Denken als Bill Gates | Hoe ICT uw organisatie helpt - ICTberichten.nl

Denken als Bill Gates – Hoe ICT uw organisatie verder brengt

Bill Gates

In de jaren ’80 begon Bill Gates er al mee en hij doet het nog steeds tweemaal per jaar: een denkweek. Ongestoord en op een afgelegen plek leest hij dan boeken en laat hij zijn gedachten en ideeën de vrije loop. Hoe vaak neemt u écht de tijd om na te denken over de verbetering van uw organisatie en de rol die ICT daarin speelt?

Bill Gates en het succes van afstand nemen

Bill Gates realiseert zich al bijna 40 jaar dat van tijd tot tijd afstand nemen het zicht verbetert op nieuwe kansen, mogelijkheden en invalshoeken. Door goed na te denken over praktische vraagstukken in veelvoorkomende bedrijfsprocessen, ontstonden zo in de jaren ’80 oplossingen waar nog nooit iemand aan gedacht had. Microsoft maakte er commerciële producten van. Het succes ervan kent u.

Heel bewust nadenken over een vraagstuk kan ook cruciaal zijn voor de toekomst en ontwikkelingen van uw organisatie. Of – om iets meer op het terrein van het ICT informatiecentrum te blijven – kan een beslissende wending geven aan het gebruik van ICT oplossingen in uw organisatie. Maar maakt u daar ook tijd voor? Toen Bill Gates eraan begon wist hij ook nog niet tot wat het kon leiden ….

Drie ‘denksuggesties’

Hieronder drie vragen die stof zijn tot nadenken. Betrek ze op uw eigen organisatie. Kies er één of bedenk er zelf een, maak uw agenda leeg of besteed er een rustige vakantiedag voor, sluit u op (of in ieder geval af) en laat de gedachten de vrije loop. Levert het in eerste instantie te weinig op, begin dan gewoon weer opnieuw. Goede ideeën beginnen met tijd en geduld. Gegarandeerd houdt u er nieuwe inzichten aan over.

  1. Welke ICT oplossingen zouden we op korte termijn realiseren als de aanschaf en implementatie van alle denkbare software en hardware gratis waren?
  2. Welke processen kunnen wij verder automatiseren en wat kunnen wij onze medewerkers laten doen in de tijd die daardoor vrijkomt?
  3. Remmen de ICT oplossingen die wij nu gebruiken ons in effectiviteit, efficiency en/of de ontwikkeling van ons bedrijf?

Maak gerust uw eigen lijst van denkthema’s. Vraag collega’s en medewerkers om hun inbreng. Deel de resultaten, conclusies en plannen die eruit voortkomen.

Meer lezen