februari 2022 - ICTberichten.nl

Archive for februari, 2022

Low code slaat brug tussen IT en business

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Low code slaat brug tussen IT en business
Low code tools
Met low code tools kunnen medewerkers zonder al te veel programmeerkennis toch een rol spelen bij het automatiseren van workflows. IT blijft nodig om grip te houden op de configuratie.

Low code tools bieden uitkomst voor overbelaste IT afdelingen. Daarom is het belangrijk dat ‘citizen process automators’ binnen het bedrijf goed worden ondersteund met tools en de juiste datatoegangen. Voor dat laatste zijn een datacatalogus en de juiste api’s onmisbaar. Verder dient elk automatiseringsproject te worden beoordeeld op de bijdrage aan de bedrijfsresultaten. Naast een low code toolset kunnen externe bronnen voor bijvoorbeeld AI training uw projecten een kickstart geven. Tot slot is het belangrijk dat de nieuwe oplossingen een interface hebben die net zo intuïtief en contextgevoelig werkt als de andere applicaties die medewerkers dagelijks in hun privésituatie gebruiken.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Low code / no code – Gratis e-boek
Zakelijke voordelen van low code tools – Veelgelezen artikel
Robotic process automation – Gratis e-boek

Low code no code tools
Robotic process automation

Optimale toepassing van CRM

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Optimale toepassing van CRM
toepassing van CRM
Nieuwe CRM software is geen doel op zich. Als het goed is wordt de vernieuwing van de software gezien als een belangrijke stap in het optimaliseren van leadgeneratie, sales en accountmanagement.

Zonder CRM systeem zijn zowel leadgeneratie, sales als accountmanagement nauwelijks meer mogelijk. Dat betekent echter niet dat u er met een moderne CRM oplossing van verzekerd bent dat nieuwe klanten komen aanwaaien, de omzet stijgt en uw bestaande klanten steeds blijer van u worden. Daarvoor moet u ook nog weten hoe u uw CRM software zo effectief mogelijk inzet. Wellicht biedt deze informatie u daar inspiratie voor:

NB De genoemde CRM specialisten zijn informatie- en adviespartner van het ICT informatiecentrum. Meer informatie over oplossingen en artikelen, blogs en whitepapers vindt u op de pagina CRM leveranciers.

Lees verder

CRM box – Complete informatie over CRM software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Succesvol klantgericht ondernemen – Het beste boek over de toepassing van CRM software
Zo pakt u uw CRM project aan – Gratis download

CRM systeem vervangen
Toepassing van CRM

HR heeft vooral zélf baat bij nieuwe systemen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor HR heeft vooral zélf baat bij nieuwe systemen
HR heeft vooral zélf baat bij nieuwe systemen
HRM software biedt krachtige functionaliteit en verbetermogelijkheden voor zowel de HR afdeling als voor medewerkers. Bij een goede implementatie gaan alle functies voor de HR afdeling en de online mogelijkheden voor medewerkers (employee selfservice, ESS) hand in hand. De praktijk laat echter een ander beeld zien. Bij een nieuw HRM systeem kijkt HR vooral naar zichzelf en hoe de nieuwe software met name het werk van de eigen afdeling makkelijker kan maken. De mogelijkheden voor medewerkers krijgen minder aandacht. Dat is althans de conclusie van een Europees onderzoek van SD Works.

Uit de enquête van de HR- en payrolldienstverlener blijkt dat HR nieuwe systemen vooral inzet om de werkdruk van eigen transactionele processen te verminderen. Denk daarbij aan taken als de verloning, tijdregistratie en onkostenvergoeding. Eén op de drie werkgevers vindt het eigen bedrijf digitaal zeer volwassen op dit punt.

Er worden echter nog te weinig op werknemers gerichte oplossingen geboden. Selfservicesystemen, platformen om werknemerservaringen te delen en AI gestuurde digitale assistenten krijgen te weinig aandacht. Ook voor ondersteuning bij werving en selectie is nog vrijwel nergens aandacht. Verbetering is zeker mogelijk, want HR techproviders bieden steeds meer mogelijkheden om de wensen van werknemers te vervullen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

HRM box – Complete informatie over het starten en uitvoeren van HRM software selecties en implementaties
Zes stappen op weg naar succesvolle digitalisering van HR – Veelgelezen artikel
ESS & MSS (HRM software) – Gratis e-boek

HR heeft vooral zelf baat bij nieuwe systemen

5 valkuilen bij IT transformaties

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor 5 valkuilen bij IT transformaties
5 valkuilen bij IT transformaties
Digitale transformatie is voor veel bedrijven geen keuze meer, maar een noodzaak. Om te kunnen blijven voldoen aan klantverwachtingen met gezonde en goed renderende bedrijfsprocessen, valt niet te ontkomen aan een verdere digitalisering en een beter gebruik van beschikbare data.

De route naar vernieuwing van IT systemen ligt echter is bezaaid met projectwrakken. Richard Wagemakers kent de valkuilen bij IT transformaties. De volgende vijf gevaren liggen op de loer.

  • De transformatie wordt gezien als IT aangelegenheid, terwijl niet de IT maar de behoeften van klanten centraal moeten staan.
  • Alle aandacht gaat uit naar de transformatie, waardoor er geen oog meer is voor de continuïteit van bestaande processen.
  • De boardroom heeft te weinig IT kennis en dus wordt de transformatie overgelaten aan de digital officer of iemand anders uit de IT hoek.
  • Het databeleid is niet op orde, met als gevolg dat de informatievoorziening tekort schiet om de klantreis in kaart te brengen en aan te sturen.
  • De keuze tussen maatwerk en standaardsoftware is niet doordacht, waardoor de data-uitwisseling problematisch wordt of juist sprake is van een vendor lock-in.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Waarom IT projecten mislukken – Gratis e-boek
Digitale transformatie in 5 stappen – Veelgelezen artikel
Digitale transformatie – Gratis e-boek

Cloudleverancier
Digitale transformatie

Voorkom dat u vastzit aan uw cloudleverancier

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Voorkom dat u vastzit aan uw cloudleverancier
cloudleverancier
Zowel traditionele IT leveranciers als ‘native’ cloudaanbieders maken het u vaak lastig om uw cloudtoepassingen over te hevelen naar een andere cloudserviceprovider. Hoe kunt u zo’n vendor lock-in voorkomen, zodat u flexibel blijft in waar uw bedrijfssoftware, data of andere applicaties gehost worden?

Om een vendor lock-in te voorkomen adviseert Gartner om eerst per applicatie te beoordelen of portabiliteit wel echt nodig is. En zo ja, op welke termijn en in welk tempo u daar behoefte aan heeft. Maak daarnaast niet te snel gebruik van handige, maar leverancierspecifieke API’s (application program interfaces).

Echte onafhankelijkheid bereikt u volgens ICT onderzoeksbureau Forrester door het gebruik van containertechnologie. Denk hierbij aan open source software als Docker en Kubernetes. Maar houd er in dat geval weer rekening mee dat specialisten in deze technologie schaars zijn. Overigens zien ook de grote cloudaanbieders zich inmiddels gedwongen om de wensen van hun klanten op het gebied van verplaatsbaarheid beter te vervullen

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Waarom mislukken IT projecten (en hoe voorkomt u dat?) – Gratis boek
CLOUD box – Complete informatie over het starten en uitvoeren van cloudprojecten

Cloudleverancier

Acceptatietests bij de implementatie van bedrijfssoftware

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Acceptatietests bij de implementatie van bedrijfssoftware
Acceptatietests bij de implementatie van bedrijfssoftware
ERP, CRM , HRM of andere bedrijfssoftware kan alleen succesvol geïmplementeerd worden als gebruikers tevreden zijn over de keuzes die bij de implementatie gemaakt worden. Om er zeker van te zijn dat dit het geval zijn acceptatietests nodig. Helaas gaat daarbij vaak nogal wat mis, waardoor de hele implementatie gevaar loopt.

Lees hier de vijf belangrijkste faalfactoren en valkuilen van acceptatietests. Check of deze van toepassing zijn op uw implementatie en zo ja, treft tijdig maatregelen om een mislukt project te voorkomen.

  • Onvoldoende voorkennis bij gebruikers waardoor ze tijdens de test meer bezig zijn met vraag hoe de software werkt dan met het beoordelen van de functionaliteit.
  • Functionele beperking in plaats van een opzet waarbij alle mogelijkheden van de software worden getest en de eisen van de case scherp omschreven zijn.
  • Testen per bedrijfsproces waardoor niet duidelijk wordt hoe de flow van bestelling tot uitlevering wordt ondersteund door de software.
  • Vage acceptatiecriteria met als gevolg dat sommige medewerkers kijken naar kritische issues en anderen alleen naar kosmetische onvolkomenheden.
  • Ontbreken van testmanagement tools met als gevolg dat er geen overzicht is van testcases en issues, waardoor lastig gestuurd kan worden op de voortgang.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Verhuizen naar de cloud – Veelgelezen artikel
ERP box – Complete informatie over het starten en uitvoeren van ERP selecties en implementaties
5 stappen voor cloudtransitie – Veelgelezen artikel

Hoe te beginnen met data analytics?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hoe te beginnen met data analytics?
Beginnen met data analytics
De stap om een echt datagedreven organisatie te worden, is voor veel bedrijven nog iets te groot. Zij beperken zich tot het nu al noodzakelijke data management en stellen het analyseren van data nog even uit. Toch komt de dag steeds dichterbij dat het strategisch gebruik van data essentieel wordt voor een gezonde en succesvolle bedrijfsvoering in ieder bedrijf. Als u de onderstaande situaties herkent, is dat moment voor u wellicht al gekomen.

Wat is data analytics?

Data analytics gebruikt de in uw bedrijf beschikbare data voor analytische doelen. Dat geeft u inzicht in uw bedrijfsprocessen, geeft aan waar verbeteringen mogelijk zijn en vertelt u over gevaren, risico’s en kansen. In de secties over data op ICTinformatiecentrum.nl krijgt u meer uitleg over data management en data analytics.

Als u de volgende situaties herkent, kan het zinvol zijn u verder te verdiepen in data oplossingen.

  • U besteedt veel geld en tijd aan sales, maar weet niet precies wat dat oplevert.
  • U weet niet binnen welke marges uw voorraad geoptimaliseerd is.
  • Het duurt soms te lang voordat u beschikt over financiële of commerciële rapportages.
  • U kunt niet ieder moment zeggen hoe uw bedrijf er voor staat.
  • Productieplanning en capaciteitsplanning voldoen regelmatig niet aan de actuele behoefte.
  • U heeft slecht zicht op het rendement van thuiswerken.
  • U kunt niet goed bepalen op welke manier u uw productie effectiever en efficiënter kan maken.
  • U kunt niet vooraf inschatten welke invloed een prijsverandering van uw producten heeft op uw omzet en winst.
  • Strategische beslissingen worden vaker op gevoel genomen dan met een goede onderbouwing.
  • U vindt het lastig om te bepalen hoe u het rendement op uw projecten verbetert.
  • U weet niet in welke markten u de komende jaren het best kunt investeren.
  • U weet niet precies welk vervolgaanbod u een nieuwe klant moet doen.
Herkenbaar? Verdiep u dan in de mogelijkheden van data oplossingen. Het ICT informatiecentrum heeft boekjes, whitepapers en de DATA box gratis voor u beschikbaar.

Lees verder

Data analytics – Gratis e-boek
DATA box – Complete informatie over het starten en uitvoeren van dataprojecten
Data is het nieuwe goud – Veelgelezen artikel

Beginnen met data analytics

Hyperautomation helpt IT beheer

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hyperautomation helpt IT beheer
hyperautomation
De explosieve groei van het aantal apparaten dat verbonden is met uw bedrijfsnetwerk, maakt het IT beheer daarvan steeds complexer. Zeker door het vele thuiswerken is het aantal endpoints, zoals mobiele apparaten, laptops, desktops en servers, enorm toegenomen. Hyperautomation kan de oplossing zijn om grip te houden op het beheer en om tijd te winnen.

Het toepassen van hyperautomation, waarbij onder meer gebruik gemaakt wordt van artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) biedt verschillende voordelen. Daarmee is het beheren van endpoints vrijwel volledig te automatiseren. De tools en algoritmen scannen de endpoints non stop op afwijkingen van de standaardconfiguratie en herstellen problemen. Verder kunt u gebruikers een gepersonaliseerde IT ervaring bieden op basis van de context waarin ze werken. Daarbij wordt het beheerwerk gedaan door slimme bots die de apparaten van gebruikers detecteren en de systeemprestaties optimaliseren op basis van hun persoonlijke voorkeuren.

Dat alles verlost u van tijdrovend handwerk bij het beheerproces, terwijl u tegelijkertijd de overstap maakt van reactief, maar proactief beheer. Tot slot biedt een omgeving met hyperautomation u realtime zicht in alle aspecten van de IT security.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Hyperautomation en RPA – Meer uitleg
Trends 2022 IT beheer – Veelgelezen artikel
Veilig thuiswerken in 4 stappen – Veelgelezen artikel

IT uitbesteden vereist dat IT dienstverleners als ketenpartners samenwerken

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT uitbesteden vereist dat IT dienstverleners als ketenpartners samenwerken
Check uw uitbestede IT
Bedrijven besteden steeds meer IT diensten uit aan IT dienstverleners. Op hun beurt werken zij weer samen met andere partijen om u zo de gevraagde dienst te kunnen leveren. Dat betekent dat u voor de prestatie van de IT dienstverlener waarmee u zaken doet, niet alleen afhankelijk bent van deze partij, maar ook van hoe zij samenwerken met anderen die bij de geleverde dienst betrokken zijn. Een check op hoe uw IT dienstverlener dat geregeld heeft kan geen kwaad, voordat u met elkaar in zee gaat. Van een goede IT dienstverlener mag u goed ketenmanagement verlangen.

Ketenmanagement

Om u als klant maximaal te ontzorgen moeten IT dienstverleners beter samenwerken als partners in een keten. Daarvoor is meer aandacht nodig voor het totale IT ecosysteem dat voor deze samenwerking nodig is. Leveranciers zouden gezamenlijk moeten investeren in het optimaliseren van processen. Dat beperkt zich niet tot eenvoudige functies, zoals facturering of ticketing via de helpdesk. Door de verantwoordelijkheden in de keten na een grondige analyse goed vast te leggen, worden naderhand problemen voorkomen.

Daar bent niet alleen u als klant bij gebaat, ook de externe partners hebben daar voordeel van. Wanneer alle IT processen helder zijn vastgelegd, kunnen de partijen sneller schakelen, verlopen migraties sneller en wordt de downtime beperkt. Bovendien zijn de adviezen over het inzetten van nieuwe technologie integraal gericht op het behalen van uw business doelen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Zo krijgt u draagvlak voor nieuwe ICT systemen – Veelgelezen artikel
Komt een CEO bij de IT dokter – Over waarom IT projecten mislukken en hoe u dat voorkomt (gratis boek)
Directie moet hoognodig bijspijkeren op IT gebied – Veelgelezen artikel
ICT trends 2022 – Algemeen en IT management

IT uitbesteden