Datagedreven organisatie worden, 4 aanbevelingen - ICTberichten.nl

Datagedreven organisatie worden, 4 aanbevelingen

Datagedreven organisatie
Om werkelijk datagedreven te opereren is meer nodig dan goede technologie en goede data. Ook de inrichting van processen en de bedrijfscultuur zijn bepalend. Om de voordelen van datagedreven werken ten volle te benutten, kunt u deze aanbevelingen ter harte nemen:

  • Ga niet voor het gemiddelde – U kunt klanten en leveranciers niet allemaal op dezelfde manier behandelen en beslissingen nemen op basis van gemiddelden. Neem betalingstermijnen. Als u daar een vast aantal dagen voor neemt, betaalt u sommige facturen te snel en andere te laat.
  • Voorkom verschillende versies van de waarheid – Zorg dat alle betrokken afdelingen het eens zijn over de vraag welke data leidend is. Daarmee voorkomt u onenigheid, omdat iedereen alleen naar de eigen bestanden kijkt, zeker wanneer de actualiteit daarvan per afdeling verschilt. Creëer dus een gemeenschappelijke data pool om beslissingen te nemen.
  • Onderbouw beslissingen niet pas achteraf – Met name de bedrijfsleiding heeft de neiging om op instinct en onderbuikgevoel te beslissen. Vervolgens wordt gekeken of een beslissing met data te onderbouwen is. Werk andersom: neem harde gegevens als uitgangspunt en analyseer ze op zo’n manier dat beslissingen hieruit onweerlegbaar naar voren komen.
  • Stuur niet op verkeerde prikkels – Wanneer bijvoorbeeld verkopers beloond worden voor een terugbelgesprek zullen ze dat doen als dit geregistreerd wordt, ook al weten ze dat het zinloos is. Of neem een servicemedewerker die wordt verteld dat diens gesprekken gemiddeld drie minuten te lang duren, terwijl dit de klantentrouw een flinke boost kan geven.
De moraal hiervan? Denk vanuit bedrijfsdoelen en richt daar de vorm van datagedreven werken op in.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

DATA box – Alles over data analytics, business intelligence en datagedreven worden
Hoe te beginnen met data analytics? – Veelgelezen artikel
Data analytics – Gratis e-boek

Datagedreven organisatie worden