oktober 2022 - ICTberichten.nl

Archive for oktober, 2022

Wat wordt uw volgende stap in datamanagement?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Wat wordt uw volgende stap in datamanagement?
volgende stap in data management
In den beginne was er het datawarehouse. Toen kwam het data lake, gevolgd door clouddata platforms. En nu verandert etl in elt. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor uw data?

Van data warehouse naar data lake

Eind jaren tachtig werd het datawarehouse-concept gelanceerd. Het bouwen van zo’n datawarehouse kost veel tijd en geld en u kunt er alleen gestructureerde gegevens mee verwerken. Het antwoord kwam medio 2010 in de vorm van een data lake waarmee iedereen elk soort gegevens tot op detailniveau kan analyseren. Triggers hiervoor waren de opkomst van machine learning en AI. Maar zoekopdrachten in een data lake worden traag uitgevoerd in vergelijking met die met datawarehouses. Het data-lakehouse combineert het beste van beide en biedt geconvergeerde workloads voor data science en analytics use cases.

Clouddata platforms en verder

Rond 2016 raakten clouddata platforms in zwang door de scheiding van computing en opslag en onbeperkte schaalbaarheid voor gedistribueerde systemen. Een volgende loot aan de ‘data boom’ is de data mesh, waar data wordt georganiseerd en gecontroleerd door domeinen. Volgens recent onderzoek worden alle concepten ongeveer even vaak gebruikt: 29% data mesh, 24% data-lakehouse en 23% data lake.

Nieuwe ontwikkelingen

Tegenwoordig kunnen nieuwe tools zoals dbt of Supergrain ook gegevens transformeren binnen het datawarehouse dat in een cloudomgeving draait. Hierbij staan snelheid en de schaal van gegevens centraal en is het etl-proces veranderd in een elt-proces (extract, load, transform).

Waarschijnlijk duizelt het u inmiddels, maar één ding is duidelijk: u kunt niet vasthouden aan het dertig jaar oude datewarehouse concept maar moet tegelijkertijd het hoofd koel houden om een nieuwe oplossing te selecteren die echt bij uw informatiebehoefte past. Althans, volgens deze visie.

Lees verder

Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
DATA box – Alles over het vinden, selecteren en implementeren van data oplossingen
Heeft u een data strategie? – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Valkuilen van ERP projecten

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Valkuilen van ERP projecten
Valkuilen van ERP projecten
Bij de oriëntatie op nieuwe ERP software wordt vooral gefocust op selectie. Hoe eerder u weet welke software u nodig heeft, hoe beter het is, lijkt het. Andere factoren zijn echter veel bepalender voor het succes van uw ERP project. Door deze te weinig aandacht te geven op het moment dat dit noodzakelijk is, resulteert uw ERP implementatie dan alsnog in een oplossing waar uw organisatie weinig beter van wordt. En dat ondanks zorgvuldig geselecteerde software.

Tip: de gratis ERP box bevat alle informatie over succesfactoren en valkuilen bij ERP projecten

ERP selectie

Het is allang duidelijk dat het voor de meeste ERP toepassingen niet veel uitmaakt welke ERP software u daarvoor gebruikt. Er zijn namelijk altijd meerdere ERP oplossingen die volledig kunnen voldoen aan uw wensen en eisen. Voorkeuren worden bepaald door de software die nu al gebruikt wordt, bestaande contacten met leveranciers, het oordeel van een adviseur, ervaringen van collega’s, naamsbekendheid, marktaandelen of overtuigende verkoopmethoden.

Wat nog belangrijker is

Uiteraard blijft het uitgangspunt dat de ERP software die u gaat gebruiken zich bewezen heeft, een betrouwbare leverancier kent en past bij uw bedrijfsprocessen. Voldoet uw ERP software daaraan, dan biedt u dat echter nog geen enkele zekerheid dat het gebruiken ervan u grote voordelen gaat opleveren. De software bepaalt namelijk niet het succes van uw ERP project. Dat wordt bepaalt door de wijze waarop u het project aanpakt, uw requirements bepaalt, de aansturing organiseert, de implementatie uitvoert, de uitvoerende partijen kiest en alle valkuilen kent en omzeilt.

Handleiding voor uw ERP project

Alles over deze aanpak, de organisatie, de voorbereiding, de keuze van specialisten en meer is door het ICT informatiecentrum voor u gebundeld in de ERP box (zoals er voor andere thema’s ook een CRM box, HRM box, WMS box, DMS box of TMS box bestaat). Naast een stap voor stap handleiding voor hoe u de juiste software selecteert, gaat deze informatie van ons en tientallen kennis- en informatiepartners vooral ook over hoe u uw project op de meest succesvolle manier voorbereidt, start, organiseert en uitvoert.

Alle succesfactoren en valkuilen bij ERP projecten zijn u dan snel duidelijk. Kennis waarvoor u zich heel wat uren advies van uw ERP adviseur kunt besparen. En aan de goede kant kunt zitten van de 50% ERP projecten die achteraf als (deels) mislukt worden beschouwd.

Bekijk ERP box

Kiezen voor een multicloud

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Kiezen voor een multicloud
Kiezen voor een multicloud
Multicloud strategieën komen steeds vaker voor. Op zich kunnen dat prima werkende strategieën zijn. Maar veel bedrijven realiseren zich niet welke consequenties verschillende clouds kunnen hebben voor de workloads. Want dan kan het ook mis gaan.

Bij beslissingen over bedrijfsapplicaties en het onderbrengen daarvan in verschillende cloudomgevingen wordt vooral gekeken naar functionaliteit, kosten en implementatiesnelheid. De interoperabiliteit met andere clouds wordt maar zelden meegenomen in de overweging. Dat is best merkwaardig, omdat het beheer en de service van cloudproviders sterk kan verschillen en niet altijd matcht met de eigen aanpak. Daardoor moet een team van experts klaarstaan voor netwerkstandaardisatie. Denk aan specialisten in Kubernetes en SDN om het beheer van respectievelijk netwerkworkloads en internetworking te vereenvoudigen.

Applicaties naar de cloud

Een mix van leveranciers en omgevingen is op zich niet verkeerd, maar er is aandacht geboden voor de manier waarop netwerk- en applicatiebehoeften zijn te vervullen in een gedistribueerde omgeving. Workloads moeten eenvoudig zijn te verplaatsen naar de meest effectieve locatie, zonder dat u hiervoor een leger aan specifieke deskundigen in dienst hoeft te hebben.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

CLOUD box – Over de keuze van cloudoplossingen, cloudservices en leveranciers
Verhuizen naar de cloud – Veelgelezen artikel
5 stappen voor cloudtransitie – Veelgelezen artikel

IT security begint met veiligheidsbewustzijn

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT security begint met veiligheidsbewustzijn
IT security veiligheidsbewustzijn
Cybercrime is een explosief groeiend probleem. Daarom zijn systemen voor monitoring, preventie, detectie en response van vitaal belang. Maar daarmee bent u er nog niet. Nu IT systemen zo snel groeien moeten securityexperts afwegen waar hun prioriteiten liggen bij het bewaken en beschermen ervan. Maar ook als ze tijdig updates beschikbaar stellen kan het fout gaan, omdat afdelingen of bedrijfsonderdelen die niet (tijdig) installeren. Bijkomend probleem is dat bij de monitoring van de systemen zoveel informatie vrijkomt dat de experts tussen de bomen het bos niet meer zien.

Om het tij te keren zou het personeel zich meer bewust moeten zijn van de veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld door niet zomaar bestanden in e-mails te openen en niet meteen te geloven dat de afzender echt een bekende is. Veiligheidsbewustzijn van medewerkers is dan ook de belangrijkste eerste stap naar een betere IT security.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Cybersecurity – Meer uitleg en informatie over IT security
Vier stappen om cyberaanvallen te pareren– Veelgelezen artikel
Vijf vertrekpunten voor een veilige IT infrastructuur – Veelgelezen artikel

Levertijden ICT projecten lopen op

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Levertijden ICT projecten lopen op
Levertijden ICT projecten
Aan nieuwe projecten hebben de meeste ICT leveranciers geen gebrek. Aan goede en ervaren ICT specialisten om deze projecten goed uit te voeren wel. Ook het door u geplande ICT project gaat daarom straks een lange pijplijn in. Tijdig starten dus met voorbereidingen, dan bent u bij steeds meer ICT leveranciers pas ver in 2023 aan de beurt. Als het meezit …

Toenemende automatiseringsbehoefte

Bij industriële bedrijven, handelsbedrijven, dienstverlenende organisaties en logistieke bedrijven is de behoefte aan efficiëntere, flexibelere en duurzamere bedrijfsprocessen de afgelopen jaren sterk toegenomen. Kostenverlaging, kwaliteitsverbetering en personeelsgebrek zijn daarvoor belangrijke triggers.

Deze ontwikkelingen leiden al enige tijd tot een enorme digitaliseringsslag. Daarbij is grote aandacht voor het automatiseren van de primaire processen (met nieuwe ERP, CRM, HRM of WMS systemen bijvoorbeeld) en het implementeren van oplossingen rond het gebruik en het beheer van data. Gevolg is goedgevulde orderportefeuilles bij ICT leveranciers, die almaar voller worden. Dit ondanks dat de onzekerheid over economische vooruitzichten, stijgende rente en hogere bedrijfskosten investeringsbehoeften momenteel ook remmen.

Tekort aan ICT specialisten

Terwijl het aantal projecten toeneemt, worden ICT bedrijven geconfronteerd met een schaarste aan ICT specialisten en een dynamische arbeidsmarkt met relatief veel personeelsverloop. De uitvoeringscapaciteit neemt hierdoor af, waardoor nieuwe projecten pas later gestart kunnen worden en lopende projecten vertraging oplopen.

Wat is voor u belangrijk?

Als er in uw organisatie plannen zijn voor verdere digitalisering, dataoplossingen of nieuwe software voor administratieve, commerciële of logistieke processen, realiseer u dan dat de tijd tussen uw besluit om te starten met het project en de daadwerkelijke oplevering daarvan steeds langer wordt. Voor veel nieuwe ICT projecten is oplevering in 2023 al geen haalbare kaart meer. Onder de huidige omstandigheden is dit dan ook belangrijk:
  • Stel nu vast welke processen u wilt aanpakken en verbeteren.
  • Bepaal aan welke nieuwe ICT oplossing de grootste behoefte is.
  • Bepaal wanneer u deze oplossing uiterlijk gerealiseerd wilt hebben.
  • Start tijdig met interne voorbereidingen en benoem een projectverantwoordelijke.
  • Communiceer uw plannen in de organisatie en benut de feedback.
  • Start tijdig met uw oriëntatie en de selectie van oplossingen en leveranciers.
  • Gebruik de gratis informatie over selectie en de beste aanpak van uw ICT project (zie onder).
  • Maak in de offerte- en opdrachtfase duidelijke afspraken over planning en oplevering.
  • Zorg ervoor dat u de ervaren ICT specialisten krijgt die u worden beloofd.

Gratis informatie

Het ICT informatiecentrum heeft veel informatie beschikbaar die u helpt bij het opstarten, organiseren en uitvoeren van uw ICT project. Kennis die u zeker niet moet (en hoeft te) missen vindt u in:

  • Bedrijfssoftware box – Complete informatie over het selecteren en implementeren van software.
  • Data box – Leidraad bij projecten rond BI, data analytics en data management.
  • Komt een CEO bij de IT dokter – In dit boek leest u waarom veel ICT projecten mislukken en hoe u dat met de juiste voorbereiding voorkomt.

Digital planning in de supply chain

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digital planning in de supply chain
Digital planning in de supply chain
Steeds meer bedrijven die werken aan optimalisering van hun supply chain, kijken naar oplossingen voor digital planning. Daarvoor moeten tools geselecteerd worden en moet de implementatie-methode worden bepaald. Meestal gaat de aandacht eerst uit naar de selectie van de tools en dan pas naar de implementatiemethode. Andersom is beter, volgens deze specialist: eerst de methode, dan de tools.

U doet er dan ook verstandig aan om eerst te bedenken welke aanpak van de implementatie het beste past bij uw organisatie. Er zijn twee basisbenaderingen: de waterval-methode en scrum. Is uw organisatie stabiel, heeft u veel hoogopgeleid personeel en ligt er al een blueprint klaar voor de toekomstige demand en supply planning? Dan is de waterval-methode met bijbehorende tools aan te raden. Is uw bedrijfsomgeving dynamisch, weet u niet zeker wat de toekomstige manier van plannen wordt en heeft u een historie van mislukte implementaties? Dan past de scrum-methode en de daaraan gerelateerde tools beslist beter.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Focus supply chain verschuift naar klanttevredenheid – Veelgelezen artikel
SCM gids – Toepassingen, trends en ontwikkelingen rond supply chain management
Wanneer een WMS vervangen? – Veelgelezen artikel

Supply chain en klanttevredenheid

Slecht datagebruik remt innovatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Slecht datagebruik remt innovatie
Expertcomite
70% van de bedrijven heeft problemen met innoveren, omdat zij hun data niet effectief kunnen gebruiken en er onvoldoende waarde uit halen. Dat blijkt uit onderzoek van VMware onder C-level managers van Forbes Top 2000 bedrijven.

Meest genoemde redenen voor deze situatie zijn de toenemende hoeveelheid gegevens en problemen met de datatoegang. Bijna 60% van de managers is bang dat ze hierdoor achterop raken bij de concurrentie. Zij hebben de handen al vol aan het in de lucht houden van hun huidige technology stack en missen daardoor strategische kansen. Onderliggende oorzaken hiervan zijn een gebrek aan digitale capaciteit en vaardigheden, rigide infrastructuren, maar ook beperkingen en risico’s rond datasoevereiniteit en compliance. Om de kloof tussen innovatieve ideeën en het realiseren daarvan te dichten, zouden bedrijven zich sterker moeten richten op mensen, processen en technologieën.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Heeft u een datastrategie? – Veelgelezen artikel
Gratis DATA box – Alles over het vinden, selecteren en implementeren van data oplossingen
Meer over data en datagedreven werken – Sectie op ICTinformatiecentrum.nl

Aandachtspunten van digitale transformatie voor CIO’s en IT afdelingen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Aandachtspunten van digitale transformatie voor CIO’s en IT afdelingen
Aandachtspunten digitale transformatie
Om toekomstbestendig te blijven opereren moeten bedrijven hun digitale transformatie versnellen. Dit zijn de vertrekpunten voor IT beslissers om hun organisatie het komende half jaar op de juiste koers te houden.

  • Zero-trust met als uitgangspunt dat niets op het netwerk veilig is en al het netwerkverkeer wordt gecheckt om het doel ervan te bepalen en te analyseren.
  • Beter cloudgebruik met een control plane om systemen te beheren en te monitoren, kosten te besparen en technical debts te voorkomen.
  • Veilig en compliant blijven in het kader van Gaia-X, waarbij cloudaanbieders moeten aangeven hoe zij klantdata in Europa zullen beschermen om soevereiner te zijn ten opzichte van grote Amerikaanse technologieleveranciers
  • Afhankelijkheid van IT werknemers reduceren door met bewezen standaardoplossingen te werken en geen doe-het-zelf oplossingen op basis van open source technologie te gebruiken waarvan alleen de bouwers weten hoe ze werken.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Dit is digitale transformatie – Uitleg en informatie
Trends in digitale transformatie – Veelgelezen artikel
Digitale transformatie – Gratis e-boek

Digitale transformatie

Niet te snel overstappen op de cloud

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Niet te snel overstappen op de cloud
Overstappen op de cloud
Steeds meer applicaties en steeds meer data staan in de cloud. Dat biedt veel voordelen, mits de migratie van de oude situatie naar de nieuwe cloudomgeving doordacht gebeurt. Haastige spoed is ook in dit geval niet goed. Bedrijven die de cloudmigratie te snel doorvoeren lopen securityrisico’s, maken onnodige kosten en creëren een instabiele infrastructuur. Met de onderstaande aanpak kunt u problemen voorkomen en vergroot u de kans op een succesvolle migratie naar de cloud.

Cloudtransitie

De eerste vraag is op welk moment u de cloudtransitie het beste kunt maken. Bijvoorbeeld als uw bedrijf snel groeit, waardoor u beter schaalbare IT nodig heeft. Een andere reden is de ontwikkeling van innovatieve services, waarvoor u complexe technologie gaat gebruiken, bijvoorbeeld AI. Het kan ook zijn dat uw hardware aan vervanging toe is en dat dit de aansporing is voor een cloudtransitie.

Applicaties naar de cloud

Belangrijk is dat applicaties optimaal moeten werken voordat u ze overzet naar de cloud. Daarnaast kan een te snelle migratie de veiligheid en continuïteit in gevaar brengen. Wanneer u niet de juiste beveiligingsmaatregelen treft, is er een grote kans op datalekken en zien cybercriminelen hun kans. Begin daarom altijd met een BIV classificatie op de applicatiesuite om de security en compliance te waarborgen. BIV classificatie is een aanduiding voor de mate waarin de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid (BIV) van de IT systemen en de data zijn geborgd.

Daarna is het belangrijk om te checken of de juiste maatregelen zijn genomen om een veilige infrastructuur en stabiel werkende applicatiesuites te waarborgen. Het is een specialistisch terrein. Heeft u daarover zelf onvoldoende kennis in huis, dan is de hulp van een hierin gespecialiseerde partij meestal noodzakelijk.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis CLOUD box – Complete informatie voor optimale cloudmigraties
In 6 stappen cloud ready – Veelgelezen artikel
Grip op hybride cloud – Veelgelezen artikel

Maakindustrie vergeet CRM toe te passen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Maakindustrie vergeet CRM toe te passen
Maakindustrie vergeet CRM
De maakindustrie en andere industriële bedrijven zijn vooral bezig met het digitaliseren van hun productie. Ze komen niet of onvoldoende toe aan het digitaliseren van hun marketing- en salesactiviteiten, bijvoorbeeld met CRM software of een hiervoor goed geconfigureerde ERP oplossing. Door het niet optimaal inzetten van IT systemen voor marketing en sales blijven er veel kansen liggen.

Kansen voor marketing en sales

Er zijn allerlei lucratieve mogelijkheden om digitalisering in te zetten voor marketing en sales in de maakindustrie. Denk aan de toepassing van slimme sensoren om data te analyseren van apparatuur die bij klanten draait. Verder zijn veel gegevens beschikbaar in de toeleverketen om de vraag te voorspellen en snel te communiceren over de status van orders.

Verder kunt u klanten de mogelijkheid bieden om zonder menselijke tussenkomst de producten te selecteren waaraan ze behoefte hebben, die vervolgens makkelijk online zijn te bestellen. Door hiervoor verschillende digitale kanalen beschikbaar te stellen, kunnen klanten zelf bepalen wanneer en hoe ze met uw bedrijf willen interacteren. Omgekeerd kunt u de informatievoorziening afstemmen op de betreffende fase van een klantreis naar de aankoop. Bovendien bent u in staat om realtime te meten wat het resultaat is van uw marketing- en salesinspanningen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis CRM box – Complete informatie over CRM selectie, ontwikkelingen en oplossingen
CRMsystemen.nl – Alles over CRM software en klantgericht ondernemen
Succesvol klantgericht ondernemen – Gratis boek

CRM systeem vervangen