Big data: wie niet meegaat, gaat ten onder - ICTberichten.nl

Big data: wie niet meegaat, gaat ten onder

ERP systemen

ICT informatiecentrum|

De impact van Big Data is niet, zoals Gartner wil suggereren, weggeëbd. Emile Aarts, rector Tilburg University, voorspelt in een interview met Management Team zelfs dat wie niet meegaat in deze ontwikkeling, ten onder gaat.

Big Data is volgens Aarts van dezelfde orde is als de evolutietheorie, de ordening van het heelal of het inzicht in de menselijke psyche. Big Data en kunstmatige intelligentie zullen het wereldbeeld veranderen.

Kansrijke toepassingen

Vakgebieden die zich lenen voor Kunstmatige Intelligentie Big Data zijn: markten waar proces mining een belangrijke rol speelt, de zorgsector, in de markt voor zogenaamde ‘predictive maintenance’ en als vierde vakgebied, klantinteractie. Zo’n Recommendation Engine, zoals dat wordt genoemd is volgens Aarts een veelgebruikte tool bij webshops.

Mogelijke belemmeringen

Eerst moeten echter nog wat juridische en ethische hobbels worden genomen, onder meer over het eigenaarschap van de data. En er moeten specialisten zijn/komen die kunnen omgaan met deze data, zoals Data Scientists.

Managers moeten ontwikkelen

Managers en ondernemers moeten leren inzien dat ze niet zonder die specialist kunnen en al helemaal niet zonder de data en kunstmatige intelligentie. Dat vereist andere competenties, zo worden bijvoorbeeld ‘soft skills’ voor managers steeds belangrijker. Nieuwe generaties zijn namelijk niet zo gevoelig voor hiërarchie. Zij willen meepraten.

Het hele artikel kunt u lezen op: MT.nl