Digitale transformatie nieuws | ICTberichten.nl - Voor ICT beslissers

Digitale transformatie nieuws

 

Digitale transformatie blijft uitdaging

Digitaliseren is belangrijk, vinden bijna alle bedrijven. Maar als het op daadwerkelijk transformeren aankomt, is de conclusie dat driekwart van de bedrijven dit nog verre van professioneel aanpakt.
Lees verder


Productiviteit en efficiency jagen digitalisering aan

Volgens het CBS heeft ruim 70% van de bedrijven het afgelopen jaar initiatieven genomen om verder te digitaliseren. Belangrijkste doelen zijn verhoging van de productiviteit en efficiency.
Lees verder


Digitale volwassenheid

Slechts vier procent van de bedrijven is ‘digitaal volwassen’. Bij een derde is het tempo van de digitale transformatie te laag. Wat is digitale volwassenheid en wat speelt daarbij een rol?
Lees verder


Traag digitaliseren verzwakt concurrentiepositie

Marktverstoringen zoals door Corona hebben bedrijven aangezet om sneller te digitaliseren. Toch digitaliseert het buitenland sneller dan wij. Hierdoor verzwakt de concurrentiepositie, meldt ING.
Lees verder


Maakindustrie digitaliseert te langzaam

De maakindustrie loopt achter met digitaliseren. Groei in omzet, winst en concurrentiepositie blijft hierdoor achter. Een inhaalslag met moderne software en dataoplossingen kan nodig zijn.
Lees verder


ICT uitdagingen voor het mkb

Het mkb voelt steeds meer de noodzaak van moderne ICT toepassingen. Vijf ICT thema’s zijn hierbij belangrijk. Wat kunnen deze thema’s u bieden en wat zijn de vervolgstappen?
Lees verder


ICT uitdagingen voor het mkb

Het mkb voelt steeds meer de noodzaak van moderne ICT toepassingen. Vijf ICT thema’s zijn hierbij belangrijk. Wat kunnen deze thema’s u bieden en wat zijn de vervolgstappen?
Lees verder


Vijf keer sneller groeien door digitalisering

Het zijn turbulente tijden. De productiekosten stijgen en er ontstaan steeds meer problemen in leveringsketens. Digitalisering biedt antwoorden en zorgt voor een veel snellere groei, blijkt uit onderzoek.
Lees verder


IT innovatie: veranderen of verdwijnen

Tijdens corona was IT vooral bezig met het operationeel houden en oplappen van systemen. Nu is echte innovatie nodig om de organisatie toekomstbestendig te maken. Wat is de beste aanpak daarvoor?
Lees verder


Eerst optimaliseren bij de digitale transitie

Veel organisaties zijn bezig met zeer innovatieve IT projecten, terwijl hun digitale basis nog wankel is. Begin daarom met het verbeteren van de dagelijkse dienstverlening en laat u niet gek maken door digitale ambities.
Lees verder


Hoe digitale transformatie niet moet

Vaak digitaliseren afdelingen elk hun eigen processen. Daardoor ontbreekt de samenhang en wordt digitalisering een rommeltje. Kent u business process intelligence al? Dat helpt dit probleem te voorkomen.
Lees verder


Smart industry: tevreden klanten én betere processen

In de maakindustrie stellen klanten steeds hogere eisen. Hogere kwaliteit, lagere kosten en kortere levertijden zijn belangrijk. Digitalisering en procesverbetering zijn daarom twee speerpunten.
Lees verder


Dit is het resultaat van uw cloud transitie

De overstap naar de cloud is geen doel maar een middel om strategische voornemens te realiseren. Hoe kunt u nagaan of dat succesvol gebeurt, terwijl de zakelijke omgeving steeds verandert?
Lees verder


Datagedreven leiders kijken verder dan tools

Datagedreven management gaat verder dan het inrichten van sexy dashboards of het opzetten van een analytics team. Ook het uitwisselen van ideeën en het delen van data zijn belangrijk.
Lees verder


Vier aandachtspunten voor CIO’s en IT afdelingen

Om toekomstbestendig te blijven opereren moeten bedrijven hun digitale transformatie versnellen. Dit zijn de vertrekpunten voor IT beslissers om hun organisatie op de juiste koers te houden.
Lees verder


Digitale transformatie in de supply chain

Het voorkomen en oplossen van verstoringen in de logistieke keten staat hoog op de agenda van directies. Digitale technologie verhoogt de serviceniveaus en verlaagt de kosten. Zo kunt u starten.
Lees verder


Digitalisering stimuleren in 5 stappen

De adoptie van cloud computing gaat goed en snel. Dat geldt niet voor digitalisering. Dit staat nog te laag op de agenda, volgens de Digital Economy and Society Index. In deze 5 stappen versnelt u uw digitalisering.
Lees verder


Trends in digitale transformatie

Digitale transformatie betreft de overgang naar bedrijfsprocessen waarin software en data steeds belangrijker worden. Welke ontwikkelingen zien McKinsey, Accenture, Gartner en Deloitte op dit gebied?
Lees verder


Digitaliseren begint met inventariseren

Een slimme digitaliseringsagenda is gericht op het oogsten van laaghangend fruit. Bedenk daarom eerst welke zaken nu de meeste tijd en moeite kosten. En of er al oplossingen voorhanden zijn.
Lees verder


Digitaliseren: dit is de kern

Digitale transformatie is een veranderingsproces. De belangrijkste verandering betreft echter niet IT en techniek, maar klantprocessen. Wie de focus daar nu nog niet op heeft, komt op achterstand.
Lees verder


Wat belemmert digitale transformatie?

Digitaal transformeren gaat verder dan het introduceren van nieuwe technologie. Er is ook een andere manier van werken voor nodig. Daarbij kunnen deze drie belemmeringen ontstaan.
Lees verder


5 valkuilen bij IT transformaties

Digitale transformatie is voor veel bedrijven geen keuze meer, maar een noodzaak. De route naar vernieuwing van IT systemen kent echter nogal wat valkuilen. Dit zijn de vijf grootste.
Lees verder


ICT trends 2022 – Digitale transformatie, cloud en AI

Eén aspect speelt bij alle actuele ICT trends en ontwikkelingen een hoofdrol: data. Digitale transformatie draait om data en datagedreven werken bepaalt in toenemende mate het succes van bedrijven.
Lees verder


Software-implementatie: eerst de processen

Met alleen goede software komt u niet ver bij uw digitale transformatie. Eerst moet duidelijk zijn hoe u uw processen wilt optimaliseren en welke informatie medewerkers nodig hebben. Daarna volgen nog vier stappen.
Lees verder


Digitale transformatie in 5 stappen

De digitale transformatie is geen doel maar een middel. Bedenk daarom goed wat u wilt bereiken en welke stappen naar succes leiden. Hier vijf stappen om voordeel te halen uit digitalisering.
Lees verder


Kies de juiste route bij de digitale transformatie

Niet elke organisatie is gebaat bij dezelfde aanpak bij het doorvoeren van een digitale transformatie. De Rijksuniversiteit Groningen onderscheidt drie routes naar succes.
Lees verder


Help, de digitale transformatie verzuipt

De term digitale transformatie veronderstelt dat het om één operatie gaat. Maar er komt vaak zoveel bij kijken, dat overzicht verloren gaat. Zeker als iedere IT’er z’n eigen ding doet. Hoe voorkomt u dat?
Lees verder


Digitale transformatie vaak persoonsgebonden

Het speelveld van de digitale transformatie wordt steeds groter. Daarom kiezen IT’ers vaak voor technologie waarvan ze toevallig verstand hebben. Wat zijn de gevolgen daarvan?
Lees verder


Groeispurt naar digitale volwassenheid

De transformatie naar een digitale organisatie is geen keuze maar een harde noodzaak. Welke aspecten komen bij die transitie kijken en hoe ver zijn organisaties op dit moment?
Lees verder


Nederlandse industrie digitaliseert snel

Meer dan driekwart van de Nederlandse industriële bedrijven geeft topprioriteit aan de digitale transformatie. De investeringen in digitalisering liggen hoger dan in andere Europese landen.
Lees verder


Digitale transformatie valt of staat met een goede voorbereiding

Bij steeds meer bedrijven is de digitale transformatie is een strategisch speerpunt. Waar moet u als beslisser op letten om dat proces in goede banen te leiden?
Lees verder


Digitalisering in smart industry

Productiebedrijven in B2B-markten blijven achter bij het benutten van mogelijkheden voor digitalisering. De overheid en brancheorganisaties stimuleren een inhaalrace via de Smart Industry Agenda.
Lees verder


Acht valkuilen bij de digitale transformatie

De meeste bedrijven zijn inmiddels hard bezig met hun digitale transformatie. Helaas blijken de resultaten vaak tegen te vallen. Wat zijn de grootste valkuilen?
Lees verder


Zicht houden op de supply chain vraagt verdere digitalisering

Maar liefst 84 procent van de chief supply chain officers (csco’s) ziet een gebrek aan zicht op de keten als grootste uitdaging. Hoe kan verdere digitalisering dit zicht verbeteren?
Lees verder


Meer inbreng van finance bij de digitale transformatie

Operationele financiële activiteiten worden steeds meer geautomatiseerd en gerobotiseerd. Daardoor heeft finance tijd om bij te dragen aan strategische digitale initiatieven.
Lees verder


Productiebedrijven leren smart industry kennen

Inmiddels kent de helft van de Nederlandse ondernemers het begrip smart industry. Maar wat het digitaliseren van de maakindustrie precies inhoudt, is velen nog niet duidelijk. Tijd voor de volgende stap.
Lees verder


Nieuwe applicaties versnellen de digitale transformatie

Innovatieve applicaties vormen de motor voor de volgende fase van de digitale transformatie. Voor welke doelen zijn ze inzetbaar en op welke services moet de focus liggen?
Lees verder


Transformeer eerst de organisatie en dan pas de IT

Negentig procent van alle digitale producten is rommel, volgens internet en customer experience specialist McGovern. Hoe komt dat en wat is de basis voor verbetering?
Lees verder


Bedrijfsomvang bepaalt de digitaliseringsgraad

Vooral kleine bedrijven lopen achter met het digitaliseren van processen, zo blijkt uit een onderzoek van het CBS. Wat is het verschil met grotere ondernemingen?
Lees verder


MKB mist de boot bij digitale transformatie

Met name voor middelgrote bedrijven lijkt de drempel voor een digitale transitie en toepassing van AI te hoog. Bovendien wachten zij liever tot de coronacrisis voorbij is. Terecht?
Lees verder


Zo slaagt uw digitale transformatie wel!

Projecten op het gebied van digitale transformatie lopen vaak vertraging op, ze kosten teveel en het resultaat valt tegen. Hoe verhoogt u de slagingskans voor uw project?
Lees verder


HR kan sleutelrol spelen bij de digitale transitie

Digitalisering beperkt zich niet tot het automatiseren van processen. Het management van werknemers is zeker zo belangrijk. HR heeft hierbij een sleutelrol.
Lees verder


Nederlandse bedrijven voorop in digitalisering

Volgens de EIB behoren Nederlandse bedrijven tot de Europese koplopers in digitalisering. Dat is goed nieuws, zeker nu veel van de bedrijfsvoering op afstand gebeurt. Hoe ver bent u?
Lees verder


Digitaal zelfbeeld strookt niet met de praktijk

Nederlandse organisaties hebben het hoogste percentage aan gedigitaliseerde workflows. Toch menen IT beslissers dat ze op het laagste niveau van digitalisering zitten. Hoe kan dat?
Lees verder


Voordelen van content en process intelligence

Ongestructureerde data verwerken tot bruikbare inzichten en processen analyseren voor structurele verbeteringen? Content en process intelligence maken dat mogelijk.
Lees verder


Industrie niet klaar voor technologische ontwikkelingen

Bijna tachtig procent van de industriële bedrijven is onvoldoende voorbereid op technologische ontwikkelingen, met name op het gebied van AI en big data.
Lees verder


Proces intelligence wint snel terrein

Om de klantenservice en operationele efficiëntie te verbeteren, maken steeds meer organisaties gebruik van tools voor procesintelligentie. Een nieuwe en waarschijnlijk belangrijke vorm van AI.
Lees verder


Cloud bevordert afscheid van complexe software

De tijd van de geïsoleerde, complexe en niet flexibele all-in-one softwarepakketten is voorbij. Daarvoor in de plaats komen cloud-gebaseerde ecosystemen die de digitale transitie versnellen.
Lees verder


Tijd voor een inhaalslag bij de digitale transitie

Europa loopt flink achter op Amerika en China bij de digitale transformatie zo blijkt uit een recent rapport van EITT Digital. Welke stappen moeten bedrijven zetten?
Lees verder


Digitale transformatiemoeheid slaat toe

De noodzaak ervan is duidelijk, maar toch stelt de helft van alle beslissers dat hun innovatie wordt geremd door digitale transformatiemoeheid. Dat blijkt uit een enquête.
Lees verder


Vier aanbevelingen voor de digitale transformatie

Eind 2019 adviseerde BIT de minister om te stoppen met een geldverslindend ICT project bij de overheid. De blunders stapelen zich op. Hoe kan het beter en wat kunt u daarvan leren?
Lees verder


Directie moet de digitale transformatie aanjagen

Digitale transformatie is niet alleen een taak voor de IT afdeling. De boardroom moet vanuit de bedrijfsvisie het voortouw nemen, stelt deze hoogleraar Digitale Strategie en Marketing.
Lees verder


Inhaalslag nodig bij de digitale transformatie

Onderzoeksbureau EIT Digital stelt dat Europa een behoorlijke achterstand heeft op de VS en China bij de digitale transformatie. Hoe is de inhaalslag te maken en welke rol speelt ERP software daarin?
Lees verder


Gevolgen industriële transformatie onderschat

Europa onderschat het effect van de digitale transformatie in de industrie. Dat heeft zowel economische als maatschappelijke gevolgen. Grote gevolgen zelfs.
Lees verder


Robotisering van de finance afdeling

Robotisering van werkzaamheden lijkt een bedreiging voor medewerkers. Maar het maakt hun werk juist boeiender. Bovendien kan het de winst verhogen. Dat bewijst de finance afdeling van Fujitsu.
Lees verder


Management ontevreden over digitale transformatie

Meer dan de helft van de Nederlandse leidinggevenden stelt dat hun transformatieprogramma een verspilling van tijd en geld is geweest. Hoe komt dat en wat kan er beter?
Lees verder


Digitale transitie lukt niet altijd

Ook forse investeringen in modernisering van de digitale dienstverlening leiden lang niet altijd tot het gewenste resultaat. Hoe kunt u als overheidsorganisatie de valkuilen afdekken?
Lees verder


Digitale transformatie concentreert zich op waardecreatie

De focus van een moderne CIO ligt niet meer op IT maar op het creëren van meetbare toegevoegde waarde voor het bedrijf en de eindklanten. Wat komt daarbij kijken?
Lees verder


Help, de digitale transformatie loopt vast

Veel organisaties hebben zes jaar later nog geen zakelijk rendement behaald met hun investeringen in digitale transformatie. Dat komt vooral door de kloof tussen business en IT.
Lees verder


Sneller meebewegen met de transformatiegolf

Als digitale startups het businessmodel ondergraven, moet u meegaan met de trends die afnemers omarmen. Maar dat kan alleen als de IT organisatie zo is ingericht, dat een nieuw businessidee snel is te realiseren.
Lees verder


Digitaliseren omdat het kan of omdat het moet?

Het is uiteraard onzinnig om elke ICT ontwikkeling blind te volgen. Maar wat zijn overwaaiende hypes en welke nieuwe vormen van digitalisering zijn zinvol of zelfs een harde noodzaak?
Lees verder


Digitale transitie: veranderen of verdwijnen

Steeds meer markten worden ontwricht door bedrijven die technologie inzetten om nieuwe verdienmodellen te creëren en efficiënter te opereren. De digitale transitie is dus een must om te overleven.
Lees verder


Digitale transformatie mislukt te vaak

Digitale transformatie mislukt vaak vanwege het onvermogen om te veranderen. Een diepgewortelde cultuur in de organisatie blijkt niet zomaar te veranderen te zijn.

Nieuwe ervaringen laten iets anders zien dan het beeld dat veel leidinggevenden oproepen over hun digitale transformatie. In de praktijk blijkt dat veel cloudmigraties een stuk minder rooskleurig verlopen dan geschetst. Ook worden bedrijfstransformaties te vaak gezien als eenmalige projecten, terwijl deze beter beschouwd kunnen worden als een altijd maar doorlopend proces. Tegenvallende resultaten moeten echter geen reden zijn voor bedrijven om de digitale transformatie uit te stellen of stop te zetten. “Het inzetten van digitale technologie en businessmodellen is de enige manier om verder te gaan in een wereld waarin de positie van de klant sterker wordt en disruptors snel gebruik kunnen maken van fricties en gaten in jouw markt”, zegt Schadler in het rapport The Sorry State of Digital Transformation in 2018.
Lees dit artikel


 
Berichten archief

Zo slaagt uw digitale transformatie wel


ERP systemen

Digitalisering jaagt WMS investeringen flink op

ICT informatiecentrum| De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. Zo ook in de wereld van Warehouse Management Systemen, WMS. De belangrijkste trend bij de nieuwste generatie WMS: Lees meer

ERP systemen

Twee formules voor succesvolle digitalisering

ICT informatiecentrum| Het is lastig de juiste richting te bepalen om succesvol mee te kunnen gaan in de digitale transformatie. De praktijk wijst uit dat draagvlak binnen de organisatie cruciaal Lees meer

ERP systemen

Wat is de ideale route voor digitale transformatie?

ICT informatiecentrum| Digitale transformatie is volgens Jacqueline Smit (RockPortInk) zeker geen hype: het is een verzamelnaam voor een gelaagde strategische route die overigens geen andere keuze laat dan die te Lees meer

ERP systemen

Technische branches moeten digitaliseren

ICT informatiecentrum| Digitalisering levert niet alleen voordelen in efficiency op, maar helpt ook de verduurzaming. De technische branche lijkt echter conservatiever dan veel andere branches, aldus onderzoek van Computable. Er Lees meer

ERP systemen

Zakelijk bellen via internet onderdeel digitale transformatie

ICT informatiecentrum| Voor Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) maakt “Voice over Internet Protocol” (VoIP, Bellen via Internet) tegenwoordig onderdeel uit van hun digitale transformatie. Zakelijke toepassingen voor de cloud-omgeving nemen Lees meer

ICT nieuws externe bron

Procesanalyse eerste stap voor digitale transformatie

FlowFabric| Verouderde applicaties in de IT omgeving van retailers vormen een struikelblok in de digitale transformatie. Iedere vernieuwing wordt hierdoor een steeds grotere uitdaging en de beheerlast neemt alsmaar verder Lees meer

ERP systemen

Europese bedrijven lopen achter met digitalisering

ICT informatiecentrum| Ruim de helft van de Europese bedrijven erkent dat hun digitale infrastructuur is verouderd en dat ze daardoor achterop lopen als het gaat om digitalisering. Opvallend is, dat Lees meer

ERP systemen

De voordelen van een digitale strategie

ICT informatiecentrum| Herman Levert, algemeen directeur bij Xerox Nederland, vertelt in zijn blog dat nog altijd miljoenen euro’s verloren gaan door tijdrovende en foutgevoelige (papieren) processen. Terwijl een digitale strategie Lees meer

ERP systemen

Mythes van digitale transformatie

ICT informatiecentrum| Is digitale transformatie nu een hype, zoals het Internet of Things en blockchain? Of is het meer? In een blogartikel op AGConnect reageert Zander Colaers van COO Cegeka Lees meer

ICT onderzoek eigen redactie

Leidinggevende voelt zich niet geroepen om te digitaliseren

ICT informatiecentrum| Ondanks dat de resultaten aantoonbaar goed zijn, driekwart van de digitale leiders geeft sterke omzet- en winstgroei aan, voelt slechts eenvijfde van de leidinggevenden zich geroepen voorop te Lees meer

ICT onderzoek eigen redactie

Ondersteuning digitale transformatie komt vooral uit open netwerken

ICT informatiecentrum | Juniper Networks publiceert de resultaten van een nieuw marktonderzoek over de rol van open netwerken in de ondersteuning van digitale transformatie. De resultaten daarvan leest u hier. Lees meer