Slechte software reden om van baan te veranderen - ICTberichten.nl

Slechte software reden om van baan te veranderen

Slechte software reden om van baan te veranderen
Een kwart van de werknemers zegt te overwegen om van baan te veranderen als de software waarmee ze werken niet bevalt. Dat pleit voor meer inspraak bij aanschafbeslissingen van ERP, CRM, HRM of andere bedrijfssoftware.

Uit onderzoek van Freshworks blijkt dat 25 procent van de werknemers zegt een andere baan te zullen overwegen wanneer software waarmee ze moeten werken niet bevalt. Onder de snelgroeiende groep millennials in de beroepsbevolking bedraagt dat percentage zelfs 30 procent. Blijkbaar bestaat er een sterke relatie tussen werkplezier en de gebruikte tools en zal het omgekeerde ook waar zijn: goede, prettig werkende bedrijfssoftware verhoogt het plezier in het werk.

Conclusie van de onderzoeker is dat de top-downbenadering bij de selectie van software plaats zou moeten maken voor een meer democratisch proces. Daardoor krijgen medewerkers niet alleen de software waarmee ze het meest productief zijn, maar voelen ze zich ook meer gerespecteerd door het management. Mogelijkheden om medewerkers een stem te geven zijn bijvoorbeeld open forums, pilotprogramma’s en enquêtes. Wordt er geen eind gemaakt aan de ‘softwaredictatuur’, dan zullen medewerkers ook meer onveilige consumentensoftware (shadow IT) gaan gebruiken.