september 2022 - ICTberichten.nl

Archive for september, 2022

Industriële toepassingen van artificial intelligence

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Industriële toepassingen van artificial intelligence
Industriële toepassingen van artificial intelligence
Artificial intelligence krijgt steeds meer toepassingen bij beeldverwerking. In de beveiliging en zorg worden er grote stappen gezet. Voor industriële toepassingen gaat het nu ook hard. Met name AI oplossingen voor machine vision ontwikkelen zich snel, vooral omdat het een interessant terrein is voor tech startups.

Machine vision is de technologie die ervoor zorgt dat machines en apparaten ‘ogen krijgen’. Dankzij een combinatie van camera’s, software en hardware worden visuele taken geautomatiseerd. Op basis van de door het machine vision systeem waargenomen data kan een machine acties uitvoeren. Door de toevoeging van artificial intelligence leert het systeem en wordt de aansturing steeds meer bepaald door eerdere acties en de gevolgen daarvan. Machine vision draagt zo nog effectiever bij aan het optimaliseren van de nauwkeurigheid, kwaliteit en productiviteit van werkzaamheden in industriële omgevingen.

Er is inmiddels een scala aan efficiënte AI-versnellers voor machine vision op de markt: van kleine, low-power ingebedde vision systemen tot volledig geïntegreerde cameraplatforms. Dat leidt echter nog niet direct tot een grote doorbraak. Algoritmen moeten worden getest, gevalideerd, aangepast en uiteindelijk toegepast in workflows. Dat vraagt veel expertise en nieuwe competenties, waarover op dit moment vooral innovatieve startups beschikken. Dat verandert momenteel.

Er zijn sinds kort software development kits (SDK’s) op de markt waarmee medewerkers met minimale kennis van data science en data analytics AI workflows kunnen bouwen. Verder worden open platforms gelanceerd waarmee ontwikkelaars hun eigen beeldverwerkingstoepassingen kunnen ontwerpen. Belangrijk hierbij is wel dat AI toepassingen geen black box zijn, maar dat de tools inzicht geven in de werking ervan om onverklaarbare fouten en verkeerde beslissingen te voorkomen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Artificial intelligence wint terrein in maakindustrie – Veelgelezen artikel
Wat zijn AI toepassingen? – Uitleg en voorbeelden
Enterprise AI – Uitleg en voorbeelden

Gevaar van oude software

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Gevaar van oude software
Gevaar van oude software
In veel organisaties draaien belangrijke bedrijfsprocessen op inmiddels verouderde software. Dat brengt risico’s met zich mee. Soms zijn die risico’s heel groot en hebben storingen grote gevolgen voor de continuïteit van bedrijfsactiviteiten. Waarom vasthouden aan legacy systemen terwijl moderne systemen talloze voordelen bieden?

Er zijn veel redenen waarom de vervanging van oude systemen wordt uitgesteld. En dat terwijl bij gebruikers of het management allang het besef bestaat dat het vernieuwen van deze legacy systemen inmiddels noodzakelijk is. Gebrek aan tijd, capaciteit, budget, een langetermijnvisie of urgentie zijn allemaal verklaringen daarvoor. De terugkerende constatering dat er vernieuwd moet worden leidt telkens niet tot concrete plannen en actie. Zolang de systemen nog werken is er immers geen noodzaak voor verandering.

Gevaar

Als belangrijke bedrijfsprocessen draaien op verouderde ERP systemen, CRM oplossingen, boekhoudsystemen, HR suites, documentbeheer oplossingen, WMS systemen of databases, dan brengt dat risico’s met zich mee. Vaak zijn die risico’s merkbaar in de vorm van regelmatig terugkerende storingen, steeds vaker mopperende gebruikers, steeds duurder en frequenter onderhoud, lastige koppelingen met andere systemen en veiligheidsissues. Maar het grootste gevaar is dat bedrijfsprocessen stil komen te liggen en dat de oplossing voor grote storingen meestal niet snel realiseerbaar is.

Herkent u zich in deze situatie en ziet u ook grote of kleine risico’s? Lees dan verder in de onderstaande artikelen.

Cloudprovider kiezen: groot of klein?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Cloudprovider kiezen: groot of klein?
Cloudprovider kiezen
Bedrijven worden in toenemende mate afhankelijk van hun cloudprovider. Uw data, software en communicatie kunnen er volledig van afhankelijk zijn. De keuze voor een grote cloudprovider lijkt meer zekerheid te bieden dan de keuze voor een kleinere speler. Maar soms zitten er aan grote cloudproviders ook grote nadelen. ‘Wie ermee in zee gaat, legt zijn gegevens in handen van een generalist die thuis is in infrastructuren, maar niet in databases.’

Volgens het artikel, waarnaar onderaan verwezen wordt, is het riskant om uw bedrijfsdata onder te brengen bij een generalistische cloudprovider. Niet alleen omdat u dan de controle op uw data uit handen geeft, maar ook door de manier waarop de data verwerkt en beheerd wordt. Het is de vraag of een cloudprovider de technologie en de waarde daarvan voor uw concurrentiepositie voldoende begrijpt.

Die vraag is vooral belangrijk bij workloads en applicaties die het verschil maken. Werken met een gespecialiseerde databasepartner in plaats van met een generieke cloudprovider heeft verschillende voordelen. Bij belangrijke veranderingen in de architectuur beschikt u over deskundige adviseurs om een roadmap te ontwikkelen en de prestaties in de cloud te optimaliseren. Verder kan een databasepartner u helpen om meer strategische voordelen uit uw data te halen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Werken in de cloud – Ontdek de voordelen en nadelen
CLOUD box – Alle informatie over het starten van een cloudproject
In 6 stappen cloud ready – Veelgelezen artikel

Digitalisering van supply chain begint aan menskant

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitalisering van supply chain begint aan menskant
digitalisering van supply chain
Veel bedrijven zien een digitale supply chain als dé oplossing voor inefficiënte processen. Maar helaas omarmen medewerkers de nieuwe technologie niet altijd direct. Dan komt het project lastig van de grond. Hoe is dat op te lossen?

Een digitale supply chain brengt operationele activiteiten en ketenprocessen samen in een totaaloplossing. Daardoor sluiten de bedrijfsprocessen perfect op elkaar aan en zijn ook de processen van ketenpartners volledig geïntegreerd. Mooie woorden, maar in de praktijk blijven partners nog steeds vaak Excel- en CSV-bestanden uitwisselen.

Als digitalisering van de supply chain mislukt, is dat meestal omdat er niet genoeg aandacht is voor de menselijke kant. Medewerkers willen wel veranderen, maar ze laten zich niet dwingen. Verandermanagement is dus een belangrijke component van digitalisering. Al is de technologie nog zo goed, wie gewend is om iets op de achterkant van een sigarendoos uit te rekenen, moet eerst warm gemaakt worden voor een nieuwe manier van werken. Anders wordt de droom van nieuwe technologie een kostbare nachtmerrie.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

SCM gids – Gratis download
Supply chain management software – Informatie op ICTinfiormatiecentrum.nl
Logistieke sector moderniseert – Veelgelezen artikel

Datagedreven worden in 10 stappen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Datagedreven worden in 10 stappen
Datagedreven worden in 10 stappen
Datagedreven werken is een oplossing om uw bedrijf wendbaar en weerbaar te laten opereren in een dynamische en concurrerende markt. Steeds meer bedrijven bewijzen dat het gericht en gestructureerd omgaan met de beschikbare data hen en hun klanten grote voordelen biedt. In de onderstaande tien stappen realiseert u uw transitie naar een datagedreven organisatie.

De transitie naar datagedreven werken begint met drie vragen:

  • Hoe haalt u meer waarde uit data?
  • Hoe houdt u de toevoeging van waarde beheersbaar en schaalbaar?
  • Waar moet u beginnen en wat is daar een betrouwbare business case voor?

Voor het beantwoorden van die vragen is het noodzakelijk om een data-analyseteam te formeren en een goed doordacht datamodel op te stellen. Vervolgens is een pragmatisch stappenplan nodig dat bestaat uit de volgende tien stappen:

  • Definieer meetbare doelstellingen.
  • Verzamel veel en diverse data.
  • Neem de klant als uitgangspunt.
  • Maak data voor iedereen toegankelijk.
  • Betrek de juiste medewerkers bij uw project.
  • Definieer kritische prestatie-indicatoren.
  • Waarborg de datakwaliteit.
  • Garandeer de dataveiligheid.
  • Distribueer het data-eigenaarschap.
  • Bouw een technische infrastructuur.

Wanneer u de data volgens dit stappenplan verzamelt en analyseert, kunt u snel en secuur relaties, patronen en trends ontdekken. Op basis hiervan bent u in staat om beter onderbouwde beslissingen te nemen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Hoe wordt u een datagedreven organisatie – Uitleg, tips en informatie
DATA box – Alles voor en over het starten van dataprojecten
Heeft u een datastrategie? – Veelgelezen artikel

Start digitale transformatie met RPA

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Start digitale transformatie met RPA
start digitale transformatie met rpa
Organisaties die laagdrempelig willen starten met de digitale transformatie kunnen het beste beginnen met robotic process automation (RPA) voor vastomlijnde business cases. Hoe pakt u dat aan?

De kern van RPA is eenvoudig: analyseer een repetitief arbeidsintensief proces en ontwikkel software die de menselijke taken overneemt. Denk aan een tool die digitaal aangeleverde scans van declaratiebonnen ontdubbelt. De robot vergelijkt hiervoor de scans met elkaar, doet extra controles met OCR (optical character recognition) en voert fuzzy matching uit. De specificaties hiervoor zijn simpel: de ingediende bon is wel of niet dubbel ingediend. Zo ja, dan moeten ze handmatig verder afgehandeld worden.

Als u dat laatste ook wilt automatiseren heeft u intelligentere oplossingen nodig. Maar vooral in het begintraject van RPA moet u de vraag zo simpel mogelijk houden. Bedenk bij het opzetten van een RPA project dat het makkelijker is om een fiscalist te leren hoe technologie werkt, dan om een techneut duidelijk te maken hoe de fiscaliteit werkt. Pas wanneer een robot goed functioneert kunt u denken aan uitbreiding. Denk dan aan een robot assistent die checkt of een werknemer recht heeft op een reiskostenvergoeding of in aanmerking komt voor een leasevoorziening. Ook voor RPA geldt dus ‘think big, start small’.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Kennismaken met RPA – Gratis e-boek
Wat is RPA? – Sectie op ICTinformatiecentrum.nl
Toepassingen van RPA – Gratis e-boek

Succesvolle AI projecten

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Succesvolle AI projecten
Succesvolle AI projecten
Artificial intelligence en machine learning krijgen steeds meer aandacht en toepassingen. En bovendien steeds vaker voorrang op andere IT projecten. Ruim 40% van de bedrijven geeft prioriteit aan projecten op het gebied van artificial intelligence en machine learning. Helaas kosten die projecten veel tijd en valt het resultaat vaak tegen. Vraag is hoe u dat kunt voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de bedrijven voorrang geeft aan AI en ML projecten boven andere IT projecten. Maar juist organisaties met de meeste resources en personeel voor deze projecten zijn veel tijd kwijt aan het ontwikkelen en implementeren van modellen. Circa 90% procent meldt lange tijdslijnen bij de ontwikkeling en bijna 60% heeft minimaal een maand nodig om een getraind model in productie te nemen. Bij een derde besteden data scientists zelfs meer dan de helft van hun tijd aan het implementeren van modellen.

De oplossing is automatisering van AI en ML pipelines. Zo’n geautomatiseerde pipeline kan ook de prestaties bewaken, waarschuwingen activeren en model re-trainingen starten. Daardoor worden de algoritmen continu verbeterd en is de downtime minimaal.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis DATA box – Informatie, advies en hulp bij het starten van dataprojecten
Bestuurders weten te weinig van AI – Veelgelezen artikel
Vijf tips bij het toepassen van AI – Veelgelezen artikel

Nieuwe ERP software: dit is belangrijk

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe ERP software: dit is belangrijk
Nieuwe ERP software
Van alle bedrijfssoftware die u in uw organisatie kunt toepassen, raakt ERP software de meeste verschillende bedrijfsprocessen, afdelingen en bedrijfsonderdelen. Finance, sales, logistiek, HR, voorraad, productie of inkoop kunnen allemaal onderdeel zijn van deze geïntegreerde softwareoplossing. Koppelingen met andere systemen maken de totale configuratie nog groter. Niet onlogisch dus dat ERP projecten geassocieerd worden met complex, risicovol en duur.

Oude systemen vervangen

Zeker als er nog verouderde systemen aanwezig zijn is de drempel om op zoek te gaan naar een nieuwe ERP oplossing hoog. Helemaal als daar in de loop der jaren ook nog diverse maatwerkapplicaties tegenaan zijn gebouwd, waardoor software en bedrijfsprocessen steeds hechter met elkaar vergroeid zijn geraakt. Dat de oude software steeds instabieler is geworden, vaker storingen kent of geen mogelijkheden meer biedt om uit te breiden, is lange tijd voor lief genomen. Tot de dag aanbreekt dat vervangen onvermijdelijk is geworden.

Grote voordelen

Moderne ERP software kent hele andere eigenschappen dan oudere software en biedt daardoor veel voordelen. Op het gebied van flexibiliteit, modulariteit en schaalbaarheid zijn de nieuwe ERP oplossingen dan ook niet meer te vergelijken met oude systemen. Implementatiekosten, gebruikskosten en onderhoudskosten liggen op aanzienlijk lagere niveaus. Technologisch zijn er grote voordelen op het gebied van gebruiksgemak, snelheid, koppelbaarheid, gebruik van data, bedrijfszekerheid en informatieveiligheid.

Hoe begint u?

Heeft u plannen om uw oude ‘legacy’ ERP systemen te vervangen, dan is de vraag hoe u daarmee begint. Alles zelf doen is onmogelijk en alles uitbesteden niet wenselijk. Drie vragen hebben in deze fase een antwoord nodig:

  • Hoe pakt u het project (selectie en implementatie) op de beste manier aan?
  • Welke ERP oplossing past het best bij uw bedrijf en bedrijfsprocessen?
  • Welke leveranciers, adviseurs of implementatiepartners kunnen u helpen?

Risico’s mijden, kansen benutten

Ondanks de enorme hoeveelheid kennis en ervaring die er inmiddels bestaat met ERP selecties en implementaties, worden er nog veel onnodige fouten mee gemaakt. Dat kan resulteren in softwareoplossingen die uiteindelijk de beoogde functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid of flexibiliteit niet hebben. En het kan resulteren in forse overschrijdingen van planningen en budgetten, waarvan u letterlijk en figuurlijk de rekening gepresenteerd krijgt.

Vier belangrijke uitgangspunten

Om problemen te voorkomen, zijn dit enkele belangrijke uitgangspunten voor uw ERP project:

  • Weet waarover het gaat – Zorg bij aanvang van uw project voor voldoende kennis in uw organisatie over ERP software, zodat u niet volledig afhankelijk bent van wat leveranciers en adviseurs u zeggen. Zij hebben immers altijd een commercieel belang.
  • Realiseer echte verbeteringen – Zoek geen nieuwe versie van de software die u nu al heeft. Dan bent u straks veel geld kwijt, maar blijft uw bedrijf in ontwikkeling stilstaan. Kijk daarom eerst naar de mogelijkheden van nieuwe ERP software en optimaliseer uw processen binnen de mogelijkheden van die software. Pas dan zet u echt stappen vooruit in de ontwikkeling van uw bedrijf.
  • Selecteer de juiste partner – Realiseer dat de belangrijkste keuze bij de implementatie van een nieuwe ERP oplossing niet de keuze van de ERP software zelf is, maar de keuze van de partij die u daarbij begeleidt en de implementatie voor u verzorgt.
  • Maak uw organisatie betrokken – Beschouw het vinden en implementeren van nieuwe ERP software als een project van uw hele organisatie en niet alleen van de IT afdeling of het management. Toekomstige gebruikers bepalen uiteindelijk of uw ERP implementatie straks geslaagd is of niet.

Informatie, adviezen en hulp

Alles hierover vindt u ook terug in de boeken, checklists en stappenplannen van de ERP box van het ICT informatiecentrum. De box bundelt informatie, adviezen en hulp, vertelt u alles over het uitvoeren van het selectietraject, laat u kennismaken met relevante ontwikkelingen en biedt u de mogelijkheid met specialisten te sparren over wat voor u belangrijk is. Welke informatie u gebruikt, bepaalt u uiteraard zelf. Maar feit is dat uw ERP project er altijd beter van wordt.

Lees meer over de ERP box

Vervangt low code de high code?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vervangt low code de high code?
Vervangt low code high code
Low code applicaties zijn aan een enorm opmars bezig. Bij steeds meer bedrijven gaan ‘citizen developers’ aan de slag met low code tools om snel en betaalbaar maatwerkapplicaties te ontwikkelen. Betekent dat het einde van professionele programmeurs van high code of is er nog een tussenweg?

Bedrijven moeten medewerkers koesteren die zonder diepgaande IT kennis digitale oplossingen in low code ontwikkelen om daarmee processen te versnellen en te verbeteren. Maar er zit een risico aan het gebruik van low code en no code tools. Er ontstaat namelijk een wildgroei in het IT landschap als iedereen apps bouwt. Het overzicht gaat verloren en de beveiliging wordt steeds lastiger. Bovendien is vaak niet alle gewenste functionaliteit te realiseren met low code.

De oplossing is een breed platform waarop no code, low code en high code is samengebracht. Op dat platform kunnen enthousiaste citizen developer samenwerken met medewerkers die met meer IT-kennis voor high-end uitbreidingen. Door die mix van softwareniveaus en kennisniveaus benut u ieders talent en slaat u de brug tussen business en IT.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Software project starten? – Gebruik de bedrijfssoftware box
Zakelijke voordelen van low code tools – Veelgelezen artikel
Meer over low code en no code – Sectie op ICTinformatiecentrum.nl

Potentie van de cloud onvoldoende benut

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Potentie van de cloud onvoldoende benut
potentie cloud
Bedrijven halen nog onvoldoende rendement uit hun migratie naar de cloud. Dat komt onder meer omdat ze hun data niet centraal stellen in de architectuur. Maar er zijn meer remmende factoren.

Uit onderzoek blijkt dat migratie naar de cloud voor ruim 70% van de organisaties innovatie triggert. Verder meldt ruim 60% concurrentievoordeel te behalen door taken in de cloud te automatiseren. Dat leidt bij ruim de helft tot dalende beheerkosten. Toch denkt 70% de potentie van de cloud nog niet ten volle te benutten. Bij 46% komt dit omdat de IT afdeling te weinig kennis en mankracht heeft. Inmiddels heeft bijna de helft het beheer van de IT infrastructuur geheel of gedeeltelijk uitbesteed aan een externe partner.

Verder heeft een derde van de organisaties onvoldoende grip op security. Kernprobleem is echter de uitwisseling van data tussen applicaties: bijna 60% zou liever de data in plaats van de applicaties centraal stellen in de architectuur. Om bruikbare inzichten te genereren zou alle data op één centrale plek beschikbaar moeten zijn. Het gros van de organisaties heeft moeite om de technologie toe te passen die deze integratie mogelijk maakt.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

CLOUD box – Over de keuze van cloudoplossingen, cloudservices en leveranciers
Verhuizen naar de cloud – Veelgelezen artikel
5 stappen voor cloudtransitie – Veelgelezen artikel

Digitale transformatie in de supply chain

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitale transformatie in de supply chain
digitale transformatie in supply chain
Het voorkomen en oplossen van verstoringen in de logistieke keten staat hoog op de agenda van veel directies. Digitale technologie brengt de serviceniveaus omhoog en de kosten omlaag. Hoe zorgt u ervoor dat de datastroom de goederenstroom optimaal kan aansturen? Begin bij het zoeken naar een oplossing met het antwoord op de onderstaande drie vragen.

Bij het verschepen van goederen ontstaat een bulk aan data, bijvoorbeeld informatie over de locatie van producten en de capaciteit van containers. Door digitale technologieën te integreren in de supply chain zijn de serviceniveaus significant te verbeteren, terwijl de kosten met 30% teruglopen. Om de digitale transformatie van de logistiek in gang te zetten zijn drie vragen van belang:

  • Wat zijn de grootste problemen?
  • Zijn deze oplosbaar met technologie?
  • En zo ja: wat is de beste oplossing?
De antwoorden verschillen per bedrijf. Wanneer de ‘last mile’ een probleem is, kan een warehouse management systeem (WMS) uitkomst bieden. Als de leveranciers en partners onvoldoende samenwerken, helpt een cloudgebaseerd platform om sneller en beter met elkaar te communiceren. En als zendingen vertraging oplopen is de exacte locatie ervan real time te bepalen met behulp van een trackingcode.

Door slimmere technologie toe te passen in logistieke processen, kunt u gecoördineerde acties ondernemen en weten uw klanten altijd waar ze aan toe zijn. Dit soort moderne technologische oplossingen maken in toenemende mate het verschil in markten waar een stevige concurrentie is.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Wanneer een WMS vervangen? – Veelgelezen artikel
Highly Competitive Warehouse Management – Gratis boek (bij WMS box)
Focus supply chain verschuift naar klanttevredenheid – Veelgelezen artikel

Highly competitive warehouse management