november 2022 - ICTberichten.nl

Archive for november, 2022

Goede managers beslissen niet op buikgevoel

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Goede managers beslissen niet op buikgevoel
Goede managers beslissen niet op buikgevoel
De kwaliteit van data is essentieel om onderbouwd te kunnen beslissen. Maar het is net zo belangrijk om vooraf een meetbare en objectieve context van die data vast te stellen. Anders overheerst het buikgevoel en worden niet de beste conclusies getrokken.

Veel managers kijken alleen naar kpi’s en denken daardoor dat ze datagedreven beslissen. Toch zijn hun beslissing vaak niet objectief, want ze hebben vooraf de context niet gedefinieerd. Resultaat is dat ze vooral gegevens gebruiken die in hun straatje passen. Er wordt dan bijvoorbeeld vooral gezocht naar data die een overname ondersteunen en niet naar de solvabiliteit van de eigen onderneming.

Een andere valkuil is dat managers de data die ze zelf gegenereerd en geanalyseerd hebben het belangrijkst vinden. Om die bias te doorbreken is het zaak om eerst vast te stellen welk doel u wilt bereiken of welk probleem u wilt oplossen. Vervolgens stelt u de criteria vast om naderhand te kunnen meten of dat is gelukt en welke gegevens u hiervoor nodig heeft. Pas als de kaders helder zijn en de data compleet is, kunt u tot actie overgaan. Zo voorkomt u dat uw buikgevoel de overhand krijgt bij uw beslissingen.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
DATA box – Alles over het vinden, selecteren en implementeren van data oplossingen
Datagedreven organisatie worden, 4 aanbevelingen – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

AI beter begrijpen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor AI beter begrijpen
AI beter begrijpen
Artificial intelligence baseert resultaten op algoritmen. Die worden gezien als de black box van AI toepassingen. De behoefte om deze black box te openen groeit. Huidige tools maken namelijk wel duidelijk hoe een algoritme werkt, maar niet wat de uitgangspunten waren. Terwijl dat wel belangrijk is om te bepalen welke waarde gehecht moet worden aan de uitkomsten van AI.

Nu kunstmatige intelligentie steeds belangrijker wordt, willen mensen precies weten hoe een algoritme werkt. Soms is dat zelfs noodzakelijk. Denk aan AI voor medische adviezen, juridische procedures en bij financiële beslissingen. Voorbeelden van technieken voor ‘explainable AI’ zijn xAI Workbench, Arize AI en EthicalML/ai. Deze technieken worden echter misbruikt als aanjager voor de verkoop van AI platforms. Ze leveren allerlei complexe technische data, maar maken niet duidelijk hoe een AI toepassing echt functioneert.

Om algoritmen begrijpelijk maken moet ook duidelijk zijn waarom een model wordt ingezet voor een bepaalde taak, met welke data het is gevoed en of er problemen waren bij de ontwikkeling. Er zijn nog geen technieken en tools die hierover voldoende gedetailleerde gegevens verschaffen. Bovendien is het data management nu nog niet toegerust op het genereren van die informatie.

Lees verder

Meer over AI – sectie op ICTinformatiecentrum.nl
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Data box – Als u aan de slag wilt met data analytics, business intelligence of AI

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Smart industry: tevreden klanten én betere processen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Smart industry: tevreden klanten én betere processen
Smart industry: tevreden klanten én betere processen
In de maakindustrie stellen klanten steeds hogere eisen. Hogere kwaliteit, lagere kosten en kortere levertijden zijn belangrijk. Digitalisering en procesverbetering zijn twee speerpunten om die doelen te bereiken.

Bedrijven die zich rekenen tot de smart industry omarmen digitale technologieën om de dienstverlening te optimaliseren, maar ook om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. De basis hiervoor is een flexibel productieproces waar inzicht in de klantvraag centraal staat. De snelheid waarmee informatie beschikbaar is, maakt het verschil. Die informatie moet niet alleen direct voorhanden zijn in het productieproces, maar ook voor klanten. Denk aan het gebruik van het Internet of Things (IoT) om na te gaan wat de status is van orders en apparatuur.

Om slimme productielijnen op te zetten, zijn slimme mensen nodig. Die hoeven niet altijd van buiten te komen. Laat ook uw eigen medewerkers kennismaken met nieuwe technologie en maak ze enthousiast om de mogelijkheden van smart industry te benutten.

Lees verder

Maakindustrie vergeet CRM toe te passen – Veelgelezen artikel
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Bedrijfssoftware box – Gratis kennis en informatie over bedrijfssoftware en dataprojecten

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Zet CFO aan het roer voor managementinformatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zet CFO aan het roer voor managementinformatie
CFO aan het roer voor managementinformatie
BI software kan de informatiewensen van het management lang niet altijd vervullen. Prachtige dashboards worden onvoldoende gebruikt wegens gebrek aan goede data of onervarenheid met de bediening ervan. En dus grijpt men toch maar weer naar Excel. Hoe is dat op te lossen en welke rol heeft de CFO?

Datagedreven en onderbouwd beslissen valt of staat met de bruikbaarheid en beschikbaarheid van de data die het management nodig heeft. Inventariseer daarom eerst welke proces- en projectgegevens werkelijk relevant zijn en in een dashboard thuishoren. Ga vervolgens aan tafel met de betrokkenen van alle afdelingen en overtuig ze van het belang om alle data goed te registreren in het systeem. Meer inzicht in uren, kosten en materiaal is immers in ieders belang.

Bouw daarna een dashboard waarin alle informatie wordt geïntegreerd. Monitor en controleer tot slot of alle vastgelegde gegevens correct zijn. Bedenk daarbij dat controllers als geen ander weten aan welke data het management behoefte heeft en of de data betrouwbaar is. Zet hen dus aan het roer bij het beoordelen daarvan.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
BI box – Alles over het vinden, selecteren en implementeren van BI software
Hoe te beginnen met data analytics? – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Dit is het resultaat van uw cloud transitie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Dit is het resultaat van uw cloud transitie
Datasilo’s en legacy systemen remmen transformatie
De overstap naar de cloud is geen doel maar een middel om strategische voornemens te realiseren. Hoe kunt u nagaan of dat succesvol gebeurt, terwijl de zakelijke omgeving steeds verandert? Vijf methoden om het succes van uw cloud transitie te meten.

  • Business cases – De eerste meetmethode is het succes van de transitie aflezen aan vooraf gedefinieerde business cases. Worden de beoogde resultaten werkelijk behaald?
  • Kostenreductie – Tweede methode is nagaan in hoeverre kostenreductie bereikt wordt. Bedenk daarbij dat bij de overstap naar de cloud uw kosten veranderen van vast naar variabel (op basis van gebruik).
  • Service – Derde methode is nagaan of IT via de cloud meer service aan eindgebruikers kan leveren dan daarvoor. Denk hierbij aan verbeterde beschikbaarheid van systemen, het sneller uitrollen van nieuwe releases en het verkorten van de tijd om problemen te verhelpen.
  • Wendbaarheid – Vierde methode is kijken naar veranderingen in de wendbaarheid. Hoe vlot kunt u via de cloud een nieuw product op de markt brengen en hoe was dat in het verleden?
  • Bedrijfsrisico’s – Vijfde methode is nagaan in hoeverre de cloud helpt om bedrijfsrisico’s te verminderen. Denk daarbij aan risico’s op het gebied van security, veerkracht en compliance.

Lees verder

CLOUD box – Hulp bij het starten van cloud transities
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Potentie van de cloud onvoldoende benut – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Datasilo’s en legacy systemen remmen transformatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Datasilo’s en legacy systemen remmen transformatie
Datasilo’s en legacy systemen remmen transformatie
Uit onderzoek onder ruim duizend leidinggevenden blijkt dat de digitale transformatie vooral vertraagd wordt doordat belangrijke data gescheiden is opgeslagen in oudere systemen. Legacy systemen remmen dus ook groei en vooruitgang. Kwetsbaarheid door geringe stabiliteit, dataveiligheid en flexibiliteit waren al bekende risico’s van legacy systemen.

Uit het onderzoek van softwarebedrijf Workday blijken twee factoren de digitale transformatie te vertragen. De eerste uitdaging is het integreren van losstaande interne datasilo’s voor operationele processen, analytics en governance. Als gevolg hiervan is het lastig om uniforme data te vergaren. Bij 70% van de organisaties duurt het minimaal twee weken om aan het einde van een rapportageperiode de benodigde resultaten voorhanden te hebben.

Tweede uitdaging is het moderniseren en ontsluiten van legacy systemen. Bijna 40% van de leidinggevenden meldt dat ze het tempo van service upgrades voor hun legacy technologie niet goed kunnen bijbenen. Daardoor duurt het voor bijna 60% procent weken of zelfs maanden om een geautomatiseerd bedrijfsproces te vernieuwen.

Lees verder

Datagedreven worden gaat verder dan tools

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Datagedreven worden gaat verder dan tools
Datagedreven leider kijken verder dan tools
Datagedreven management gaat verder dan het inrichten van sexy dashboards of het opzetten van een analytics team. Ook het uitwisselen van ideeën en het delen van data zijn belangrijk.

De digitale transformatie schept een woud van data, dashboards en technologie. Managers zien al gauw de bomen door het bos niet meer, waardoor hun ambitieuze dataprojecten weinig toegevoegde waarde leveren. Eigenlijk zou de focus moeten liggen op prioriteitstelling en toewijzing van resources in de waardeketen om processen en diensten te verbeteren.

Verder is het belangrijk om een cultuur te creëren waarin medewerkers elkaar continu feedback geven om groepsdenken en denkfouten te vermijden die de kwaliteit van beslissingen ondergraven. Verder is het zaak de data te ‘democratiseren’ in plaats van ze overal lokaal op te slaan. De digitale samenwerkingsplatformen die sinds covid gemeengoed zijn, vormen hiervoor een bruikbare basis.

Lees verder

Impact van AI op HR

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Impact van AI op HR
Impact van AI op HR
Het is niet meer de vraag óf bedrijven artificial intelligence gaan toepassen voor HR, maar wanneer en hoe ze dat gaan doen. En vooral wat de gevolgen van AI zullen zijn op het functioneren van HR afdelingen en de medewerkers van bedrijven.

De verwachtingen van toepassingen van kunstmatige intelligentie voor HR taken en functies zijn hooggespannen. Zo kan HR dankzij AI personeel effectiever werven en aannemen, aansturen en ondersteunen. Maar dat is niet het enige. Door data te analyseren zijn ook ontwikkelingen op het gebied van salaris, verlof en ziekteverzuim in kaart te brengen en te voorspellen. Verder is AI inzetbaar voor de schifting van sollicitatiebrieven, bijvoorbeeld op basis van kennis en ervaring.

Omdat AI toepassingen zelflerend zijn (machine learning) worden ze steeds beter in het maken van analyses en prognoses. Maar er zijn ook gevaren: vooroordelen of beperkingen kunnen ongemerkt geprogrammeerd worden en privacygevoelige gegevens zijn misschien niet goed genoeg beveiligd. Bovendien zullen medewerkers zich moeten ontwikkelen als AI routinewerk van hen overneemt. Wanneer die risico’s niet goed gemanaged worden kan dat de doorbraak van AI in HR belemmeren.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
HR software heeft topprioriteit – Veelgelezen artikel
HRM box – Alles over het vinden, vergelijken, selecteren en implementeren van HRM software

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Klantgerichter worden

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Klantgerichter worden
Klantgerichter worden
Met nieuwe CRM software wordt het eenvoudiger om klantgerichter te worden. Maar om uw sales, account management en marketing echt te optimaliseren is ook een slimme klantstrategie nodig. Zolang die er niet is leveren investeringen in nieuwe CRM software niet zoveel op. En haalt u er in ieder geval niet uit wat erin zit.

Omdat CRM software en een goede klantstrategie niet los van elkaar gezien mogen worden, ontvangen bedrijven die bezig zijn of gaan met een CRM softwareselectie het boek ‘Succesvol klantgericht ondernemen’ gratis als onderdeel van de CRM box. In het boek worden alle aspecten van het inrichten en toepassen van een CRM systeem besproken, alsook alle facetten van klantstrategieën en het optimaliseren van customer experience (CX).

Interesse?

Meer over deze leidraad om klantgerichter te worden en de gratis CRM box (waar het boek onderdeel van is) leest u via de onderstaande links.

Lees verder

Succesvol klantgericht ondernemen – Gratis boek
CRM box – Alles over het vinden, vergelijken, selecteren en implementeren van CRM software
Maakindustrie vergeet CRM toe te passen – Veelgelezen artikel

CRM systeem vervangen

Wij houden u op de hoogte

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Wij houden u op de hoogte

Hartelijk dank voor uw belangstelling in een exemplaar van het boek waarin u alles leest over deze driehoeksverhouding en hoe u uw IT project optimaal organiseert. Wij informeren u binnenkort over het kosteloos verkrijgen van dit recent verschenen bijzondere boek.

Terug naar artikel

Dit boek redt uw ERP project – Perfecte driehoeksverhouding bij IT projecten

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Dit boek redt uw ERP project – Perfecte driehoeksverhouding bij IT projecten
Perfecte driehoeksverhouding bij IT projecten
In grote softwareprojecten, zoals bij ERP of WMS, is de samenwerking tussen opdrachtgever, leverancier en projectmanager cruciaal. Loopt die niet goed, dan kan het zomaar een moeizaam project worden, waar naar elkaar gewezen wordt op momenten dat het tegenzit. De gevolgen zijn voor u: overschrijding van budget en planning en onnodige onzekerheid over het eindresultaat.

Gratis boek

Bent u in de rol van opdrachtgever en staat u aan de vooravond van een softwareproject? Lees dan in het boek ‘Perfecte Driehoeksverhoudingen’ alles over deze samenwerking en hoe u uw IT project optimaal organiseert. Naast het boek kunt u gebruik maken van 25 praktische tools om uw project te organiseren, stroomlijnen en aansturen. U ontvangt het boek inclusief de tools nu tijdelijk extra als onderdeel van de ERP box of WMS box. Gratis dus!

Wat is het probleem?

Softwareprojecten lopen lang niet altijd goed. Dat geldt voor zowel implementaties van standaardsoftware (al dan niet in de cloud), als voor software die tegenwoordig veelvuldig wordt ontwikkeld met low code platforms. Soms wordt de stekker uit een IT project getrokken, omdat deze niet (snel genoeg) het gewenste resultaat oplevert. Wordt een project wél afgemaakt, dan kunnen grote problemen ontstaan bij de implementatie.

Wat is de reden?

Die ligt bij de hoofdrolspelers in de driehoek van opdrachtgever, opdrachtnemer en projectmanager. Elk van hen heeft eigen verantwoordelijkheden en belangen, maar ze zijn wel afhankelijk van het gedrag en de besluiten van de ander. Effectieve besturing van een project kenmerkt zich daarom door een evenwichtige afweging van alle belangen. Op basis hiervan moet worden beslist wat het doel van het project is, wanneer het wordt opgestart en op welk moment het eindresultaat in gebruik genomen wordt. Dat trekt een zware wissel op de kwaliteit en snelheid van de communicatie.

Vooraf investeren in een goede driehoeksverhouding betaalt zich daarom dubbel en dwars terug. Want als de samenwerking tussen opdrachtgever, opdrachtnemer en projectmanager optimaal verloopt, minimaliseert u het risico dat IT projecten veel te lang duren, teveel kosten en niet het gewenste resultaat opleveren.

Noodzakelijke kennis

Als opdrachtgever in grote softwareprojecten moet er zelf voor zorgen dat de samenwerking tussen alle partijen optimaal is. Die eindverantwoordelijkheid kunt u niet buiten de deur leggen. Wat u moet doen en hoe u dat doet, leest u in dit boek. Daarnaast wordt u geholpen door de 25 tools voor uw project. Samen met het succesvolle boek ‘Komt een CEO bij de IT dokter’ en alle informatie uit de ERP box of WMS box beschikt u dan over een dijk aan kennis om uw softwareproject in goede banen te kunnen leiden.

Bekijk ERP box | Bekijk WMS box