Effectieve dashboards in 4 stappen - ICTberichten.nl

Effectieve dashboards in 4 stappen

Effectieve dashboards
Datagedreven werken vraagt om zicht op de cijfers. Dashboards helpen bij de visualisatie en presentatie daarvan en bieden zo overzicht en inzicht. U kunt dan de ontwikkelingen effectief monitoren en beslissingen beter onderbouwen. Bij het ontwerp van een dashboard zijn vier stappen belangrijk.

  • Bepaal het doel van een dashboard – Het moet een centrale vraag beantwoorden en voldoende details tonen om te beoordelen of een ontwikkeling in lijn is met een bedrijfsdoelstelling.
  • Ontwerp een datamodel en maak keuzes – In deze stap vertaalt u de informatiebehoeften naar concrete kpi’s en selecteert u de data die nodig is om de prestaties te meten.
  • Zorg voor de juiste visualisatie – De aandacht van de dashboardgebruiker moet direct naar de belangrijkste onderdelen getrokken worden, bijvoorbeeld met signaalkleuren.
  • Stimuleer het gebruik – Dashboards moeten goed vindbaar zijn en heldere gebruiksinstructies bevatten. Vermeld ook wie verantwoordelijk is voor het beheer en benoem enthousiaste medewerkers tot ambassadeur.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Data analytics – Uitleg, informatie en oplossingen
DATA box – Voor de selectie van oplossingen voor business intelligence en data analytics
Data analytics – Gratis e-boek

Datagedreven organisatie worden