Data analytics / Business intelligence nieuws - ICTberichten.nl

Data analytics / Business intelligence nieuws

 

Te veel data is ook niet goed

Managers gaan kopje onder in de groeiende stroom data. Ruim 80% voelt zich overweldigd door de grote hoeveelheid data die op hen afkomt. Welke gevolgen heeft dat en wat is eraan te doen?
Lees verder


3 valkuilen van datagedreven werken

De weg naar datagedreven werken verloopt niet altijd succesvol. Dat is geen wonder na het vaststellen van de 3 grootste oorzaken hiervan. Wat gaat er mis en hoe kunt u de valkuilen omzeilen?
Lees verder


Augmented analytics bevordert datagebruik

Steeds vaker gebruiken bedrijven augmented analytics om hun BI toepassing te verbeteren en daarmee het datagebruik te bevorderen. Een onderscheid in drie groepen medewerkers is hierbij praktisch.
Lees verder


Datagedreven werken in de praktijk

Veel bedrijven hebben de ambitie om datagedreven te werken. Dat lukt niet altijd. Welke factoren stimuleren of remmen het succes van datagedreven werken? En hoe is dat bij u?
Lees verder


Meer data, minder inzicht

Veertig procent van de grote Nederlandse organisaties heeft onvoldoende inzicht in hun processen. Opvallend is dat dit niet komt door een gebrek aan data, maar juist door te veel data. Dit gaat er mis.
Lees verder


4 stappen naar datagedreven werken

Datagedreven werken is voor veel organisaties een uitdaging. Er is nieuwe software nodig en medewerkers moeten eraan wennen dat de systemen keuzes maken. Hoe pakt u het goed aan?
Lees verder


Valkuil van self service BI tools

Managers die self service BI tools gebruiken om tot goede inzichten te komen zijn afhankelijk van betrouwbare data. Een goed datafundament is dan ook essentieel. Hoe krijgt u dat voor elkaar?
Lees verder


Goede managers beslissen niet op buikgevoel

De kwaliteit van data is essentieel om onderbouwd te kunnen beslissen. Maar het is net zo belangrijk om vooraf een meetbare en objectieve context vast te stellen. Anders overheerst het buikgevoel.
Lees verder


Zet CFO aan het roer voor managementinformatie

BI software kan de informatiewensen van het management lang niet altijd vervullen. Dus grijpt men toch maar weer naar Excel. Hoe is dat op te lossen en welke rol heeft de CFO?
Lees verder


Datasilo’s en legacy systemen remmen transformatie

Uit onderzoek blijkt dat de digitale transformatie vooral vertraagd wordt doordat belangrijke data gescheiden is opgeslagen in oudere systemen. Legacy systemen remmen daarmee groei en vooruitgang.
Lees verder


Van data-afdeling naar expertcomité

Bedrijven met een aparte afdeling voor data science merken dat analyses en innovaties onvoldoende landen in de organisatie. Een expertcomité biedt uitkomst. Dat is belangrijk als u datagedreven wilt worden.
Lees verder


Effectieve dashboards in 4 stappen

Datagedreven werken vraagt om zicht op de cijfers. Hoe ontwerpt u een dashboard om prestaties en ontwikkelingen effectief te monitoren en om beslissingen te onderbouwen?
Lees verder


Datagedreven worden

Om werkelijk datagedreven te opereren is meer nodig dan goede technologie en goede data. Met deze aanbevelingen lukt het sneller en beter om een datagedreven organisatie te worden.
Lees verder


Data-integratie in drie stappen

Data is het nieuwe goud om klanten te binden en processen te verbeteren. Moderne technologie maakt het mogelijk om alle bedrijfsdata te integreren. Maar hoe benut u die vervolgens?
Lees verder


Hoe te beginnen met data analytics?

De stap om echt datagedreven te worden, is voor veel bedrijven nog iets te groot. Toch komt de dag dat data analyse praktisch onmisbaar wordt steeds dichterbij. Zeker als u deze situaties al herkent.
Lees verder


Vier toptrends in datagebruik

De ontwikkelingen in business intelligence, artificial intelligence en andere vormen van datagebruik gaan razendsnel. Wat zijn momenteel de belangrijkste trends?
Lees verder


Finance worstelt met datakwaliteit

Financiële afdelingen worden steeds beter in het analyseren van data. Helaas stijgt de kwaliteit van de aangeleverde data niet mee. Hoe is dat te verbeteren?
Lees verder


Finance heeft baat bij datagedreven werken

Met vakmanschap kan finance het onderscheid niet meer maken. Tegenwoordig is beter gebruik van data de enige weg om voorsprong op de concurrentie te krijgen. Hoe pakt u dat aan?
Lees verder


Te weinig medewerkers kunnen BI benutten

BI tools zijn ontworpen voor data scientists. Daarom kunnen ‘gewone’ medewerkers er vaak niet goed mee uit de voeten. Hoe zijn de tools beter toe te snijden op de kennis en behoeften van gebruikers?
Lees verder


Data is het nieuwe goud, maar hoe verzilver je het?

Bedrijven werken hard aan het verbeteren van de datakwaliteit en het ontwikkelen van analytics initiatieven. Maar hoe vertaal je die inspanningen naar nieuwe digitale producten en diensten?
Lees verder


Mkb kan data beter benutten

Mkb ondernemers die zakelijke beslissingen baseren op analyses van data, zijn bijna tweemaal zo vaak positief gestemd over hun financiële toekomst dan andere bedrijven. Hoe kunt u dat ook?
Lees verder


Wie neemt het voortouw bij datavisualisatie?

Door de introductie van powertools verschuift de verantwoordelijkheid voor datavisualisatie van IT’ers naar business users, zoals controllers. Zij moeten hier voortaan de lead nemen.
Lees verder


Tien trends in data en analytics

Gartner signaleert tien trends rond data en analytics waarmee organisaties reageren op de knelpunten en kansen in 2021. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor u?
Lees verder


Vijf voorspellingen over datagebruik

De distributie, dynamiek en diversiteit van data in een hybride cloudomgeving stelt nieuwe eisen aan de IT infrastructuur. Welke consequenties heeft dat volgens chief technology officers?
Lees verder


Trends in business intelligence

In dynamische markten is het steeds belangrijker om snel en secuur te kunnen beslissen. Vandaar dat er meer gebruik gemaakt wordt van business intelligence. Wat zijn de trends op BI gebied?
Lees verder


Logistiek en industrie laten AI kansen liggen

Artificial intelligence en machine learning bieden logistieke en industriële bedrijven legio mogelijkheden. Maar ze worden nog te weinig benut. Tijd voor een flinke inhaalslag.
Lees verder


Derde generatie BI tools voor data storytelling

Volgens onderzoek van Gartner is ruim 60% procent van de werknemers niet in staat data te gebruiken om beslissingen te onderbouwen. Nieuwe BI tools beloven verbetering.
Lees verder


3 gratis boeken over data

Kent u de mogelijkheden en voordelen van datagedreven werken? Het ICT informatiecentrum introduceert 3 nieuwe boeken die u alles uitleggen over data, data management, analytics en datagedreven werken.
Lees verder


Aandacht geboden voor beveiliging data analytics

Het toepassen van data analytics biedt nieuwe kansen, maar creëert ook nieuwe risico’s. Hoe waarborg je de veiligheid van gegevens die bij een provider zijn opgeslagen?
Lees verder


Maak de black box van AI transparant

Om het vertrouwen van consumenten te winnen moeten organisaties verantwoorden hoe ze data gebruiken om AI modellen te bouwen. Wat komt daarbij kijken?
Lees verder


Hoe wordt u een datagedreven organisatie?

De afstand tussen bedrijven die vernieuwend bezig zijn met data en ’traditionele’ ondernemingen wordt steeds groter. Wat zijn de drivers om die achterstand in te lopen?
Lees verder


Legacy systemen remmen marketinginitiatieven

Nederlandse marketeers zijn koploper in de adoptie van innovatieve tools. Maar het rendement valt tegen, omdat ze nog vaak moeten werken met oude systemen.
Lees verder


AI in bedrijfsprocessen en applicaties met DataOps

Het blijft voor veel bedrijven een uitdaging om concrete bedrijfsresultaten te boeken met AI toepassingen. Dat komt met name omdat die toepassingen geïsoleerd worden ingezet.
Lees verder


Vijf veelgehoorde excuses om nog niet met BI te beginnen

Bedrijven gebruiken (drog)redenen om nog steeds niet te starten met business intelligence. Uitstelgedrag gaat ze opbreken, is de visie in dit artikel. Waarom is dat?
Lees verder


Hoe voorkomt u dat dataprojecten stranden?

Volgens Gartner en PWC leiden verreweg de meeste projecten op het gebied van data analytics en Artificial Intelligence schipbreuk. Wat zijn de belangrijkste oorzaken?
Lees verder


Nooit meer beslissen op onderbuikgevoel

Aan tools voor data-analyse is geen gebrek. Ze worden alleen vaak niet gebruikt door het management. Wat moet er gebeuren om dat te verbeteren en wie neemt het voortouw?
Lees verder


Excel of toch maar Power BI?

Sommige mensen blijven gewoon werken met Excel. Anderen zijn blij dat ze zijn overgestapt naar Power BI – het nieuwste lid van de Excel familie. Wat zijn de verschillen?
Lees verder


Drie pijlers voor een goede datastrategie

Aan gegevens geen gebrek, maar hoe vertaal je ze naar bruikbare informatie voor processen en beslissingen? Dat heeft niet alleen te maken met de beschikbare technologie maar ook met de totale datastrategie.
Lees verder


Goede BI oplossing onderscheidt vijf lagen

Het handboek Power Pivot beschrijft een vijflagenmodel voor business intelligence: invoer, voorbereiden van de data op analyse, het filteren van deze data, het analyseren en de resultaten daarvan.
Lees dit artikel


 
Berichten archief

ERP systemen

Datagedreven organisaties presteren beter

ICT informatiecentrum| Klantcommunicatie leidt tot het genereren van (klant)data. Wie die data kan interpreteren, heeft hét middel in handen voor de slimme organisatie. Dat geldt voor eigenlijk alle terreinen, van Lees meer

ERP systemen

Innovatief met data

ICT informatiecentrum| Aan informatie geen gebrek. Hoe zorg je er echter voor dat die data ook echt iets oplevert? Renzo Taal, SVP en General Manager van Salesforce in Nederland ziet Lees meer

ERP systemen

Analytics: snel inzicht in de heterogene databerg

ICT informatiecentrum| Data zijn cruciaal voor een succesvolle onderneming en daarmee ook data-analyse. Het belang zit niet in de hoeveelheid data, maar in de koppeling van datatypes, de kwaliteit en Lees meer

ERP systemen

Succesvol databeleid door verjonging

ICT informatiecentrum| Data en data-analyse zijn dé trends. Maar waar begint u? Hoe komt u tot een realistisch en werkbaar databeleid? Tijdens Experts On Data (Yellow Communications) probeerden de aanwezigen Lees meer

ICT onderzoek externe bron

Data-storytelling blijft onbenut

Qlik| Een kwart van alle Europese bedrijven geeft aan dat zij verhalen vertellen op basis van data, ook wel data-storytelling genoemd. Daarvan gebruikt een op de tien organisaties dit zelfs Lees meer

ICT onderzoek eigen redactie

Helft organisaties onderbouwt beslissingen met data

ICT informatiecentrum| De Data Driven Marketing Association (DDMA) commissie Klantdata & Dialoog heeft een kleine 200 marketing professionals in Nederland ondervraagd. Daaruit kwam naar voren dat ongeveer de helft van Lees meer

ERP systemen

Big data: wie niet meegaat, gaat ten onder

ICT informatiecentrum| De impact van Big Data is niet, zoals Gartner wil suggereren, weggeëbd. Emile Aarts, rector Tilburg University, voorspelt in een interview met Management Team zelfs dat wie niet Lees meer