Impact van AI op HR - ICTberichten.nl

Impact van AI op HR

Impact van AI op HR
Het is niet meer de vraag óf bedrijven artificial intelligence gaan toepassen voor HR, maar wanneer en hoe ze dat gaan doen. En vooral wat de gevolgen van AI zullen zijn op het functioneren van HR afdelingen en de medewerkers van bedrijven.

De verwachtingen van toepassingen van kunstmatige intelligentie voor HR taken en functies zijn hooggespannen. Zo kan HR dankzij AI personeel effectiever werven en aannemen, aansturen en ondersteunen. Maar dat is niet het enige. Door data te analyseren zijn ook ontwikkelingen op het gebied van salaris, verlof en ziekteverzuim in kaart te brengen en te voorspellen. Verder is AI inzetbaar voor de schifting van sollicitatiebrieven, bijvoorbeeld op basis van kennis en ervaring.

Omdat AI toepassingen zelflerend zijn (machine learning) worden ze steeds beter in het maken van analyses en prognoses. Maar er zijn ook gevaren: vooroordelen of beperkingen kunnen ongemerkt geprogrammeerd worden en privacygevoelige gegevens zijn misschien niet goed genoeg beveiligd. Bovendien zullen medewerkers zich moeten ontwikkelen als AI routinewerk van hen overneemt. Wanneer die risico’s niet goed gemanaged worden kan dat de doorbraak van AI in HR belemmeren.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
HR software heeft topprioriteit – Veelgelezen artikel
HRM box – Alles over het vinden, vergelijken, selecteren en implementeren van HRM software

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief