januari 2021 - ICTberichten.nl

Archive for januari, 2021

Nog veel onduidelijkheid over de toepassing van AI

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Nog veel onduidelijkheid over de toepassing van AI
toepassing van AI
Artificial intelligence is een hype, maar veel bedrijven begrijpen nog niet goed wat je er eigenlijk mee kunt en wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle toepassing.

Volgens onderzoek van MMC Venture is het aantal bedrijven dat AI technologie toepast tussen 2015 en 2019 met 270 procent toegenomen. Toch blijkt dit volgens hetzelfde onderzoek vaak niet op een zinvolle manier te gebeuren. Laten we daarom eerst kijken naar de verschillende vormen van AI. De eerste vorm is machine learning. Hierbij worden algoritmen gebruikt om een model te bouwen dat beslissingen kan nemen of voorspellingen kan doen op basis van vooraf gedefinieerde criteria. De tweede vorm is deep learning. Daarbij leren de algoritmen zelf of iets goed of fout is en bepalen dus zelf welke criteria een rol spelen en hoe zwaar deze wegen. We spreken hierbij ook wel van neurale netwerken. In het bedrijfsleven wordt vooral gebruik gemaakt van machine learning en veel minder van deep learning. De laatste vorm vereist niet alleen veel correcte data en rekenkracht. Er zijn ook specialisten in data science voor nodig.

Lees verder

Datalek kan mkb bedrijven te gronde richten

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Datalek kan mkb bedrijven te gronde richten
Datalek
60 procent van de mkb bedrijven die geconfronteerd worden met een groot datalek, is binnen drie jaar failliet, zo blijkt uit onderzoek van Cisco. Wat zijn de risico’s en hoe dek je die af?

Uit onderzoek blijkt dat twintig procent van de bedrijven niet weet wat de AVG precies inhoudt. Dat is zorgelijk, want verlies van klantgegevens kan leiden tot hoge boetes, fraude, productiviteitsverlies en uiteindelijk zelfs tot faillissement. Een ander risico is dat hackers het systeem gijzelen en losgeld vragen. Er is een breed pallet aan beschermende technologie beschikbaar. Zo hebben de meeste antiviruspakketten tegenwoordig functies om links in e-mails te controleren en webcontent op malware te checken. Daarnaast zijn een firewall en communicatie via een VPN aan te raden. Bedenk daarbij dat infectie van één PC zich uiteindelijk kan verspreiden over het hele bedrijfsnetwerk. Als een hacker vervolgens via uw netwerk ongepaste berichten verstuurt, bent u verantwoordelijk wanneer er onvoldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Bovendien kan een datalek grote impact hebben op de bedrijfsreputatie.

Lees verder

Is uw huidige bedrijfssoftware niet meer up to date? De gratis bedrijfssoftware box helpt u bij de selectie van bedrijfssoftware
Grote kans op dataverlies in de cloud door menselijke fouten
ICT trends 2021 – Werkplek, IT beheer en security

IT is bij finance van grote organisaties vaak een lappendeken

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT is bij finance van grote organisaties vaak een lappendeken
IT finance
Het IT landschap van financiële afdelingen van de meeste grote organisaties is voor verbetering vatbaar. Dat komt met name door de veelheid aan componenten. Hoe is de complexiteit te verkleinen?

IT voorzieningen voor financiële afdelingen bestaan bij veel grote organisaties uit een mix van ERP systemen, workflow engines, maatwerkoplossingen en RPA tools. Bovendien kunnen daarmee niet alle taken geautomatiseerd worden afgehandeld. Denk aan het debiteurenbeheer en overlopende posten. Daardoor maken financiële teams vaak gebruik van spreadsheets en RPA tools. Dat maakt de totale configuratie complex en dus lastig te beheren. Het probleem is op te lossen door te kiezen voor één automatiseringsplatform dat zich volledig laat integreren met het ERP systeem dat financiële processen end-to-end omvat en dat duplicatie overbodig maakt. Met zo’n platform zijn handmatige activiteiten te automatiseren en kunt u workflows volledig ondersteunen. Bovendien daalt de ’technological debt’ en verhoogt u zowel de flexibiliteit als de beheersbaarheid van de architectuur. Dat alles maakt de organisatie productiever.

Lees verder

Productiebedrijven leren smart industry kennen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Productiebedrijven leren smart industry kennen
smart industry
Inmiddels kent de helft van de Nederlandse ondernemers het begrip smart industry: het digitaliseren van de maakindustrie. Velen van hen denken er gebruik van te kunnen maken. Maar wat het precies inhoudt en welke mogelijkheden er zijn, is vaak nog niet duidelijk. Om de economische ambities waar te maken is het tijd om stappen te blijven zetten.

Bekendheid en toepassing van smart industry groeit. Medio 2014 heeft de KvK samen met onder meer FME, Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken het ‘smart industry programma’ opgezet. Het moet de digitalisering in de Nederlandse maakindustrie versnellen. Denk hierbij aan digitale connecties tussen apparaten, machines en organisaties. Doel van het programma is dat Nederland zich ontwikkelt tot het meest flexibele en gedigitaliseerde productienetwerk van Europa. Uit onderzoek van de KvK in 2020 blijkt dat inmiddels de helft van de ondernemers de term smart industry kent, maar slechts een klein deel weet precies wat de term inhoudt. Men ziet vooral kansen om de bedrijfsvoering te verbeteren, onder meer door automatisering, robotisering en het delen van data in de keten.

Lees verder

Softwareontwikkeling moet beter en goedkoper

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Softwareontwikkeling moet beter en goedkoper
Softwareontwikkeling moet beter en goedkoper
Veel nieuwe software blijkt bij oplevering niet te voldoen aan de wensen van de organisatie en de gebruikers. Bovendien wordt er te veel uitgegeven aan het maken ervan. Ook nieuwe technieken zoals low code kunnen niet voorkomen dat er steeds meer onbruikbare oplossingen worden geproduceerd. Hoe is dat te voorkomen?

Organisaties willen zich onderscheiden door digitaal te innoveren met maatwerkoplossingen. Daarbij worden steeds vaker moderne platforms voor het ontwikkelen en integreren van low code applicaties en apps gebruikt. Toch blijken veel van de ontwikkelde oplossingen bij oplevering onbruikbaar. Op deze twee manieren zijn mislukkingen te voorkomen:

1. Leg eerst de strategie, aanpak en doelstellingen helder vast
Kies niet alleen een ontwikkelplatform, maar bepaal ook welke bedrijfsdoelen daarmee behaald moeten worden en hoe het past in de informatiearchitectuur. Bedenk ook hoe veranderingen door de introductie van nieuwe applicaties zijn te managen en organiseer workshops met de juiste stakeholders.

2. Breng vooraf de wensen en eisen voor de oplossing goed in kaart
Door eerst de gebruikersinteractie en procesflows uit te tekenen en eventueel in een prototype te gieten, kan gecheckt worden of de te ontwikkelen software voldoet aan de eisen en wensen van de eindgebruikers en proceseigenaren. Bespreek vervolgens met de ontwikkelaars in het devops team of het voorstel technisch haalbaar is, voordat er ook nog maar een regel code geschreven is.

Kortom, steek meer tijd in het voorwerk bij de softwareontwikkeling. Dat betaalt zich dubbel en dwars terug.

Lees verder

Nieuwe applicaties versnellen de digitale transformatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe applicaties versnellen de digitale transformatie
applicaties
De tweede fase van digitale transformatie kenmerkt zich door een sterke groei van applicaties, zo blijkt uit onderzoek van F5 Networks. Twee derde van de respondenten gaf aan dat hun bedrijfsvoering sterker afhankelijk gaat worden van applicaties. De belangrijkste motivatie voor uitbreiding van het applicatiepark is dat men sneller nieuwe producten of diensten wil kunnen introduceren. Daarnaast willen bedrijven flexibeler inspelen op marktveranderingen en concurrentievoordelen behalen. De opstellers van het rapport adviseren om allereerst te focussen op applicatieservices voor het beveiligen, schaalbaar maken en digitaliseren van IT-en bedrijfsprocessen. In de tweede fase moeten applicatieservices ingezet worden om de zichtbaarheid te vergroten en meer controle te krijgen op het naleven van beleidsregels. De derde fase richt zich op analysetools in de cloud om meer operationele en strategische inzichten te krijgen.

Lees verder


Uw ICT plannen voor 2021

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Uw ICT plannen voor 2021
trends 2021
Met welke ICT ontwikkelingen moet u dit jaar serieus rekening houden? Wat is belangrijk als vervanging van bedrijfssoftware bij u op de planning staat? Of wat moet u weten over datagedreven werken, cloudoplossingen, digitale transformatie, de toepassing van artificial intelligence, klantgericht ondernemen of het beheer van werkplekken voordat u nieuwe oplossingen implementeert?

Wij hebben de visies, voorspellingen en adviezen van Gartner, IT specialisten, onderzoekbureaus en andere opiniemakers over ICT trends en toepassingen in 2021 voor u op een rij gezet. Zodat u na het lezen daarvan weet wat dit jaar belangrijk kan zijn.

Uw ICT kansen voor 2021 op het gebied van

Lees verder

Nieuwe bedrijfssoftware in 2021? Vraag de gratis bedrijfssoftware box aan voor een optimale oriëntatie, selectie en implementatie
Thuiswerken creëert drie IT uitdagingen
Snelle ontwikkelingen rond bedrijfsapplicaties

ICT trends 2022 – Werkplek, IT beheer en security

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ICT trends 2022 – Werkplek, IT beheer en security
IT beheer trends 2022
Hybride werken is gewoon geworden. Maar aan de flexibele werkplek kleven niet alleen maar voordelen. Security is een belangrijk issue. Dit staat ons te wachten op het gebied van IT beheer, digital workplace en veiligheid. De onderstaande artikelen beschrijven de trends en ontwikkelingen op het gebied van IT beheer, werkplekken en veiligheid.

IT beheer

Werkplek

Security

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Thuiswerken creëert drie IT uitdagingen – Veelgelezen artikel
Werkplekbeheer – Veelgelezen artikel

ICT trends 2022 – Digitale transformatie, cloud en AI

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ICT trends 2022 – Digitale transformatie, cloud en AI
digitale transformatie trends 2022
Data speelt de hoofdrol in bijna alle actuele ICT trends en ontwikkelingen. De hele digitaliseringsgolf gaat over data en datagedreven werken. Het lijkt erop dat wie het beste omgaat met data, een voorsprong heeft.

De onderstaande artikelen vertellen u over wat u kunt verwachten op het gebied van digitale transformatie, cloud toepassingen, artificial intelligence en data analytics. In steeds meer sectoren bepaalt de mate waarin ondernemingen deze technologie omarmen en implementeren, wie in de jaren daarna de winnaars en verliezers zijn.

Digitale transformatie

Cloud computing

Artificial intelligence (AI)

Data analytics

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis BI/DATA box – Informatie en hulp bij het kiezen van dataoplossingen, leveranciers en dienstverleners.
Digitale transformatie – E-boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
Data analytics – E-boek over hoe uw data u helpt om uw bedrijfsprocessen, prestaties en beslissingen te verbeteren en wat u daarvoor moet doen (gratis download)
Databeheer is veiliger en goedkoper te maken – Veelgelezen artikel

Digitale transformatie
trends in data

ICT trends 2022 – Logistiek, supply chain en maakindustrie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ICT trends 2022 – Logistiek, supply chain en maakindustrie
ICT trends logistiek
Aan de steeds hogere eisen aan logistieke prestaties en efficiënte productie kan alleen voldaan worden met hulp van moderne ICT oplossingen. Bedrijven die actief zijn in de logistieke sector, die een rol spelen in leveringsketens en de groothandels en productiebedrijven zelf, zijn daarom al in grote mate geautomatiseerd. De volgende stap is hoe alles nóg slimmer, sneller, betrouwbaarder en goedkoper kan. De komende jaren gaat het over smart logistics, smart industry en smart warehousing. Data is hierbij cruciaal, evenals moderne ERP, WMS en TMS systemen. Alle belangrijkste ICT trends 2022 leest u in de onderstaande artikelen.

Logistiek

Supply chain

ERP / bedrijfssoftware

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis ERP box – Complete informatie over ERP software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Gratis WMS box – Complete informatie over warehousemanagement oplossingen: selectie, implementatie en ontwikkelingen

ICT trends 2022 – Finance, legal en HRM

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ICT trends 2022 – Finance, legal en HRM
HRM trends 2022
Digitalisering krijgt ook steeds meer invloed op financiële, juridische en HRM processen. Niemand kijkt meer op van flexibele cloudoplossingen en toepassingen van data, RPA, AI en IT security. De onderstaande titels brengen u enkele bronnen die u de trends en ontwikkelingen rond finance, legal en HRM toelichten.
 

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis HRM box – Complete informatie over HRM software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Is uw HRM software nog up to date? – Veelgelezen artikel
Financieel managers geven security en analytics topprioriteit – Veelgelezen artikel

ICT trends 2022 – CRM en klantgericht ondernemen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ICT trends 2022 – CRM en klantgericht ondernemen
CRM trends 2022
CRM en customer experience (CX) staan al een paar jaar volop in de belangstelling en dat blijft ook in 2022 zo. Goede CRM software en de juiste klantgerichte mindset bij alle medewerkers worden steeds belangrijker bij het binnenhalen en behouden van klanten. Om daadwerkelijk klantgericht te kunnen ondernemen moeten belangrijke stappen gezet worden. De belangrijkste leest u in de onderstaande artikelen.

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis CRM box – Complete informatie over CRM software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Succesvol klantgericht ondernemen – Het beste boek over de toepassing van CRM software
Zo pakt u uw CRM project aan – Belangrijke adviezen bij de start van uw CRM project (gratis download)

ICT trends 2022 – Algemeen en IT management

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ICT trends 2022 – Algemeen en IT management
ICT trends 2022
ICT is een vast thema geworden op bestuursniveau en in de directiekamers. Digitale transformatie, datagedreven werken en AI zijn ontwikkelingen waarover strategische besluiten genomen moeten worden.

De onderstaande titels brengen u naar artikelen waarin IT specialisten, bedrijfsadviseurs, businessmedia en trendwatchers u een beeld schetsen van actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van zakelijke ICT toepassingen. Allemaal onderwerpen waar u als beslissers dit jaar mee te maken kunt krijgen, beslissingen over moet nemen of uw beleid op mag afstemmen. Sommige trends en ontwikkelingen zijn eerder al actueel geworden, maar nog altijd van kracht!

 

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

GRATIS boek – Lees alles over de redenen dat veel IT projecten mislukken en hoe u dat voorkomt
Gratis bedrijfssoftware box – Complete informatie over bedrijfssoftware oplossingen: selectie, implementatie en ontwikkelingen
7 vragen bij het vernieuwen van uw applicaties – Veelgelezen artikel