januari 2023 - ICTberichten.nl

Archive for januari, 2023

Eerst optimaliseren bij de digitale transitie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Eerst optimaliseren bij de digitale transitie
Digitale transitie
Veel organisaties zijn bezig met zeer innovatieve IT projecten, terwijl hun digitale basis nog wankel is. Begin daarom met het verbeteren van de dagelijkse digitale dienstverlening. Digitale transformatie is belangrijk. Maar overhaast ambitieuze projecten starten om straks niet te laat te zijn, daarmee bewijzen organisaties zichzelf meestal geen dienst.

Ieder zichzelf respecterend bedrijf lijkt tegenwoordig bezig met een digitale transitie. Maar het is meestal geen goed plan om meteen te gaan investeren in de nieuwste mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van artificial intelligence. Kijk liever eerst wat er te verbeteren valt aan de digitalisering van het huidige klantenproces. Stel daarbij steeds de vraag wat werkelijk waarde toevoegt. Niet alles hoeft digitaal. Zo kun je met een chatbot geld besparen, maar weegt dat ook op tegen een veel minder goede ervaring van klanten, omdat ze geen contact meer hebben met echte mensen?

Bekijk ook hoe de digitale band met ketenpartners is te versterken en hoe thuiswerkers beter zijn te ondersteunen. Kortom, ga eerst digitaal optimaliseren en pas daarna innoveren.

Lees verder

Digitale transformatie – Gratis download (e-boek)
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Klantgerichter worden – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Slimme manier om de beste ICT oplossingen en leveranciers te vinden

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Slimme manier om de beste ICT oplossingen en leveranciers te vinden
ICT selectie 2.0
Een goede (voor)selectie van nieuwe ICT oplossingen of leveranciers is haast onmogelijk als u nog niet met uw project naar buiten wilt treden. En zeker als u ook nog geen zin heeft in opvolging door de sales van leveranciers of consultants.

Het ICT informatiecentrum heeft de oplossing

Vanaf nu kunt u ICT oplossingen, leveranciers en adviseurs vinden en selecteren, zonder dat u, uw bedrijf of uw project bekend worden. Informatie-uitwisseling of vragen stellen, alles gaat anoniem. Pas als u weet dat een leverancier of adviseur een oplossing voor u heeft, legt u persoonlijk contact. U heeft dus zelf het stuur in handen. U wordt niet onnodig lastiggevallen, doseert wat u wel en niet over uw ICT plannen bekend wilt maken en – het allerbelangrijkste – u vindt op een heel comfortabele en effectieve manier de beste oplossing voor uw ICT vraagstuk.

Waarom deze nieuwe oplossing

Al meer dan 21 jaar helpt het ICT informatiecentrum bedrijven met informatie over ICT toepassingen en het selecteren van oplossingen. Onafhankelijk. Wij merken dat – door het strategische belang van ICT toepassingen en de behoefte aan een anonieme oriëntatie – het zoeken naar oplossingen en leveranciers de afgelopen jaren lastiger is geworden. Met deze nieuwe service wordt selectie eenvoudiger en vindt u sneller de ICT oplossing die het best past bij uw organisatie en bedrijfsprocessen.

Interesse?

Vermeld hier uw contactgegevens, dan informeren wij u verder over deze nieuwe service. Als u liever belt, kan dat natuurlijk ook: 030 227 21 20.

Houd grip op uw licenties

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Houd grip op uw licenties
Grip op softwarelicenties
Wie het beheer van softwarelicenties niet goed aanpakt, krijgt te maken met extra facturen, beveiligingsproblemen en imagoschade. Met professioneel software asset management (SAM) kunt u eenvoudig controle houden op softwarelicenties.

Volgens Gartner worden jaarlijks onnodig enorme bedragen uitgegeven aan licenties. Dat heeft verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat software veel vaker of op een andere manier wordt gebruikt dan is afgesproken. Dat gaat de leverancier in rekening brengen en het kan tot imagoschade leiden. Verder wordt het applicatielandschap steeds complexer. Naast on premises software wordt steeds meer software in de cloud gebruikt (ook buiten de IT afdeling om) en daar gelden andere betalingsregelingen.

Wanneer bedrijven niet goed weten welke software ze gebruiken kan dat ook beveiligingsrisico’s met zich meebrengen. Door deze dreigende nadelen als gevolg van veel licenties, is er steeds meer aandacht voor software asset management (SAM). Een goede eerste stap bij het inzetten van SAM is een nulmeting. Die maakt niet alleen duidelijk welke software er draait, maar ook wat de kosten daarvan zijn. Verder moet u heldere spelregels opstellen voor het afnemen van software en medewerkers bewuster maken van de kosten hiervan. Ook is het raadzaam om vast te stellen hoe belangrijk bepaalde software eigenlijk voor uw bedrijf is. Tijdig afscheid nemen van niet gebruikte software is ook onderdeel van licentiebeheer.

Lees verder

Bedrijfssoftware box – Belangrijke informatie over succesvol selecteren en implementeren
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
IT projecten: zo behoudt u overzicht – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Voorspellen met data

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Voorspellen met data
Voorspellen met data
Succesvolle bedrijven gebruiken data niet alleen om te bepalen hoe ze hebben gepresteerd. Naast ‘sturen via de achteruitkijkspiegel’ zijn zij ook in staat met onderbouwing te voorspellen wat er gaat gebeuren. Predictive analytics heet deze methode. Het lukt veel bedrijven echter nog niet om hier goed gebruik van te maken. Hoe krijgt u het wel voor elkaar?

Er zijn drie redenen waarom predictive analytics niet van de grond komt. Allereerst laat de kwaliteit van de data bij sommige bedrijven te wensen over. Verder wordt het werk van specialisten in het modelleren van data niet altijd aangevuld met businessinzichten. Tot slot weten bedrijven soms niet welke technologie ze nodig hebben en hoe ze die kunnen toepassen voor analyses.

Hoe voorspellen met data wel lukt

Om een goede toepassing van predictive analytics te stimuleren is het belangrijk dat afdelingen use cases delen, zodat het wiel niet steeds opnieuw hoeft uitgevonden te worden. Ook het gebruik van een selfservice analytics platform is aan te bevelen. Daarmee kunnen medewerkers zelf analyses uitvoeren en prognoses maken op basis van voorgeschreven datasets. Een laatste mogelijkheid is het opzetten van een predictive analytics community voor het bedrijf, waar medewerkers uit verschillende disciplines kennis en ervaring uitwisselen.

Lees verder

DATA box – Voor organisaties die een dataproject gaan starten
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Valkuil van self service BI tools – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Hoe lang gaat uw ERP systeem nog mee?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hoe lang gaat uw ERP systeem nog mee?
Hoe lang gaat uw ERP systeem nog mee
Op een bepaald moment kost het onderhoud van een ouder ERP systeem te veel tijd, moeite en geld. Daarnaast hebben de grote ERP leveranciers ook een einddatum bepaald voor de beschikbaarheid of het ontwikkelen van hun softwareoplossingen. Wanneer is het tijd voor een migratie naar de opvolger van een top 5 ERP systeem op leeftijd?

Dit zeggen de grote ERP leveranciers over de houdbaarheidsdatum van hun ERP systeem:
  • SAP zegt de ondersteuning van ECC in 2025 te gaan stoppen, maar die aankondiging lijkt vooral bedoeld om gebruikers te bewegen over te stappen naar SAP S/4HANA. Dat is echter een totaal ander systeem.
  • Microsoft liet eerst weten de ondersteuning van GP (Great Plains) per 2025 te beëindigen, maar heeft dit onder druk van de MS community verschoven naar 2028. Wel blijft het bedrijf sterk pushen op de migratie naar het cloudgebaseerde vlaggenschip Microsoft Dynamics 365.
  • Voor JD Edwards – in handen van Oracle – is de situatie wat rooskleuriger. Dit systeem blijft tot 2033 ondersteund worden.
  • Voor gebruikers van Baan is een overstap nagenoeg onvermijdelijk. Huidige eigenaar Infor steekt er nauwelijks geld meer in en beheerders met kennis van zaken worden steeds schaarser.
  • AS/400 ERP software is nog steeds een stabiele oplossing, maar er zijn steeds minder RPG programmeurs om applicaties voor dit platform te onderhouden.

Lees verder

Gratis ERP box – Leidraad bij de migratie naar nieuwe ERP software
Dit boek redt uw ERP project – Veelgelezen artikel
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

AI blijft explosief groeien

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor AI blijft explosief groeien
AI blijft explosief groeien
Er wordt steeds meer geïnvesteerd in artificial intelligence (AI). Alleen al in de EU gaat het in 2030 om een bedrag van 20 miljard euro. Er zijn steeds meer lucratieve toepassingen. Maar ook valkuilen.

Machine learning om geautomatiseerd te beslissen, robots die volautomatisch hun werk doen in magazijnen, patroonherkenning op basis van bulkdata om gebeurtenissen te kunnen voorspellen, enz. De lijst met AI toepassingen is groot en groeit snel. Wereldwijd gebruiken steeds meer bedrijven AI om hun performance te optimaliseren en repetitieve taken te automatiseren.

Maar AI kan ook uitdagingen vormen, bijvoorbeeld bij de integratie met bestaande systemen. Maar ook door de hoge ontwikkelkosten en het beperkte aantal AI specialisten. Daarnaast kan een algoritme ongemerkt gebaseerd zijn op vooroordelen en ongewenste bijeffecten hebben. Om AI werkelijk succesvol te maken is het daarom belangrijk dat de uitgangspunten van een algoritme transparant zijn.

Lees verder

AI beter begrijpen – Veelgelezen artikel
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Meer over AI – Sectie op ICTinformatiecentrum.nl

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Datagedreven optimalisatie van bedrijfsprocessen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Datagedreven optimalisatie van bedrijfsprocessen
Datagedreven bedrijfsproces optimalisatie
De meeste systemen worden nu vaak alleen gebruikt om data uit te wisselen. Terwijl processen heel veel beter gemaakt kunnen worden door deze data ook op de juiste manier te gebruiken, stelt prof. Dijkman van de TU Delft. Slimmere systemen geven een enorme impuls aan de efficiency van een organisatie. Ze zijn meer dan een digitaal doorgeefluik.

Volgens prof. Dijkman kunnen bedrijven de informatie waarover ze al beschikken allereerst gebruiken om voorspellingen te doen. Denk aan vragen als: hoelang duurt de productie of het transport of waar gaan leveringsproblemen ontstaan? Met de technieken die Dijkman ontwikkelt zijn de antwoorden op dat soort vragen te gebruiken om processen direct bij te sturen.

Slimmere systemen geven boost aan efficiency

Ook structurele procesverbetering is mogelijk. Dijkman heeft hiervoor een softwareraamwerk ontwikkeld dat wordt ingezet via het European Supply Chain Forum, een netwerkorganisatie van academici, studenten en grote bedrijven. Met dat raamwerk is een zogeheten ‘digital twin’ te maken van het bedrijfsproces. Het gaat daarbij om een virtuele versie van een proces, waarmee verbeteringen zijn te testen voordat ze in het daadwerkelijk proces worden doorgevoerd. Hiervoor worden alle benodigde procesdata samengebracht, gecombineerd en gesimuleerd op basis van verschillende scenario’s en procesinrichtingen.

Lees verder

DATA box – Informatie voor organisaties die een dataproject gaan starten
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Goede managers beslissen niet op buikgevoel – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Zo vindt u de beste oplossing en leverancier!

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zo vindt u de beste oplossing en leverancier!
ICT plannen en oplossingen
Wellicht heeft u plannen om ergens in uw organisatie een ICT oplossing te vervangen. Of heeft u een ICT vraagstuk waarvoor de oplossing nog niet gevonden is. Of zoekt u een adviseur die u helpt bij verdere digitalisering of het optimaliseren van uw bedrijfsprocessen. Of ligt er een ander ICT project. Maak dan kennis met een nieuwe, unieke manier om de beste oplossing hiervoor te vinden!

Uw voordelen

Zonder dat uw project of bedrijfsnaam in de markt bekend wordt, vindt u de leverancier of adviseur die de best passende oplossing voor u heeft. U kunt zelfs anoniem met leveranciers en adviseurs communiceren! Dat betekent dat u:

  • Zich in alle rust kunt oriënteren, zonder dat uw project in de markt bekend wordt.
  • Alle informatie kunt vragen die u nodig heeft en zelfs vragen kunt stellen aan leveranciers.
  • Door geen enkele leverancier wordt benaderd als u daar nog geen behoefte aan heeft.
  • Zelf bepaalt wanneer u wel contact legt met een partij die u vertrouwt.

Meer weten?

Als u ICT innovaties overweegt, is dit een unieke manier om daarvoor de oplossing, leverancier of adviseur te vinden. Wij informeren u graag over deze nieuwe service van het ICT informatiecentrum. Vertrouwelijk uiteraard. Vermeld hier uw gegevens, dan ontvangt u meer informatie.

ERP lessen uit de praktijk

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ERP lessen uit de praktijk
Digitaliseren in de maakindustrie
Dat ERP projecten gestart moeten worden vanuit de business en niet vanuit IT merkte dit Nederlandse bedrijf met diverse vestigingen in het buitenland. Na een moeizame start in 2020, waarbij de implementatie zelfs stopgezet werd, draait het systeem pas twee jaar later zoals de bedoeling was en zijn er veel lessen geleerd.

Het familiebedrijf Terberg is een internationaal werkende producent van distributietrucks, heftrucks en vuilniswagens. Twee jaar geleden startte het bedrijf bij één van haar vestigingen in Duitsland met de implementatie van nieuwe ERP software. Doel van het project was dat na deze eerste implementatie ook andere vestigingen konden volgen, zodat er uiteindelijk op alle locaties van één ERP systeem gebruik gemaakt zou worden. De implementatie bij de eerste vestiging verliep echter stroef. Voordat andere vestigingen aan de beurt waren werd het project stilgelegd en werd er besloten om eerst terug te gaan naar de tekentafel.

Verkeerd gestart

De start van het project bleek achteraf totaal verkeerd en had nooit het beoogde doel kunnen bereiken. Door de situatie werd snel duidelijk dat eerst de werkwijzen van de verschillende vestigingen op één lijn zouden moeten komen te liggen. Niet eenvoudig, omdat deze vestigingen in verschillende landen zijn, zij hun eigen culturen kennen en er ook eigen IT visies op na houden. Dat er bij diverse vestigingen ook sprake was van op maat gemaakte legacy systemen die vergroeid waren met de bedrijfsprocessen van die vestiging, maakte het extra lastig. In totaal waren er zeven verschillende ERP systemen in gebruik, die vervangen moesten worden door één overal toe te passen ERP oplossing.

Standaard processen en applicaties

Na de herstart van het project werd vastgesteld hoe de processen en applicaties van alle vestigingen gestandaardiseerd en geharmoniseerd moesten worden. In plaats van te starten vanuit IT perspectief werd de business leidend in het bepalen van de functionaliteit en het vaststellen van de eisen en wensen. Om een en ander goed over te brengen op de IT’ers die bij de realisatie van het project betrokken waren, was een goede samenwerking tussen business en IT nodig. Een goede projectorganisatie en strak projectmanagement waren hierbij ook essentieel.

ERP lessons learned

Achteraf was de conclusie dat de grootste fout in het project was dat het bedrijf zich in eerste instantie te veel heeft laten leiden door de IT aspecten van het project. Kon het technisch, dan kon het naar wens van de eerste vestiging gerealiseerd worden. Door deze focus op IT waren de inrichting en organisatie van het project niet goed en was er te weinig oog voor de business en de werkwijzen en procedures daarin. Zo werd bijvoorbeeld tijdens het bouwen van het eerste ERP systeem pijnlijk duidelijk dat er veel meer handelingen met het nieuwe ERP systeem gedaan moesten worden, dan eigenlijk nodig waren. De beoogde vooruitgang werd een stap terug.

Wat zijn de belangrijkste lessen?

  • Besef dat een ERP project draait om bedrijfsprocessen en de meest efficiënte manier van werken. Niet om software.
  • Zorg er eerst voor dat alle processen op orde zijn en dat deze binnen de hele organisatie op één lijn liggen. Eerder kunt u niet live gaan.
  • Onderschat de invloed van legacy systemen niet. Deze zijn als eerste aan vervanging toe, maar zijn het lastigst te vervangen, omdat bedrijfsprocessen ermee zijn vergroeid.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van de standaardfunctionaliteit van de software. Met maatwerk wordt testen bij iedere update praktisch onmogelijk. Bovendien kan niet geprofiteerd worden van software-updates die bij cloud oplossingen doorlopend automatisch uitgevoerd worden.
  • Maak gebruik van een ervaren implementatiepartner die de juiste aanpak van het project kan bepalen en kennis heeft van de lokale omstandigheden en wet- en regelgeving.

Lees verder

Digitaliseren in de maakindustrie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitaliseren in de maakindustrie
Digitaliseren in de maakindustrie
Digitalisering biedt volop mogelijkheden voor de maakindustrie: van engineering en productie tot sales en marketing. Maar hoe beslist u in welke technologie u wilt investeren? Daar zijn onderbouwde beslissingen voor nodig.

Maakbedrijven genereren steeds meer data door de digitalisering van bijvoorbeeld machines en het gebruik van sensoren en PLC’s. Met die data zijn operationele processen te bewaken en te optimaliseren. Wilt u meer werk maken van de digitalisering, bedenk dan eerst wat de investeringen daarin u kunnen opleveren. Denk aan kostenbesparingen, productiesnelheid of leverbetrouwbaarheid. Doe hiervoor een haalbaarheidsonderzoek.

Volgende vraag is wat u precies met de data wilt doen. Bijvoorbeeld trends zichtbaar maken, (potentiële) klanten gerichter benaderen of predictive maintenance uitvoeren op basis van operationele machinedata. In de ontwerpfase van producten kan volledig functionele virtualisatie fysieke prototypes overbodig maken. En bij de productie is modularisatie het antwoord op de hoge kosten en lage marges van maatwerk. Ga ook na welke kansen digitalisatie biedt voor het verbeteren van de interne en externe samenwerking.

Lees verder

Software voor de maakindustrie – Uitleg en informatie
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Smart industry: tevreden klanten én betere processen – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Slimmer gebruik van de cloud

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Slimmer gebruik van de cloud
Slimmer gebruik van de cloud
Een steeds groter deel van alle bedrijfsapplicaties draait in de cloud. De voordelen daarvan zijn duidelijk: de kosten en het gebruik zijn schaalbaar, de investeringen zijn laag, u beschikt altijd over actuele software en de verantwoordelijkheid voor beheer, onderhoud en beveiliging liggen bij de cloud provider. Maar er zijn ook potentiële risico’s.

Lees hier vier tips om deze te voorkomen en meer inzicht te krijgen in uw cloudgebruik, zodat u de productiviteit van applicaties kunt monitoren en maximaliseren.

  • De helft van de bedrijven heeft onvoldoende inzicht in de onderlinge afhankelijkheden van applicaties die in de cloud en on premise draaien. Met de juiste monitoringtools zijn mogelijke oorzaken van performanceproblemen, onverwachte vertragingen en ongeplande kosten op te sporen.
  • Verborgen kosten en upsells maken het cloudgebruik vaak veel duurder dan gedacht. Cloudflow oplossingen laten zien wat de duurste typen clouddata zijn, waardoor bedrijven kostenefficiënter kunnen werken.
  • De IT afdeling heeft geen zeggenschap over de infrastructuur waarop de bedrijfskritieke applicaties draaien. Gebruik daarom tools om de eindgebruikerservaringen te monitoren en koppel de resultaten terug naar de providers.
  • Ook de beveiliging is een uitdaging in de cloud. Met een network behavior analysis engine (NBAE) is afwijkend inloggedrag van gebruikers te signaleren en worden proactief waarschuwingen verzonden over onder meer zero-day-bedreigingen.

Lees verder

Gratis CLOUD box – Complete informatie voor optimale cloudmigraties
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Beperk uw risico’s van cloud computing – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Nieuw jaar, nieuwe ICT kansen!

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Nieuw jaar, nieuwe ICT kansen!
Nieuwe ICT kansen
Wat staat er dit jaar op de planning voor verbetering van uw ICT landschap? Wat zijn wensen en wat is bittere noodzaak, bijvoorbeeld omdat uw applicaties of ICT infrastructuur uw processen, flexibiliteit, marktpositie of winstgevendheid niet meer zo ondersteunen als u eigenlijk zou willen. Of erger; dat deze daar zelfs kwetsbaar van worden. Tijdig beginnen met het maken van plannen is belangrijk. Want de realisatie daarvan zal waarschijnlijk nog even op zich laten wachten.

Welke ICT verbeteringen zijn mogelijk?

Uw antwoorden op de onderstaande vragen geven al snel een indicatie van waar verbeteringen mogelijk zijn. Zoals:

  • Geven uw financieel-administratieve systemen u nog voldoende controle op geldstromen en financieel inzicht? Dragen deze bij aan een optimaal facturerings- en incassoproces? Zijn aangiften en overzichten snel te genereren? Gaan administratieve verwerkingen snel en foutloos? Is wat gerobotiseerd kan worden al gerealiseerd? Waar liggen nu de beperkingen in de automatisering van uw financieel-administratieve processen en wat kan er beter?
  • Helpen uw CRM oplossingen u nog voldoende om onderscheidend te zijn in de markt waarin u succesvol wilt blijven? Hebben uw klanten voldoende redenen om klant van u te blijven? Beschikken uw commerciële mensen nog over de juiste tools om hun salestargets te halen en te overtreffen? Worden uw acquisitie en account management optimaal ondersteund? Waar liggen nu de beperkingen in de automatisering van uw commerciële processen en wat kan er beter?
  • Stellen uw logistieke systemen u nog in staat om aan klantverwachtingen te voldoen, de logistieke kosten laag te houden en betrouwbare leveringen te garanderen? Zijn uw voorraadkosten laag en verlopen de magazijnprocessen probleemloos? Waar liggen nu de beperkingen in de automatisering van uw logistieke processen en wat kan er beter?
  • Zijn uw systemen in staat voldoende te integreren in de supply chain waarvan u deel uitmaakt? Zijn anderen daar verder in, zodat uw positie in de keten kwetsbaar kan worden?
  • Is de beveiliging van uw systemen en data betrouwbaar genoeg, om de continuïteit van uw bedrijfsprocessen te garanderen als kwaadwillenden het op u gemunt hebben?
  • Geeft uw data de managers en directie van uw organisatie voldoende strategisch inzicht om tijdig te kunnen bijsturen in de bedrijfsvoering? Is de juiste data altijd beschikbaar als u deze nodig heeft? Verloopt de uitwisseling van data tussen systemen zoals gewenst? Waar liggen nu de beperkingen in het opslaan, verwerken en oproepen van data en wat kan er beter?
  • Helpen uw HRM systemen u op een effectieve en efficiënte manier met personeelsmanagement, declaraties, urenregistratie, opleiding, beloning en werving- en selectie? Regelen uw medewerkers en managers de informatie die zij nodig hebben en de HRM taken die zij moeten doen zoveel mogelijk zelf? Waar liggen nu de beperkingen in de automatisering van HR processen en wat kan er beter?

Waarom verbeteren?

Heeft u op de bovenstaande vragen nog geen antwoord, begin 2023 dan met het maken van een planning waarin u deze thema’s aandacht geeft. Het actueel houden van uw ICT landschap is namelijk noodzakelijk om uw organisatie krachtig en flexibel te houden. Alleen dan kunt u op tijd anticiperen op veranderingen in uw markt of organisatie.

Prestaties, flexibiliteit en veiligheid van uw oude ICT toepassingen kunt u enorm verhogen door deze te vernieuwen. Bovendien bespaart u dat veel kosten aan beheer en onderhoud en het oplossen van storingen. Ook cloudoplossingen kunnen u daarbij helpen.

Tijdig starten

Vergeet daarbij niet dat het tempo waarin u wilt vervangen of verbeteren waarschijnlijk niet gerealiseerd kan worden door de leveranciers en adviseurs die u daarvoor nodig heeft. Zij zitten veelal voor lange tijd al vol met opdrachten. Schaarste aan specialisten die nodig zijn voor steeds complexer wordende ICT oplossingen is daar een belangrijke reden voor. Maar ook het relatief grote personeelsverloop en de vele fusies en overnames bij ICT bedrijven doen de beschikbare capaciteit geen goed. Daarnaast bent u niet de enige die zich de noodzaak van moderne ICT oplossingen realiseert.

Stap voor stap

Begin daarom tijdig met het maken van plannen en onderscheid daarin vier stappen:

  • Start met het in bepalen wat uw bedrijfsstrategie is en wat – daarvan afgeleid – uw ICT strategie moet zijn.
  • Breng in kaart welke applicaties u nodig heeft voor die toekomstige processen en ontdek in welke toepassingen uw huidige ICT omgeving nog tekort schiet.
  • Inventariseer of uw ICT infrastructuur voldoet aan moderne standaarden en wat u moet doen om dit op orde te krijgen.
  • Bepaal tot slot waar uw prioriteiten liggen door per verbeterpunt te bepalen wat urgent en/of belangrijk is.

Nieuwe ICT kansen

Kansen om uw ICT omgeving, applicaties en infrastructuur verder te verbeteren zijn er altijd. Aan u de keuze welke u als eerste gaat benutten. Zodat u de revenuen daarvan hopelijk nog dit jaar, en zeker in de jaren hierna, kunt incasseren. De markt om u heen staat immers ook niet stil.

Wij wensen u een fantastisch nieuw ICT jaar toe!

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief