficiënte automatisering doe je in stappen

ICT informatiecentrum| Het is de ultieme wens van elke (ICT-) manager: een effectieve en efficiënte automatisering. Zonder tijd- en budgetoverschrijdingen. En die gewoon werkt. Maar hoe kunt u dat realiseren? Lees meer

Nederland op kop in inzet IT-dienstverleners

Claranet | Nederlandse organisaties maken in toenemende mate gebruik van IT-dienstverleners om de eigen IT-afdeling te ondersteunen. IT-medewerkers worden steeds vaker belast met het invullen van zowel de traditionele rol Lees meer