In vijf stappen naar schone en actuele relatiedata - ICTberichten.nl

In vijf stappen naar schone en actuele relatiedata

In vijf stappen naar schone en actuele relatiedata
Het opschonen en actualiseren van relatiedata is cruciaal om de klantervaringen te optimaliseren en nieuwe kansen te benutten. Business consultants van ITDS benoemen de volgende vijf stappen voor het opschonen en updaten van relatiedata:

  • Bepaal de scope – Deze stap bepaalt welke relaties en gegevens u gaat meenemen. Kijk daarbij zowel naar de status van attributen (zijn de velden leeg of ingevuld) als naar het type record (bijvoorbeeld zakelijke of particuliere klanten).
  • Maak een plan van aanpak – Breng daarbij in kaart welke systemen relevante informatie bevatten voor de analyse. Denk aan systemen voor klantbeheer, maar bijvoorbeeld ook aan de contractadministratie.
  • Analyseer de data – Kijk eerst hoe de data is opgebouwd en wat moet worden opgeschoond. Verleg daarna de focus naar de status van het record. Zijn relaties bijvoorbeeld actief of inactief.
  • Schoon de data op – Beoordeel alle gevonden issues van attributen en de status van records. Maak per issue een keuze en houdt bij het opschonen rekening met de regels in de verschillende systemen zodat het aangepaste relatiebestand goed verwerkt kan worden.
  • Laad de data in de systemen – De schone data is in de oorspronkelijke systemen te verwerken, maar er kan ook een centraal systeem worden opgezet voor alle relatiedata.