Valkuil van self service BI tools - ICTberichten.nl

Valkuil van self service BI tools

Valkuil van self service BI tools
Managers die self service BI tools gebruiken om tot waardevolle inzichten te komen of de directie te adviseren zijn afhankelijk van betrouwbare data. Zonder goed datafundament is de kwaliteit van de data niet te garanderen en hebben conclusies, inzichten en adviezen die daarop gebaseerd worden niet veel waarde.

Directies laten zich vaak adviseren door domeinkenners, bijvoorbeeld salesmanagers, business developers of marketeers. Deze medewerkers gebruiken voor hun adviezen steeds vaker self service BI tools zoals Tableau, Power BI of Qlik. Begrijpelijk, want daar kunnen ze direct en zónder hulp van de IT afdeling mee aan de slag. Vraag is echter hoe correct, compleet en actueel de data is waarmee ze werken.

Om daarover zekerheid te krijgen moet een goed en betrouwbaar datafundament gelegd worden. Zorg dus eerst voor een passend data governance framework en breng de data governance op orde en leg alles vast met hulp van een modern dataplatform. Zorg vervolgens dat managers en medewerkers het belang van dit datafundament begrijpen. Pas dan zullen ze de self service BI tools veilig gebruiken.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
DATA box – Informatie en adviezen bij het starten van dataprojecten
Alles over data management – Sectie op ICT informatiecentrum.nl

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief