oktober 2021 - ICTberichten.nl

Archive for oktober, 2021

Voorbereiden op ICT & Logistiek 2021

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Voorbereiden op ICT & Logistiek 2021
ICT & Logistiek
ICT & Logistiek is terug. Op 10 en 11 november kunt u het evenement zowel fysiek in de Jaarbeurs in Utrecht als online bezoeken. Wat kunt u verwachten? We zetten een paar interessante opties voor u op een rijtje.

Waar gaat het over?

ICT & Logistiek heeft als ambitie een betere en slimme digitale wereld te realiseren, waarbij het doel is dat organisaties in de logistieke keten elkaar beter maken. Uitgangspunt is dat moderne ICT oplossingen daarbij onmisbaar zijn. Thema’s zoals digitale transformatie, supply chain management, warehouse management, ERP software en data spelen dan ook een belangrijke rol.

Wat is interessant?

Twee dagen beurstands aflopen voor nieuws, inspiratie, koppen koffie en reclamemateriaal doen de meesten al niet meer. Daar is bij velen, die trends en ontwikkelingen willen volgen of die op zoek zijn naar een nieuwe ICT oplossing voor hun logistiek, een gerichte digitale oriëntatie al voor in de plaats gekomen. Websites van leveranciers laten tegenwoordig al bijna alles zien en ontdekken. Een goed vertrekpunt voor een bezoek daaraan is de exposantenlijst.

Kennissessies

Interessanter zijn de kennissessies. We lichten er een paar uit. Het hele programma vindt u hier:
    Trends in warehouse management – Hierbij gaat spreker Jeroen van den Berg, mede naar aanleiding van zijn vernieuwde boek Highly Competitive Warehouse Management, in op trends en ontwikkelingen op het gebied van warehouse management.
    Tip: Dit succesvolle boek gratis beschikbaar als onderdeel van de WMS box.
    Groeien zonder groeipijn – Over hoe u planningstools kunt gebruiken om logistiek, productie en voorraad beter op elkaar aan te laten sluiten. U krijgt uitleg over een goede supply chain strategie.
    Vijf stappen om digitaliseringsdebacles te voorkomen – Branchevereniging evofenedex bespreekt de vragen waar eerst antwoord op moet komen, voordat u een nieuwe ICT oplossing overweegt.
    Optimaliseer datakwaliteit in 5 stappen – Betrouwbare data is onmisbaar in de logistiek. Het is echter niet iedereen duidelijk wat datakwaliteit is, waarom het belangrijk is en hoe u de kwaliteit van uw data kunt blijven garanderen. Hoor hier over structurele oplossingen voor datakwaliteit.
    Trends in supply chain – De pandemie heeft digitalisering en e-commerce een enorme boost gegeven. Ook zijn de zwakke plekken blootgelegd, zoals onderdelen of grondstoffen die niet beschikbaar zijn, waardoor productieprocessen vertragen en levertijden te lang worden. In deze kennissessie gaat het over een goede strategie en oplossingen.
    Hoe digitaal en data driven is uw bedrijf? – Grote bedrijven hebben andere en vaak betere databronnen dan mkb organisaties. Dat is niet ongevaarlijk voor de laatstgenoemde groep. Hoe ontwikkelt ook het mkb een digitale strategie en kan digitaliseren helpen om succesvoller te worden?
    Innoveren met digitaliseren – Winstgevend en concurrerend worden en blijven zijn belangrijke doelen. Tegenwoordig moeten bedrijven daarvoor innovatief zijn en digitaliseren is een must. U hoort trends en ontwikkelingen rondom data en digitalisering, AI en data analytics.
    Nieuwe businessmodellen en supply chain – De invloed van platforms in de retailsector en dienstverlening is sterk toegenomen. Wat betekent dit voor de supply chain? Deze kennissessie gaat over het aansturen en optimaliseren van complexe moderne ketens.

 

Lees verder

SCM gids – Toepassingen, trends en ontwikkelingen op het gebied van supply chain management (gratis download)
Data management – E-boek over wat u moet en kunt doen voor het optimaal beheren en gebruiken van data in uw organisatie (gratis download)
Data analytics – E-boek over hoe uw data u helpt om uw bedrijfsprocessen, prestaties en beslissingen te verbeteren en wat u daarvoor moet doen (gratis download)
Highly Competitive Warehouse Management – Unieke kennis, inzichten en oplossingen om het maximale uit uw warehouse te halen.
Digitale transformatie – E-boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)

SCM gids
data management
data analytics

Highly Competitive Warehouse Management
digitale transformatie

Finance en data

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Finance en data
Finance en data
Finance professionals hebben problemen met een spaghettistructuur in de IT configuratie waarvan gebruik gemaakt wordt. Zij moeten steeds sneller informatie destilleren uit een steeds groter stuwmeer van data die in verschillende systemen zijn opgeslagen. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Betere invoer van data

Verbetering van de informatievoorziening door finance begint met een betere data-invoer: van inkoopfacturen tot urenstaten en van klantgegevens tot prijsafspraken. Daarnaast zijn koppelingen nodig tussen de financiële software met systemen voor inkoop, productie (ERP) en verkoop (CRM). Op dit moment worden gegevens uit die systemen nog vaak handmatig overgenomen in Excel sheets.

Betere koppelingen

Koppelingen voorkomen niet alleen menselijke fouten, maar nemen finance professionals ook veel werk uit handen bij het inboeken van orders. Daardoor krijgen ze de handen vrij om de directie inhoudelijk te adviseren. Bovendien is het mogelijk om actiegerichte kpi’s geautomatiseerd weer te geven (lees meer over Robotic Process Automation). Denk aan zaken als debiteurensaldi, de status van de opdrachtenportefeuille en de bezettingsgraad van productiefaciliteiten. Door die informatie aan alle betrokken in de business beschikbaar te stellen, hoeft finance niet steeds alles uit de handen te laten vallen om ad hoc vragen te beantwoorden.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

IT is bij finance van grote organisaties vaak een lappendeken – Veelgelezen artikel
RPA heeft de toekomst in finance – Veelgelezen artikel
Data analytics – E-boek over hoe uw data u helpt om uw bedrijfsprocessen, prestaties en beslissingen te verbeteren en wat u daarvoor moet doen (gratis download)

Finance en data

Vijf richtlijnen voor een rimpelloze IT implementatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vijf richtlijnen voor een rimpelloze IT implementatie
richtlijnen voor IT implementatie
De implementatie van nieuwe systemen en applicaties heeft vaak teveel voeten in de aarde. Het is complex en gaat best vaak fout. Op basis van hun kennis en ervaring geven experts u vijf richtlijnen die u in gedachten kunt houden als u IT implementaties succesvol wilt uitvoeren.

    Wees realistisch en flexibel – De verwachtingen van een implementatie zijn vaak te vastomlijnd en hooggespannen. Spreek met een (externe) IT adviseur vooraf goed door wat er werkelijk mogelijk is met de nieuwe configuratie.

    Zorg voor schone en verrijkte data – Wanneer data uit legacy systemen vooraf niet opgeschoond is en verrijkt wordt met gegevens uit andere bronnen, kan een implementatietraject grote vertraging oplopen.

    Verzeker u van commitment van de top – Anders is er onvoldoende investeringsruimte om de juiste mensen en middelen te regelen en de organisatie voor te bereiden op de implementatie.

    Zet beheersbare stappen – Wie alles in één keer wil doen, vraagt om problemen. Ga stapsgewijs te werk om de kwaliteit te waarborgen en het overzicht te houden.

    Geef de continuïteit prioriteit – Zorg dat de belangrijkste bedrijfsprocessen niet verstoord worden tijdens de implementatie. Door een goede orkestratie kunt u voorkomen dat inkoop, productie en verkoop stagneren.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis bedrijfssoftware box – Complete informatie over bedrijfssoftwaresoftware: selectie, implementatie en ontwikkelingen.
Voordelen van standaardsoftware voor bedrijven – Veelgelezen artikel
Stapsgewijs innoveren voorkomt problemen – Veelgelezen artikel
Zo pakt u uw softwareproject aan – Begin verstandig aan uw ERP, CRM, DMS, HRM, WMS of ander softwareproject (gratis download)

richtlijnen voor IT implementatie

Grootste gevaar van software implementaties

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Grootste gevaar van software implementaties
software implementaties
Het selecteren en implementeren van nieuwe bedrijfssoftware kost veel geld en tijd. Dat is zeker het geval bij grote ERP, WMS of HRM projecten. Maar ook bij CRM, DMS of BI implementaties lopen de kosten snel op. Pijnlijk daarom als bij de ingebruikname van de nieuwe software blijkt dat er nauwelijks verbeteringen merkbaar zijn.

Het resultaat is namelijk niet veel meer dan de bestaande oplossing in een nieuw jasje. Nul voordelen, geen verbeterde werkwijze en geen slimmere bedrijfsprocessen. Dat klinkt gek en onwaarschijnlijk. En toch gebeurt dit iedere dag!

Waarom gaan software implementaties mis?

Een grote boosdoener is dat de eigenschappen van de huidige (verouderde) softwareoplossing als uitgangspunt genomen worden bij het bepalen waaraan de nieuwe oplossing moet voldoen. Terwijl juist de mogelijkheden van de nieuwe software het uitgangspunt moeten zijn.

Veel bedrijven die zich oriënteren op nieuwe bedrijfssoftware realiseren zich onvoldoende dat een verkeerd startpunt bijna altijd desastreuze gevolgen heeft voor het selectie- en implementatietraject. En het funeste daarbij is dat de signalen van die valse start pas opgevangen worden in een fase van het project waarin er geen weg meer terug is. Een situatie die voorkomen had kunnen worden…

In het artikel ‘Zo voorkomt u dat uw IT project ook mislukt‘ wordt een project waar verkeerde keuzes worden gemaakt treffend geïllustreerd als een ‘car crash in slow motion’. Je kan zien aankomen dat het fout gaat, maar er niets meer aan doen. Het artikel is een interessante eyeopener. Software en techniek zijn zelden de oorzaak van een mislukt IT project. Een te simpele aanpak wel.

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis bedrijfssoftware box – Complete informatie over bedrijfssoftware: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Komt een CEO bij de IT dokter – Waarom mislukt 50% van de projecten en hoe voorkomt u dat? (gratis download)
Zo pakt u uw softwareproject aan – Tips, adviezen en eyeopeners: lees dit voordat u een softwareoplossing kiest en implementeert! (gratis download)
Vijf versnellers voor de adoptie van nieuwe software – Veelgelezen artikel

software implementaties
Komt een CEO bij de IT dokter

Kies de juiste route bij de digitale transformatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Kies de juiste route bij de digitale transformatie
digitale transformatie
Niet elke organisatie is gebaat bij dezelfde aanpak bij het doorvoeren van een digitale transformatie. De Rijksuniversiteit Groningen onderscheidt drie routes naar succes. Uit de BusinessITScan die de RUG samen met IT’s Teamwork heeft uitgevoerd komen drie typen organisaties naar voren die de digitale transitie elk op een andere manier moeten aanpakken.

    Vraaggestuurd
    Het eerste soort organisatie is vraaggestuurd. Het devies is hier om nauw samen te werken met eindgebruikers en ze te zien als klant. Dan kunnen de IT faciliteiten optimaal worden toegesneden op hun wensen en behoeften. Verder is het hier zaak om niet teveel tegelijk te innoveren, want dat kan de bedrijfsprocessen verstoren.
    Aanbodgestuurd
    Het tweede type organisatie is aanbodgestuurd. Bij deze organisaties zitten eindgebruikers juist wel te wachten op innovatieve oplossingen, zeker wanneer ze daarmee productiever kunnen werken. Daarom staat het verbeteren van IT competenties hier centraal. Dat kan onder meer door samenwerking met externe IT partners te zoeken.
    Allround
    Het laatste type organisatie is allround. Voor deze organisaties is het zaak beide groepen gebruikers goed te bedienen: de groep die zo snel mogelijk willen innoveren én de groep die er zo min mogelijk last van wil hebben maar wel op hun wenken bediend willen worden. Het is bij deze organisaties dus zaak om de balans te vinden tussen innovatiesnelheid en gebruikerstevredenheid.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Digitale transformatie – E-boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
De zes IT succesfactoren – Whitepaper over de kansen van digitale transformatie (gratis download)
Groeispurt naar digitale volwassenheid – Veelgelezen artikel

digitalisering transformatie
De zes IT succesfactoren

Finance boekt concurrentievoordeel door datagedreven te werken

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Finance boekt concurrentievoordeel door datagedreven te werken
datagedreven werken
Met vakmanschap kan finance het onderscheid niet meer maken. Tegenwoordig is beter gebruik van data de enige weg om een voorsprong op de concurrentie te krijgen.

Wat is de impact van datagedreven werken voor mijn organisatie en op welke manier kunt u het gebruik van data het beste implementeren? Dat zijn de startvragen voor de financieel verantwoordelijke CFO. Spring niet op elke trein die IT providers aanbieden, maar koppel de inzet van data aan uw bedrijfsdoelstellingen en de business initiatieven.

IT is vooral geïnteresseerd in de T van technologie en minder in de I van zinvol inzetbare informatie. Stel daarom een Chief Data Officer aan die mee mag praten in de boardroom en daar samen met de CFO voldoende gewicht in de schaal kan leggen. Begin klein met het inzetten van data science. Als kleinere projecten bewezen resultaat opleveren en omdat u de juiste mensen heeft ingezet, ontstaat er momentum voor grotere operaties om datagedreven te werken. Dat leidt vrijwel altijd tot aantoonbaar concurrentievoordeel.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

BI/DATA kennisbank – Uw toegang tot alle gratis informatie over BI software en data
Gratis BI/DATA box – Complete informatie over BI software en data: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Data analytics – E-boek over hoe uw data u helpt om uw bedrijfsprocessen, prestaties en beslissingen te verbeteren en wat u daarvoor moet doen (gratis download)
Datagedreven werken vraagt om een road map – Veelgelezen artikel
Hoe u door datagedreven werken een datagedreven organisatie wordt – Veelgelezen artikel

datagedreven werken

Nog lang niet alle medewerkers kunnen BI benutten

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Nog lang niet alle medewerkers kunnen BI benutten
BI tools
BI tools zijn ontworpen voor data scientists. Te ingewikkeld vaak, waardoor ‘gewone’ medewerkers er niet goed mee uit de voeten kunnen. De tools moeten beter toegesneden worden op de kennis en behoeften van gebruikers.

Volgens Gartner stagneert de acceptatiegraad van BI tools. Daardoor missen medewerkers belangrijke kansen en inzichten. Wat is er nodig om dat te voorkomen? Allereerst worden de data momenteel beschikbaar gesteld in de vorm van een gigantisch all-you-can-eat buffet. Daardoor verliezen medewerkers het overzicht. Hoe omvangrijker en complexer de datastructuur, hoe lastiger het is om de juiste acties te ondernemen.

Eindgebruikers zijn gebaat bij snacks: kleinere porties data die zijn samengesteld op hun actuele en persoonlijke informatiebehoeften. Verder is het noodzakelijk om de tools voor datavisualisatie net zo gebruiksvriendelijk te maken als de apps waarmee je als consument werkt. In plaats van enorme dashboards en lijvige Excel sheets moet dus functionaliteit ontwikkeld worden die specifiek is afgestemd op een bepaalde categorie gebruikers. Bovendien moet de data realtime beschikbaar zijn op alle devices.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

BI/DATA kennisbank – Uw toegang tot alle gratis informatie over BI software en data
Gratis BI/DATA box – Complete informatie over BI software en data: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Data analytics – E-boek over hoe uw data u helpt om uw bedrijfsprocessen, prestaties en beslissingen te verbeteren en wat u daarvoor moet doen (gratis download)
Datagedreven werken vraagt om een road map – Veelgelezen artikel

BI tools