augustus 2020 - ICTberichten.nl

Archive for augustus, 2020

Zo slaagt uw digitale transformatie wel

Digitale transformatie
Reacties uitgeschakeld voor Zo slaagt uw digitale transformatie wel
Digitale transformatie
Projecten op het gebied van digitale transformatie lopen vaak vertraging op, ze kosten teveel en het resultaat valt in veel gevallen tegen. U kunt ervoor zorgen dat de kans groter wordt dat uw project wel slaagt.

Bedrijven investeren veel geld in innovatie om de concurrentie voor te blijven. Helaas lukt het vaak niet om succesvolle digitale producten en diensten te ontwikkelen. Om de slagingskans van projecten te vergroten zijn twee zaken belangrijk. Allereerst is het noodzakelijk om alle innovatie-initiatieven te koppelen aan uw visie en strategie. Welke doelen heeft u met betrekking tot bedrijfsprocessen, klantervaringen en nieuwe businessmodellen? Bedrijven die digitale innovatie succesvol aanpakken besteden gemiddeld zo’n 10% aan elk van deze doelen, maar nooit meer dan 50% per onderdeel. Als tweede is het belangrijk dat u niet alleen investeert in het verbeteren van de klantervaringen, maar ook in de medewerkerstevredenheid. Denk aan de situatie dat een medewerker zes verschillende systemen moet gebruiken om een simpele adreswijziging door te voeren. Het integreren van systemen vereenvoudigt niet alleen de taken van de medewerker, maar zorgt ook dat de klant sneller geholpen wordt. Met een goede visie en oog voor medewerkerstevredenheid legt u een goede basis voor een succesvolle digitale transformatie

7 vragen bij het vernieuwen van uw applicaties

Geen categorie, Infrastructuur beheer, Management
Reacties uitgeschakeld voor 7 vragen bij het vernieuwen van uw applicaties
Vernieuwen van applicaties
Er zijn steeds meer IT vraagstukken, die ook nog eens steeds complexer worden. Het kost dan ook een toenemende hoeveelheid tijd om deze aan te pakken en nieuwe functies te implementeren. In 7 vragen definieert u uw vertrekpunten bij het moderniseren van ERP, CRM, HRM of andere softwareapplicaties. Als u overweegt uw applicaties te moderniseren, doet u er verstandig aan deze vragen eerst te beantwoorden:

1. Wat is het doel van de vernieuwing? Hierbij zijn drie categorieën businessproblemen te onderscheiden: technische beperkingen, operationele uitdagingen of digitaliseringsdoelen.
2. Waar liggen de (technologische) gaps? Maak eerst een diagnose om de oorzaken van problemen te achterhalen en bepaal daarna de gewenste staat van de applicaties.
3. Wat kunt u behouden? Een ‘rip-and-replace’-aanpak brengt vaak meer kosten mee dan het ontsluiten van legacy systemen middels api’s.
4. Wat wordt uw softwarestrategie? Bepaal per te moderniseren onderdeel welke strategie het beste past. Alles vervangen en opnieuw bouwen, kost meer geld en moeite dan een gedifferentieerde aanpak.
5. Hoe waarborgt u de continuïteit? Om meters te maken zonder bedrijfsprocessen in gevaar te brengen is een agile-aanpak met kleine iteraties (herhalingen) aan te bevelen.
6. Hoe houdt u grip op de modernisering? Technische en functionele monitoring is nodig om te bepalen wanneer modernisering in de toekomst nodig is.
7. Hoe voorkomt u weerstand? Betrek uw werknemers vanaf het begin bij de modernisering, stimuleer een positieve houding en organiseer trainingen.

Tegenwerking bij software updates

Infrastructuur beheer
Reacties uitgeschakeld voor Tegenwerking bij software updates
Updates
Niet alle gebruikers van bedrijfssoftware en andere applicaties worden enthousiast van software updates. Die kunnen immers weer nieuwe bugs en beveiligingsproblemen met zich meebrengen. Hoe voorkomt u weerstand bij medewerkers?

Updates zijn bedoeld om bugs op te lossen en nieuwe beveiligingspatches te installeren. Maar er kunnen ook nieuwe bugs in zitten die tot storingen of security risico’s leiden. Verder kan in de nieuwe software functionaliteit geschrapt zijn en is er soms veel meer opslagcapaciteit voor nodig. Al die redenen kunnen eindgebruikers ervan weerhouden om een update te installeren. Ook bij andere partijen kan weerstand zijn. Denk aan IT managers die niet altijd prioriteit aan updates en patchontwikkeling geven. Verder bepalen managers en CEO’s het algehele updatebeleid op basis van uptime, functionaliteit en gebruiksgemak. De overstap naar nieuwe softwareversies mag dat niet ondergraven. In het technische traject spelen applicatiebeheerders en testers een rol. Updates brengen extra werk mee. Kortom, niet alle partijen zijn op voorhand bereid om updates te accepteren en te implementeren. Het is dus zaak om iedereen tijdig op één lijn te krijgen.

Aandacht geboden voor beveiliging data analytics

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Aandacht geboden voor beveiliging data analytics
Aandacht geboden voor beveiliging data analytics
Het toepassen van data analytics biedt nieuwe kansen, maar creëert ook nieuwe risico’s. Hoe waarborg je de veiligheid van gegevens die bij een provider zijn opgeslagen?

Organisaties verzamelen en analyseren op grote schaal data die zowel on-premise als in de cloud worden opgeslagen. Die opslagsystemen vormen een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Bovendien kan gevoelige informatie in handen komen van concurrenten. Bij een datalek volgen boetes en kunt u imagoschade oplopen. Bij de selectie van een provider moet goed vastgelegd worden wie welke informatie mag bekijken en welke methodologie de provider gebruikt om beveiligingsproblemen te detecteren. Verder is het mogelijk om data versleuteld te laten versturen tussen de databronnen en de data analytics oplossing. Zeker met het oog op de AVG is meer aandacht voor security geen overbodige luxe.

Hoe komt u los van uw oude ERP systeem?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hoe komt u los van uw oude ERP systeem?
Legacy ERP
Legacy ERP systemen beperken de wendbaarheid van uw organisatie. Om een flexibel en betrouwbaar applicatielandschap te creëren is een gelaagde aanpak nodig. Daarbij zou de rol van de traditionele ERP leverancier moeten veranderen van strategische automatiseringspartner in die van softwareleverancier en systeemintegrator. Alleen dan is het mogelijk om flexibel te reageren op veranderingen in de markt. Om de aanpassingssnelheid te verhogen is het nodig om de IT op te bouwen in verschillende lagen. Gartner spreekt in dit verband van een ‘Pace-Layered Application Strategy’. Het gaat om de volgende lagen:

  • Record Keeping laag – voor processen, ondersteund door standaard software.
  • Differentiation laag – van strategische software-investeringen, bijvoorbeeld AI en BI.
  • Innovation laag – die medewerkers tools biedt om zelf aan te haken op processen uit de vorige lagen.
  • Communication laag – om een flexibel en gestandaardiseerd plug-and-play applicatielandschap te creëren.

Het succes van ‘Komt een CEO bij de IT-dokter’

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Het succes van ‘Komt een CEO bij de IT-dokter’
Het succes van 'Komt een CEO bij de IT-dokter'
In augustus verscheen weer een nieuwe druk van het boek ‘Komt een CEO bij de IT-dokter’, geschreven door de ervaren IT specialist Wolter Toet. Sinds het ICT informatiecentrum in 2019 uitgever werd van dit boek, is het gelezen door vele duizenden beslissers en betrokkenen bij IT projecten, vooral rond de thema’s ERP, CRM en WMS. Maar ook voor andere thema’s, zoals HRM, DMS of TMS software, is het een veelgelezen en goed toepasbaar boek. Opvallend is dat er bijna uitsluitend positieve reacties op dit boek te horen zijn. Op basis van deze reacties en de reviews voor dit boek blijken dit de factoren die het enthousiasme over dit boek verklaren:

  • Herkenbaar – Zonder dat het ‘open deuren’ zijn, komen in het boek situaties voor die iedereen herkent. De valkuilen, oogkleppen, gebrek aan medewerking, ondeskundigheid en eigenwijsheid die veranderingen in de IT van een bedrijf vaak in de weg staan, worden helder en onomwonden in kaart gebracht. Kent u alle valkuilen en factoren die tegenwerken, dan kunt u deze tijdig aanpakken.
  • Praktijkgericht – Over de theorie van organiseren en automatiseren is genoeg geschreven. Over de impact op de organisatie van bijvoorbeeld een ERP project, veel minder. Iedereen die bezig is met nieuwe ERP, CRM of anders bedrijfssoftware kan de kennis en inzichten van dit boek moeiteloos projecteren op zijn of haar eigen organisatie en IT projecten.
  • Relevant – Je merkt dat het boek geschreven is door iemand die al jaren ervaring heeft met het aansturen van softwareprojecten bij grote en minder grote organisaties. Het boek is to the point, de voorbeelden zijn treffend en hoofd- en bijzaken worden duidelijk gescheiden.
  • Toegankelijk – In het boek worden complexe zaken eenvoudig uitgelegd. Iedereen die betrokken is bij een IT project kan de tips, adviezen aan aanwijzingen daarom lezen en direct begrijpen. Ondanks dat het woord CEO in de titel voorkomt, is het zeker geen boek specifiek voor CEO’s. Het is voor iedereen interessant, ook voor DGA’s in het kleine MKB. Het boek is inhoudelijk van niveau, maar wel geschreven in gewone, begrijpelijke taal.
  • Mooi vormgegeven – Het boek is fris, modern en overzichtelijk vormgegeven met leuke en duidelijke illustraties. Het serieuze onderwerp krijgt zo een luchtige presentatie.
  • Authentiek – Het is geen boek waar de oude wijn in nieuw zakken gaat, maar een deskundige visie die niet eerder op deze manier is uitgewerkt en beargumenteerd. En die volledig gebaseerd is op de praktijk van een IT specialist, met een uitgesproken mening over dat projecten écht niet zo vaak hoeven te mislukken.
  • Gratis beschikbaar – Wat natuurlijk ook een rol speelt bij het positieve beeld van het boek is het feit dat het gratis verkrijgbaar is voor organisaties die met een softwareproject aan de slag gaan.
Interesse?
  • U kunt het boek gratis ontvangen als onderdeel van een ERP box, CRM box of andere bedrijfssoftware box.
  • Als u het boek wilt kopen, kunt u het telefonisch bestellen bij de servicedesk van het ICT informatiecentrum: 085 40 10 218.

Maak de black box van AI transparant

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Maak de black box van AI transparant
Maak de black box van AI transparant
Om het vertrouwen van consumenten te winnen moeten organisaties verantwoorden hoe ze data gebruiken om AI modellen te bouwen. Wat komt daarbij kijken?

Het black box principe om AI modellen uit te rollen is niet meer houdbaar. Overheden, organisaties en consumenten willen weten wat de impact is van algoritmes en systemen voor AI en machine learning. Ze willen zeker weten dat algoritmen ethisch ingezet worden en bijvoorbeeld niet discrimineren. Criteria voor de bouwers van modellen zijn daarom: transparantie, uitlegbaarheid en aansprekende resultaten. Mensen zijn eerder geneigd om hun gegevens beschikbaar te stellen aan organisaties die hun vertrouwen weten te winnen. Vandaar dat de herleidbaarheid van data bij veel organisaties bovenaan de agenda staat en dat ze zicht willen hebben op de complete levenscyclus van gegevens.

In vijf stappen naar schone en actuele relatiedata

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor In vijf stappen naar schone en actuele relatiedata
In vijf stappen naar schone en actuele relatiedata
Het opschonen en actualiseren van relatiedata is cruciaal om de klantervaringen te optimaliseren en nieuwe kansen te benutten. Business consultants van ITDS benoemen de volgende vijf stappen voor het opschonen en updaten van relatiedata:

  • Bepaal de scope – Deze stap bepaalt welke relaties en gegevens u gaat meenemen. Kijk daarbij zowel naar de status van attributen (zijn de velden leeg of ingevuld) als naar het type record (bijvoorbeeld zakelijke of particuliere klanten).
  • Maak een plan van aanpak – Breng daarbij in kaart welke systemen relevante informatie bevatten voor de analyse. Denk aan systemen voor klantbeheer, maar bijvoorbeeld ook aan de contractadministratie.
  • Analyseer de data – Kijk eerst hoe de data is opgebouwd en wat moet worden opgeschoond. Verleg daarna de focus naar de status van het record. Zijn relaties bijvoorbeeld actief of inactief.
  • Schoon de data op – Beoordeel alle gevonden issues van attributen en de status van records. Maak per issue een keuze en houdt bij het opschonen rekening met de regels in de verschillende systemen zodat het aangepaste relatiebestand goed verwerkt kan worden.
  • Laad de data in de systemen – De schone data is in de oorspronkelijke systemen te verwerken, maar er kan ook een centraal systeem worden opgezet voor alle relatiedata.

Cloud security houdt IT managers uit de slaap

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Cloud security houdt IT managers uit de slaap
Cloud security houdt IT managers uit de slaap
Organisaties die werken met verkeerd geconfigureerde clouddiensten hebben te maken met steeds meer datalek-incidenten. Dat blijkt uit het Oracle and KPMG Cloud Threat Report 2020. Conclusie van het rapport: security is een lappendeken, zowel wat betreft de aanpak als de producten en diensten. Niet alleen cloudaanbieders spelen hierbij een rol, maar ook de afnemende organisaties zelf. Slechts 8 procent van de verantwoordelijken voor IT security begrijpt het model voor gedeelde verantwoordelijkheid volledig. Verder gebruikt ruim driekwart van de organisaties meer dan vijftig verschillende cybersecurityproducten. Toch beschouwt driekwart van de respondenten de public cloud als veiliger dan hun eigen datacenters.

Werknemers remmen IT innovatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Werknemers remmen IT innovatie
Werknemers remmen IT innovatie
Volgens onderzoek van PWC heeft meer dan de helft van de bedrijven moeite om effectief te innoveren. Ook rondom hun eigen bedrijfssoftware en andere IT toepassingen. CEO’s beschouwen het creëren van een innovatieve bedrijfscultuur zelfs als de grootste uitdaging. Dat heeft verschillende redenen. De eerste is dat innovatietrajecten vaak naast het gewone werk opgepakt moeten worden. Verder is men onzeker over het doel en resultaat. Bovendien kan automatisering van processen leiden tot het schrappen van banen. Kortom, de alarmbellen gaan af bij medewerkers als een innovatieproject wordt aangekondigd. Nobelprijswinnaar en gedragseconoom Daniel Kahneman heeft de oplossing. Noem het geen innovatieproject maar bijvoorbeeld optimalisatieslag of verbeteringstraject.