april 2023 - ICTberichten.nl

Archive for april, 2023

IT projecten worden complexer

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT projecten worden complexer
IT projecten worden complexer
Uw softwareprojecten en andere IT projecten worden steeds complexer. Het is daarom steeds lastiger om de juiste beslissingen te nemen. Waarom is het zo dat projecten complexer worden en hoe zorgt u desondanks voor een succesvol verloop?

IT projecten worden steeds complexer vanwege verschillende factoren. Een belangrijke factor is de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt. Nieuwe technologieën en tools komen voortdurend op de markt en moeten geïntegreerd worden in bestaande systemen. Als u daarnaast te maken heeft met een groeiende hoeveelheid data of als verschillende afdelingen verschillende technologieën gebruiken die niet goed op elkaar zijn afgestemd, dan ligt er een grote uitdaging om dit allemaal in goede banen te leiden.

Factoren die uw IT project complex maken

  • Nieuwe technologieën en tools moeten geïntegreerd worden in uw bestaande systemen.
  • De groeiende hoeveelheid data die u moet beheren en analyseren.
  • Verschillende afdelingen binnen uw organisatie gebruiken verschillende technologieën die niet goed op elkaar zijn afgestemd.
  • Veranderingen in uw business leidt tot veranderingen in uw IT infrastructuur en applicaties.
  • Cyberbeveiliging en privacywetgeving worden steeds ingewikkelder.
  • Door cloud computing ontstaan meer integratie- en migratiemogelijkheden.
  • De behoefte aan mobiele en online applicaties neemt steeds verder toe.
  • U heeft een gebrek aan goed opgeleide en ervaren IT’ers.

Oplossingen

Om de complexiteit het hoofd te bieden, moet u kunnen beschikken over een goed georganiseerd IT team met de juiste expertise en ervaring. Helaas beschikken maar weinig organisaties daarover en bent u dus afhankelijkheid van externe leveranciers en adviseurs. Aangezien zij bijna altijd specialist zijn voor specifieke thema’s, is dat op zich een goed vooruitzicht. Belangrijk blijft echter wel dat u zelf ook voldoende kennis heeft om de aansturing van deze externe specialisten optimaal te kunnen doen. Wat hierbij allemaal komt kijken en wat de valkuilen zijn, kunt u verder lezen in de onderstaande twee downloads:

Zo pakt u uw softwareproject aan – Wat u vooraf moet weten over de selectie en implementatie van nieuwe bedrijfssoftware > Download
Zo pakt u uw dataproject aan – Wat u vooraf moet weten over de selectie en implementatie van dataoplossingen > Download

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief


Check dit voordat u naar de cloud gaat

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Check dit voordat u naar de cloud gaat
Check dit voordat u naar de cloud gaat
Als u met bedrijfssoftware of data naar de cloud gaat, moet u er zeker van kunnen zijn dat alles goed gaat. Controleer daarom een aantal zaken voordat u een overeenkomst tekent voor de levering van de clouddiensten.

Zo is het belangrijk om eerst na te gaan of de voorgestelde oplossing ook daadwerkelijk de best passende oplossing voor uw organisatie is. Ook is het belangrijk om rekening te houden met externe regelgeving, interne beleids- en gedragsregels (governance) of juridische beperkingen die gelden voor de branche waarin u actief bent.

Voordat u het moment bereikt voor een definitieve keuze zal een goede leverancier uw bedrijfsbehoeften en toepassingsscenario’s onderzoeken. De cloudoplossing moet hiermee in overeenstemming ingericht worden en bovendien eenvoudig aanpasbaar zijn aan de veranderende behoeften van uw organisatie.

Vergeet niet om referenties van de leverancier te controleren en duidelijkheid te verkrijgen over het eigendom van de data en de juridische verantwoordelijkheid. Check ook of de oplossing voldoet aan wet- en regelgeving, zoals de AVG. Ook is het belangrijk om tijdig in kaart te brengen welke kosten allemaal van toepassing zijn op de overeenkomst en welke voorwaarden verbonden zijn aan het opzeggen van de overeenkomst.

10 vragen om te beantwoorden voordat u een cloudovereenkomst aangaat:

  • Is de voorgestelde cloudoplossing de beste keuze voor onze organisatie?
  • Welke juridische randvoorwaarden gelden er voor ons en de cloudaanbieder?
  • Voorziet de cloudoplossing in onze bedrijfsbehoeften?
  • Hoe check ik de betrouwbaarheid van een leverancier?
  • Hoe is het eigendom van onze data gegarandeerd?
  • Wie is er verantwoordelijk voor onze bedrijfsdata?
  • Hoe wordt de overeenkomst bekrachtigd?
  • Voldoet de cloudoplossing aan alle wet- en regelgeving waarmee wij te maken hebben?
  • Hebben we alle kosten goed in kaart en zijn er verborgen kosten?
  • Wat zijn de consequenties als de cloudaanbieder zijn beloften niet nakomt?

Lees verder

Kies de best passende cloudvorm – Veelgelezen artikel
Bedrijfssoftware box – Gratis informatie over de selectie en implementatie van bedrijfssoftware
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief


Datagedreven worden gaat niet vanzelf

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Datagedreven worden gaat niet vanzelf
Datagedreven worden gaat niet vanzelf
Moderne software en dataoplossingen bieden bedrijven enorme kansen. Bij veel organisaties die deze oplossingen implementeren wordt het project echter geen succes en de beoogde verbeteringen blijven achter op de verwachtingen. Dit zijn de oorzaken en oplossingen.

Het lijkt alsof organisaties niet meer meedoen als ze niet de nieuwste software hebben draaien en op zijn minst datagedreven werken, waarbij de slimste oplossingen horen. De voordelen van die oplossingen zijn groot: een goedkopere en efficiëntere bedrijfsvoering, besparingen op administratief personeel, de mogelijkheid om medewerkers beter in te zetten en het benodigde inzicht om als management op hoofdlijnen te sturen, vooruit te kijken en betere beslissingen te nemen.

Veel mooie plannen, weinig resultaat

Het plukken van dergelijke vruchten blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er wordt veel data verzameld, maar op basis daarvan beslissingen nemen, gebeurt nog beperkt. BI dashboards worden bijvoorbeeld maar éénmaal per maand geraadpleegd of soms zelfs naar Excel gedumpt om deze te bewerken. Of softwarerobots staan stil, omdat ze niet geüpdatet zijn toen het bronsysteem aangepast werd.

De genoemde doelstelling die organisaties nastreven – datagedreven werken – zegt al wat in de praktijk vaak ontbreekt: de beloofde waarde wordt behaald door datagedreven te werken, niet door simpelweg software in huis te halen. Ook de slimste oplossingen zijn waardeloos als ze niet (goed) worden gebruikt of als er helemaal niet mee wordt gewerkt.

Datagedreven werken als organisatievraagstuk

Vaak zijn maar een paar mensen binnen de organisatie enthousiast over de nieuwe technologie. Zij zorgen dan dat deze aangeschaft wordt, vaak bij een leverancier die dan alleen de technologie levert. Op deze manier is er geen sprake van een breed door de organisatie gedragen keuze. Intern zijn er veel mensen die alleen naar de technologie kijken en dat geldt ook voor de leverancier daarvan.

Wat hier fout gaat, is dat datagedreven werken wordt benaderd als een IT vraagstuk in plaats van als een organisatievraagstuk, waarin naast de technologie ook de hoognodige aandacht wordt gegeven aan de processen en vooral aan de mensen die voor de uitvoering daarvan moeten zorgen.

Goede aanpak

Belangrijk voor het succesvol implementeren van datagedreven werken is het creëren van een cultuur waarin het gebruik van data wordt gestimuleerd. Dit betekent dat niet alleen de technologie geïmplementeerd moet worden, maar dat er ook een omgeving gecreëerd moet zijn waarin medewerkers worden aangemoedigd om data te gebruiken, zodat beslissingen beter worden en processen verbeteren. Deze cultuur kan worden gestimuleerd door middel van opleiding en training, door het bieden van de juiste tools en technologieën en door het creëren van een open collegiale werkomgeving waarin medewerkers worden aangemoedigd om kennis en inzichten te delen.

Ook is het belangrijk om te beseffen dat het succesvol implementeren van datagedreven werken een continu proces is, dat voortdurende aandacht en verbetering vereist. Organisaties moeten bereid zijn om te blijven leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en behoeften.

Door te investeren in de juiste technologieën, processen, mensen en cultuur kunt u uw datagedreven potentieel ten volle benutten en uw bedrijfsvoering en besluitvorming naar een hoger niveau tillen. Het resultaat is een meer efficiënte, productieve en wendbare organisatie die beter in staat is om te reageren op veranderingen en kansen in de markt.

Lees verder

Datagedreven werken – Wat is het en hoe pakt u het aan?
Heeft u een datastrategie? – Veelgelezen artikel
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief


Wanneer HRM software vervangen?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Wanneer HRM software vervangen?
Wanneer HRM software vervangen?
Als ondernemer of manager is het belangrijk om bij te blijven met technologische ontwikkelingen en de veranderingen in de automatiseringsbehoeften van uw organisatie. Zo weet u dat uw HRM software op enig moment vervangen moet worden. Maar hoe bepaalt u dat moment?

Deze signalen kunnen erop wijzen dat het tijd is voor een upgrade van uw HRM systeem:

    Efficiëntie – Verouderde HRM software kan een negatief effect hebben op de efficiëntie van uw HR afdeling. Als uw HR afdeling veel tijd en middelen besteedt aan het handmatig invoeren en verwerken van gegevens, kan het tijd zijn om over te stappen op een nieuwe softwareoplossing. U kunt dan ook direct nadenken over toepassing van robotic process automation (RPA).

    Integratie – Verouderde HRM software kan problemen veroorzaken bij de integratie met andere systemen. Als uw HRM software niet goed samenwerkt met andere belangrijke systemen binnen uw organisatie, zoals ERP software, kan dit leiden tot inefficiënt en dubbel werk. Beter is om tijdig over te stappen op een nieuw HRM systeem dat u naadloos integreert met andere bedrijfssoftware.

    Functionaliteit – Verouderde HRM software kan beperkingen hebben op het gebied van functionaliteit en rapportage. Moderne HRM software biedt vaak meer geavanceerde functies, zoals kunstmatige intelligentie en data analyse (HR analytics), die kunnen helpen bij het nemen van betere beslissingen over uw HR processen.

    Veiligheid – Verouderde HRM software kan een veiligheidsrisico vormen voor uw organisatie. Als uw huidige HRM software niet langer wordt ondersteund door de leverancier, kan dit betekenen dat er geen beveiligingsupdates meer beschikbaar zijn, wat kan leiden tot kwetsbaarheden in uw systemen en onveiligheid van uw data.

Als uw huidige HRM software inefficiënt is, niet goed geïntegreerd is, beperkt is in functionaliteit of een veiligheidsrisico vormt, is het tijd om na te denken over een nieuwe oplossing. Het is belangrijk om regelmatig te evalueren of uw huidige software nog voldoet aan de behoeften van uw organisatie en om tijdig over te stappen op een nieuwe HRM oplossing als dat noodzakelijk is of u grote voordelen kan gaan opleveren.

Lees verder

Alles over het vinden en implementeren van nieuwe HRM software – Gratis HRM box
Hoe HRM beter en goedkoper kan – Alle voordelen op een rijtje
HR software heeft topprioriteit – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Uw software slijt ook

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Uw software slijt ook
Software slijt ook
Van hardware begrijpt iedereen dat het slijt en dat deze op enig moment vervangen moet worden. Software wordt meestal niet zo bekeken. Toch slijt ook die. Hoe uit zich deze slijtage en wanneer is het tijd om in te grijpen voordat het onveilig wordt of te grote beperkingen geeft?

De levenscyclus van software is vaak onbekend bij gebruikers. De software slijt uiteraard niet door de code zelf, maar door de houdbaarheid daarvan in de praktijk. Oude software kan moderne gemakken missen en tegen grenzen voor het gebruik ervan aanlopen. Daarnaast kan de software niet goed meer functioneren als er geen support meer is van de leveranciers of als er te weinig IT specialisten voor het softwareonderhoud beschikbaar zijn.

Onderhoud en vervanging plannen

Ook het ecosysteem van apps, toepassingen en tools die op de software draaien kan versleten raken, waardoor migratie naar een nieuwere versie van het systeem nodig kan zijn. Het is daarom belangrijk om niet alleen de vervanging van hardware, maar ook de vervanging van software te plannen, te budgetteren en uiteindelijk uit te voeren. Allemaal noodzakelijk om problemen te voorkomen.

Dat software slijt kan merkbaar worden doordat deze in gebruik en gebruikers beperkt worden door bijvoorbeeld opslagcapaciteit of het aantal uit te voeren transacties. Hoewel er veel opgeschaald kan worden met betere hardware, zijn er grenzen aan het opschalen van software zelf.

Ook de support van leveranciers en beschikbaarheid van IT specialisten zijn belangrijk voor het onderhouden, verder ontwikkelen en aanpassen van software. Als deze wegvallen, kan de software in wezen afgeschreven worden. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met de levenscyclus van uw software en hierop tijdig te anticiperen.

Lees verder

Bedrijfssoftware vervangen – Lees alles over het uitvoeren van uw softwareproject
Waarom IT projecten mislukken en hoe u dat voorkomt – Gratis boek
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Drie pijlers van cybersecurity

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Drie pijlers van cybersecurity
Drie pijlers van cybersecurity
Cybersecurity moet zo waterdicht mogelijk zijn. Om dat te realiseren moet u niet alleen kijken naar de functie van gebruikers en de data die ze mogen bekijken. De apparaten waarmee zij werken spelen een minstens even belangrijke rol.

Een zero trust aanpak houdt traditioneel rekening met de functies en taken van gebruikers. Ze krijgen alleen toegang tot gevoelige data als ze kunnen aantonen dat ze die nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Deze least privilege aanpak verkleint de aanvalsmogelijkheden voor cybercriminelen. Advies is om hierbij te kiezen voor een moderne methode van context-gebaseerde (netwerk)toegang en multifactor authenticatie.

Maar met alleen zero trust security bent u er nog niet. Juist omdat er nu steeds meer vanuit huis gewerkt wordt, is meer aandacht geboden voor de apparaten waarmee gebruikers werken. Het beveiligingsprotocol moet uitbreid worden met procedures om ook deze apparaten te valideren. Verder dienen de beheerprogramma’s voor patches alle apparaten te omvatten. Dus niet alleen de thuislaptops en mobieltjes, maar ook andere apparatuur die via het internet is verbonden met de bedrijfsnetwerken, zoals camera’s of printers.

Lees verder

Zo realiseert u cyberweerbaarheid – Veelgelezen artikel
Cybersecurity – Meer uitleg en informatie over IT security
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Voorkom overcapaciteit bij on premise

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Voorkom overcapaciteit bij on premise
Overcapaciteit bij on premise
In de cloud kunnen providers systemen dynamisch afstemmen op de actuele gebruikersvraag. Voor lokaal geïnstalleerde systemen (on premise) geldt dat niet. Die zijn structureel over-provisioned. Die overcapaciteit zorgt voor onnodige kosten. Met deze oplossing kunt u dat voorkomen.

Als u bedrijfssoftware in de cloud gebruikt, wilt u daar op ieder moment optimaal gebruik van kunnen maken. Professionele cloudproviders voorkomen dan ook dat online applicaties traag of onbereikbaar zijn door toepassing van zogeheten dynamische provisioning. De capaciteit wordt hierbij in lijn gehouden met het aantal gebruikers en de gevraagde rekenkracht.

Under-provisioning is bij on premise systemen niet direct te verhelpen en leidt tot hoge responstijden. Hierdoor stagneren bedrijfsprocessen. Om dat te voorkomen zijn on premise systemen doorgaans over-provisioned. Deze overdimensionering van het systeem vraagt echter extra investeringen.

De oplossing hiervoor is een pay-as-you-go (payg) aanpak die sommige providers aanbieden voor complexe en kritieke applicaties die niet naar de cloud kunnen worden gebracht. Er wordt dan tijdelijk vanuit een private cloud extra capaciteit beschikbaar gesteld. U hoeft bij deze oplossing dus geen infrastructuur te kopen en geen investeringsuitgaven op de balans te zetten. In plaats daarvan betaalt u per maand voor de aanvullende capaciteit die u heeft gebruikt.

Lees verder

Kies de best passende cloudvorm – Veelgelezen artikel
Bedrijfssoftware box – Gratis informatie over de selectie en implementatie van bedrijfssoftware
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Digitaliseren moet geen haastklus zijn

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitaliseren moet geen haastklus zijn
Digitaliseren moet geen haastklus zijn
Wie te snel digitaliseert moet dat later terugbetalen, blijkt in de praktijk. De gemiddelde IT’er besteedt ongeveer een derde van zijn werkweek aan het rechtbreien van onvolkomenheden door haastwerk bij eerdere ontwikkeltrajecten. Dat heeft zijn redenen, maar moet én kan voorkomen worden.

Bij het ontwikkelen van IT oplossingen wordt vaak alleen gekeken naar de benodigde functionaliteit op het moment zelf en niet naar de onderhoudbaarheid, schaalbaarheid en aanpasbaarheid op de langere termijn. Daardoor ontstaat een zogeheten ‘technical debt’. De oorzaken hiervan zijn divers.

Sommige bedrijven kunnen niet wachten met het lanceren van software, omdat ze anders markt verliezen. Anderen leveren haastwerk om software zo snel mogelijk af te stemmen op wet- en regelgeving of om gaten in de security te dichten. Onderliggende oorzaak van het haastwerk is de krapte op de arbeidsmarkt. Door gebrek aan tijd en mensen worden ook software updates uitgesteld, waardoor de organisatie extra kwetsbaar is.

Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat in 2020 organisaties tussen de 20 en 40 procent van hun ontwikkelkosten besteedden aan het aflossen van hun technical debt. Om die debt te beheersen is het belangrijk om vooraf te bepalen hoeveel tijd nodig is om naderhand alle plooien glad te strijken. Daardoor kan beter ingeschat worden hoeveel ruimte er is voor nieuwe projecten.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Vijf keer sneller groeien door digitalisering

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vijf keer sneller groeien door digitalisering
sneller groeien door digitalisering
Het zijn turbulente tijden voor het bedrijfsleven. De productiekosten stijgen, loon- en rentelasten nemen toe en er ontstaan steeds meer problemen in leveringsketens. Digitalisering kan het antwoord bieden op deze uitdagingen.

Uit onderzoek van Accenture blijkt dat bedrijven die tijdens de pandemie vol hebben ingezet op digitalisering nu vijf keer sneller groeien dan de achterblijvers. Nu zijn er opnieuw onzekere tijden aangebroken zijn, wordt digitalisering weer als wapen in de concurrentiestrijd gebruikt. Volgens Statista geven bedrijven dit jaar wereldwijd ruim 19 miljard dollar uit aan robotisering en intelligente procesautomatisering. Twee jaar geleden was dat nog een kleine 14 miljard dollar.

Meest genoemde reden voor de digitalisering is het verhogen van de efficiëntie en de winstgevendheid en het creëren van een ultieme klantervaring. Verder worden AI en machine learning ingezet om toeleveringsketens te optimaliseren en een antwoord te vinden op stijgende inkoopprijzen. Verder willen bedrijven de betrokkenheid van werknemers vergroten door automatsering van repetitieve taken (RPA).

Lees verder

Starten met een AI project – Bekijk specialisten en oplossingen
Digitale transformatie – Alle eigenschappen en voordelen uitgelegd
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Voorkom een vendor lock-in bij nieuwe bedrijfssoftware

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Voorkom een vendor lock-in bij nieuwe bedrijfssoftware
Voorkom een vendor lock-in
Bij een vendor lock-in bent u zo afhankelijk geworden van een leverancier van ERP software of andere bedrijfssoftware dat afscheid nemen of overstappen niet mogelijk is zonder grote (financiële) gevolgen. Bij de keuze van een leverancier en de implementatie van de gekozen (cloud)software is het dus belangrijk leveranciersafhankelijkheid zoveel mogelijk te vermijden.

Nu steeds meer bedrijven hun on-premise systemen naar de cloud migreren, realiseren zij zich het belang van een zorgvuldige selectie van de softwareleverancier en implementatiepartner. Die keuze is zelfs veel belangrijke dan de keuze van de softwareoplossing zelf.

Als er afhankelijkheid in de vorm van een vendor lock-in ontstaat, is dat vooral het gevolg van de manier waarop de software geïmplementeerd is. Zeker als er daarbij ook nog sprake is van maatwerkaanpassingen. Om een vendor lock-in te voorkomen is een strategische aanpak nodig. Hier zijn enkele tips om leveranciersafhankelijkheid zoveel mogelijk te vermijden:
  • Betrokkenheid van belanghebbenden – Betrek en informeer alle belanghebbenden, inclusief het c-level in uw organisatie, vanaf het begin van het selectietraject. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt welke voordelen nieuwe software kan bieden, maar ook welke risico’s leveranciersafhankelijkheid met zich meebrengt. Zo kunnen de IT architecten en projectleiders beslissingen nemen die dit probleem helpen voorkomen.
  • Selecteer de juiste leverancier – Een grondig selectieproces is essentieel om de juiste leverancier te vinden. Zorg ervoor dat u alle bepalingen in het contract met de leverancier begrijpt, inclusief alle condities die een latere verandering van leverancier beperken.
  • Houd rekening met de toekomst – Houd nu alvast rekening met veranderende bedrijfsbehoeften en de mogelijkheid om dan van leverancier te kunnen veranderen. Kies zoveel mogelijk voor standaardsoftware en standaardoplossingen en voorkom op maat gemaakte oplossingen die u afhankelijk maken van een leverancier.
  • Regel uw data management goed – Beheer uw data en database(s) zo dat deze niet te groot en te complex worden om nog te verplaatsen. Kies voor databases die uw data in standaardformaten opslaan.
  • Vertrouwen op eigen expertise – Het ontwikkelen van expertise in uw organisatie kan helpen om leveranciersafhankelijkheid te verminderen. U bent dan beter in staat uw eigen systemen te beheren en te onderhouden.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief