juli 2020 - ICTberichten.nl

Archive for juli, 2020

Vier tips tegen cybercrime

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vier tips tegen cybercrime
Vier tips tegen cybercrime
Bijna driekwart van de Nederlandse bedrijven had de afgelopen twee jaar te maken met datalekken, gegevensverlies of downtime van diensten. Hoe is dat te voorkomen? Een security-expert geeft u vier tips om dataverlies en de bijbehorende schade te voorkomen.

  • Creëer bewustwording bij werknemers. Het merendeel van de ransomware wordt binnengehaald door onwetende werknemers. Dat is te voorkomen door ze verplicht cybersecuritytrainingen te laten volgen en door ze relevante berichten te sturen.
  • Gebruik verschillende vormen van beveiliging. Installeer bijvoorbeeld robuuste antivirussoftware en een solide firewall, maar professionaliseer ook het patch- en passwordmanagement.
  • Zorg voor gebruiksklare back-ups. Als uw organisatie vroeg of laat te maken krijgt met ransomware, wilt u zo snel mogelijk weer up-and-running zijn. Afhankelijk van uw bedrijfssituatie kunt u hiervoor dagelijks of vaker een back-up maken. Bedenk dat de kosten van opslag de laatste jaren scherp zijn gedaald.
  • Maak een specialist verantwoordelijk. Cybersecurity is een vak apart. Laat dat dus niet over aan iemand die ‘handig is met computers’, naar werk met een specialist die de nieuwste ontwikkelingen en de juiste middelen kent. Een managed service provider kan de verantwoordelijkheid deels overnemen.

Software kiezen in 3 stappen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Software kiezen in 3 stappen
Software kiezen in 3 stappen
Bij de keuze van nieuwe software hebben bedrijven de neiging om het meest uitgebreide pakket te nemen. Toch wordt dat vaak niet omarmd door de medewerkers. Wat is wijsheid? BearingPoint is er duidelijk over: ‘Een softwarepakket kan nog zo uitgebreid of geavanceerd zijn, als niemand al die mogelijkheden benut, heb je daar niets aan’. Zij adviseren een driestappenplan:

  • De eerste fase is het introduceren van ‘proofpoints’ om de wensen van de organisatie in kaart te brengen. Belangrijk daarbij is dat selectieteamleden elkaars perspectieven begrijpen en dat deze met elkaar in lijn gebracht worden.
  • In de tweede fase wordt aan leveranciers gevraagd om prototypes te ontwikkelen tijdens workshops, waarbij vertegenwoordigers van het selectieteam aanwezig zijn. Vervolgens evalueert het team deze prototypes.
  • Dit leidt in de derde fase tot een aanbeveling aan de beslissers, die wordt gevolgd door een demonstratie van het werkende prototype. Eventueel kunnen ook bezoeken aan referentieklanten worden afgelegd.

Door op deze manier alle stakeholders bij het selectieproces te betrekken wordt een betere en transparante keuze gemaakt. Dat draagt bij aan de adoptie van de nieuwe software.

Lees verder

Hoe wordt u een datagedreven organisatie?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hoe wordt u een datagedreven organisatie?
Hoe wordt u een datagedreven organisatie?
De afstand tussen bedrijven die vernieuwend bezig zijn met data en meer behoudende ondernemingen wordt steeds groter. Het ontwikkelen van slimme nieuwe proposities en processen begint met het creëren van een datagedreven cultuur. Daarvoor zijn de volgende drie drivers te onderscheiden.

1. Beslis niet op buikgevoel maar met de juiste data
Traditionele bedrijven zien data als bijproduct van verkoop en operationele en financiële processen in plaats van als goudmijn om klanten beter te bedienen en nieuwe diensten te ontwikkelen. Data moet de voedingsbron vormen voor alle processen. En de verantwoordelijkheid voor de datakwaliteit dient duidelijk belegd te worden.

2. Gebruik de data als smeerolie in de keten
In de conventionele situatie is sprake van eenrichtingsverkeer bij het uitwisselen van data in de waardeketen. In plaats daarvan zouden alle ketenpartners hun data met elkaar kunnen delen. Hiervoor worden in steeds meer sectoren platforms opgezet die een open data-ecosysteem creëren.

3. Coachen in plaats van voorschrijven
Bij wat oudere bedrijven staan vaak oprichters aan het roer met zoveel autoriteit dat niemand ze durft tegen te spreken. Als zo’n dominante leider niet weet wat er nodig is om de digitale transitie te maken, zal daar ook weinig van komen. De oplossing is een coachende stijl van leidinggeven bij het inrichten van nieuwe en datagedreven business modellen.

Legacy systemen remmen marketinginitiatieven

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Legacy systemen remmen marketinginitiatieven
Legacy systemen remmen marketinginitiatieven
Nederlandse marketeers verkennen volop nieuwe strategieën en tools om hun doelgroepen te bereiken. Dat blijkt uit het rapport ‘Not Another State of Marketing’ van HubSpot. Zo maakt bijna drie kwart gebruik van account based marketing, waarbij klanten volledig gepersonaliseerd benaderd kunnen worden. Helaas worden doorgaans nog traditionele systemen ingezet bij het implementeren van dit soort initiatieven. Hoewel Nederlandse organisaties voorop lopen in de automatisering van bedrijfsprocessen, komt slechts 13% van de investeringen hierin ten goede aan marketing. Bovendien leiden nieuwe strategieën bij een kwart niet tot het gewenste resultaat, omdat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn om potentiële klanten optimaal te segmenteren en te adresseren. Oude (legacy) CRM systemen en marketingsoftware remmen de vernieuwing.