Industriële toepassingen van artificial intelligence - ICTberichten.nl

Industriële toepassingen van artificial intelligence

Industriële toepassingen van artificial intelligence
Artificial intelligence krijgt steeds meer toepassingen bij beeldverwerking. In de beveiliging en zorg worden er grote stappen gezet. Voor industriële toepassingen gaat het nu ook hard. Met name AI oplossingen voor machine vision ontwikkelen zich snel, vooral omdat het een interessant terrein is voor tech startups.

Machine vision is de technologie die ervoor zorgt dat machines en apparaten ‘ogen krijgen’. Dankzij een combinatie van camera’s, software en hardware worden visuele taken geautomatiseerd. Op basis van de door het machine vision systeem waargenomen data kan een machine acties uitvoeren. Door de toevoeging van artificial intelligence leert het systeem en wordt de aansturing steeds meer bepaald door eerdere acties en de gevolgen daarvan. Machine vision draagt zo nog effectiever bij aan het optimaliseren van de nauwkeurigheid, kwaliteit en productiviteit van werkzaamheden in industriële omgevingen.

Er is inmiddels een scala aan efficiënte AI-versnellers voor machine vision op de markt: van kleine, low-power ingebedde vision systemen tot volledig geïntegreerde cameraplatforms. Dat leidt echter nog niet direct tot een grote doorbraak. Algoritmen moeten worden getest, gevalideerd, aangepast en uiteindelijk toegepast in workflows. Dat vraagt veel expertise en nieuwe competenties, waarover op dit moment vooral innovatieve startups beschikken. Dat verandert momenteel.

Er zijn sinds kort software development kits (SDK’s) op de markt waarmee medewerkers met minimale kennis van data science en data analytics AI workflows kunnen bouwen. Verder worden open platforms gelanceerd waarmee ontwikkelaars hun eigen beeldverwerkingstoepassingen kunnen ontwerpen. Belangrijk hierbij is wel dat AI toepassingen geen black box zijn, maar dat de tools inzicht geven in de werking ervan om onverklaarbare fouten en verkeerde beslissingen te voorkomen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Artificial intelligence wint terrein in maakindustrie – Veelgelezen artikel
Wat zijn AI toepassingen? – Uitleg en voorbeelden
Enterprise AI – Uitleg en voorbeelden