november 2020 - ICTberichten.nl

Archive for november, 2020

Slim netwerk voorkomt files in het dataverkeer

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Slim netwerk voorkomt files in het dataverkeer
dataverkeer
De hoeveelheid dataverkeer groeit explosief, onder meer omdat bedrijven massaal applicaties naar de cloud migreren. Om datafiles te voorkomen is een slimmere netwerkoplossing nodig.

Veel bedrijven hebben een hybride IT-omgeving waarin (mobiele) applicaties in de cloud worden gecombineerd met on premise systemen. Medewerkers verwachten op elke plek een snelle toegang te hebben. Die uitdaging wordt groter, omdat er steeds meer gegevens uitgewisseld worden. De oplossing is een slim en schaalbaar netwerk met de naam SD-WAN, wat staat voor software defined wide area netwerk. Deze netwerkoplossing verplaatst datasets bij het oproepen ervan naar de dichtstbijzijnde landingsplaats op de backbone. Hierdoor wordt de performance geoptimaliseerd. Ook op het vlak van security zijn er voordelen, omdat de virtuele datacenters op de edge met elkaar kunnen communiceren. Zo weten ze bijvoorbeeld dat ze een site moeten afsluiten, wanneer deze besmet is.

Databeheer is veiliger en goedkoper te maken

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Databeheer is veiliger en goedkoper te maken
databeheer
Hoe maak je databeheer compliance proof? Voor veel bedrijven is het tijd om zich te bezinnen op hun strategie voor databeheer. Omdat er steeds meer data bewaard wordt, is het ook lastiger om te voldoen aan de wet- en regelgeving op dit gebied. De inzet van een centraal platform voor databeheer zorgt niet alleen dat gegevens op de juiste wijze worden vastgelegd en gecategoriseerd, maar ook dat het beheer voldoet aan de compliancy-eisen. De beste oplossingen op dit gebied zijn in staat om de waarde van data voor de business te bepalen. Op basis hiervan wordt beslist welke gegevens bewaard moet blijven en welke bestanden kunnen worden overgeschreven. Dat leidt tot kostenbesparing, omdat het veel minder vaak nodig is extra opslagcapaciteit aan te schaffen en dure cloud-omgevingen te beheren.

Snelle ontwikkelingen rond bedrijfsapplicaties

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Snelle ontwikkelingen rond bedrijfsapplicaties
ontwikkelingen bedrijfsapplicaties
Met de nieuwste bedrijfssoftware zijn beslissende concurrentievoordelen te behalen. Dat bedrijven zich dat realiseren leidt tot snelle groei van de markt van bedrijfssoftware. Volgens IDC groeit deze markt wereldwijd jaarlijks met 7,5%. Wat zijn de trends?

IDC verwacht dat de mondiale omzet van bedrijfssoftware over vijf jaar ruim 265 miljard dollar zal bedragen. De top-5 leveranciers in 2019 waren SAP (7,7%), Oracle (5,1%), Salesforce (5,0%), Intuit (3,0%) en Microsoft (2,1%). IDC ziet een aantal trends in de aankoop van applicaties. Het aandeel van public cloud software zal naar verwachting het snelste groeien: van circa 40% in 2019 tot meer dan 56% in 2024. Verder wordt een toename verwacht van bedrijfstoepassingen op basis van big data analyse en machine learning. Deze applicaties bieden bruikbare inzichten in een bredere werkstroom. Ook het automatiseren van taken op een lager niveau binnen de applicaties is een groeiende markt.

Bedrijfsapplicaties zijn de motor van uw onderneming. Als deze niet goed functioneert loopt u grote achterstanden op t.o.v. uw concurrenten. Verdient uw huidige bedrijfssoftware uw aandacht? Vraag dan de gratis bedrijfssoftware box van het ICT informatiecentrum aan. Deze bevat alle kennis over bedrijfssoftware, selectie en implementatie.

In 4 stappen naar een succesvolle cloudstrategie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor In 4 stappen naar een succesvolle cloudstrategie
succesvolle cloudstrategie
Eind 2020 maakte al zo’n 90% van de bedrijven gebruik van cloud-technologie, volgens onderzoek van IBM. Wat is de beste strategie om de cloud in te zetten?

Bedrijven die redelijk technisch onderlegd zijn (’tech savvy’) zien de cloud als springplank om opkomende technologieën als AI, blockchain en IoT maximaal te kunnen benutten. Dat vraagt om een doordachte strategie die is gebaseerd op vier pijlers:

    1. Ontwikkel disruptieve cases die bewijzen welke waarde nieuwe technologie kan toevoegen. Identificeer daarbij ook de verwachte klantervaringen, risico’s en kosten.
    2. Stel prioriteiten bij de migratie, omdat niet alle processen en applicaties direct overgebracht kunnen worden naar de cloud.
    3. Creëer een innovatieve cultuur door innovators te belonen en hun successen te benadrukken. Zorg dat data scientists, developers en business users samenwerken.
    4. Pluk de vruchten met partners door samen nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, de efficiency te verhogen en de klantenservice te verbeteren.

Lees verder

Met de gratis bedrijfssoftware box weet u hoe u cloudoplossingen het best kunt inzetten om kansen te benutten en concurrenten voor te blijven.
Multi-cloud: kloof tussen ambitie en adoptie
Cloud security houdt IT managers uit de slaap

Data integratie in een hybride omgeving

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Data integratie in een hybride omgeving
Data integratie
Door de opkomst van de cloud hebben steeds meer bedrijven een hybride applicatielandschap. Daarbij bevinden applicaties zich deels intern en deels in de cloud. Dat stelt nieuwe eisen aan de integratie van data.

Bedrijven verzamelen tegenwoordig grote hoeveelheden data. Ook externe bronnen worden meer gebruikt. Denk aan klantinformatie van social media of procesdata van IoT-sensoren. Die data kan intern worden opgeslagen, maar ook in een multicloud omgeving. Daarom is een goede integratielaag cruciaal voor de ontwikkeling van een datagedreven organisatie. Voor die laag zijn de volgende aspecten van belang:

  • De infrastructuur die op een multicloud omgeving moet zijn ingericht, bijvoorbeeld met applicatie-containers.
  • De architectuur die moet evalueren van een centrale enterprise service bus of een service oriented architecture naar een agile integration architecture (AIA).
  • De tooling die groeit naar een hybride integratieplatform (HIP), dat meerdere tools combineert en inzetbaar maakt op basis van rollen, kennisniveau en de use case.
  • De expertise die samengebracht moet worden in een center of excellence voor integratie met eigen taken en verantwoordelijkheden.

Door DevOps teams op deze manier te ondersteunen wordt de organisatie wendbaarder en verdwijnen bottlenecks bij het integreren van data.

Bent u al op de hoogte van de mogelijkheden en voordelen van datagedreven werken? Het ICT informatiecentrum introduceert 3 nieuwe boeken die u alles uitleggen over data, data management, analytics en datagedreven werken. Lees hier hoe u deze gratis kunt aanvragen.

Weinig werknemers verwachten dat AI hun functie verandert

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Weinig werknemers verwachten dat AI hun functie verandert
AI

Slechts 11% van de werknemers verwacht dat artificiële intelligentie de komende vijf jaar invloed heeft op hun functie. Dat percentage ligt hoger bij het management en de datateams.

Voor het onderzoek naar de invloed van AI heeft het bedrijf Dataiku 400 respondenten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten laten ondervragen. Slechts 11% van de medewerkers denkt dat AI hun rol volledig zal veranderen. Bij datateams en het management ligt dit percentage op 20%. Uit het onderzoek blijkt verder dat bij ongeveer de helft van de organisaties de datakwaliteit nog niet op orde is. Hiervoor moeten eerst de processen verbeterd worden. Er wordt al volop gediscussieerd over de vraag hoe dit moet gebeuren. Daarbij zijn twee stromingen te onderscheiden. Bij inclusieve AI werken mensen vanuit verschillende rollen samen aan projecten en bij exclusieve AI wordt dit overgelaten aan gespecialiseerde datateams.

Low code applicatieontwikkeling heeft de toekomst

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Low code applicatieontwikkeling heeft de toekomst
Low code applicatieontwikkeling
Met de komst van low code platforms is het ontwikkelen van applicaties niet langer voorbehouden aan experts in programmeren. Dat verklaart de snelle opmars.

Uit onderzoek van Forrester blijkt dat inmiddels 23% van de organisaties gebruik maakt van low code ontwikkelplatforms. Daarmee kunnen medewerkers zonder technologische kennis applicaties ontwikkelen. Bovendien ontlast dat ontwikkelaars die bezig zijn met complexe projecten. Low code platforms werken met een grafische interface, waarbij je functionele componenten selecteert uit een bibliotheek en deze vervolgens in een visuele flow plaatst. Ook het inrichten van applicatieschermen is een kwestie van drag and drop. Aspecten zoals de datastructuur worden automatisch ‘onder de motorkap’ geregeld. Hierdoor kunnen alle medewerkers hun innovatieve ideeën razendsnel vertalen naar werkende applicaties.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

low code – Lees meer over dit onderwerp op ICTinformatiecentrum.nl
Zakelijke voordelen van low code tools – Veelgelezen artikel
Tips om agile werken te combineren met low-code – Veelgelezen artikel

Veel bedrijven hebben geen continuïteitsplan

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Veel bedrijven hebben geen continuïteitsplan
continuïteitsplan
Bij het begin van de Corona-crisis had slechts 47% van de Nederlandse organisaties een plan klaarliggen om de continuïteit veilig te stellen. De andere helft loopt een onnodig groot risico.

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse organisaties halsoverkop software moest installeren om up-and-running te blijven aan het begin van de Corona-crisis. Zij hadden geen continuïteitsplan klaarliggen, waarin onder meer is vastgelegd hoe op afstand samengewerkt moet worden en wat er geregeld moet worden op het gebied van werkruimten, telefoons, werkstations, servers, applicaties en netwerkverbindingen.

Volgens onderzoeker Capterra kan het ontbreken van zo’n plan leiden tot grote verliezen en zelfs bedrijfssluiting. Veel bedrijven moesten tijdens de crisis in korte tijd belangrijke beslissingen nemen en hielden daarbij geen rekening met de lange termijn. Overigens vond ongeveer een derde van de respondenten aanpassing van de bedrijfsvoering voor digitaal zakendoen niet cruciaal. Dit percentage ligt in Duitsland, Australië, Frankrijk en Italië veel hoger.

Download het gratis e-boek ‘Waarom IT projecten mislukken