Cybersecurity in 2025 volgens Gartner - ICTberichten.nl

Cybersecurity in 2025 volgens Gartner

Cybersecurity in 2025 volgens Gartner
Tien jaar terug beperkte cybersecurity zich tot het opzetten van een firewall en zaten hackers nog in een kelder. Nu is de kwetsbaarheid veel groter en zijn cybercriminelen een stuk professioneler en inventiever. Gartner wijst op de gevolgen van deze ontwikkelingen, waar ook jullie organisatie op bedacht moet zijn.

Volgens Gartner heeft cybersecurity volgend jaar de volgende kenmerken:

  • 80% van de ondernemingen kiest ervoor om de toegang tot applicaties, web- en clouddiensten geïntegreerd te beveiligen op een SSE-platform (Secure Service Edge). De groei en toenemende complexiteit van het IT landschap maakt dat noodzakelijk.
  • 60 % neemt ‘zero trust’ als uitgangspunt, maar dat helpt bedrijven niet die beveiliging vanuit technologisch perspectief benaderen, in plaats van als onderdeel van een beveiligingsstrategie, waarbij ook de business wordt betrokken.
  • Ook zal voor 60 % bij 3rd-party transacties en zakelijke afspraken de beheersing van cybersecurity-risico’s het voornaamste criterium zijn. In plaats van de kiezen voor een aanbieders met de laagste prijs kijken ze vaker naar diens track record op het gebied van security.
  • Technologische aanvallen op operationele omgevingen kunnen fysieke gevolgen hebben. Voorbeeld hiervan is al in 2022 geleverd door een terroristische groep hackers die de verantwoordelijkheid opeiste voor een explosie en de brand als gevolg daarvan in een Iraanse staalfabriek.

Lees verder