Digitale transitie lukt niet altijd, blijkt bij de overheid - ICTberichten.nl

Digitale transitie lukt niet altijd, blijkt bij de overheid

Digitale transitie

Bij veel overheidsorganisaties houdt de leiding zich bezig met het ontwikkelen van beleid en het aansturen van de operatie. IT wordt overgelaten aan technische specialisten. Dat is de belangrijkste obstructie bij het doorvoeren van de digitale transitie. Vermijd daarom de volgende veelgemaakte fouten.

 • ICT is doorgaans leidend
  Eindgebruikers begrijpen het belang en de waarde van een digitaliseringsoperatie niet, want ICT is alleen maar bezig met het opleveren van projecten binnen de gestelde tijd en budgetten.
 • Inbedding in de organisatie ontbreekt
  IT kijkt meer naar systemen dan naar processen en wil daarom nieuwe functionaliteit implementeren in bestaande organisatorische structuren. Dat gaat meestal mis.
 • Blijven werken op de oude manier
  Gevolg van veel digitaliseringstrajecten is dat medewerkers het mandaat krijgen om meer taken uit te voeren. Wanneer dit niet wordt aangemoedigd, volgt er geen gedragsverandering.
 • Alleen technologische integratie
  Wanneer de digitale transitie gericht is op nauwere samenwerking, bijvoorbeeld tussen gemeenten of afdelingen wordt vaak alleen gekeken naar ‘applicatie-harmonisatie’ en niet naar de integratie van processen.

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
Digitale transformatie – Hoe nieuwe IT en technologie markten, businessmodellen en bedrijven beïnvloeden
Waarom IT projecten mislukken – Gratis e-boek
Alle berichten over digitale transformatie