Van data-afdeling naar expertcomité - ICTberichten.nl

Van data-afdeling naar expertcomité

Expertcomite
Bedrijven met een aparte afdeling voor data science merken dat analyses en innovaties onvoldoende landen in de organisatie. Een expertcomité biedt uitkomst. Dat is een belangrijke realisatie als uw organisatie en bedrijfsprocessen meer datagedreven moeten worden.

Probleem van een data science afdeling is dat daar meestal mensen werken die alles van data en datatechnologie weten, maar de bedrijfsprocessen onvoldoende kennen. Bovendien hebben ze een andere cultuur en spreken ze een andere taal.

Om de data-afdeling dichterbij de organisatie te brengen, is het allereerst raadzaam om data stewards aan te stellen die kunnen bepalen welke analyses zinvol zijn en wat je in de praktijk met de resultaten daarvan kunt doen. Uiteraard moet de bedrijfsleiding uiteindelijk beslissen over de strategische inzet en innovatie van het datagebruik. Wanneer hiervoor onvoldoende technologische kennis aanwezig is, kan een expertcomité worden geformeerd met data scientists én met mensen van de betrokken operationele afdelingen.

Wanneer de leiding besluiten heeft genomen over nieuwe initiatieven zorgt de data-afdeling voor het inbouwen van innovaties (bijvoorbeeld AI oplossingen) en het beschikbaar stellen van analyse-resultaten. Daarnaast is iemand nodig die de ethische kant van het datagebruik onderzoekt.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Data analytics – Uitleg, informatie en oplossingen
DATA box – Voor de selectie van oplossingen voor business intelligence en data analytics
Data analytics – Gratis e-boek

Datagedreven organisatie worden