september 2021 - ICTberichten.nl

Archive for september, 2021

ERP software: 3 adviezen voor de oriëntatiefase

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ERP software: 3 adviezen voor de oriëntatiefase
ERP software
Niet alle ERP projecten worden een succes. Dat heeft meestal niets te maken met de ERP software zelf (de keuze daarvan wordt steeds minder belangrijk, want de meeste pakketten zijn gewoon goed), maar vooral met de aanpak van het project. Als de voorbereiding niet goed is, eenzijdige kennis leidend wordt en de minst geïnformeerde mensen de belangrijkste beslissingen moeten nemen, wordt het lastig.

Wat is belangrijk in de oriëntatiefase?

    1. Neem de tijd – Haast en ongeduld helpen u niet. Er is veel informatie over ERP software en hoe u een ERP project succesvol aanpakt. Maak er gebruik van. Stap niet in de valkuilen die voor anderen al een pijnlijk vroegtijdig einde van hun project betekende. Maak tijd voor het verwerken van bestaande kennis.

    2. Neem eerst zelf het initiatief – Leg bij gebrek aan tijd en kennis het project niet te snel volledig in handen van een externe partij. Begrijp welke beslissingen u eerst zelf moet nemen en waarom. Dat voorkomt een te grote afhankelijkheid van leveranciers en implementatiepartners, die u uiteraard graag helpen aan een goedwerkende oplossing, maar ook hun eigen commerciële belangen hebben.

    3. Verdiep u in actuele oplossingen – Dat geeft u snel een beeld van welke kant uw project op gaat. Spreek ERP leveranciers. Zij denken in oplossingen en hebben de meeste ervaring met vergelijkbare projecten. Natuurlijk willen zij u hun oplossing verkopen, maar kijk daar doorheen. Zij hebben waardevolle kennis en delen die in deze fase nog gratis met u. Bovendien inspireert het u voor de toekomstige inrichting van uw bedrijfsprocessen.

Via de kennisbank van ERPsystemen.nl vindt u informatie over alle aspecten van een goede en verstandige oriëntatie, selectie of implementatie.

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Modernisering van de ERP omgeving is een must

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Modernisering van de ERP omgeving is een must
Modernisering van de ERP omgeving
Digitalisering stimuleert een snelle modernisering van alle bedrijfssoftware. ERP software blijft daarin achter, terwijl dat toch het kernsysteem is. Een stapsgewijze ERP vernieuwing is dan de oplossing.

IT architecturen worden vanwege de digitale transitie in hoog tempo gemoderniseerd. Maar het ERP systeem is meestal niet meegenomen, terwijl dit de ruggengraat van veel bedrijven is. Een compleet nieuwe ERP implementatie is vaak de beste oplossing. Als daar geen tijd voor is, biedt ‘composable ERP’ een alternatief.

90 procent wil hun ERP systeem moderniseren

Het afgelopen jaar zijn veel bedrijven vooral bezig geweest om overeind te blijven. Nu is het weer tijd om te innoveren. Uit onderzoek van Boomi blijkt dat maar liefst negentig procent van de Nederlandse respondenten hun ERP systeem wil moderniseren. Ze verwijzen daarbij vaak naar composable ERP om de kloof tussen de vaak oude en al jaren gebruikte ERP software (legacy systemen) en moderne applicaties te overbruggen.

Stap voor stap ERP vervangen

Composable ERP is een benadering die er vanuit gaat dat de ERP vernieuwing gerealiseerd wordt door gebruik te maken van onderdelen van ERP die een bedrijf nu al in huis heeft. Het stelt bedrijven in staat sneller in te spelen op veranderingen, zonder dat daarvoor een geheel nieuwe ERP applicatie nodig is. Doel is dat organisaties hierdoor wendbaarder zijn en sneller kunnen voldoen aan de laatste automatiseringseisen.

Composable ERP begint met de integratie van IT faciliteiten. Grotere organisaties werken gemiddeld met zo’n 850 applicaties, waarvan maar een derde aan elkaar is gekoppeld. Helaas zijn traditionele integratieoplossingen vaak duur en tijdrovend. Het is efficiënter om legacy IT te vervangen door cloudoplossingen. Door het ERP systeem naar de cloud te migreren en tegelijk het beheer uit te besteden krijgt de IT afdeling tijd voor echte innovatie.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis ERP box – Complete informatie over ERP software en ERP selectie
Zo pakt u uw ERP project aan – Gratis download
Inhaalslag voor ERP software – Veelgelezen artikel

Inhaalslag voor ERP software

Help, de digitale transformatie verzuipt

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Help, de digitale transformatie verzuipt
digitale transformatie
De term digitale transformatie veronderstelt dat het om één operatie gaat. Maar er komt vaak zoveel bij kijken, dat overzicht verloren gaat. Zeker als iedere IT’er z’n eigen ding doet. Er is een aantal factoren dat een rol speelt bij het mislukken van de transformatie en die u dus moet voorkomen om van uw digitale transformatie een succes te maken:

  • Door de groei van specialisaties kan een bepaalde taak alle beschikbare capaciteit van een IT professional vragen.
  • Het is belangrijk om medewerkers mee te krijgen in de transformatie. Maar dat er nog wat hakken in het zand staan, mag geen reden zijn om technologische mogelijkheden niet te benutten.
  • Gladwell stelt dat je minstens 10.000 uur ervaring moet hebben om jezelf specialist te noemen. Maar een bedrijf dat hieraan vasthoudt, zal nooit voldoende IT’ers vinden.
  • Aanbieders van IT diensten en producten willen deals sluiten en zullen dus alleen mensen en oplossingen adviseren waarover zij zelf beschikken.
  • Het is een misvatting dat IT’ers specialist óf generalist zijn. Door zich achtereenvolgens op verschillende gebieden te bekwamen, kunnen ze zich op termijn ook bewijzen als generalist.
  • De snelle technologische ontwikkelingen maken managers onzeker. Om niet voor dom te worden uitgemaakt, durven ze geen vragen te stellen over het nut van nieuwe technologie.
  • Kleinere bedrijven zien IT nog vaak als een kostenpost in plaats van een middel om concurrentievoordelen te behalen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Digitale transformatie – E-boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
Nederlandse industrie digitaliseert snel – Veelgelezen artikel
Digitale transformatie vaak persoonsgebonden – Veelgelezen artikel

digitale transformatie

Data is het nieuwe goud, maar hoe verzilver je het?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Data is het nieuwe goud, maar hoe verzilver je het?
Data
Bedrijven werken hard aan het verbeteren van de datakwaliteit en het ontwikkelen van analytics initiatieven. Maar het vertalen van die inspanningen naar nieuwe digitale producten en diensten is niet eenvoudig. Om de waarde van data maximaal te benutten is het zaak dat de CIO en de use case-eigenaar gezamenlijk een duidelijke structuur en aanpak bieden. Praktische stappen hiervoor zijn:

  • Laat datastewards, business en sales samen bepalen of het bestaande datamodel goed genoeg is voor de use case.
  • Bepaal aan de hand van het datamodel of de benodigde data voor de use case compleet beschikbaar is of dat het model eerst verrijkt moet worden.
  • Ga na of de datakwaliteit in orde is, bijvoorbeeld met een datakwaliteitsrapportage. Of constateer dat de data eerst opgeschoond moet worden.
  • Stel vast of de juiste gegevens worden gebruikt voor de metadata en of deze passen bij de bedrijfsdoelstelling.
  • Respecteer de dataprivacy en volg de ethische richtlijnen met betrekking tot het datagebruik.
  • Bij een afwijkende casus kan een data analyse helpen om te bepalen welke gegevens beschikbaar zijn. Zorg dat in eerste instantie minimaal één minimal viable product (MVP) relevant is en breid de casus uit op basis van voortschrijdend inzicht.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

BI/DATA kennisbank – Uw toegang tot alle gratis informatie over BI software en data
Gratis BI/DATA box – Complete informatie over BI software en data: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Data management – E-boek over wat u moet en kunt doen voor het optimaal beheren en gebruiken van data in uw organisatie (gratis download)
Data analytics – E-boek over hoe uw data u helpt om uw bedrijfsprocessen, prestaties en beslissingen te verbeteren en wat u daarvoor moet doen (gratis download)
Wie neemt het voortouw bij datavisualisatie? – Veelgelezen artikel

trends in data
trends in data

Vier stappen naar de ultieme customer experience

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vier stappen naar de ultieme customer experience
customer experience
Klanten verwachten dat een bedrijf hun behoeften begrijpt en daar zowel gericht als proactief op inspeelt. Om dit te realiseren moet de klantreis (customer journey) compleet in kaart worden gebracht en vervolgens optimaal worden begeleid. Er zijn vier stappen noodzakelijk om klanten en potentiële klanten een ultieme customer experience (CX) te bieden:

  • Verzamel of koop data – Denk daarbij niet alleen aan (big) data van de eigen site en social media of die van derden, maar ook aan informatie van een call centre, het CBS of commerciële bronnen.
  • Analyseer de data – U kunt bijvoorbeeld data combineren of uitsplitsen per doelgroep of per fase van de customer journey.
  • Optimaliseer de klantinteracties – Dat doet u door klantprofielen te verrijken op basis van interacties en klanten op het juiste moment via het juiste kanaal de juiste boodschap te zenden.
  • Bouw een klantgerichte organisatie – Geef medewerkers de verantwoordelijkheid én vrijheid om de klanttevredenheid te verhogen en processen zo effectief mogelijk in te richten.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

CRM kennisbank – Uw toegang tot alle gratis informatie over CRM software
Gratis CRM box – Complete informatie over CRM software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Succesvol klantgericht ondernemen – Alles over het toepassen van CRM en CX (gratis boek)
Data management – E-boek over wat u moet en kunt doen voor het optimaal beheren en gebruiken van data in uw organisatie (gratis download)
In vijf stappen naar schone en actuele relatiedata – Veelgelezen artikel

customer experience

Zes stappen op weg naar succesvolle digitalisering van HR

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zes stappen op weg naar succesvolle digitalisering van HR
Zes stappen op weg naar succesvolle digitalisering van HR
Digitalisering is de heilige graal in het bedrijfsleven, maar het bezorgt HR heel wat hoofdbrekens. In deze zes stappen kunt u de digitale transformatie vergemakkelijken en versnellen.
    1. Denk bedrijfsbreed en niet vanuit afdelingen, business units of teams met elk hun eigen werkprocessen. De ervaring van álle werknemers moet centraal staan.
    2. Bepaal de toegevoegde IT waarde door na te gaan of de HR software daadwerkelijk bijdraagt aan de tevredenheid van werknemers.
    3. De user experience is bepalend, want HR software die niet gemakkelijk genoeg werkt zal niet gebruikt worden, hoeveel mooie toeters en bellen die ook heeft.
    4. Gebruik de digitalisering voor het verbeteren van de samenwerking in de organisatie. Langetermijn resultaten hebben baat bij het delen van vaardigheden en ervaringen.
    5. Creëer digitaal draagvlak door eindgebruikers vroegtijdig te betrekken bij het proces van digitalisering en ze van de meerwaarde van de software te overtuigen.
    6. Leg alles digitaal vast en gebruik data op de goede manier, zodat op elk moment is na te gaan wat werkt en niet werkt bij de digitale transformatie en het gebruik van nieuwe software of nieuwe functies.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis HRM box – Complete informatie over HRM software, E-HRM en tools: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Digitale transformatie – E- boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
Is uw HRM software nog up to date? – Veelgelezen artikel

digitale transformatie van HR

Hybride cloud flexibeler dan multi cloud

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hybride cloud flexibeler dan multi cloud
Hybride cloud
Veel Nederlandse organisaties lopen nog achter in het gebruik van een hybride cloud, maar driekwart heeft plannen om applicaties terug te halen uit de publieke cloud en onder te brengen in een hybride cloud. Die biedt namelijk meer flexibiliteit en enkele andere voordelen.

Een multi cloud configuratie gebruikt het aanbod van verschillende publieke cloudproviders. Voordeel ervan is dat u de risico’s minimaliseert, de architecturen vergelijkbaar zijn en u altijd beschikt over de nieuwste functionaliteit.

Een hybride cloud kan ook gebruikmaken van verschillende cloudproviders, maar dat hoeft niet. Uitgangspunt van een hybride cloud is de juiste mix van cloudproviders met verschillende hostingvormen. Dat biedt meer keuzevrijheid dan een multi cloud. Zo kunt u office software in de publieke cloud laten hosten en bedrijfskritische maatapplicaties op locatie laten draaien. Een andere mogelijkheid is dat u door een exploderende behoefte aan opslagcapaciteit deze eerst huurt bij een publieke provider, maar wanneer de capaciteitsbehoefte hoog blijft, de opslag overhevelt naar een private cloud. Met een hybride cloud kunt u de keuze dus vrij bepalen op basis van uw eigen doelen. Wilt u de kosten terugdringen, dan bent u niet gebaat bij een dure publieke provider die uw data en applicaties 24/7 bewaakt, maar meer met een private cloud in eigen beheer. Wilt u de rekenkracht en opslagcapaciteit snel kunnen aanpassen, actief worden in een nieuw land of een groeimarkt aanboren, dan bieden publieke hyperscale providers juist wel (tijdelijk) uitkomst. Kortom, een hybride cloud biedt u op elk moment alle keuzevrijheid en een beter passende oplossing.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Bedrijfssoftware in de cloud – Whitepaper over hoe u de weg vindt naar de best passende cloudomgeving voor uw bedrijfssoftware (gratis download)
De perfecte hybrid cloud-infrastructuur in vier stappen – Whitepaper over hoe u een succesvolle overstap op de hybride cloud realiseert (gratis download)
Waarde van ICT in crisistijden – Veelgelezen artikel
Vijf tips voor een beheersbare migratie naar de cloud – Veelgelezen artikel

Bedrijfssoftware in de cloud
De perfecte hybrid cloud in vier stappen

Digitale transformatie vaak persoonsgebonden

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitale transformatie vaak persoonsgebonden
Digitale transformatie vaak persoonsgebonden
Het speelveld van de digitale transformatie wordt steeds groter. Daarom kiezen IT’ers vaak voor technologie waarvan ze toevallig het meeste verstand hebben. Dat heeft doorgaans geen positieve gevolgen.

De digitale transformatie weerspiegelt bij veel organisaties de individuele expertise van de IT’ers bij die organisaties. Er ligt dus geen doordachte, gezamenlijke strategie en architectuur aan ten grondslag. Dat heeft verschillende negatieve gevolgen:
  • Veel organisaties ‘weten niet wat ze niet weten’ over de nieuwste IT mogelijkheden en denken dus dat de gekozen technologie de enige mogelijkheid is om de transformatie vorm te geven.
  • Zij halen niet het maximale uit de mogelijkheden om de transformatie in te zetten voor medewerkers, klanten en partners.
  • Zij betalen letterlijk en figuurlijk een hoge prijs als ze technologie gebruiken die niet past bij de bedrijfsdoelen van de transformatie.
Alle reden dus om goed voorbereid te zijn en tijdig gebruik te maken van beschikbare informatie.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Nederlandse industrie digitaliseert snel – Veelgelezen artikel
Groeispurt naar digitale volwassenheid – Veelgelezen artikel
Digitale transformatie – E-boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
Digitalisering van een vaak vergeten bedrijfsproces – Whitepaper over hoe u kunt zorgen voor continue verbetering van uw processen (gratis download)

digitale organisatie
digitalisering van een vaak vergeten bedrijfsproces

Mkb kan data beter benutten

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Mkb kan data beter benutten
Mkb kan data beter benutten
Mkb ondernemers die zakelijke beslissingen baseren op analyses van data, zijn bijna tweemaal zo vaak positief gestemd over hun financiële toekomst dan andere bedrijven. Het verklaart de steeds grotere toepassing van datagedreven werken en de inzet van business intelligence en andere dataoplossingen.

Middelgrote en kleine bedrijven zouden actief op zoek moeten gaan naar manieren om informatie te gebruiken die binnen en buiten het bedrijf beschikbaar is. Denk aan het gericht benaderen en ondersteunen van klanten(groepen) waardoor de respons en tevredenheid stijgt. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlandse mkb bedrijven die datagedreven werkt zichzelf succesvol noemt bij het werven van nieuwe klanten (tegenover 33% van de andere bedrijven). Bovendien zijn ze beter in staat bestaande relaties te behouden (60% om 44%). Om datagedreven te werken is het belangrijk medewerkers hierin te trainen en data te gebruiken om nieuwe producten, diensten en verdienmodellen te ontwikkelen. Durf daarbij ook te experimenteren.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

BI/DATA kennisbank – Uw toegang tot alle gratis informatie over BI software en data
Gratis BI/DATA box – Complete informatie over BI software en data: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Data management – E-boek over wat u moet en kunt doen voor het optimaal beheren en gebruiken van data in uw organisatie (gratis download)
Data analytics – E-boek over hoe uw data u helpt om uw bedrijfsprocessen, prestaties en beslissingen te verbeteren en wat u daarvoor moet doen (gratis download)
Wie neemt het voortouw bij datavisualisatie? – Veelgelezen artikel

trends in data
trends in data