Niet te snel overstappen op de cloud - ICTberichten.nl

Niet te snel overstappen op de cloud

Overstappen op de cloud
Steeds meer applicaties en steeds meer data staan in de cloud. Dat biedt veel voordelen, mits de migratie van de oude situatie naar de nieuwe cloudomgeving doordacht gebeurt. Haastige spoed is ook in dit geval niet goed. Bedrijven die de cloudmigratie te snel doorvoeren lopen securityrisico’s, maken onnodige kosten en creëren een instabiele infrastructuur. Met de onderstaande aanpak kunt u problemen voorkomen en vergroot u de kans op een succesvolle migratie naar de cloud.

Cloudtransitie

De eerste vraag is op welk moment u de cloudtransitie het beste kunt maken. Bijvoorbeeld als uw bedrijf snel groeit, waardoor u beter schaalbare IT nodig heeft. Een andere reden is de ontwikkeling van innovatieve services, waarvoor u complexe technologie gaat gebruiken, bijvoorbeeld AI. Het kan ook zijn dat uw hardware aan vervanging toe is en dat dit de aansporing is voor een cloudtransitie.

Applicaties naar de cloud

Belangrijk is dat applicaties optimaal moeten werken voordat u ze overzet naar de cloud. Daarnaast kan een te snelle migratie de veiligheid en continuïteit in gevaar brengen. Wanneer u niet de juiste beveiligingsmaatregelen treft, is er een grote kans op datalekken en zien cybercriminelen hun kans. Begin daarom altijd met een BIV classificatie op de applicatiesuite om de security en compliance te waarborgen. BIV classificatie is een aanduiding voor de mate waarin de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid (BIV) van de IT systemen en de data zijn geborgd.

Daarna is het belangrijk om te checken of de juiste maatregelen zijn genomen om een veilige infrastructuur en stabiel werkende applicatiesuites te waarborgen. Het is een specialistisch terrein. Heeft u daarover zelf onvoldoende kennis in huis, dan is de hulp van een hierin gespecialiseerde partij meestal noodzakelijk.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis CLOUD box – Complete informatie voor optimale cloudmigraties
In 6 stappen cloud ready – Veelgelezen artikel
Grip op hybride cloud – Veelgelezen artikel