6 tips voor betere analytics projecten - ICTberichten.nl

6 tips voor betere analytics projecten

6 tips voor betere analytics projecten
Steeds meer bedrijven zijn actief bezig met het analyseren van data. Maar de productiviteit van al deze analyseprojecten valt vaak tegen. Hoe zorg je ervoor dat analytics projecten sneller verlopen en je business meer waarde kunnen opleveren?

Tijdens een rondetafelgesprek georganiseerd door SAS gaven de deelnemers de volgende zes tips om productiviteitswinst bij analyseprojecten te boeken.

  • Integreer data analyse in de bedrijfscultuur – Laat weten welke data beschikbaar is en wat je ermee kunt. Dat maakt het makkelijker voor eindgebruikers om een dataproject te definiëren.
  • Maak geschikte datasets – Zorg dat data scientists niet met de meest ruwe data hoeven te werken, maar bewerk ze vooraf ook niet zover dat de analysemogelijkheden beperkt worden. Bepaal welke data en datakwaliteit nodig is in de context van je project.
  • Vier de successen – Communiceer bedrijfsbreed welke meerwaarde analyseprojecten hebben opgeleverd voor je bedrijf. Dat motiveert ook andere medewerkers om meer met data te doen.
  • Maak het doel van projecten concreet – Data scientists en business executives spreken elkaars taal niet. Kies daarom voor design thinking waarbij eerst het probleem wordt vastgesteld en pas daarna wordt gekeken hoe het met data analyse is op te lossen.
  • Communiceer top down – Laat het management de doelen van dataprojecten formuleren. Dat zorgt voor commitment en schept vooraf duidelijkheid bij alle betrokkenen.
  • Gebruik tools voor automatisering en selfservice – Moderne analytics platforms kunnen veel taken automatisch uitvoeren, bijvoorbeeld het installeren van testomgevingen. Verder bieden ze selfservice tools, onder meer om data op te zoeken of graphical user interfaces (GUI’s) te maken.

Lees verder