februari 2021 - ICTberichten.nl

Archive for februari, 2021

Vier criteria voor de keuze van een cloud ERP leverancier

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vier criteria voor de keuze van een cloud ERP leverancier
cloud ERP leverancier
Bedrijven zijn meestal minder selectief bij de keuze van een SaaS ERP leverancier dan bij software die ze op hun eigen servers installeren. Dat is onterecht, want overstappen naar een andere cloud provider kost evengoed veel tijd en moeite. Bezint eer u begint is het adagium. Hier de belangrijkste selectiecriteria.

  • Prijs – Bij cloudsoftware zijn tarieven niet altijd duidelijk en ze veranderen regelmatig. Zorg dus dat u vooraf precies weet wat u in welke periode gaat betalen.
  • Toekomstgerichtheid – Kijk niet alleen naar de huidige functionaliteit van de software. De leverancier moet ook aangeven welke mogelijkheden in de toekomst beschikbaar komen.
  • Groeipotentie – Het kan verstandig zijn om de software eerst uit te testen voor één bedrijfsonderdeel of om alleen bepaalde functies te gebruiken. Vraag de leverancier of zo’n ‘grow-as-you-go’-scenario mogelijk is.
  • Service – Leg vast hoe snel de leverancier reageert bij problemen of vragen. Zorg ook dat u één vast aanspreekpunt heeft in plaats van een servicedesk waar medewerkers uw situatie meestal niet kennen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis ERP box – Complete informatie over ERP software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
In 4 stappen naar een succesvolle cloudstrategie – Veelgelezen artikel
Zo pakt u uw ERP project aan – Belangrijke adviezen bij de start van uw ERP project (gratis download)
Waarom IT projecten mislukken – E-boek over de valkuilen en gevaren van uw IT project (gratis download)

cloud ERP leverancier
Waarom IT projecten mislukken

Zicht houden op de supply chain vraagt verdere digitalisering

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zicht houden op de supply chain vraagt verdere digitalisering
supply chain
Maar liefst 84 procent van de chief supply chain officers (csco’s) ziet een gebrek aan zicht op de keten als grootste uitdaging. Verdere digitalisering kan dit oplossen. Met name het voorspellen en voorkomen van problemen in de supply chain blijkt een probleem te zijn. Dat komt onder meer omdat ketens steeds complexer worden. Artificial intelligence (AI) en data analytics kunnen waardevolle inzichten geven in de componenten van een keten en ondersteuning bieden bij lastige besluiten. Internet of Things (IoT) en blockchain helpen bij een end-to-end zicht op een keten, waardoor problemen sneller zijn te detecteren en steeds de juiste actie kunnen worden ondernomen. Kortom, verdere digitalisering stelt bedrijven in staat om wendbaar in te spelen op verstoringen in de keten en ontwikkelingen de markt.

Lees verder

Hoe maak je een hybride werkomgeving veilig én gebruiksvriendelijk?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hoe maak je een hybride werkomgeving veilig én gebruiksvriendelijk?
hybride werkomgeving
Ook als de coronacrisis voorbij is, zal er meer digitaal thuis gewerkt worden. Dan mag de veiligheid niet ten koste gaan van het gebruiksgemak. Dat vraagt om een goede aanpak. Allereerst is het zaak om te zorgen voor beter beveiligde verbindingen voor thuiswerkers. Daarbij moet de IT afdeling nieuwe security policies snel kunnen implementeren en afdwingen. Het verhogen van het gebruikersgemak is het tweede aandachtspunt. Op dit moment gebruiken de meeste werknemers (zwakke) wachtwoorden voor de toegang tot applicaties en andere zakelijke resources. Dit is niet alleen onveilig, maar ook omslachtig, met name omdat steeds meer medewerkers ook mobile devices gebruiken. Naar verwachting komt er een overstap naar inloggen via wachtwoordloze verificatiesystemen in combinatie met biometrische identificatie. Dit is al heel normaal bij het gebruik van smartphones voor online bankieren of e-shoppen. Verder zal meer gebruik worden gemaakt van technologieën op het gebied van sociale interactie en management om medewerkers betrokken te houden en ze adequaat te kunnen aansturen.

Lees verder

Acht valkuilen bij de digitale transformatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Acht valkuilen bij de digitale transformatie
valkuilen digitale transformatie
Vrijwel elk zichzelf respecterend bedrijf is bezig met een digitale transformatie. Helaas blijken de resultaten vaak tegen te vallen en loopt elk bedrijf risico’s bij het transformatieproces. Dit zijn de grootste valkuilen.

  • Het totaaloverzicht verdwijnt, omdat de focus van het proces komt te liggen op een specifieke technologie of het oplossen van een bepaald probleem.
  • De klant staat niet centraal als de transformatie alleen is gericht op het vereenvoudigen van werkprocessen voor medewerkers.
  • Sleutelfiguren hebben te weinig commitment, bijvoorbeeld omdat de transformatie tot het ontslag van mensen in hun team zal gaan leiden.
  • De bedrijfscultuur vormt een bottleneck, omdat de neuzen niet in de richting van de transformatie staan en sommige medewerkers de hakken in het zand zetten.
  • Er is geen overkoepelend plan voor het inzetten van tools en technologieën, waardoor een ‘spaghetti-configuratie’ die data uitwisseling bemoeilijkt.
  • Er wordt alleen geïnvesteerd in technologie en niet in het opleiden, begeleiden en aantrekken van personeel dat de transformatie vorm moet geven.
  • Er is te weinig oog voor gebruiksgemak, waardoor processen na de transformatie ingewikkelder worden en data niet om te zetten is in bruikbare beslisinformatie.
  • De privacy en security zijn onvoldoende gewaarborgd, waardoor klantgegevens op straat kunnen komen te liggen, met hoge boetes als gevolg.

Lees verder

digitale transformatie
valkuilen digitale transformatie

8 tips voor veilig thuiswerken

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor 8 tips voor veilig thuiswerken
veilig thuiswerken
Veel mensen werken thuis. Of in ieder geval vaker dan voor Covid. Dat is koren op de molen van cybercriminelen. Zij zien meer kansen om gevoelige informatie in handen te krijgen. Dat mag uw bedrijf uiteraard niet overkomen. Hier acht tips om het risico te verkleinen dat uw bedrijfsinformatie in verkeerde handen valt.

    1. Deel geen foto’s van uw thuiswerkplek waarop beeldscherminformatie te zien is.
    2. Verstuur voor elke conference call een aparte uitnodiging (met pincode).
    3. Zorg dat de apparaten zijn voorzien van de nieuwste security updates.
    4. Gebruik een bedrijfsmatig of privé VPN en een virusscanner.
    5. Verstuur geen vertrouwelijke bestanden via publieke software.
    6. Wees alert op verdachte e-mails (bijvoorbeeld van een zogenaamde collega).
    7. Zoek uit wie op afstand toegang heeft tot welke bestanden.
    8. Neem regelmatig pauze (zodat u waakzaam blijft en niet slordig wordt).

Lees verder

Top 11 WMS oplossingen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Top 11 WMS oplossingen
WMS oplossingen
Analisten van Gartner hebben een lijst gepubliceerd met de 11 meest toonaangevende ontwikkelaars van warehouse management systemen (WMS) in Europa. Hieronder staan de leidende WMS leveranciers voor u op een rij.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

WMS software selectie – E-boek over het succesvol kiezen en implementeren van WMS software (gratis download)
Gratis WMS box – Complete informatie over warehousemanagement oplossingen: selectie, leveranciers en ontwikkelingen
ICT trends 2021 voor logistiek, supply chain en maakindustrie – Veelgelezen artikel

wms oplossingen

Meer inbreng van finance bij de digitale transformatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Meer inbreng van finance bij de digitale transformatie
digitale transformatie
Operationele financiële activiteiten worden steeds meer geautomatiseerd en gerobotiseerd. Denk aan RPA. Daardoor heeft finance tijd om bij te dragen aan strategische digitale initiatieven.

De Universiteit van Amsterdam, Workday, PLUC! en het Finance Transformation Forum hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de invloed van finance op de digitale transformatie. Hieruit blijkt dat bij circa de helft van de organisaties finance betrokken wordt bij digitale (strategische) initiatieven. Dit gebeurt met name door marketingafdelingen. De deelnemers geven aan dat een intensieve en vroege betrokkenheid van finance ervoor zorgt dat digitale initiatieven compliant en consistent worden gerealiseerd. Voor de strategische inbreng is het belangrijk dat finance professionals weten welke kansen digitalisering biedt voor het verbeteren van de kernprocessen en het ontwikkelen van innovatieve businessmodellen. Ook kennis van data analytics is noodzakelijk.

Lees verder

Gaat u digitaliseren in 2021? De gratis bedrijfssoftware box helpt u hierbij.
Bedrijfsomvang bepaalt de digitaliseringsgraad
Gratis e-boek: digitale transformatie
digitale transformatie

Ontwikkelen van maatwerk software is makkelijker en goedkoper

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Ontwikkelen van maatwerk software is makkelijker en goedkoper
maatwerk software
Vroeger werden maatwerkapplicaties compleet vanaf de grond opgebouwd voor een klant. Dat was tijdrovend en leidde tot een grote afhankelijkheid van de leverancier. Tegenwoordig is de ontwikkeling van maatwerkapplicaties te vergelijken met Lego-bouw. Ontwikkelaars pakken kant-en-klare bouwblokken uit opensource omgevingen en voegen die samen tot een applicatie die precies past bij de wensen van een organisatie. Dat maakt het ontwikkelen van maatwerk niet alleen makkelijker maar ook beter betaalbaar.

Ook is de kans op kinderziekten kleiner omdat de functionele eenheden zich al bewezen hebben bij andere organisaties. Het blijft wel belangrijk dat de externe ontwikkelaar uw business begrijpt en dat er op het relationele vlak een klik is. Let verder op certificeringen die nodig zijn om zekerheid te krijgen over wat er met uw maatwerkapplicatie gebeurt als de externe partij failliet zou gaan.

Lees verder

maatwerk software

5 tips om grip te houden op cloud-innovatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor 5 tips om grip te houden op cloud-innovatie
cloud-innovatie
Cloudaanbieders lanceren voortdurend nieuwe diensten. De vraag is hoe u slagvaardig maar secuur kunt beslissen of u daarvan gebruik zou kunnen of moeten maken. Het gaat er onder andere om dat
u snel kunt bepalen of de nieuwe cloud functionaliteit niet alleen veilig genoeg is, maar zich ook gemakkelijk laat implementeren en beheren. Hier vijf tips om grip te houden op deze ontwikkelingen.

  • Bepaal welke clouddiensten vooraf goedgekeurd moeten worden en welke vrijheid u medewerkers wilt geven.
  • Geef elk team één account voor een cloudaanbieder zodat workloads van andere teams daar niet naartoe kunnen worden verplaatst.
  • Maak een lijst van beschikbare clouddiensten en evalueer deze op aspecten als beveiliging, beheer, integratie, architecturale standaarden en compatibiliteit.
  • Creëer een omgeving om te experimenteren met nieuwe clouddiensten die pas verbonden wordt met de productieomgeving als het betreffende team verantwoordelijk wordt gesteld voor de volledige ‘service-adoptie-lifecycle’.
  • Laat cloudteams agile opereren om te voorkomen dat te lange wachttijden ontstaan bij de aanvraag van nieuwe clouddiensten.

Lees verder