februari 2024 - ICTberichten.nl

Archive for februari, 2024

ERP vervangen vereist perfecte voorbereiding

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ERP vervangen vereist perfecte voorbereiding
ERP vervangen vereist perfecte voorbereiding
Verouderde ERP software zet een rem op de groei van industriële bedrijven. De systemen komen functionaliteit te kort, zijn gevoelig voor storingen en daardoor vaak onbetrouwbaar en bovendien niet te integreren met andere, moderne IT oplossingen. Als vernieuwing nodig is, is een perfecte voorbereiding essentieel.

Verouderde (legacy) ERP systemen worden steeds uitgebreid met workarounds of applicatie-eilandjes om ontbrekende functionaliteit toe te voegen. Daardoor ontstaat een lappendeken aan applicaties en koppelingen. Met als uiteindelijk gevolg dat medewerkers niet met actuele informatie werken en de oorzaak van problemen met de ERP software vaak lastig te achterhalen is.

Vernieuwing van legacy ERP is daarom op enig moment onontkoombaar. Maar dat brengt ook risico’s mee. De overgang is in goede banen te leiden als je in ieder geval deze stappen neemt.

  • Formeer een projectteam met collega’s uit het IT team én van andere bedrijfsonderdelen die met de software gaan werken.
  • Bepaal samen wat de wensen en eisen zijn.
  • Zoek uit welke ERP leveranciers daaraan zouden kunnen voldoen.
  • Nodig die leveranciers uit voor een kennismakingsgesprek en geef ze een business case waarmee ze kunnen demonstreren wat de software kan.
  • Beoordeel de voor- en nadelen per pakket.
  • Maak een doordacht implementatieplan en betrek daarbij mensen van alle afdelingen die met het nieuwe systeem moeten gaan werken.
  • Leg afspraken vast over het implementatietraject, de mijlpalen en de budgetbewaking in een implementatiedocument.
  • Schoon de processen op en bekijk waar de meeste winst te behalen valt.
  • Houd rekening met de implementatieduur, kosten en leertijd voor medewerkers.
  • Communiceer met medewerkers en andere betrokkenen over de voortgang.
  • Vraag om feedback van gebruikers als het systeem live gaat.

Lees verder

Cybersecurity in 2025 volgens Gartner

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Cybersecurity in 2025 volgens Gartner
Cybersecurity in 2025 volgens Gartner
Tien jaar terug beperkte cybersecurity zich tot het opzetten van een firewall en zaten hackers nog in een kelder. Nu is de kwetsbaarheid veel groter en zijn cybercriminelen een stuk professioneler en inventiever. Gartner wijst op de gevolgen van deze ontwikkelingen, waar ook jullie organisatie op bedacht moet zijn.

Volgens Gartner heeft cybersecurity volgend jaar de volgende kenmerken:

  • 80% van de ondernemingen kiest ervoor om de toegang tot applicaties, web- en clouddiensten geïntegreerd te beveiligen op een SSE-platform (Secure Service Edge). De groei en toenemende complexiteit van het IT landschap maakt dat noodzakelijk.
  • 60 % neemt ‘zero trust’ als uitgangspunt, maar dat helpt bedrijven niet die beveiliging vanuit technologisch perspectief benaderen, in plaats van als onderdeel van een beveiligingsstrategie, waarbij ook de business wordt betrokken.
  • Ook zal voor 60 % bij 3rd-party transacties en zakelijke afspraken de beheersing van cybersecurity-risico’s het voornaamste criterium zijn. In plaats van de kiezen voor een aanbieders met de laagste prijs kijken ze vaker naar diens track record op het gebied van security.
  • Technologische aanvallen op operationele omgevingen kunnen fysieke gevolgen hebben. Voorbeeld hiervan is al in 2022 geleverd door een terroristische groep hackers die de verantwoordelijkheid opeiste voor een explosie en de brand als gevolg daarvan in een Iraanse staalfabriek.

Lees verder

Basisboek ERP, tijdelijk gratis

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Basisboek ERP, tijdelijk gratis
Basisboek ERP, tijdelijk gratis
Moderne ERP software verbetert de kwaliteit van bedrijfsprocessen, datagebruik en de integratie met andere IT systemen. Is je organisatie toe aan nieuwe ERP software? In dit boek lees je wat belangrijk is. Alle belangrijke aspecten van ERP software en het vernieuwen daarvan worden uitgelegd. Dat maakt dit boek uniek en belangrijk voor iedereen die een nieuwe ERP oplossing overweegt. Het boek kan je tijdelijk gratis ontvangen als onderdeel van de ERP box.

Waarom belangrijk?

Het Basisboek ERP bevat de belangrijkste kennis, inzichten en praktijkcases over ERP die ICT beslissers, ondernemers, managers en projectleiders helpen bij beslissingen over ERP software en de selectie en implementatie daarvan. Voor steeds meer organisaties is ERP software de spil in het automatiseren van hun belangrijkste bedrijfsprocessen, zoals financiële administratie, relatiebeheer (CRM), inkoopadministratie, voorraadbeheer, supply chain management en andere logistieke functies en bedrijfsprocessen.

Dat maakt aanschafbeslissingen en keuzes die te maken hebben met toepassing, selectie en implementatie van ERP lastig en complex. Na het lezen van dit boek weet je beter wat jullie ERP project omvat, welke beslissingen belangrijk zijn, wie je kan helpen en hoe je je ERP project zo goed mogelijk aanstuurt.

Compleet overzicht

Het Basisboek ERP is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel maak je kennis met ERP en ERP software, de toepassing ervan en de belangrijkste kenmerken. Je leest over productiebedrijven en andere soorten organisaties die ERP software gebruiken en wat hun verwachtingen en ervaringen zijn. Je leest over de meest invloedrijke ERP leveranciers, de ontwikkelingen in de ERP markt en het gebruik van ERP in de vraag- en aanbodketen. Daarnaast gaat dit deel in op de verschillende ERP aanbieders in de markt, zoals pakketleveranciers, implementatiepartners en application service providers en vergelijkt het ERP in de cloud met on premise ERP oplossingen en wat de keuze daarvan bepaalt.

In het tweede deel van het Basisboek ERP staat de implementatie en evaluatie van ERP software centraal. Je leest over de implementatiemethoden van ERP software en de fasen die onderscheiden kunnen worden in het gebruik van ERP door ondernemingen. Ook de analyses die nodig zijn voor een goede evaluatie worden besproken, zoals de functional fit analyse, risicoanalyse en kosten-baten analyse. Praktijkcases verduidelijken alle theorie hierover.

Het derde deel legt de relatie tussen bedrijfsmatige aspecten en ERP software. Je krijgt hierin een overzicht van actuele bedrijfskundige onderwerpen in relatie tot ERP. Zo wordt Agile softwareontwikkeling besproken en de geschiktheid daarvan voor ERP projecten. Ook de keuze en eigenschappen van open source ERP oplossingen komen aan orde, evenals de relatie tussen shared service centers en ERP. Tot slot is er ruimte voor kritische geluiden over de eigenschappen van ERP en de gevolgen daarvan voor een onderneming.

Ontvang het Basisboek ERP gratis

Het Basisboek ERP is een compleet boek, dat in begrijpelijke taal is geschreven voor zowel lezers met als zonder ERP kennis. Wat het boek uniek maakt is het complete overzicht van alle belangrijke facetten waar organisaties die een nieuwe ERP implementatie overwegen, mee te maken krijgen. Ook als ERP projecten volledig worden uitbesteed bevat het boek noodzakelijke kennis voor ICT beslissers, managers en ondernemers om de aansturing van hun ERP project optimaal uit te voeren.

Ontvang het Basisboek ERP (tijdelijk) gratis als onderdeel van de ERP box

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Klantcontact wel of niet automatiseren?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Klantcontact wel of niet automatiseren?
Klantcontact wel of niet automatiseren?
De persoonlijke ervaring van klanten bepaalt vaak of ze terug komen. Maar het is tijdrovend en kostbaar om hiervoor veel salesmensen op de been te brengen. Sommige taken kun je automatiseren met CRM software, AI en andere tools. Onderscheid in high, low en no touch contactmomenten is hierbij belangrijk.

Bij high touch contactmomenten, bijvoorbeeld bij een grote aankoop, hebben klanten altijd behoefte aan menselijke interactie. Maar automatisering kan dat persoonlijke contact wel ondersteunen. Denk aan tools om een afspraak te maken of om alvast gegevens te leveren die belangrijk zijn voor het gesprek met je klant.

Voor low en no touch contactmomenten is weinig of geen menselijke interactie nodig. Mensen die iets met een relatief lage waarde of prijs willen bestellen bij een webshop hoeven alleen een button aan te klikken als ze een account hebben. Met AI is hiervoor zonder technische kennis een formulier te maken waarop alle klant- en orderinformatie wordt vastgelegd. Die informatie over een order wordt vervolgens geautomatiseerd doorgestuurd naar de back-end systemen die daarna ook de tracking informatie versturen.

Verder kun je met AI low en no touch klantmomenten een persoonlijke tint geven in de vorm van een virtuele assistent waarmee zij kunnen chatten. Een avatar maakt zo’n chatbot nog levensechter. Voor high touch processen zal menselijk contact altijd nodig blijven, maar met hulp van artificial intelligence zijn ook andere vormen van klantcontact te personaliseren én efficiënter in te richten. Dat verlaagt niet alleen de kosten, maar geeft medewerkers ook meer tijd voor klantinteracties.

Lees verder

Strategie en data fabrics ontbreken vaak bij AI

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Strategie en data fabrics ontbreken vaak bij AI
Strategie en data fabrics ontbreken vaak bij AI
Bedrijven zijn van plan om fors te investeren in generatieve en traditionele AI. Maar de strategie is meestal niet duidelijk. Bovendien zijn de databronnen vaak niet geïntegreerd in een data fabric, die intelligente geautomatiseerde tools biedt om data samen te kunnen brengen uit verschillende bronnen.

Artificial intelligence staat volop in de belangstelling. Uit onderzoek van Qlik blijkt dat bijna 80% procent van de respondenten generatieve AI tools kocht of al heeft geïnvesteerd in projecten op dit gebied. Helaas meldt 44% van de bedrijven ook dat er geen duidelijke AI strategie is. Bovendien beschikt slechts 20% over data fabrics die al hun gegevens met intelligente en geautomatiseerde systemen integreren.

Driekwart van hen gaat daarom meer investeren in technologieën die data fabrics ondersteunen. Eenzelfde percentage verwacht dat door de toepassing van generatieve AI meer data moeten worden beheerd en verplaatst. Maar liefst 60 procent denkt hiervoor de expertise van derden te moeten inhuren.

Lees verder

6 tips voor betere analytics projecten

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor 6 tips voor betere analytics projecten
6 tips voor betere analytics projecten
Steeds meer bedrijven zijn actief bezig met het analyseren van data. Maar de productiviteit van al deze analyseprojecten valt vaak tegen. Hoe zorg je ervoor dat analytics projecten sneller verlopen en je business meer waarde kunnen opleveren?

Tijdens een rondetafelgesprek georganiseerd door SAS gaven de deelnemers de volgende zes tips om productiviteitswinst bij analyseprojecten te boeken.

  • Integreer data analyse in de bedrijfscultuur – Laat weten welke data beschikbaar is en wat je ermee kunt. Dat maakt het makkelijker voor eindgebruikers om een dataproject te definiëren.
  • Maak geschikte datasets – Zorg dat data scientists niet met de meest ruwe data hoeven te werken, maar bewerk ze vooraf ook niet zover dat de analysemogelijkheden beperkt worden. Bepaal welke data en datakwaliteit nodig is in de context van je project.
  • Vier de successen – Communiceer bedrijfsbreed welke meerwaarde analyseprojecten hebben opgeleverd voor je bedrijf. Dat motiveert ook andere medewerkers om meer met data te doen.
  • Maak het doel van projecten concreet – Data scientists en business executives spreken elkaars taal niet. Kies daarom voor design thinking waarbij eerst het probleem wordt vastgesteld en pas daarna wordt gekeken hoe het met data analyse is op te lossen.
  • Communiceer top down – Laat het management de doelen van dataprojecten formuleren. Dat zorgt voor commitment en schept vooraf duidelijkheid bij alle betrokkenen.
  • Gebruik tools voor automatisering en selfservice – Moderne analytics platforms kunnen veel taken automatisch uitvoeren, bijvoorbeeld het installeren van testomgevingen. Verder bieden ze selfservice tools, onder meer om data op te zoeken of graphical user interfaces (GUI’s) te maken.

Lees verder

Cloudkosten in de hand houden

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Cloudkosten in de hand houden
Cloudkosten in de hand houden
Publieke cloudproviders berekenen steeds hogere tarieven voor de opslag van data. Dat is vooral een probleem voor snelgroeiende bedrijven. Gelukkig zijn er oplossingen om grip te houden op je cloudkosten.

Nu bedrijven steeds meer data in de cloud opslaan, stijgen de operationele kosten van grote aanbieders, de zogenaamde hyperscalers. Deze lossen dit probleem op door hun kostenstijging door te berekenen aan SaaS aanbieders die op hun beurt weer hogere tarieven vragen aan hun klanten. Daarom kiezen sommige bedrijven voor een hybride cloud, waarbij een deel van de data in een private cloud wordt opgeslagen. Dat kan echter alleen als ze beschikken over voldoende budget, expertise en een moderne IT infrastructuur.

Alternatief is dataopslag in de cloud regelen bij een SaaS aanbieder. Let er dan wel op dat die aanbieder eigen datacenters heeft en de winst zoveel mogelijk herinvesteert in de onderneming. Uiteraard moet de SaaS provider ook de informatiebeveiliging en databescherming goed op orde hebben.

Lees verder

AI maakt low code platforms breed inzetbaar

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor AI maakt low code platforms breed inzetbaar
AI maakt low code platforms breed inzetbaar
Low code platforms waren oorspronkelijk bedoeld voor mensen met weinig programmeerkennis die simpele applicaties wilden bouwen. AI zorgt voor veel meer mogelijkheden om applicaties te bouwen met low code.

De integratie van artificial intelligence in low code platforms ondersteunt softwareontwikkeling door medewerkers met uiteenlopende programmeervaardigheden. Denk aan programmeersuggesties in de vorm van gebruiksklare codefragmenten of het genereren van workflows voor het programmeerwerk. Ook spraakgestuurde communicatie met een low code platform is mogelijk. Verder kun je de gebruikerservaring waarborgen. Bijvoorbeeld door geautomatiseerde kwaliteitscontroles in de vorm van functionele tests, realtime detectie van fouten en performance problemen, maar ook door geautomatiseerde beveiligingschecks en –tests, inclusief suggesties voor het verhelpen van kwetsbaarheden.

Kortom, de nieuwe generatie low code platforms bieden programmeurs tools waarmee ze een fors deel van hun werk kunnen automatiseren. En dat is niet alleen goed nieuws voor de kosten van softwareontwikkeling, maar ook een oplossing voor de beperkte beschikbaarheid van ervaren specialisten.

Lees verder

Inhaalslag nodig in digitalisering supply chain

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Inhaalslag nodig in digitalisering supply chain
Steeds meer tech in HR
Koplopers in de digitalisering van de supply chain nemen steeds meer afstand. Dat is in competitieve markten een gevaarlijke ontwikkeling voor de achterblijvers. Op de onderstaande manier kan je een inhaalslag realiseren.

Wie niet op tijd levert, verliest omzet en klanten aan de concurrentie. Om snel te kunnen schakelen, zijn verschillende factoren van belang. Zorg allereerst voor actuele en gedetailleerde informatie. Beperk je daarbij niet tot je eigen deel van het netwerk.

Bij het vervoer van goederen zijn allerlei partners betrokken, zoals expediteurs, vervoerders en douaneautoriteiten. Als de juiste data niet voorhanden is bij de juiste partijen worden beslissingen te traag genomen. Vertaal de informatie daarom naar robuuste en bij voorkeur geautomatiseerde datavoorzieningen en processen. Gebruik daarnaast AI tools om trends te signaleren en te leren van historische data.

Lees verder

Steeds meer tech in HR

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Steeds meer tech in HR
Steeds meer tech in HR
IT oplossingen krijgen steeds meer invloed op de werkzaamheden van HR. En dus ook op het succes daarvan. Bedrijven die nog werken met oude HR technologie laten kansen liggen die eigenlijk benut moeten worden. Het boek HR Tech gaat hierover. Tijdelijk ontvang je dit boek gratis bij de HRM box.

Het digitaliseren van HR taken is inmiddels veel meer dan een digitaal personeelsdossier en het voeren van een online salarisadministratie. Meer dan ooit gaat het om effectieve wervingsprocedures voor nieuwe medewerkers, goed werkgeverschap en het flexibel kunnen inzetten van personeel. Maar ook om het beheersen van loonkosten, het behouden van personeel, talentontwikkeling, hybride (op kantoor en thuis) werken en HR analytics. Voor het goed uitvoeren van al deze taken zijn moderne online HRM oplossingen onmisbaar geworden.

In het boek HR Tech lees je hoe je HR taken in jullie organisatie kunt transformeren naar moderne en door technologie ondersteunde processen. Daarbij gaat het niet alleen over de technologie zelf, maar ook over de sociale en organisatorische aspecten daarvan. De praktische uitleg in dit boek zorgt ervoor dat je de waardevolle kennis en inzichten direct kan toepassen voor jouw organisatie.

Als je overweegt nieuwe HRM software aan te schaffen, kan je dit boek nu tijdelijk gratis ontvangen als onderdeel van de HRM box. Als je het liever koopt, dan kan dat hier.

Ontvang GRATIS via de HRM box

Lees verder

Meer cybergevaar door meer IT

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Meer cybergevaar door meer IT
Meer cybergevaar door meer IT
Er zijn steeds meer IT technologieën en diensten beschikbaar. Dat biedt bedrijven nieuwe kansen. Maar het geeft ook cybercriminelen nieuwe mogelijkheden. Met een goede cybersecurity-aanpak houd je de deur dicht.

De eerste stap in cybersecurity is nagaan welke devices en applicaties onderdeel zijn van je IT ecosysteem. Denk aan desktops, laptops, servers en netwerken, maar ook aan cloudapplicaties en IoT omgevingen. Onderzoek vervolgens wat de status is van deze onderdelen: zijn ze ingericht conform de beveiligingsrichtlijnen en wat zijn de zwakke punten?

Identificatie van potentiële risico’s is een permanent proces. Niet alleen door veranderingen in configuraties, maar ook omdat nieuwe kwetsbaarheden aan het licht kunnen komen. Verder is proactief beleid vereist om de cyberrisico’s minimaal te houden. Denk aan het installeren van de nieuwste beveiligingsupdates, firewalls of detectiesoftware. Laatste stap is direct actie ondernemen bij een cyberaanval, bijvoorbeeld door het isoleren of afsluiten van systeemdelen of gebruikersaccounts.

Lees verder

Excel is nu echt passé

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Excel is nu echt passé
Excel is nu echt passé
Voor een goede financiële administratie en datagedreven werken kunnen bedrijven niet meer vertrouwen op Excel. Toch doen veel bedrijven dat nog steeds. Welke risico’s gelden er voor het inzetten van Excel bij financiële administraties en analyses daarvan? En hoe voorkom je dat de nadelen van spreadsheets je organisatie parten gaan spelen?

Onderzoek leert dat veertig procent van de bedrijven geen gebruik maakt van specialistische software voor financial consolidation, close management & reporting (FCCR). Een derde van de respondenten is dat ook niet van plan. Voor grote bedrijven liggen de percentages niet veel lager.

Specialistische software is nodig om gegevens vanuit elke invalshoek te kunnen doorzoeken en te combineren om onderbouwde beslissingen te nemen en betrouwbare voorspellingen te doen. Bedrijven die met Excel blijven werken kunnen geen succesvolle strategie ontwikkelen op basis van sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen.

Bedrijven die voor hun financiële administratie nog steeds veelvuldig met Excel werken, nemen onnodige risico’s in de datagedreven wereld van tegenwoordig. Het maken van financiële analyses op basis van Excelbestanden is immers niet alleen tijdrovend, maar ook foutgevoelig. Hierdoor is de kans op onbetrouwbare analyses en fouten in de maand- en jaarafsluitingen groot.

Lees verder

Low code als oplossing voor verouderde systemen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Low code als oplossing voor verouderde systemen
Low code als oplossing voor verouderde systemen
Steeds meer bedrijven hebben te maken met bedrijfsprocessen die gehinderd worden door een verouderd IT landschap. Er zit dan niets anders op dan afscheid nemen van de oude legacy systemen en overgaan op nieuwe versies van de software. Veel ERP software, maar ook WMS en andere logistieke en financiële systemen, staan hierdoor op de nominatie vervangen te worden.

Complexe projecten

De vervanging van oude kernsystemen leidt tot complexe projecten. Dit komt vooral omdat veel oude systemen in de loop der tijd op niet erg geavanceerde manieren aan elkaar gekoppeld zijn. Dit heeft niet alleen gezorgd voor meer handmatige verwerking tussen de systemen, het heeft ook gedrochten van processen gecreëerd, die alleen goed draaien door de talloze business rules die daarover afgesproken zijn. Gevolg hiervan is dat er veel maatwerk is toegepast en dat er vertrouwd moest worden op kennis die wel in de hoofden van medewerkers zat, maar niet in het systeem.

Een oplossing voor dit soort situaties is om gebruik te maken van software die de business rules centraal kan stellen. Dat geldt voor low code applicaties. Het is daarmee niet nodig alle oude software in één keer te vervangen. Stap voor stap kan je dan bouwen aan een nieuwe omgeving voor je oude ERP, WMS of andere software oplossing.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief