maart 2022 - ICTberichten.nl

Archive for maart, 2022

Wat belemmert digitale transformatie?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Wat belemmert digitale transformatie?
Belemmeringen digitale transformatie
Digitaal transformeren gaat verder dan het introduceren van nieuwe technologie. Er is ook een andere manier van werken voor nodig. Met name bij grotere organisaties met strikt gescheiden afdelingen ontstaan bij de digitale transformatie vaak de volgende drie problemen.

  • IT focus – De transformatie blijft beperkt tot de IT. Daardoor wordt de nieuwe manier van werken onvoldoende ingebed in de organisatie en is niemand verantwoordelijk voor begeleiding van medewerkers en de herverdeling van werk.
  • Misfit – Het nieuwe systeem past niet bij de processen. Organisaties proberen vaak hun huidige werkwijze in het nieuwe systeem te passen. Dat leidt tot ingewikkelde informatie-architecturen en complexe systeemkoppelingen met andere partijen.
  • Behoudzucht – Vaak blijven de gezagsverhoudingen gelijk. Digitaal transformeren betekent meestal dat de organisatie platter gemaakt moet worden. Als medewerkers bang zijn om gebruik te maken van nieuwe bevoegdheden, is het zaak hen hierbij te ondersteunen.
Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Komt een CEO bij de IT dokter – Het boek dat voorkomt dat uw IT project mislukt
Digitale transformatie – Gratis e-boek
5 valkuilen bij IT transformaties – Veelgelezen artikel

Belemmeringen digitale transformatie
Digitale transformatie

7 criteria bij ERP selectie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor 7 criteria bij ERP selectie
Criteria bij ERP selectie
Bij de selectie en implementatie van ERP software liggen veel gevaren en mislukkingen op de loer. De onderstaande criteria zijn belangrijk bij de selectie van een ERP systeem en helpen u bij het voorkomen van een teleurstelling tijdens en na de implementatie.

Deze noodzakelijke ‘fits’ bieden u houvast bij het beoordelen van ERP leveranciers en hun software:

  • Proces fit – Bepaal in hoeverre uw processen matchen met de best practices waarop de software is gebaseerd.
  • Gebruikers fit – Houd bij de selectie al rekening met aspecten als training, opleiding en implementatieondersteuning voor een maximale gebruikersacceptatie.
  • Data fit – Beoordeel of de software in staat is uw specifieke data vast te leggen en uit te wisselen.
  • Strategische fit – Ga na welke bijdrage de ERP software kan leveren aan uw strategische doelstellingen.
  • Technische fit – Bekijk of de technologie toekomstbestendig is en hoe de databescherming gewaarborgd blijft.
  • Leveranciers fit – Onderzoek of de visie en bedrijfscultuur van de ERP leverancier past bij die van uw organisatie.
  • Prijs fit – Kijk hierbij niet alleen naar de licentieprijzen, maar ook naar uw kosten voor het beheer en de ondersteuning bij de implementatie.
Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

ERP box – Complete informatie over ERP software en ERP selectie
Zo pakt u uw ERP project aan – Gratis download
ERP systemen van complex naar wendbaar – Veelgelezen artikel

critieria bij ERP selectie

Tips voor master data management

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Tips voor master data management
Master data management tips
Master data management of MDM heeft tot doel om verspreid in uw organisatie opgeslagen relatiegegevens samen te brengen in één database. Deze fungeert daarmee als ‘single source of truth’. Deze vijf tips helpen u bij de implementatie van zo’n MDM systeem.

    Creëer een wendbaar model – Als veranderingen worden doorgevoerd in complexe systemen mag dat niet leiden tot problemen in de informatiehuishouding.

    Leg de master dataset vast – Bepaal in goed overleg met de afdelingen welke elementen u opneemt in de standaard set en hoe de relaties hiertussen worden vastgelegd.

    Bepaal de data governance structuur – De rollen in deze structuur moeten duidelijk zijn om het beleid, de werkzaamheden en verantwoordelijkheden te kunnen controleren.

    Integreer ook de data applicaties – Dit kan behoorlijk wat tijd kosten, maar het is noodzakelijk om data te kunnen overzetten, de MDM functionaliteit te waarborgen en fouten te voorkomen.

    Verbeter de datakwaliteit – Hiervoor kunt u ‘data stewards’ binnen uw organisatie aanwijzen die verantwoordelijk zijn voor het opschonen en actueel houden van de gegevens.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Master data management – Uitleg en informatie
DATA box – Complete informatie over het starten en uitvoeren van dataprojecten
Data management vraagt om uw aandacht – Veelgelezen artikel

Digitalisering van finance een must

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitalisering van finance een must
digitalisering finance
Bedrijven die volop inzetten op de digitalisering van hun financiële processen, behalen veel betere resultaten dan hun concurrenten. Dat bleek vorig jaar al uit een onderzoek van Unit4. In het boek Digital Finance leest u over de enorme impact van digitalisering op bestaande werkzaamheden en processen en hoe u deze transformatie aanpakt.

Het boek beschrijft hoe u een transformatie naar een meer datagerichte aanpak van uw afdeling finance in goede banen leidt en welke beslissingen nu genomen moeten worden over robotic process automation (RPA), artificial intelligence (AI), het gebruik van data en nieuwe financiële software. Het boek is gratis beschikbaar als onderdeel van de bedrijfssoftware box.

Uit het genoemde onderzoek blijkt dat bijna de helft van de bedrijven die AI gebruikt voor finance zegt bovengemiddeld te presteren. Bij andere bedrijven is dit maar 28%. Door de inzet van AI zullen de taken van finance veranderen: ruim 60% van de ondervraagden verwacht dat finance professionals vaker betrokken zullen worden bij de strategie- en besluitvorming. Dat AI sterk in de belangstelling staat is ook terug te zien in het voornemen van 75% van de ondervraagden om zichzelf en hun finance professionals de komende periode te laten bijspijkeren op dit gebied.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Digital Finance – Gratis boek
Finance en data – Veelgelezen artikel
Bedrijfssoftware box – Complete informatie over de selectie van bedrijfssoftware

digital finance

ICT trends in de maakindustrie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ICT trends in de maakindustrie
ICT trends maakindustrie
Slimmer werken door digitale mogelijkheden beter te benutten kan maakbedrijven helpen het hoofd te bieden tegen stijgende grondstofkosten en personeelsschaarste. De toekomst van manufacturing ligt volgens Dynabook in het toepassen van de volgende trends:

    Verdere automatisering – Om de kosten te verlagen, de productiviteit te verhogen en het toenemende tekort aan technisch personeel op te vangen zullen productielijnen steeds verder worden geautomatiseerd. Moderne software zorgt ervoor dat de automatisering van productielijnen steeds verder wordt verbeterd.

    Datagestuurde robotica – Robotica op basis van IoT, AI en machine learning kunnen de fabricage versnellen en standaardiseren. Dat leidt tot minder productiefouten en verspilling en hogere productkwaliteit.

    Betere en veiligere hardware – Nu er meer thuisgewerkt wordt, ontstaat behoefte aan goede laptops en andere hardware, die licht van gewicht zijn en tegelijk ook robuust, snel en veilig. Verder moet de connectie met bedrijfssystemen waterdicht afgeschermd worden voor onbevoegden.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Do’s en dont’s bij software implementaties

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Do’s en dont’s bij software implementaties
software implementaties do's en dont's
Bijna de helft van de IT projecten kost meer tijd en geld dan verwacht. En twintig procent mislukt zelfs helemaal, zo blijkt uit onderzoek van PMI. Lees hier vijf tips die u helpen om dit rampscenario bij uw softwareproject te voorkomen.

  • Ondervraag potentiële implementatiepartners – Zij weten alles over hun software, maar zijn ze ook thuis in implementaties bij vergelijkbare bedrijven? Blijf doorvragen tot u helemaal begrijpt wat zij te bieden hebben.
  • Maak uw data tijdig klaar voor de conversie – Begin al vóór de start van het project met het opschonen en verrijken van uw data, want dat kan behoorlijk veel tijd kosten. Tijd die u bij de implementatie meestal niet heeft.
  • Zorg voor commitment en budget – Regel dat u al bij het begin van het project kunt beschikken over alle benodigde (financiële) middelen en zorg dat u commitment krijgt op alle niveaus van de organisatie.
  • Neem niet te grote stappen – Trek niet ineens de stekker uit het oude systeem, maar werk in deeltrajecten aan de nieuwe configuratie. Geef medewerkers daarbij voldoende tijd om aan de nieuwe manier van werken te wennen.
  • Geef prioriteit aan de continuïteit – Zorg voor een goede orkestratie van de overgang naar een nieuw systeem, om te voorkomen dat bedrijfskritische activiteiten stilvallen of vertraging oplopen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Waarom IT projecten mislukken – Gratis e-boek
Komt een CEO bij de IT dokter – Onmisbare kennis voor bedrijven die een softwareproject starten
Bedrijfssoftware box – Alles over de selectie en implementatie van bedrijfssoftware
Directie moet hoognodig bijspijkeren op IT gebied – Veelgelezen artikel

Implementatie van software
Software implementaties

Zo bepaalt u een succesvolle cloudstrategie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zo bepaalt u een succesvolle cloudstrategie
succesvolle cloudstrategie
Kiest u voor een hybride of multicloud omgeving? Doet u dat voor alle applicaties of houdt u een deel toch liever in eigen huis? En waarop baseert u die beslissingen? Vragen waarop een antwoord moet hebben als u meer gebruik wilt maken van cloudoplossingen.

De keuze voor de juiste IT configuratie kan lastig zijn. Welke applicaties en data moet u via welke cloud beschikbaar stellen? En wat kunt u misschien beter in eigen huis blijven doen? Bij uw beslissingen kunt u meewegen of een applicatie bedrijfskritisch is en in hoeverre de beveiliging van uw data in de cloud gewaarborgd is.

Ook de meerwaarde van clouddiensten in termen van efficiency en beheergemak speelt een rol. Verder zult u prijsargumenten willen meewegen. Kortom, er zijn tal van vraagstukken waarover u goed moet nadenken bij het ontwikkelen van een cloudstrategie. Wat u ook beslist, uitgangspunt is dat u ook een complexe infrastructuur bestaande uit cloudoplossingen en on-premise oplossingen als één geheel moet kunnen beheren.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

5 stappen voor cloudtransitie – Veelgelezen artikel
CLOUD box – Complete informatie over het starten en uitvoeren van cloudprojecten
Cloud gids – Over toepassingen, trends en ontwikkelingen rond cloud computing

Cloud gids

IT afdeling remt innovatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT afdeling remt innovatie
IT afdeling remt innovatie
Uit onderzoek van Telindus onder beslissers op C-niveau bij grote Nederlandse bedrijven blijkt dat bijna de helft van hen hun IT afdeling als vertragende factor ziet bij de innovatie. Dat is jammer, want juist nu IT steeds belangrijker wordt, zouden zij het voortouw moeten nemen.

Volgens de deelnemers aan het onderzoek zijn IT afdelingen te veel bezig met hun dagelijkse en telkens terugkerende taken en te weinig met het ondersteunen van vernieuwing van de business. Met name het onderhouden van oude legacy systemen kost vaak veel tijd, die niet aan innovatie besteed kan worden.

Bijna de helft van de ondervraagde beslissers wil eerst de basissystemen moderniseren (ERP, CRM, HRM, enz.), voordat ze nieuwe technologieën gaan inzetten. Een derde wil juist wel eerst met nieuwe technologie beginnen, omdat ze anders te ver gaan achterlopen en geen jong IT talent kunnen aantrekken.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

ERP box – Gratis complete informatie over het vervangen van ERP software
Digitale transformatie – Gratis e-boek
ICT trends 2022 Algemeen en IT management – Veelgelezen artikel

IT afdeling remt innovatie

Data-integratie in drie stappen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Data-integratie in drie stappen
Data-integratie
Data is het nieuwe goud om klanten te binden en processen te verbeteren. Moderne technologie maakt het mogelijk om alle bedrijfsdata te integreren. Om de juiste keuze te maken bij het inzetten van deze technologie voor data-integratie én om desinvestering te voorkomen, zijn de volgende drie stappen aan te bevelen:

    Stap 1 – Bepaal het doel van de integratie
    Bedenk eerst wat u met data-integratie wilt bereiken. Breder zicht krijgen op de klant? Nieuwe apps voeden met data? De wisselende informatiebehoeften van de business beter ondersteunen?

    Stap 2 – Maak een transitieplan
    Om zo’n plan te maken moet u eerst de huidige IT omgeving in kaart brengen en nagaan wie voor welke doelen van welke databronnen gebruik maakt. Vervolgens definieert u de stappen in het traject om alle bronnen onder één noemer te brengen.

    Stap 3 – Kies de juiste technologie
    De technologie die u wilt inzetten moet passen bij het doel ervan. Centraal daarbij staat de functionaliteit waaraan u het meeste behoefte heeft. Kies in elk geval niet klakkeloos de integratieoplossing die de leverancier van uw andere systemen aanbiedt.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Hoe te beginnen met data analytics? – Veelgelezen artikel
Data analytics – Gratis e-boek
DATA box – Als u wilt starten met een dataproject

Data-integratie

Documentbeheer verbeteren

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Documentbeheer verbeteren
Documentbeheer verbeteren
Als documentstromen niet optimaal gaan, ondervinden niet alleen uw medewerkers daar hinder van, het kost u als organisatie ook veel geld. Daarnaast wordt werken gewoon prettiger als benodigde documenten altijd op het juiste moment vindbaar zijn en dat er geen discussie is over welke versie de juiste is. Check aan de hand van deze 12 vragen of uw documentbeheer (dringend) verbeteringen nodig heeft.

  • Werken veel mensen in uw organisatie dagelijks met documenten?
  • Kost het soms veel tijd om de gezochte documenten te vinden?
  • Is het eenvoudig om informatie die bij één klant hoort, maar wel op verschillende plekken is opgeborgen, bij elkaar te krijgen?
  • Vallen collega’s elkaar wel eens lastig om te helpen bij het vinden van een document?
  • Is er wel eens onduidelijkheid over de meest recente versie van een document?
  • Zijn er nog documenten die u nog fysiek gebruikt, verzendt of opslaat, maar die eigenlijk digitaal verwerkt zouden moeten worden?
  • Voldoet u met de opslag van documenten altijd aan de AVG en andere privacyregels?
  • Besteedt u nog veel tijd en geld aan het printen, verwerken of opslaan van documenten?
  • Worden mailboxen en laptops door medewerkers gebruikt als privé archief, waardoor bij hen opgeslagen documentatie niet zomaar beschikbaar is voor anderen?
  • Bestaan er wel eens gelijktijdig meerdere versies van hetzelfde document?
  • Zijn er wel eens storingen of computerproblemen waardoor documenten kwijtraken?
  • Lopen er wel eens contracten af zonder dat u dat in de gaten heeft?

Documentbeheer verbeteren met een DMS

Een document management systeem (DMS) zorgt voor digitalisering en automatisering van uw documentbeheer. Dit betekent dat het maken, opslaan, bewerken en terugvinden van alle soorten documenten in uw organisatie voor een heel groot deel automatisch voor u geregeld wordt. De investering in DMS software hoeft niet groot te zijn, terwijl de besparingen in tijd en geld wel enorm kunnen zijn.

Lees verder

Opslag van documenten blijft een bottleneck – Veelgelezen artikel
DMS box – Complete informatie over het selecteren en implementeren van DMS software
Zo pakt u uw DMS project aan – Gratis download

Documentbeheer verbeteren

Transformeren tot smart company

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Transformeren tot smart company
Smart company
Data-uitwisseling is volgens EY een verbindende factor voor alle bedrijfsprocessen. Het delen van data brengt afdelingen op één lijn. Als dat goed lukt ontstaat een smart company. Wat is daarvoor nodig?

De focus van business intelligence (BI) en data analytics is volgens het marketing- en data science team van EY de laatste jaren steeds meer op de business komen te liggen. De technologie wordt ondergeschikt aan de zakelijke vraagstukken die je ermee kunt oplossen. Hiervoor is niet alleen technische expertise nodig, maar ook domein- en branchekennis.

Bijkomend probleem is dat de informatievoorzieningen van verschillende afdelingen en bedrijfsonderdelen vaak als losse silo’s zijn ontwikkeld. Ieder heeft zijn eigen data en dataopslag. De nieuwste dataoplossingen maken het mogelijk deze te verbinden. Als bijvoorbeeld sales en marketing onderling meer informatie uitwisselen, worden campagnes veel succesvoller. En door bijvoorbeeld voorraadbeheer ook aan te haken, is er altijd van elk product voldoende in huis. Zo begint de transitie naar een smart company met het op de juiste manier verbinden van data van verschillende afdelingen of bedrijfsprocessen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Data analytics – Gratis e-boek
DATA box – Complete informatie over het starten en uitvoeren van dataprojecten
Hoe te beginnen met data analytics? – Veelgelezen artikel

Smart company