Twee formules voor succesvolle digitalisering - ICTberichten.nl

Twee formules voor succesvolle digitalisering

ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Het is lastig de juiste richting te bepalen om succesvol mee te kunnen gaan in de digitale transformatie. De praktijk wijst uit dat draagvlak binnen de organisatie cruciaal is. Zonder dat draagvlak kunt u er net zo goed niet aan beginnen.

Gelukkig worden de lijnen tussen IT en de verschillende afdelingen steeds korter. Niettemin vraagt het proces altijd veel aandacht.

Er zijn twee manieren: bottom up (vanaf de werkvloer) of top down (vanuit de directie). Beide kennen succesvolle voorbeelden, maar ze vragen wel een eigen aanpak.

Bottom-up
Vanaf de werkvloer betekent: niet te veel tegelijk. Kleine resultaten stimuleren meer dan weken- of maandenlang aan een megalomaan groot project te werken, Zonder direct iets te zien van resultaat. Ambassadeurs dragen bij een de verspreiding van het succes en de acceptatie van de aanpak.

Top-down
Van bovenaf starten betekent: vooral haalbare doelen stellen en iedereen meekrijgen. Belangrijk is om mensen de ruimte te geven (deels) hun eigen invulling te geven aan het behalen van die doelstellingen. Ook hier zijn ambassadeurs belangrijk om (verder) draagvlak te creëren.

Digitale transformatie gaat niet in een oogwenk of door achterover te leunen. Het gaat vooral om hard werken en mensen meekrijgen.

Bron: Eric ten Harkel