maart 2021 - ICTberichten.nl

Archive for maart, 2021

Cloud-werken is de standaard, maar hoe houdt u dat veilig?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Cloud-werken is de standaard, maar hoe houdt u dat veilig?
Cloud-werken
Thuiswerken via de cloud is de standaard geworden door de coronacrisis. Maar hoe laat u uw medewerkers veilig en locatie-onafhankelijk werken, terwijl u grip houdt op de data?
De coronacrisis is een wake-up call om definitief over te stappen naar de cloud. Werknemers blijken minstens even productief te zijn als ze thuiswerken. Verder biedt locatie-onafhankelijk werken via de cloud veel meer flexibiliteit, dan met on premise (lokaal geïnstalleerde) oplossingen. Ook kunt u via de cloud centraal zicht houden op het gebruik van de applicaties en systemen. Daarnaast is het eenvoudig om de capaciteit zo nodig op te schalen. Maar hoe staat het met de veiligheid? Terwijl er hooguit twee keer per jaar een update is van on premise oplossingen, heeft u daar na het instellen van een updatepolicy, in de cloud geen omkijken meer naar. Bovendien veroorzaakt de update dan geen gebruikshinder. U doet er wel verstandig aan om na te gaan of uw huidige strategie en tools voor databeveiliging passen bij het ‘nieuwe normaal’ van werken in de cloud.

Lees verder

Digitale transformatie valt of staat met een goede voorbereiding

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitale transformatie valt of staat met een goede voorbereiding
Digitale transformatie
Bij steeds meer bedrijven is de digitale transformatie is een strategisch speerpunt. Waar moet u als beslisser of verantwoordelijke op letten om dat proces in goede banen te leiden? Bedrijven moeten eerst een duurzame digitale strategie ontwikkelen en pas daarna nadenken over de technologie die daaraan kan bijdragen. Is het bijvoorbeeld de bedoeling om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, de relatie met klanten te verbeteren of processen te optimaliseren? Afhankelijk van het doel wordt ‘enabling’ technologie geselecteerd. Bedenk ook dat de implementatie daarvan vaak een grote impact heeft op de bedrijfsvoering. Verder heeft u medewerkers nodig die de brug kunnen slaan tussen de technologie, de business en de klantvraag. Ook governance is een belangrijk punt. Wie mag met welke data en analysetools werken en wie is verantwoordelijk voor de datakwaliteit of de databeveiliging? Tot slot moet de bedrijfsleiding affiniteit met technologie ontwikkelen en doorvragen tot de (on)mogelijkheden ervan compleet duidelijk zijn.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis CRM box – Complete informatie over CRM software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Succesvol klantgericht ondernemen – Alles over het toepassen van CRM en CX (gratis boek)
Digitale transformatie – E- boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
Acht valkuilen bij de digitale transformatie – Veelgelezen artikel

Digitale transformatie

Logistiek en industrie laten AI mogelijkheden liggen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Logistiek en industrie laten AI mogelijkheden liggen
AI mogelijkheden
Artificial intelligence en machine learning bieden logistieke en industriële bedrijven legio mogelijkheden. Maar bedrijven in deze sectoren benutten deze kansen nog niet. Er is nog een flinke inhaalslag te maken.

De toepassing van AI en machine learning (ML) kan het rendement van logistieke en industriële bedrijven sterk verbeteren. Bijvoorbeeld door procesoptimalisatie, betere forecasting en kostenbesparing. Maar ook door echte innovatie. Denk daarbij aan digital twins en datacommunicatie met machines middels sensoren en het Internet of Things. Of neem het doorrekenen van grote aantal scenario’s en machine settings. De mogelijkheden van AI en ML worden nog maar mondjesmaat toegepast. Dat komt volgens Mobiquity omdat er in de logistieke en industriële sector nog onvoldoende expertise is om zelflerende systemen te ontwikkelen. Bovendien is men op dit moment nog teveel bezig met techniek en planning en te weinig met het geautomatiseerd benutten van grote hoeveelheden data.

Lees verder

TMS box: voor verstandige beslissingen over transport management oplossingen
WMS box: voor verstandige beslissingen over warehouse management oplossingen
ICT trends 2021 – Digitale transformatie, cloud en AI
Nog veel onduidelijkheid over de toepassing van AI

Derde generatie BI tools voor data storytelling

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Derde generatie BI tools voor data storytelling
BI tools
Volgens onderzoek van Gartner is ruim 60% procent van de werknemers niet in staat data te gebruiken om beslissingen te onderbouwen. Nieuwe BI tools beloven verbetering.

De acceptatiegraad van BI tools onder zakelijke gebruikers blijft volgens Gartner steken op 34 procent. Beslissers en lijnmanagers kunnen de data uit traditionele rapporten niet zonder hulp van data-experts omzetten in bruikbare inzichten. Grafieken, tabellen en dashboards laten alleen zien wat er gebeurt, maar niet waarom. De derde generatie BI tools biedt uitkomst door een visuele en gebruikersgerichte presentatie van data. We spreken hier van een data storytelling dashboard. Hierin zijn gegevens vertaald naar ‘verhalen’ over de ontwikkeling van bedrijfsprocessen die elke medewerker kan begrijpen. Hierbij vormen de verschillende typen datapunten de ‘personages’ in het verhaal.

Lees verder

Voor alle informatie over BI software en de selectie en implementatie daarvan: bekijk de BI box
Aandacht geboden voor beveiliging data analytics
Vijf veelgehoorde excuses om nog niet met BI te beginnen
Gratis e-boek over data analytics

BI tools

ICT trends 2021 – Hoe ver bent u?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ICT trends 2021 – Hoe ver bent u?
ICT trends 2021
Het jaar 2021 is al weer een eindje onderweg. Een jaar waarin het voor veel bedrijven gaat om verder digitaliseren, meer met data doen, klantgerichter werken en oude bedrijfssoftware vervangen door nieuwe oplossingen. Welke kansen er liggen, wat de ICT aandachtsgebieden van ieder bedrijf zouden moeten zijn en wat de ontwikkelingen zijn, hebben we begin dit jaar voor u samengevat. Ongetwijfeld heeft u plannen gemaakt of op zijn minst intern besproken wat er als eerste aangepakt moet worden. De boeken, kennisdocumenten en boxen van het ICT informatiecentrum zijn daarbij gratis voor u beschikbaar. Als de plannen nog niet concreet zijn, gebruik dan de onderstaande overzichten als inspiratiebron. Want anderen gaan ook door, lopen hun achterstand in of nemen een voorsprong. En voor we het weten, is het alweer zomer.

Uw ICT kansen voor 2021 op het gebied van

Lees verder

Nieuwe bedrijfssoftware in 2021? Vraag de gratis bedrijfssoftware box aan voor een optimale oriëntatie, selectie en implementatie
Thuiswerken creëert drie IT uitdagingen
Snelle ontwikkelingen rond bedrijfsapplicaties

Vijf vertrekpunten voor een veilige IT infrastructuur

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vijf vertrekpunten voor een veilige IT infrastructuur
IT infrastructuur
Een cyberaanval kan uw organisatie compleet ontwrichten en tot grote reputatieschade leiden. Er zijn diverse manieren om dat te voorkomen en uw IT omgeving te beveiligen tegen cybercrimals en andere bedreigingen. Volgens security specialist Tomas Stols zijn de volgende stappen noodzakelijk:

  • Prioriteer de risico’s van uw systemen. Het beveiligingsniveau moet afgestemd zijn op de impact die schending van de integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van systeemdelen heeft.
  • Bepaal de maatregelen per risicoklasse. Dan is de minimale baseline van alle systeemdelen duidelijk. Het verdient aanbeveling om hiervoor te werken met checklists, zoals die te vinden zijn in de ‘5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen’ van het DTC1 en een second opinion te vragen.
  • Houd actueel zich op uw IT omgeving. U kunt de plaats en gebruikers van servers en werkstations geautomatiseerd inventariseren via bijvoorbeeld een CMDB of MDM oplossing of Infrastructure-as- Code concepten van het DevOps team.
  • Implementeer de maatregelen voor uw systemen. Begin bij de systemen met de hoogste risicoklasse bij het herinrichten van uw netwerk om de veiligheid te vergroten. Vaak zijn maatregelen voor deze systemen later eenvoudig toe te snijden op systemen van een lagere risicoklasse.
  • Check uw netwerk continu op kwetsbaarheden. Hierbij kunt u gebruik maken van vulnerability scanner die dagelijks uw totale interne en externe infrastructuur geautomatiseerd doorlicht. Verder is het van belang om beveiligingsupdates te installeren en instellingen voor de toegang tot configuraties regelmatig te wijzigen.

Lees verder

Digitalisering in smart industry

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitalisering in smart industry
smart industry
In de keten van productiebedrijven in business-to-consumer markten is al veel gedigitaliseerd. Maakbedrijven in B2B-markten zijn nog niet zover. Zij benutten het potentieel van digitalisering nog niet volledig en kunnen zich nog niet tot de smart industry rekenen. Dat zou wel het geval kunnen zijn als er in hoge mate sprake is van digitalisering van apparatuur, productiemiddelen en processen met de nieuwste (operationele) informatietechnologie.

Voordelen van digitalisering
In de ontwikkelfase versnelt digitalisering het ontwerptraject, de prototyping en de testing, In de productiefase verkort het de doorlooptijd door koppeling van engineering- en productiesystemen. In de orderfase voorkomen dataplatforms en portals onduidelijkheden in tekeningen en leveren deze alle informatie per productieproces. In de gebruikersfase is data te benutten om de dienstverlening te optimaliseren en uit te breiden.

Digitalisering kunt u inzetten voor de volgende strategische doelen:
  • Optimaliseren van processen. Door data uit uw processen te analyseren wordt duidelijk waar de problemen in uw organisatie en keten zitten en hoe u de processen kunt verbeteren.
  • Datagestuurde businessinnovatie. Op basis van uw bedrijfsstrategie kunt u data gebruiken voor het ontwikkelen van maatwerkdiensten, zoals predictive maintenance.
  • Digitaal ecosysteem voor de keten. Uiteraard moeten ketenpartners wel bereid zijn om data te delen voor horizontale en verticale samenwerking in een gezamenlijk platform.

Lees verder

Start de vernieuwing van uw ERP software met de gratis ERP box
Productiebedrijven leren smart industry kennen
Download het boekje Digitale transformatie

smart industry

Doorlopende licenties gaan op de schop

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Doorlopende licenties gaan op de schop
Doorlopende licenties
Het licentiemodel voor software, waarbij u een eenmalig aanschafbedrag en vervolgens een jaarlijkse bijdrage voor updates betaalt, heeft z’n langste tijd gehad. Flexibiliteit is gewenst.

Zeker voor duurdere software, zoals van ERP systemen of databases, zijn doorlopende licenties nog steeds veelvoorkomend. Dat verandert de laatste jaren in hoog tempo, onder meer door de opkomst van flexibele cloud-abonnementen met lagere kosten die gebaseerd zijn op het feitelijke gebruik en maandelijks zijn bij te stellen. Daarbij willen de software gebruikende bedrijven hun workloads en data simpel kunnen verplaatsen van, naar en tussen public en private clouds en bovendien zonder annuleringskosten kunnen stoppen met een platform. Ondoorzichtige licentiemodellen en verkooptrucs om klanten te binden, zullen daarom plaatsmaken voor een aanpak waarin softwareleveranciers zich flexibel opstellen en de meerwaarde van hun diensten aantonen.

Lees verder

Zo pakt u uw softwareproject aan
Juridische aspecten van ICT projecten