Vier tips tegen cybercrime - ICTberichten.nl

Vier tips tegen cybercrime

Vier tips tegen cybercrime
Bijna driekwart van de Nederlandse bedrijven had de afgelopen twee jaar te maken met datalekken, gegevensverlies of downtime van diensten. Hoe is dat te voorkomen? Een security-expert geeft u vier tips om dataverlies en de bijbehorende schade te voorkomen.

  • Creëer bewustwording bij werknemers. Het merendeel van de ransomware wordt binnengehaald door onwetende werknemers. Dat is te voorkomen door ze verplicht cybersecuritytrainingen te laten volgen en door ze relevante berichten te sturen.
  • Gebruik verschillende vormen van beveiliging. Installeer bijvoorbeeld robuuste antivirussoftware en een solide firewall, maar professionaliseer ook het patch- en passwordmanagement.
  • Zorg voor gebruiksklare back-ups. Als uw organisatie vroeg of laat te maken krijgt met ransomware, wilt u zo snel mogelijk weer up-and-running zijn. Afhankelijk van uw bedrijfssituatie kunt u hiervoor dagelijks of vaker een back-up maken. Bedenk dat de kosten van opslag de laatste jaren scherp zijn gedaald.
  • Maak een specialist verantwoordelijk. Cybersecurity is een vak apart. Laat dat dus niet over aan iemand die ‘handig is met computers’, naar werk met een specialist die de nieuwste ontwikkelingen en de juiste middelen kent. Een managed service provider kan de verantwoordelijkheid deels overnemen.