april 2022 - ICTberichten.nl

Archive for april, 2022

IT vervangen is niet altijd de oplossing

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT vervangen is niet altijd de oplossing
IT vervangen
Het vervangen van IT systemen wordt vaak gezien als oplossing voor haperende bedrijfsprocessen. In de praktijk blijkt het vervangen van de IT zelden de oplossing, omdat de oorzaak er niet mee wordt weggenomen. Tijd voor end-to-end procesoptimalisatie en om de organisatie te kantelen.

Bottlenecks in een bedrijfsproces komen vaak pas aan het licht als de klant gaat piepen. Dat komt omdat niemand verantwoordelijk is voor het hele proces. De meeste bedrijven hebben namelijk afdelingen met elk een eigen lijnmanager en eigen kpi’s. Die afdelingen zijn alleen gericht op hun eigen deel van het proces en de systeemdelen die ze daarbij nodig hebben. Door deze situatie ontbreekt het aan inzicht in de effectiviteit en efficiëntie van het end-to-end-proces. Pijnpunten komen hierdoor pas aan het licht als de klant gaat klagen.
In plaats daarvan zou er één proceseigenaar per proces moeten worden aangewezen. Die eigenaar heeft tools en data nodig om inzicht in de performance te krijgen en optimalisatieslagen te maken. Bijvoorbeeld door workflows (verder) te automatiseren of door betere procesafspraken te maken. Daarnaast zijn veel bottlenecks op te lossen door datagedreven te gaan werken en op basis van process centered design verbeteringen uit te denken.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

IT afdeling remt innovatie – Veelgelezen artikel
Bedrijfssoftware box – Leidraad, stappenplan, checklist en kennisbron bij softwareprojecten
Komt een CEO bij de IT dokter – Over waarom IT projecten mislukken en hoe u dat voorkomt (gratis)

IT uitbesteden

Cyberaanvallen tegenhouden

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Cyberaanvallen tegenhouden
Cyberaanvallen tegenhouden in 4 stappen
Twee derde van de bedrijven in Nederland is al eens slachtoffer geweest van een cyberaanval. Hoe kunt u cyberaanvallen tegenhouden en voorkomen dat hackers uw systemen binnendringen?

Het aantal cyberaanvallen in Europa is het afgelopen jaar met 90% toegenomen. Met name ransomware is een groeiend probleem, omdat organisaties hierdoor volledig platgelegd worden totdat ze hoge bedragen aan losgeld betaald hebben. Dat kunt u voorkomen met de volgende vier stappen:

  • Identificeer de data en locaties – Ga eerst na welke datasets u in huis hebt en waar deze zich bevinden.
  • Zorg voor integrale bescherming – Werk niet met aparte beveiligingssystemen maar met een geïntegreerde oplossing die alle data en bronnen afdekt.
  • Versnel de detectie en reactie – Hoe eerder u een cyberaanval signaleert en erop reageert, hoe kleiner de gevolgen zijn.
  • Ontwikkel noodprocedures – Door (geautomatiseerde) procedures vast te leggen die datasets bij een aanval naar een veilige omgeving overbrengen, blijft de impact beperkt.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Cybersecurity – Uitleg en informatie
Vijf vertrekpunten voor een veilige IT infrastructuur – Veelgelezen artikel
8 tips voor veilig thuiswerken– Veelgelezen artikel

Enterprise wordt Experience bij ERP systemen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Enterprise wordt Experience bij ERP systemen
Experience resource planning
ERP systemen stonden nooit bekend om hun grote flexibiliteit. Wel om log, duur en complex. Dat imago veranderde al de afgelopen jaren. Met de komst van een nieuwe generatie ERP systemen worden weer nieuwe stappen gezet. Eenvoudig met elkaar verbonden applicaties bieden ERP functionaliteit op maat.

Experience Resource Planning

Systemen voor enterprise resource planning bieden de meest uiteenlopende functies, maar wel in de vorm van one-size-fits-all. Daarom komt een nieuw type ERP systeem op de markt dat zich laat toesnijden op de specifieke wensen van een bedrijf en zelfs op die van individuele gebruikers. Enterprise wordt dus experience.

Een gepersonaliseerde gebruikerservaring verhoogt de productiviteit en de gebruikstevredenheid. En omdat de software ingebouwde ondersteuning biedt voor alle processen in een specifieke sector, hoeven bijna geen externe consultants en ontwikkelaars meer te worden ingehuurd. Ook functionaliteit voor AI en machine learning behoren tot de standaard set van moderne ERP
systemen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis ERP box – Alles voor een succesvol ERP project
Bekijk ERP implementatie door bedrijfskundige bril– Veelgelezen artikel
Zo pakt u uw ERP project aan – Gratis download

legacy ERP

HR negeert IT bij digitalisering

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor HR negeert IT bij digitalisering
HR digitalisering
HR software is steeds harder nodig, maar de mogelijkheden van de tools worden niet optimaal benut. De reden daarvan is dat slechts 13% van de organisaties hun IT afdeling voldoende betrekt bij de verdere digitalisering van HR processen. Met een opstapeling van gemiste kansen als gevolg.

Organisaties investeren steeds meer in de digitalisering van HR processen. Denk aan tools voor het in kaart brengen van verzuim, het meten van motivatie, employer branding en HR analytics. Toch is er nog behoorlijk wat ruimte voor verbetering. De mate waarin processen gedigitaliseerd zijn, wordt beoordeeld met een magere 6,8.

De huidige HRM software wordt vaak niet volledig benut. De HR afdeling en de afdeling IT zullen meer samen moeten optrekken om de tools succesvol in te zetten. Op dit moment ziet maar 42% IT als belangrijke partner voor het digitaliseren van HR processen. Omgekeerd heeft HR vaak moeite om voldoende ondersteuning van IT te krijgen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

HRM kennisbank – Gratis informatie over alle aspecten van HRM software
HR heeft vooral zélf baat bij nieuwe systemen – Veelgelezen artikel
Zes stappen op weg naar succesvolle digitalisering van HR – Veelgelezen artikel

Logistieke sector moderniseert

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Logistieke sector moderniseert
Logistieke sector moderniseert
Er wordt nog veel data overgetikt en Excel is nog steeds hét planningstool in de logistiek. De verwachte doorbraak in de digitalisering van logistieke werkzaamheden blijft achter bij de verwachtingen. Toch neemt de digitalisering wel toe. Procesverbetering en extra klantwaarde zijn de beloning.

Nederlandse handels- en productiebedrijven beoordelen hun digitale basis met een 6,9. Dat blijkt uit onderzoek van ondernemersvereniging evofenedex onder ruim 200 professionals in de logistiek. In 2018 gaf diezelfde groep zichzelf nog een 6,1. De bereidheid om data te delen met andere bedrijven in de keten is fors gestegen. Er wordt echter nog steeds veel handmatig gedaan. Denk aan het invoeren van binnenkomende voorraden of het overtikken van vrachtbrieven. Advies van evofenedex is om een standaardsysteem aan te schaffen omdat dit eenvoudiger is te koppelen aan de systemen van ketenpartners.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Highly Competitive Warehouse Management – Hoe grote warehouses hun IT moderniseren
Digitalisering in de logistiek en supply chain beïnvloedt bedrijfsvoering – Veelgelezen artikel
ICT in de logistieke sector – Gratis e-boek

Highly competitive warehouse management
Logistieke sector moderniseert

Kern van digitaliseren

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Kern van digitaliseren
Kern van digitaliseren
Digitale transformatie is een veranderingsproces. De belangrijkste verandering betreft echter niet IT en techniek, maar klantprocessen. Veel bedrijven zetten in op kostenreductie, maar ook voor het versterken van klantrelaties zijn legio mogelijkheden. Digitalisering moet dan ook gericht zijn op kosten én klanten.

De meeste bedrijven beginnen aan de kostenkant bij de digitale transformatie. Ze gebruiken IT om bestaande processen te stroomlijnen en te flexibiliseren. Dat legt de basis voor de kostenreductie. Nu groeit het besef dat de transformatie ook mogelijkheden biedt om processen zo te transformeren dat deze nieuwe klantbehoeften via nieuwe kanalen kunnen vervullen. Dat geldt voor alle vormen van klantcontact door verkoop, marketing en de service-afdeling. Met kunstmatige intelligentie is de klantervaring te optimaliseren en daarbij kunnen nieuwe verdienmodellen ontwikkeld worden. Zo betalen IT investeringen zich dus niet alleen terug in efficiencyverbetering, maar ook in een effectievere benadering van klanten.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

5 valkuilen bij IT transformaties
Digitale transformatie – Gratis e-boek
Waarom IT projecten mislukken – Gratis e-boek

Digitale transformatie
Cloudleverancier

Marketing automation met customer data platforms

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Marketing automation met customer data platforms
Marketing automation customer data
Marketing automation en CRM worden steeds vaker ondersteund door een customer data platform (CDP). Deze verzamelt alle klantdata van het hele bedrijf op één plaats. Dat vergroot de slagkracht van uw CRM toepassingen en biedt grote voordelen voor uw marketing en sales.

Een customer data platform kan elk soort klantgerelateerde gegevens integreren: CRM data, demografische data, transactionele data en gedragsdata. Daardoor zijn alle klantgegevens op één plaats beschikbaar en kunt u ze eenvoudiger combineren, ontdubbelen, actualiseren en beheren. Een goed CDP biedt niet alleen mogelijkheden voor de centrale opslag van klantgegevens, maar ook voor profielontwikkeling, segmentatie en de activatie van marketingtools. Dat alles leidt tot meer inzicht in de situatie en het gedrag van klanten en betere rapportages over klantgerichte activiteiten. Verder legt het de basis voor geautomatiseerd uitvoeren van campagnes. Daarmee bereikt u hoog niveau van marketing automation.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Data management platform – Uitleg en informatie
Gratis CRM box – Alles over het vernieuwen van CRM toepassingen
Succesvol klantgericht ondernemen – Over CRM, customer experience en de IT daarvoor (gratis boek)

CRM systeem vervangen

Artificial intelligence wint terrein in maakindustrie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Artificial intelligence wint terrein in maakindustrie
artificial intelligence in maakindustrie
Inmiddels maakt ruim de helft van de bedrijven in de maakindustrie gebruik van artificial intelligence (AI) in de productieomgeving. Maar er zijn nog wel wat obstakels bij de implementatie.

De meeste bedrijven hebben AI ingezet voor productontwikkeling, zo blijkt uit het onderzoek van Reichelt Elektronik, eind vorig jaar. Deelnemers waren 1.650 technologische besluitvormers van industriële ondernemingen in Europa, waarvan 250 uit Nederland. Ook de verbetering van procesoptimalisatie, scherpere kwaliteitscontrole en productiviteitsverhoging zijn veelgenoemde doelen.

Obstakels bij de uitvoering van AI projecten zijn gebrek aan ervaring, slecht toegankelijke data en het ontbreken van een overkoepelende visie. Op de vraag wat bedrijven in retrospectief anders zouden doen, meldt men vooral dat de eigen medewerkers eerder betrokken hadden moeten worden bij AI initiatieven.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Bekijk ERP implementatie door bedrijfskundige bril

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Bekijk ERP implementatie door bedrijfskundige bril
ERP implementaties
Het succes van ERP implementaties en de implementatie van andere bedrijfssoftware wordt ondergraven als de focus teveel is gericht op technologie. In plaats daarvan is het beter als processen en mensen centraal staan.

Als u bij een implementatie van nieuwe bedrijfssoftware de processen niet aanpast, krijg u nieuwe wijn in oude zakken. Het is daarom zaak eerst de toekomstige rapportagebehoeftes in kaart te brengen en de processen daarop aan te passen. Gebeurt dat niet, dan blijft veel potentieel van het nieuwe systeem onbenut.

Het is ook belangrijk om toekomstige key users van het systeem inbreng te geven bij het herontwerpen van de processen. Zij weten immers precies wat wel en niet werkt en waar de verbeteringsmogelijkheden liggen. Door hen vroegtijdig bij de implementatie te betrekken worden ze ook ambassadeurs voor de veranderingen die de implementatie meebrengt. Dat geldt zeker wanneer met het nieuwe systeem repeterende taken zijn te automatiseren.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Over de beste aanpak van IT projecten en ERP implementaties gaat ook het (gratis te ontvangen) boek ‘Komt een CEO bij de IT dokter’ dat het ICT informatiecentrum uitgeeft. Hierin leest u wat de belangrijkste redenen zijn dat IT projecten mislukken (waaronder de bovengenoemde) en hoe u de symptomen daarvan tijdig herkent, zodat u kunt ingrijpen voor het te laat is.

Gratis ERP box – Complete informatie over ERP software en ERP selectie
Zo pakt u uw ERP project aan – Gratis download

ERP implementaties bekijken door bedrijfskundige bril

Datagedreven organisatie worden, 4 aanbevelingen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Datagedreven organisatie worden, 4 aanbevelingen
Datagedreven organisatie
Om werkelijk datagedreven te opereren is meer nodig dan goede technologie en goede data. Ook de inrichting van processen en de bedrijfscultuur zijn bepalend. Om de voordelen van datagedreven werken ten volle te benutten, kunt u deze aanbevelingen ter harte nemen:

  • Ga niet voor het gemiddelde – U kunt klanten en leveranciers niet allemaal op dezelfde manier behandelen en beslissingen nemen op basis van gemiddelden. Neem betalingstermijnen. Als u daar een vast aantal dagen voor neemt, betaalt u sommige facturen te snel en andere te laat.
  • Voorkom verschillende versies van de waarheid – Zorg dat alle betrokken afdelingen het eens zijn over de vraag welke data leidend is. Daarmee voorkomt u onenigheid, omdat iedereen alleen naar de eigen bestanden kijkt, zeker wanneer de actualiteit daarvan per afdeling verschilt. Creëer dus een gemeenschappelijke data pool om beslissingen te nemen.
  • Onderbouw beslissingen niet pas achteraf – Met name de bedrijfsleiding heeft de neiging om op instinct en onderbuikgevoel te beslissen. Vervolgens wordt gekeken of een beslissing met data te onderbouwen is. Werk andersom: neem harde gegevens als uitgangspunt en analyseer ze op zo’n manier dat beslissingen hieruit onweerlegbaar naar voren komen.
  • Stuur niet op verkeerde prikkels – Wanneer bijvoorbeeld verkopers beloond worden voor een terugbelgesprek zullen ze dat doen als dit geregistreerd wordt, ook al weten ze dat het zinloos is. Of neem een servicemedewerker die wordt verteld dat diens gesprekken gemiddeld drie minuten te lang duren, terwijl dit de klantentrouw een flinke boost kan geven.
De moraal hiervan? Denk vanuit bedrijfsdoelen en richt daar de vorm van datagedreven werken op in.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

DATA box – Alles over data analytics, business intelligence en datagedreven worden
Hoe te beginnen met data analytics? – Veelgelezen artikel
Data analytics – Gratis e-boek

Datagedreven organisatie worden

In 6 stappen cloud ready

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor In 6 stappen cloud ready
Cloud ready
Alles gaat in de cloud tegenwoordig, zo lijkt het: ERP in de cloud, CRM in de cloud, HRM in de cloud en alle andere bedrijfssoftware idem. Dat geldt ook voor dataopslag, werkplekken en telefonie. Cloud computing is het nieuwe normaal geworden. De vraag daarbij blijft: hoe vult u dat op een verstandige manier in? Kijk bij het ontwikkelen van een cloudstrategie dan ook niet alleen naar functionaliteit en tools, maar ook naar de beheerdiensten.

Om u organisatie cloud ready te maken, cloudservices optimaal in te kunnen zetten en problemen te voorkomen zijn de volgende stappen aan te raden:
  • Evalueer uw IT servicebeleid – Om te voorkomen dat u de controle verliest op workloads in de cloud is het misschien nodig om uw beleid rond IT servicemanagement aan te passen.
  • Inventariseer al uw data en applicaties – Dit is noodzakelijk om te waarborgen dat gebruikers en applicaties toegang houden tot bedrijfskritische informatie, als die is overgezet naar de cloud.
  • Denk vanuit uw bedrijfsbehoeften – Kijk bij de selectie van clouddiensten niet naar specifieke oplossingen, maar zorg dat ze generiek bijdragen aan het behalen van uw bedrijfsdoelstellingen.
  • Zorg voor naadloze cloudintegratie – Onderzoek of de clouddiensten onderling goed zijn te integreren en of u deze kunt koppelen aan uw servicemanagement processen.
  • Schep ruimte voor machine learning en AI – Ga na hoe u data science kunt inzetten om het beheer en de beveiliging te optimaliseren en sneller te reageren op incidenten.
  • Automatiseer serviceactiviteiten – Ontwikkel een raamwerk voor het automatisch identificeren en oplossen van beheerproblemen.
Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

CLOUD box – Over de keuze van cloudoplossingen, cloudservices en leveranciers
Verhuizen naar de cloud – Veelgelezen artikel
5 stappen voor cloudtransitie – Veelgelezen artikel