juli 2021 - ICTberichten.nl

Archive for juli, 2021

RPA heeft de toekomst in finance

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor RPA heeft de toekomst in finance
RPA
Robotic process automation (RPA) wordt een speerpunt in de digitale transformatie van finance. Met name in de automatisering van transactionele processen is hiermee nog een wereld te winnen. In een onderzoek van MA en Deloitte meldt een meerderheid van de finance professionals dat hooguit driekwart van hun accountingprocessen geautomatiseerd zijn. De helft van de respondenten denkt dat dit is te verbeteren door gebruik te maken van robotic process automation.

RPA biedt vooral mogelijkheden om repetitive en rule based taken te automatiseren. Dat maakt bovendien tijd vrij voor finance medewerkers om de business te adviseren. Om de mogelijkheden van RPA op te pakken, heeft finance wel wat meer IT skills nodig, maar de focus zal liggen op de business. Finance begrijpt immers de processen beter dan IT’ers. Pas als de processen zijn geoptimaliseerd kunnen ze verder geautomatiseerd worden.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Big data wordt in 2 jaar de basis voor de financiële sector – Veelgelezen artikel
Hyperautomation – Wat is hyperautomation en wat is de relatie met RPA?

Gebruiker staat centraal in nieuwe ERP systemen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Gebruiker staat centraal in nieuwe ERP systemen
nieuwe ERP systemen
Traditionele ERP systemen gieten bedrijfsprocessen in beton. De nieuwste generatie ERP systemen lijken op een ‘digitale assistent’ die individuele gebruikers op hun wenken bedienen. De nieuwe systemen zijn flexibel, sectorspecifiek, op de cloud gebaseerd en AI powered. Daardoor hoeven gebruikers geen tijd meer te steken in informatie zoeken en analyseren. Zij kunnen doen waarin zij het beste zijn: creatieve oplossingen bedenken en weloverwogen beslissingen nemen.

Het ERP systeem nieuwe stijl is niet alleen een ‘digitale opslagplaats’ maar ook een digitale assistent die bijvoorbeeld urenbriefjes kan invullen op basis van een gebruikersagenda of fouten in facturen weet te voorkomen door eerdere boekingen te bekijken en patronen te herkennen. Kortom, we staan aan de dageraad van een nieuwe ERP generatie aan wie gebruikers alles kunnen vragen en die veel werk van hen kan overnemen.

Lees het artikel| Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

ERP kennisbank – Uw toegang tot alle gratis informatie over ERP software
Gratis ERP box – Complete informatie over ERP software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Zo pakt u uw ERP project aan – Belangrijke adviezen bij de start van uw ERP project (gratis download)
Inhaalslag voor ERP software – Veelgelezen artikel

Inhaalslag voor ERP software

Directie moet hoognodig bijspijkeren op IT gebied

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Directie moet hoognodig bijspijkeren op IT gebied
bijspijkeren op IT gebied
In twee derde van de boardrooms is hooguit één persoon aanwezig met voldoende kennis om beslissingen over IT te nemen. Wat moet er gebeuren? Om de leiding van de organisatie beter onderlegd te laten beslissen over IT zaken zijn vier stappen vereist:

  • Onderzoek en vergroot de huidige digitale kennis in de board: maak hiervoor één bestuurder verantwoordelijk, bijvoorbeeld de CIO.
  • Begin met de top: als de CEO bijvoorbeeld bijscholing nodig heeft, is die als eerste aan de beurt. Zoek hiervoor samenwerking met startups en accelerators waar het technologische peil al op orde is.
  • Breid de kring uit: als de board is bijgespijkerd moet de IT kennis van managementlagen daaronder getoetst en zo nodig aangevuld worden. Laat deze managers bijvoorbeeld eens kijken hoe andere bedrijven dat hebben aangepakt.
  • Kijk kritisch naar (offertes voor) geplande IT investeringen: de kans is groot dat u daarover als managementteam nu een heel ander oordeel heeft.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

GRATIS boek – Lees alles over de redenen dat veel IT projecten mislukken en hoe u dat voorkomt
Digitale transformatie – E-boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
Business en IT naderen elkaar snel – Veelgelezen artikel
CFO’s moeten doorvragen over IT investeringen – Veelgelezen artikel

bijspijkeren op IT gebied
bijspijkeren op IT gebied

Inhaalslag voor ERP software

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Inhaalslag voor ERP software
Inhaalslag voor ERP software
De maakindustrie heeft de afgelopen jaren steeds meer losse software voor financiële administratie, productieplanning, voorraadbeheer, logistiek, CRM en HRM vervangen door nieuwe ERP software. De pandemie zette daar enige tijd de rem op. Nu corona op zijn retour is, lijkt die rem er weer vanaf en worden de plannen voor nieuwe ERP software weer van de plank gehaald. Hoe ver bent u?

ERP projecten in de maakindustrie zijn veelomvattend en bij een optimale uitvoering ook best complex. Vanaf de eerste oriëntatie en selectie tot en met de implementatie is er al snel een jaar verstreken. Bij grote projecten en organisaties duurt dat vaak nog langer, bij kleine wat korter. Speelt u met de gedachte nieuwe ERP software aan te schaffen, dan is tijdig beginnen dus noodzakelijk om er over jaar mee aan de slag te kunnen.

Voor een toenemend aantal bedrijven is dat moment van oriënteren nu kennelijk aangebroken. De economische vooruitzichten zijn weer positief en de noodzaak voor verdere digitalisering in de maakindustrie en de rol van ERP software daarin dringt bij meer bedrijven door. Geldt dat ook voor u, dan is er veel informatie voor u beschikbaar om u daarbij te helpen. Uiteraard kunt u gebruik maken van losse boekjes en kennisdocumenten. Of u gaat alvast verkennend in gesprek met specialisten.

Is uw belangstelling voor nieuwe ERP software serieus, dan is de ERP box de meest complete optie. Deze biedt u toegang tot alle informatie en de specialisten om u te helpen.

Lees verder

Voor alle informatie over ERP software, leveranciers, selectie en implementatie. ERP box
Gratis kennisdocument: Zo pakt u uw ERP project aan
Zo verloopt de vervanging van legacy ERP optimaal

Inhaalslag voor ERP software

Inhaalslag voor ERP software

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Inhaalslag voor ERP software
Inhaalslag voor ERP software
In de afgelopen jaren zijn in alle branches steeds vaker losse softwarepakketten voor financiële administratie, CRM, HRM, voorraadbeheer en logistieke processen vervangen door nieuwe ERP software. De coronapandemie zette daar enige tijd de rem op. Door de toegenomen belangstelling voor ERP die wij momenteel constateren, lijkt die rem er nu weer vanaf.

ERP projecten zijn veelomvattend en bij een optimale uitvoering ook best complex. Vanaf de eerste oriëntatie en selectie tot en met de implementatie is er al snel een jaar verstreken. Bij grote projecten en organisaties duurt dat vaak nog langer, bij kleine wat korter. Speelt u met de gedachte nieuwe ERP software aan te schaffen, dan is tijdig beginnen dus noodzakelijk om er over jaar mee aan de slag te kunnen.

Voor een stijgend aantal bedrijven is dat moment van oriënteren nu kennelijk aangebroken. De economische vooruitzichten zijn weer positief en de noodzaak voor verdere digitalisering en de rol van ERP software daarin dringt bij meer bedrijven door. Geldt dat ook voor u, dan is er veel informatie voor u beschikbaar om u daarbij te helpen. Uiteraard kunt u gebruik maken van losse boekjes en kennisdocumenten. Of u gaat alvast verkennend in gesprek met specialisten.

Is uw belangstelling voor nieuwe ERP software serieus, dan is de ERP box de meest complete optie. Deze biedt u toegang tot alle informatie en de specialisten om u te helpen.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief
Gratis ERP box – Complete informatie over ERP software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Zo pakt u uw ERP project aan – Belangrijke adviezen bij de start van uw ERP project (gratis download)
Zo verloopt de vervanging van legacy ERP optimaal – Veelgelezen artikel

Inhaalslag voor ERP software

Hoe digitaliseren productiebedrijven?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hoe digitaliseren productiebedrijven?
digitaliseren productiebedrijven
De MKB barometer 2021 laat zien hoe productiebedrijven aankijken tegen digitaliseren en wat hun ICT plannen zijn. Een mooie kans om te beoordelen hoe uw plannen zich tot andere bedrijven verhouden. Het onderzoek is door een onafhankelijk bureau uitgevoerd onder 1030 bedrijven met 5 tot 250 FTE, in opdracht van Exact.

Resultaten

  • 70% stelt dat technologische veranderingen de komende 3 jaar grote impact hebben op de concurrentiepositie.
  • 59% geeft digitalisering een hoge prioriteit.
  • 36% wil graag digitaliseren, maar weet nog niet hoe.
  • 64% aarzelt niet om een nieuwe digitale oplossing te gaan gebruiken als zij de juiste vinden.
  • 54% vindt dat hun IT omgeving flexibel moet worden om sneller veranderingen te kunnen doorvoeren.
  • 60% gelooft dat data analyses leiden tot betere zakelijke beslissingen.
  • 50% vindt online samenwerking met de accountant belangrijk.
  • 50% heeft nog geen geschikte software voor samenwerking met de accountant.

Lees verder

Zo pakt u uw softwareproject aan – Belangrijke adviezen voordat u begint aan selectie en implementatie (gratis download)
Digitale transformatie – E- boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
Groeispurt naar digitale volwassenheid– Veelgelezen artikel

Zo pakt u uw softwareproject aan
digitaliseren productiebedrijven

Wie neemt het voortouw bij datavisualisatie?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Wie neemt het voortouw bij datavisualisatie?
datavisualisatie
Door de introductie van powertools verschuift de verantwoordelijkheid voor datavisualisatie van IT’ers naar business users, zoals controllers. Zij moeten hier voortaan de lead nemen.

Tot voor kort was de visualisatie van grote databestanden het privilege van IT specialisten. Dat is veranderd door de komst van powertools als Qlik View, Tableau en Power BI. Deze tools vormen een aanvulling op spreadsheets. Ze maken zakelijke ontwikkelingen veel inzichtelijker en verhogen de reactiesnelheid. Business users, zoals controllers, zouden een leidende rol moeten nemen in de datavisualisatie. Zij begrijpen de business en de boekhouding immers veel beter dan IT’ers.

Je ziet nu nog vaak dat controllers presentaties van dataprojecten maken met PowerPoint en PDF’s. Dat zijn echter statische rapporten. De meerwaarde van powertools zit in dynamische visualisaties met realtime data. Controllers en andere business users die zich niet verdiepen in deze technieken, doen hun bedrijf tekort en verliezen hun waarde op de arbeidsmarkt.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Voor alle informatie over BI software, leveranciers, selectie en implementatie. BI/DATA box
Derde generatie BI tools voor data storytelling
Vijf veelgehoorde excuses om nog niet met BI te beginnen

Bedrijfssoftware: buy or build?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Bedrijfssoftware: buy or build?
buy or build
Zowel standaard pakketten als tools om zelf software te ontwikkelen hebben voor- én nadelen. Met een prescriptive low code platform kunt u het beste van beide werelden benutten.

Pakketsoftware heeft soms een streepje voor vanwege de expertise die u hiermee in huis haalt. Maar wat als u deze expertise kunt koppelen aan de vrijheid van eigen softwareontwikkeling met behulp van een prescriptive low code platform? Zo’n platform combineert direct toepasbare functionele componenten met tools waarmee deze desgewenst zijn aan te passen of uit te breiden. U hoeft dus niet vanaf scratch te beginnen én u zit niet vast aan vooraf gedefinieerde functionele componenten. Bovendien is met prescriptive low code tooling een architectuur vast te leggen voor het ontwikkelwerk.

Die ‘prescriptive architecture’ zorgt dat software componenten naadloos in elkaar passen en dat ze dezelfde semantiek gebruiken. Elk component is onderdeel van de enterprise architectuur door het gebruik van een specifieke ontologie die begrippen een betekenis en logica toekent op basis van de business setting. Naast deze context krijgen componenten informatie mee over de benodigde in- en output. De combinatie van gebruiksklare componenten met een architectuur voor het gebruik van low code tools verhoogt niet alleen de ontwikkelsnelheid, maar verbetert ook de performance en kwaliteit van applicaties in vergelijking met gangbare low code toolsets.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Vijf tips voor een beheersbare migratie naar de cloud

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vijf tips voor een beheersbare migratie naar de cloud
migratie naar de cloud
Werken in de cloud maakt uw organisatie flexibel, maar de migratie moet wel gecontroleerd gebeuren. Anders loopt de continuïteit gevaar en kunnen de kosten exploderen. Vijf tips daarover:

    1. Begin met de office software – De overstap naar bijvoorbeeld Office 365 heeft weinig impact op uw organisatie, omdat medewerkers al gebruik van de software maken. U kunt dan risicoloos kennismaken met werken in de cloud.
    2. Migreer de bedrijfsdata – De cloud infrastructuur leent zich bij uitstek voor datawarehousing, omdat er veel opslagcapaciteit en computerkracht (bij piekbelasting) voor nodig is. Bovendien betaalt u alleen voor het daadwerkelijke gebruik van de cloud faciliteiten.
    3. Zet de kernapplicaties over – Met de kennis die is opgedaan in de vorige stappen kunt u weloverwogen beslissen welke applicaties voor kernprocessen u wilt migreren naar de cloud en bij welke provider u die wilt onderbrengen.
    4. Breidt de IT kennis uit – Bij de migratie naar de cloud is meer kennis nodig op het gebied van beveiliging, netwerkvraagstukken, kostenverdeling en het benutten van nieuwe IT mogelijkheden. Zorg dat u die kennis in huis heeft.
    5. Bepaal de investeringskaders – Uw ontwikkelteam kan met één druk op de knop meer serverruimte of andere cloudfaciliteiten regelen. Voorkom dat ze de bedrijfscreditcard leegtrekken door kaders voor uitbreiding van de faciliteiten te stellen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Naar de cloud, maar hoe?
Meer informatie over cloudoplossingen, migratie en de keuze van een cloudleverancier
Uw bedrijfssoftware naar de cloud? Gebruik de bedrijfssoftware box

Business en IT naderen elkaar snel

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Business en IT naderen elkaar snel
Business en IT
CIO’s zijn verantwoordelijk voor de informatievoorziening. Zij verdelen hun aandacht tussen bedrijfsstrategische zaken, IT en de organisatie. Door de coronacrisis heeft de digitale transformatie een forse versnelling gekregen, waardoor CIO’s steeds meer operationele verantwoordelijkheid krijgen. Daarmee is een brug geslagen tussen business en IT en is de traditionele kloof tussen beide gedicht.

Online platformen zijn nu het primaire kanaal voor zakelijke samenwerking en hiervoor zijn robuuste infrastructuren opgezet. CIO’s bereiden zich nu voor op een volgende digitaliseringsgolf, omdat het inzetten van nieuwe technologie steeds beslissender wordt in de concurrentiestrijd. Bedrijven die het beste kunnen inspelen op de ontwikkelingen worden de winnaars.

Onder de noemer ‘composable business’ slaan CIO’s de handen ineen met business managers om de reactiesnelheid van de organisatie te verhogen. Daarbij krijgt elke composable business unit een eigen chief digital officer met de CIO als verbindende schakel. Gezien deze trend voorspelt Gartner dat in 2024 een kwart van de CIO’s operationeel verantwoordelijk zal zijn voor de digitale business.

Lees verder

Angst voor nieuwe IT projecten bij beslissers
In dit boek leest u waarom 50% van de projecten mislukken en hoe u dat voorkomt
Hoe overbrug je de taalkloof tussen business en IT?

Komt een CEO bij de IT dokter