Datagedreven worden gaat niet vanzelf - ICTberichten.nl

Datagedreven worden gaat niet vanzelf

Datagedreven worden gaat niet vanzelf
Moderne software en dataoplossingen bieden bedrijven enorme kansen. Bij veel organisaties die deze oplossingen implementeren wordt het project echter geen succes en de beoogde verbeteringen blijven achter op de verwachtingen. Dit zijn de oorzaken en oplossingen.

Het lijkt alsof organisaties niet meer meedoen als ze niet de nieuwste software hebben draaien en op zijn minst datagedreven werken, waarbij de slimste oplossingen horen. De voordelen van die oplossingen zijn groot: een goedkopere en efficiëntere bedrijfsvoering, besparingen op administratief personeel, de mogelijkheid om medewerkers beter in te zetten en het benodigde inzicht om als management op hoofdlijnen te sturen, vooruit te kijken en betere beslissingen te nemen.

Veel mooie plannen, weinig resultaat

Het plukken van dergelijke vruchten blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er wordt veel data verzameld, maar op basis daarvan beslissingen nemen, gebeurt nog beperkt. BI dashboards worden bijvoorbeeld maar éénmaal per maand geraadpleegd of soms zelfs naar Excel gedumpt om deze te bewerken. Of softwarerobots staan stil, omdat ze niet geüpdatet zijn toen het bronsysteem aangepast werd.

De genoemde doelstelling die organisaties nastreven – datagedreven werken – zegt al wat in de praktijk vaak ontbreekt: de beloofde waarde wordt behaald door datagedreven te werken, niet door simpelweg software in huis te halen. Ook de slimste oplossingen zijn waardeloos als ze niet (goed) worden gebruikt of als er helemaal niet mee wordt gewerkt.

Datagedreven werken als organisatievraagstuk

Vaak zijn maar een paar mensen binnen de organisatie enthousiast over de nieuwe technologie. Zij zorgen dan dat deze aangeschaft wordt, vaak bij een leverancier die dan alleen de technologie levert. Op deze manier is er geen sprake van een breed door de organisatie gedragen keuze. Intern zijn er veel mensen die alleen naar de technologie kijken en dat geldt ook voor de leverancier daarvan.

Wat hier fout gaat, is dat datagedreven werken wordt benaderd als een IT vraagstuk in plaats van als een organisatievraagstuk, waarin naast de technologie ook de hoognodige aandacht wordt gegeven aan de processen en vooral aan de mensen die voor de uitvoering daarvan moeten zorgen.

Goede aanpak

Belangrijk voor het succesvol implementeren van datagedreven werken is het creëren van een cultuur waarin het gebruik van data wordt gestimuleerd. Dit betekent dat niet alleen de technologie geïmplementeerd moet worden, maar dat er ook een omgeving gecreëerd moet zijn waarin medewerkers worden aangemoedigd om data te gebruiken, zodat beslissingen beter worden en processen verbeteren. Deze cultuur kan worden gestimuleerd door middel van opleiding en training, door het bieden van de juiste tools en technologieën en door het creëren van een open collegiale werkomgeving waarin medewerkers worden aangemoedigd om kennis en inzichten te delen.

Ook is het belangrijk om te beseffen dat het succesvol implementeren van datagedreven werken een continu proces is, dat voortdurende aandacht en verbetering vereist. Organisaties moeten bereid zijn om te blijven leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en behoeften.

Door te investeren in de juiste technologieën, processen, mensen en cultuur kunt u uw datagedreven potentieel ten volle benutten en uw bedrijfsvoering en besluitvorming naar een hoger niveau tillen. Het resultaat is een meer efficiënte, productieve en wendbare organisatie die beter in staat is om te reageren op veranderingen en kansen in de markt.

Lees verder

Datagedreven werken – Wat is het en hoe pakt u het aan?
Heeft u een datastrategie? – Veelgelezen artikel
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief