november 2023 - ICTberichten.nl

Archive for november, 2023

Te veel data is ook niet goed

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Te veel data is ook niet goed
Te veel data is ook niet goed
Goede data helpt bij het nemen van beslissingen, maar te veel data is ook weer niet goed. Managers gaan kopje onder in de groeiende stroom data. Ruim 80% van de Nederlandse leidinggevenden voelt zich overweldigd door de grote hoeveelheid data die op hen afkomt.

Leidinggevenden hebben grote problemen de explosieve groei van data. Dat blijkt uit onderzoek van Oracle onder 14.000 leidinggevenden en werknemers in 17 landen, waaronder Nederland. Ruim 80% van de managers die deelnamen aan het onderzoek vindt het ingewikkeld om beslissingen op basis van data te nemen. Bijna 60% heeft wel eens géén beslissing durven nemen, omdat niet duidelijk was hoe betrouwbaar de gegevens waren.

Bijna alle leidinggevenden denken dat alleen data experts de kennis hebben om de juiste data op tafel te krijgen en die te analyseren. Het kan ook anders. IT’ers en analisten kunnen een data-infrastructuur opzetten waarmee leidinggevenden gemakkelijk kunnen werken en waarin ook externe data – bijvoorbeeld over markttrends – zijn opgenomen. Om een ‘data overload’ te voorkomen is het verder verstandig te focussen op de meest relevante datapunten. Daarbij is het belangrijk dat leidinggevenden ook hun eigen ervaring en expertise gebruiken bij het nemen van beslissingen.

Lees verder

Productiviteit en efficiency jagen digitalisering aan

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Productiviteit en efficiency jagen digitalisering aan
Productiviteit en efficiency jagen digitalisering aan
Volgens het CBS heeft ruim 70% van de bedrijven het afgelopen jaar initiatieven genomen om verder te digitaliseren. Belangrijkste doelen die met digitalisering bereikt moeten worden zijn een verhoging van de productiviteit en efficiency.

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van het CBS blijkt dat voor ruim 40 procent van de bedrijven verdere digitalisering het afgelopen jaar positief doorwerkte op de groei en ontwikkeling. Ruim de helft kwam hierbij geen barrières tegen, bijvoorbeeld te hoge kosten of gebrek aan specialisten. Bij zestig procent van de grotere bedrijven (meer dan 250 werknemers) had de digitalisering een positieve impact.

Dat was bij kleine bedrijven (5 tot 50 werknemers) maar een kwart, maar deze groep heeft ook veel minder geïnvesteerd in digitalisering. Ruim vier op de tien bedrijven noemt interne doelen: het verhogen van de efficiëntie of productiviteit de belangrijkste reden om verder te digitaliseren. Een kleine tien procent richt zich vooral op het optimaliseren van klantervaringen.

Lees verder

Optimale voorraadniveaus

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Optimale voorraadniveaus
Optimale voorraadniveaus
Klanten willen geen ‘nee’ horen. En dus is het een logische reactie van bedrijven om ruime voorraden aan te houden. Maar is dat nodig of verhult het knelpunten in de productie? En zit er op die manier niet heel veel geld onnodig vast in voorraden?

Veel bedrijven zien voorraad als onderdeel van de productie in plaats van als afzonderlijk bedrijfsproces. Voldoende voorraad is de basis voor korte levertijden en dus voor een betere marktpositie. Dat geldt met name als snelle levering een belangrijke reden voor klanten is om bij het bedrijf te kopen. Maar het aanhouden van flinke voorraden kan ook een teken zijn dat de productieprocessen of productieplanningen niet optimaal zijn. Als dat wordt verbeterd, kunnen de voorraadniveaus dalen waardoor kapitaal vrijkomt.

Naast eindproducten is het belangrijk om voldoende productiemateriaal en componenten op voorraad te houden. Ook daarbij is het oppassen geblazen. Eindproducten van bedrijven die groot inkopen kunnen bij prijsdalingen te duur worden. Dat heeft tijdens eerdere crisissen tot veel faillissementen geleid. Bedrijven doen er dus verstandig aan de voorraden zo klein mogelijk te houden, dan wordt duidelijk waar de echte problemen liggen.

Lees verder

Digitale volwassenheid

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitale volwassenheid
Digitale volwassenheid
Uit onderzoek blijkt dat nog maar vier procent van de bedrijven digitaal volledig volwassen is. Bij een derde is het tempo van de digitale transformatie te laag. Wat is digitale volwassenheid en welke factoren spelen daarbij een rol?

In het onderzoek, de Digital Maturity Index van F5, is gekeken naar verschillende factoren die de digitale volwassenheid van een bedrijf bepalen. De belangrijkste zijn de inrichting van de infrastructuur en app-delivery, het gebruik van data, zichtbaarheid en automatisering van de IT omgeving en beveiliging. Op basis van de scores hierop zijn bedrijven gerangschikt in drie categorieën: doorpakkers, hobbyisten en treuzelaars.

Bij de doorpakkers vormt technologie het hart van de bedrijfsactiviteiten. Gegevens worden integraal gebruikt voor analyses die beslissingen ondersteunen. Verder bieden deze bedrijven veel digitale diensten en ze benutten opkomende technologieën door zich op nieuwe markten te manifesteren en concurrentievoordeel te behalen.

Slechts vier procent van de bedrijven behoort tot de doorpakkers. Ze zijn vooral verder dan de treuzelaars bij het automatiseren van processen, het gebruik van publieke clouds en het benaderen van security op het niveau van platforms. Verreweg de meeste bedrijven zitten nog in de hobbyfase, omdat zij hooguit op deelaspecten sterk scoren.

Lees verder

Traag digitaliseren verzwakt concurrentiepositie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Traag digitaliseren verzwakt concurrentiepositie
Traag digitaliseren verzwakt concurrentiepositie
Verstoringen zoals die door Corona hebben de afgelopen jaren bedrijven in bijna alle internationaal werkende supply chains aangezet om versneld te digitaliseren. Hoewel de voordelen van digitalisering voor de productiviteit van bedrijven in Nederland duidelijk zijn, lopen zij nog altijd achter bij vergelijkbare bedrijven in het buitenland. Dit blijkt uit een publicatie van ING.

Eén van de bottlenecks is dat de data-uitwisseling met andere bedrijven in supply chains nog niet goed verloopt. Hierdoor is er geen actueel inzicht in de toelevering van onderdelen van het productieproces. Volgens het rapport leveren tijdige investeringen in IT de nodige voordelen op:

  • Lagere kosten door minder handmatige handelingen
  • Minder uitval
  • Lagere voorraden
  • Grotere flexibiliteit
  • Beter inzicht in vraagveranderingen en ketenverstoringen
  • Beter voldoen aan duurzaamheidseisen

Bedrijven die via goede digitale koppelingen kunnen communiceren met andere organisaties in hun supply chain, hebben een concurrentievoordeel. Hoe meer bedrijven dit doen, des te sterker wordt de keten. Dit kan kortere doorlooptijden en een hogere productiviteit opleveren. In de EU en het VK leveren de sectoren die het meest gedigitaliseerd zijn inmiddels de grootste bijdrage aan productiviteit op sector- en bedrijfsniveau.

Lees verder

ArtificiaI intelligence gaat hard

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ArtificiaI intelligence gaat hard
ArtificiaI intelligence gaat hard
Artificial intelligence krijgt steeds meer invloed op de samenleving en bijna alle sectoren van het bedrijfsleven. Met name door generatieve AI toepassingen neemt de aandacht voor AI in hoog tempo toe. Vraag is inmiddels niet meer of u het gaat toepassen in uw organisatie, maar wanneer en hoe.

Hoewel de grote aandacht voor artificial intelligence (AI) momenteel doet vermoeden dat het iets nieuws is, is het dat allerminst. Artificial intelligence of kunstmatige intelligentie bestaat al tientallen jaren, al was het eerst in een relatief eenvoudige vorm. Verklaring voor de grote aandacht nu is dat door de grote hoeveelheid beschikbare data en de snelheid van computersystemen veel meer AI toepassingen mogelijk geworden zijn.

De afgelopen tien jaar is er veel geëxperimenteerd met relatief eenvoudige AI toepassingen en verschillende machine learning modellen. Deze modellen staan aan de basis van de ‘kennis’ die AI systemen opdoen en waarop deze hun output baseren. Het kantelpunt waarop we nu zitten is de overgang van relatief eenvoudige en sterk gefocuste toepassingen van AI naar veel complexere AI toepassingen, zoals generatieve AI toepassingen. ChatGPT en Bard zijn daar voorbeelden van.

Doordat we momenteel steeds meer data kunnen verwerken en kennismodellen steeds verder ontwikkeld zijn, is het genereren van content op een bijna menselijke manier mogelijk geworden. Grote verschil met mensen is de extreem hoge snelheid waarmee AI de content kan genereren en de steeds grotere hoeveelheid data die daarbij beschikbaar is. Deze ontwikkelingen zullen de komende jaren in hoog tempo doorgaan. Verwacht wordt dat:

  • De hoeveelheid voor AI beschikbare data sterk toeneemt.
  • AI zich verder ontwikkelt met complexere technologie.
  • Het aantal autonome systemen fors zal toenemen.
  • Nieuwe typen computers voor nog meer rekenkracht gaan zorgen.

Door nieuwe ontwikkelingen zullen doorlopend in hoog tempo nieuwe toepassingen van AI ontstaan. Het is dan ook inmiddels wel duidelijk dat AI zeker geen hype is en een steeds grotere invloed krijgt op iedere sector in het bedrijfsleven en ons dagelijks leven. Belangrijk voor iedere organisatie is dus om de ontwikkelingen te volgen en tijdig te bepalen wat de verdere ontwikkelingen rond AI voor hun business betekenen.

Lees verder

Augmented analytics bevordert datagebruik

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Augmented analytics bevordert datagebruik
Augmented analytics bevordert datagebruik
Augmented analytics is een verzamelnaam voor technologieën die het doorzoeken en analyseren van data op business intelligence platforms verbeteren. Denk aan machine learning en artificial intelligence voor het prepareren van gegevens en het genereren van inzichten. Als u het gebruik hiervan in uw organisatie wilt bevorderen, is het raadzaam drie groepen medewerkers te onderscheiden.

  • Beginners – Zij zijn de ‘wandelaars’ en hebben geen kennis van data analyse. Zij hebben voorlichting en training nodig, bijvoorbeeld met intelligente digitale assistenten.
  • Gevorderden – Zij zijn de ‘hardlopers’ die al bezig zijn met een BI traject, maar technische kennis tekort komen. Zij zijn gebaat bij kant-en-klare analysefunctionaliteit, bijvoorbeeld voor het genereren van domeinspecifieke rapporten en dashboards.
  • Experts – Zij zijn de ‘fietsers’ en inmiddels goed thuis in data analyse. Zij baseren hun beslissingen vaak al op data. Deze groep heeft onder meer behoefte aan augmented analytics voor ‘what if’-analyses om na te gaan wat de gevolgen van beslissingen zijn voor variabelen als kosten, omzet en winst.

Elke van deze drie groepen heeft unieke analysebehoeften. Augmented analytics kan vaak aan deze behoeften voldoen. Door deze technologie toe te passen kunt u medewerkers ondersteunen bij de ontwikkeling van beginners naar gevorderden en uiteindelijk naar experts. Naarmate er meer experts aanwezig zijn kunt u als organisatie steeds vaker op data gebaseerde beslissingen nemen.

Lees verder