december 2022 - ICTberichten.nl

Archive for december, 2022

Supply chain doet te weinig aan cybersecurity

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Supply chain doet te weinig aan cybersecurity
Supply chain doet te weinig aan cybersecurity
Supply chain geeft onvoldoende prioriteit aan cybersecurity. Want hoewel steeds meer bedrijven in de Benelux het afgelopen jaar te maken hebben gehad met cyberaanvallen, geeft bijna 10% juist minder prioriteit aan cybersecurity. Gevolg is dat leveranciersketens kwetsbaarder worden.

Volgens onderzoek van Kaspersky meldt driekwart van de bedrijven in de Benelux dat zij zich veel zorgen maken over cyberaanvallen. Toch beschikt 12 procent niet over alle benodigde tools en expertise om alle aanvallen af te slaan. Bovendien geeft 9% minder prioriteit aan cybersecurity, terwijl het aantal aanvallen toeneemt. Zij noemen hiervoor als reden dat andere zaken meer aandacht vragen, waaronder logistieke problemen en het tekort aan chauffeurs.

Probleem is dat een geslaagde aanval bij een bedrijf de poort opent naar andere schakels in de keten. Er hoeft dus maar één bedrijf in de supply chain te zijn dat de cybersecurity niet op orde heeft om alle partners kwetsbaar te maken. Uit het onderzoek blijkt verder dat bij nog geen kwart van de bedrijven de cybersecurity is uitbesteed. Verder heeft driekwart geen cyberverzekering afgesloten. Dat terwijl er vaak hoge bedragen aan losgeld worden gevraagd bij ransomware aanvallen en een bedrijf grote reputatieschade kan lijden. Advies is om alleen data te delen met vertrouwde partijen en bestaande securitycontroles uit te breiden tot leveranciers.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Vier stappen om cyberaanvallen te pareren – Veelgelezen artikel
Cybersecurity – Meer uitleg en informatie over IT security

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Valkuil van self service BI tools

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Valkuil van self service BI tools
Valkuil van self service BI tools
Managers die self service BI tools gebruiken om tot waardevolle inzichten te komen of de directie te adviseren zijn afhankelijk van betrouwbare data. Zonder goed datafundament is de kwaliteit van de data niet te garanderen en hebben conclusies, inzichten en adviezen die daarop gebaseerd worden niet veel waarde.

Directies laten zich vaak adviseren door domeinkenners, bijvoorbeeld salesmanagers, business developers of marketeers. Deze medewerkers gebruiken voor hun adviezen steeds vaker self service BI tools zoals Tableau, Power BI of Qlik. Begrijpelijk, want daar kunnen ze direct en zónder hulp van de IT afdeling mee aan de slag. Vraag is echter hoe correct, compleet en actueel de data is waarmee ze werken.

Om daarover zekerheid te krijgen moet een goed en betrouwbaar datafundament gelegd worden. Zorg dus eerst voor een passend data governance framework en breng de data governance op orde en leg alles vast met hulp van een modern dataplatform. Zorg vervolgens dat managers en medewerkers het belang van dit datafundament begrijpen. Pas dan zullen ze de self service BI tools veilig gebruiken.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
DATA box – Informatie en adviezen bij het starten van dataprojecten
Alles over data management – Sectie op ICT informatiecentrum.nl

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Hoe digitale transformatie niet moet

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hoe digitale transformatie niet moet
Hoe digitale transformatie niet moet
Vaak digitaliseren afdelingen elk hun eigen bedrijfsprocessen. Daardoor ontbreekt de samenhang en wordt digitalisering een rommeltje. Een methode om dit voorkomen is business process intelligence (BPI). Die methode helpt u om dit probleem te voorkomen. En de centrale vraag daarbij blijft hoe u over een paar jaar als bedrijf wilt werken.

Afdelingen concentreren zich bij digitalisering – niet geheel onlogisch – op hun eigen processen. Inkoop digitaliseert de procurement processen, service zet in op predictive maintenance en sales bouwt een klantenportaal. Vaak zijn het prima initiatieven, maar er is ook een integrale visie op de inrichting van alle processen nodig. Dat versnelt de transformatie en verbetert het eindresultaat.

Controle op uw bedrijfsprocessen

De aangewezen methode voor deze integratie is business process intelligence, afgekort als BPI. Het gaat om de doorontwikkeling van process mining. Met BPI kun u processen end-to-end-modelleren, analyseren, simuleren en implementeren. Vervolgens zijn de processen real-time te monitoren en snel aan te passen als blijkt dat een andere manier van werken toch beter is.

Goede aanpak van digitale transformatie

Digitale transformatie is geen optelsom van losse initiatieven, maar het resultaat van een doordachte integrale aanpak en dito strategie. Bereid u daarom goed voor en lees erover. Spreek ook met specialisten om mogelijkheden, kansen en oplossingen eerst goed te kennen, voordat u beslissingen neemt. Een aanbeveling is het Managementboek voor digitale transformatie. Dat gaat over het hogere doel van digitale transformatie.

Lees verder

Managementboek voor digitale transformatie – Gratis boek (voorwaarden)
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Digitale transformatie – Gratis download (e-boek)

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

IT projecten: zo behoudt u overzicht

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT projecten: zo behoudt u overzicht
Overzicht bij IT projecten
IT ambities zijn niet allemaal te realiseren. Bijvoorbeeld omdat er onvoldoende budget en mensen zijn. Of omdat IT projecten uitlopen. Organisaties moeten dan keuzes maken uit het portfolio van projecten om IT optimaal in te kunnen blijven zetten bij het realiseren van hun strategie. Met portfoliomanagement is de informatie voor deze keuzes gestructureerd in kaart te brengen en daardoor voorhanden.

Een beproefde methode hiervoor is data driven portfolio management, afgekort als DDPM. Met DDPM is het waarom, wat en hoe van projecten in een portfolio inzichtelijk en meetbaar te maken. Deze informatie is te gebruiken voor het inrichten van een cockpit waar vanuit integraal gestuurd kan worden op de beste strategische resultaten. Ook eerdere ervaringen met IT projecten kunnen hierbij worden meegenomen. Dankzij data driven portfolio management worden de keuzes voor het al dan niet oppakken, voortzetten, parkeren of beëindigen van IT projecten volledig transparant.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Dit boek redt uw ERP project – Veelgelezen artikel
Hoe pakt u uw IT project aan? – Uniek boek (gratis)

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Low code kent ook beperkingen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Low code kent ook beperkingen
Low code kent ook beperkingen
De euforie rond low code platforms en applicaties is al een tijdje groot. De media en uiteraard ook aanbieders van low code oplossingen zijn lyrisch over de toepassingsmogelijkheden, voordelen en resultaten. Zeker is dat low code platforms en applicatieontwikkeling veel nieuwe mogelijkheden bieden. Maar beperkingen zijn er ook. Die temperen de hoge verwachtingen een beetje. Wat is de werkelijke waarde voor de applicatieontwikkeling?

Volgens sceptici zijn er drie redenen die het nodig maken om goed na te denken voordat u besluit low code applicaties toe te passen:

  • Meer ingewikkelde programmering blijft toch nodig als u een laag van ’business logic’ moet genereren. Daar is toch nog specialistische kennis voor nodig.
  • U kunt niet alle werknemers via low code tools onbelemmerde toegang geven tot gevoelige bedrijfsinformatie. Zeker niet als de tools vanuit de cloud worden geleverd door verschillende leveranciers.
  • U heeft medewerkers nodig met verstand van programmeren én van business logic. Die kennis is nodig om de meta-laag bovenop bestaande applicaties te bouwen en die te verbinden met de onderliggende data.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Zakelijke voordelen van low code tools – Veelgelezen artikel
Boeken over low code – Gratis downloads

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Transportprocessen optimaliseren door automatiseren

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Transportprocessen optimaliseren door automatiseren
Transportprocessen optimaliseren
Voor specifieke logistieke processen schieten algemene en meer op administratieve functies gerichte applicaties tekort. Voor transportplanning en de uitvoering en afhandeling van transportprocessen biedt TMS software de oplossing.

Logistieke dienstverleners, expediteurs, verladers en bedrijven met eigen transport worden geconfronteerd met steeds hogere klanteisen. Ook andere partijen in logistieke ketens leggen de lat telkens een stukje hoger. Zonder goede automatisering van logistieke processen is daar nauwelijks aan te voldoen. Voor een betrouwbare transportplanning, administratieve afhandeling en efficiënte informatie- en documentenstroom is dan ook steeds vaker een separaat transport management systeem (TMS) nodig. Daarbij wordt er eenvoudig gekoppeld met de ERP, CRM of andere belangrijke IT systemen in de organisatie.

TMS software zorgt ervoor dat de besturing en beheersing van uw transportactiviteiten optimaal is georganiseerd. Daarbij worden niet alleen transportbewegingen in goede banen geleid, maar ook alle planningen en administraties die daarmee gemoeid zijn. Het resultaat bestaat uit:

  • Efficiëntere en beter beheersbare transportprocessen.
  • Hogere leveringsbetrouwbaarheid.
  • Grotere klanttevredenheid.
  • Minder fouten.
  • Beter gewaardeerde posities in de supply chain.
  • Lagere kosten.
  • Betrouwbare data voor het optimaal managen van transportprocessen.

Cloudoplossingen

Bijna altijd gaat het bij TMS systemen om cloudoplossingen. En dat betekent dat u er relatief snel mee aan de slag kunt en de investeringen gering zijn. Daarnaast blijven de kosten schaalbaar, zijn het onderhoud en de updates taken voor uw leverancier en is uw data veilig.

Een uitleg en toelichting van ervaren specialisten op dit gebied geven u snel inzicht in de mogelijkheden, voordelen en kosten van een modern TMS systeem voor uw organisatie. Via de gratis TMS box kunt u over deze informatie beschikken en weet u bovendien hoe u een selectie- en implementatietraject organiseert en in goede banen leidt.

Lees verder

Gratis TMS box – Alles over het vinden, vergelijken en selecteren van TMS software
Focus supply chain verschuift naar klanttevredenheid – Veelgelezen artikel
Logistieke sector moderniseert – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Moderne digitale werkplekken

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Moderne digitale werkplekken
Moderne digitale werkplekken
Eindgebruikers hebben steeds nieuwe informatiebehoeften en de hoeveelheid online applicaties blijft groeien. Dat maakt werkplekbeheer dynamisch en soms lastig, vergelijkbaar met het schieten op bewegende doelen. Hoe kunt u grip houden op de digitale werkplek?

Idealiter start werkplekbeheer met een strategische aanpak voor identity & access management en data management. Door daarbij te werken met één identity provider kunt u eenvoudig controleren wie toegang heeft tot welke applicaties en data. Het koppelen van applicaties is ook noodzakelijk nu deze steeds meer als cloudoplossingen worden afgenomen en op afzonderlijke systemen draaien. Verder moet er een raamwerk komen dat de beschikbaarheid van data, richtlijnen, certificeringen en de api-toegankelijkheid waarborgt. Dat voorkomt wildgroei in het applicatielandschap en het gebruik van shadow IT.

Tot slot is het verstandig om het raamwerk flexibel in te richten, zodat de werkplekken kunnen meebewegen met nieuwe informatiebehoeften en de wisselende vraag naar verwerkingscapaciteit. Door vervolgens op de achtergrond eindgebruikerservaringen te monitoren en controleren, kunt u de werkplekken in perfecte conditie houden.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Meer over werkplekbeheer – Sectie op ICTinformatiecentrum.nl
Gratis CLOUD box – Complete informatie voor optimale cloudmigraties

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Beperk uw risico’s van cloud computing

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Beperk uw risico’s van cloud computing
risico van cloud computing
Een groot aantal organisaties is niet (goed) in staat om cyberdreigingen in de cloud te pareren. Dat komt onder meer omdat onduidelijk is waarvoor hun provider of zijzelf verantwoordelijk zijn. Om risico’s te beperken is het dan ook verstandig cloudbeveiliging meer aandacht te geven.

Er zijn allerlei risico’s verbonden aan cloud computing die nogal eens over het hoofd worden gezien. Allereerst kan het configuratiebeheer een gevaar vormen bij het implementeren van services en infrastructuur in de cloud. Wanneer een kritieke component of functie verkeerd geconfigureerd wordt, kan dat een systeem zeer kwetsbaar maken. Verder moeten de cloud provider en de zakelijke klant afspraken maken over de taakverdeling.

De provider is normaliter verantwoordelijk voor het bewaken van de infrastructuur en de services die aan een organisatie worden geleverd. Klanten zijn meestal zelf verantwoordelijk voor het bewaken van de systemen en applicaties die ze met deze services maken, maar ook voor het veilig uploaden van data naar de cloud. De provider kan hiervoor hooguit wat monitoringinformatie leveren als aanvulling op data die de eigen tools bieden. Een gerelateerde risicofactor is het identiteits- en toegangsbeheer. Bij ongeautoriseerde toegang via phishing, brute forcing of identiteitsfraude kunnen gevoelige gegevens gestolen worden. Ransomware kan het hele bedrijf plat leggen. Kortom, hoog tijd om de cloudbeveiliging meer aandacht te geven.

Lees verder

Gratis CLOUD box – Complete informatie voor optimale cloudmigraties
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Niet te snel overstappen op de cloud – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief