november 2017 - ICTberichten.nl

Archive for november, 2017

Nederlanders bewaren wachtwoorden in e-mail of op papier

Onderzoeken, Security
Reacties uitgeschakeld voor Nederlanders bewaren wachtwoorden in e-mail of op papier
ICT onderzoek externe bron

BIT|

Er wordt nog niet altijd verantwoord omgegaan met wachtwoorden. Zo bewaart meer dan de helft van de Nederlanders het wachtwoord op een onveilige manier. Maar liefst 38 procent schrijft wachtwoorden op papier en 18 procent e-mailt deze naar zichzelf om ze niet te vergeten. Tevens blijkt dat er nog maar weinig tools worden ingezet om wachtwoorden te genereren of op te slaan. Slechts 14 procent maakt gebruik van een passwordgenerator en 15 procent weet zelfs niet wat het is. Voor de passwordmanager geldt dat 17 procent deze gebruikt en 18 procent weet niet wat het is. Het gebruik onder jongeren ligt voor beide tools iets hoger, namelijk op 21 en 25 procent.

wachtwoord

Veranderen van wachtwoorden

Hoewel de meerderheid (64%) vindt dat zij het wachtwoord regelmatig veranderen, blijkt dat slechts de helft het wachtwoord één keer per kwartaal verandert, 19 procent doet dit één keer per jaar en 9 procent verandert het wachtwoord nooit. Tevens maakt 46 procent variaties op één wachtwoord voor alle online accounts. Daarnaast geeft meer dan de helft van de Nederlanders (53%) aan het gebruikelijke wachtwoord voor meer dan drie logins te gebruiken. Voor jongeren (18 t/m 34 jaar) ligt dit percentage zelfs nog hoger op maar liefst 64 procent.

Meer informatie, tips en adviezen over internetveiligheid leest u op de speciaal ingerichte cyber security pagina van het ICT informatiecentrum. Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van al het laatste ICT nieuws? Meldt u dan nu aan voor de ICT nieuwsbrief.

Koffie halen v.s omgaan met vertrouwelijke informatie

Security
Reacties uitgeschakeld voor Koffie halen v.s omgaan met vertrouwelijke informatie

Fellowes Brands|

Kantoormedewerkers worden vaker aangesproken op huishoudelijke taken, dan gedrag omtrent vertrouwelijke informatie. Slechts zes procent is het afgelopen jaar aangesproken op onzorgvuldige omgang met vertrouwelijke informatie Lees meer

Succesvol databeleid door verjonging

Data analytics / BI, Datamanagement
Reacties uitgeschakeld voor Succesvol databeleid door verjonging
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Data en data-analyse zijn dé trends. Maar waar begint u? Hoe komt u tot een realistisch en werkbaar databeleid? Tijdens Experts On Data (Yellow Communications) probeerden de aanwezigen antwoord te geven. De mening van twee van die deelnemers, Spencer Hinzen, EMEA Director Business Development bij Ruckus en Andreas van Wingerden, Regional Manager Systems Engineering bij Citrix, staat hieronder.

Een gedegen databeleid is niet het enige: het gaat om een combinatie van organisatie, digitalisering en een sterk merk. Belangrijkste problemen: het afstemmen van het aanbod op de vraag/behoefte en vereiste serviceniveau voor de klant. Dergelijke problemen kunnen worden onderkend en opgelost door inzichten in data. Innovatie op basis van data als succesfactor voor nieuw beleid.

Innovatie en verjonging

Maar hoe doe je dat? Vaak zitten voor échte innovatie de verkeerde mensen in de boardroom: 50 jaar en ouder. Die zijn nodig om te coachen, maar niet om te innoveren. Dat is in allerlei onderdelen van de maatschappij te zien: van techniek tot politiek tot onderwijs.

Bewustwording

Consumenten moeten ook de waarde van data leren beseffen. Consumenten willen wel gratis wifi, maar niets aan informatie delen. Dat kan niet. Data heeft waarde voor elkaar. Maar dat kan alleen als het wordt gedeeld. Kleinere bedrijven zijn daarin veel flexibeler. De toekomst ligt voor groot deel bij MKB.

Bron: IT executive

Meer over oplossingen voor het beheer van data in uw organisatie leest u op de pagina ‘Data management’ van het ICT informatiecentrum. Via de ICT nieuwsbrief houden wij u maandelijks op de hoogte van al het laatste nieuws rondom data, datamanagement, big data en andere relevante ICT thema’s. Inschrijven kan hier.

Hoe houdt u grip op cloud leveranciers?

Cloud Computing internet
Reacties uitgeschakeld voor Hoe houdt u grip op cloud leveranciers?
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Steeds meer kritische bedrijfsprocessen gaan over naar de cloud. Grote namen in de IT staan echter niet per se garant voor afdoende prestaties van uw applicaties. Maar wat kunt u eraan doen om die cloud leveranciers onder controle te houden? Standaard SLA’s blijken in de praktijk onvoldoende. Eindgebruikers ervaren toch traagheid, de oorzaak van verstoringen is onduidelijk, of de applicatie bezwijkt op drukke momenten.

Maar wat dan? Wie is verantwoordelijk als alle technische lampjes ‘op groen staan’ maar het functioneert toch niet goed? Meer partijen betekent al snel meer verstoringen: probleem van de ‘ketensamenwerking’.

Van SLA naar XLA

Het antwoord hierop: een eXperience Level Agreement (XLA) met afspraken over optimale klanttevredenheid. Techniek wordt gescheiden van de eindgebruikerservaring. XLA gaat om toegevoegde waarde.

Ook XLA’s moeten kunnen worden gemeten: end-to-end monitoring. Daarmee worden alle onderdelen in de keten gevolgd vanuit de eindgebruiker, dus de combinatie van onderdelen. Gevolg: inzicht in waar een vertraging optreedt, en daardoor gerichte gesprekken met de leverancier.

Grip op cloud leveranciers

Kortom, door afspraken te maken op basis van de te leveren kwaliteit en deze te meten vanuit het perspectief van de eindgebruiker, krijgt de IT-manager grip op zijn (cloud) leveranciers.

Bron: Martin van den Berge, CEO bij Ymor

Meer over cloudoplossingen, migratie en de keuze van een cloudleverancier leest u op de speciale cloud computing pagina van het ICT informatiecentrum. Maandelijks op de hoogte blijven van al het laatste nieuws rondom cloud computing en andere ICT thema’s kan via onze ICT nieuwsbrief. Inschrijven daarvoor kan hier.

Smart sourcing

Management
Reacties uitgeschakeld voor Smart sourcing
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

De problemen en vragen waar de CIO van vandaag antwoord op moet vinden – van digitale transitie tot de inzet van IaaS, PaaS of andere cloud toepassingen – kunnen alleen worden beantwoord door automatisering en analytics (software en datascience). Dan blijft het flexibel. Op weg dus naar smart sourcing!

Startpunt
Grip op IT is lastig: veel mensen, veel applicaties, veel configuraties die bovendien regelmatig wijzigen. En dan wilt u ook nog innoveren? Doordat veel tijd en energie gaat zitten in het steeds weer bijstellen van de IT-settings loopt de kwaliteit achteruit. Gevolg: repareren in plaats van innoveren.

Mindset
Essentie voor gebruikers van de IT is het assembleren van functionele halffabricaten: configureren. Eenmaal in productie loopt het mis doordat verschillende producten verschillend worden ‘doorgeconfigureerd’. Dat kan anders wanneer het niet handmatig hoeft.

Robotgestuurd
Platform moet einddienst definiëren en daarnaar ‘handelen’. Mensen krijgen daarmee een middel om aan te passen en te simuleren: uniform configuratiemanagement aan de hand van een machine learning platform dat zelf interpreteert wat gaande is in het IT-landschap: een IT-robot

Een dergelijk platform wordt gedragen door software en analytics, maar mensen bedienen het platform vanuit de visie om iets beter te maken.

Platform
Itility Cloud Control (ICC) is zo’n platform. Kort samengevat: de robot neemt het traditionele IT-onderhoudswerk over.

Ecosysteem
Meerdere principes staan centraal. Voortdurend innoveren, alles besturen via de robot en het targetsysteem is nooit ‘af’. Er zijn voortdurend veranderingen waarop moet worden aangepast. Daarvoor is een modulaire opbouw nodig.

Implementatie
Het brein van het systeem bestaat uit diverse softwarecomponenten: een infra-as-code-translatielaag, een api-laag en de analytics-correlator. Dan het belangrijkste: de mensen die het platform besturen en slimmer maken, de analyticsexpert en de operator.

Bron: Peter Schepers, CEO van Itility

Maak uw organisatie klaar voor software-innovatie

Management, Software ontwikkeling
Reacties uitgeschakeld voor Maak uw organisatie klaar voor software-innovatie
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Snelheid van innoveren bepaalt het succes van een organisatie. Dat bleek tijdens de Gartner Application Architecture, Development & Integration Summit in Londen. Veel softwarebedrijven blijven achter in die innovatiesnelheid, meent Gartner. Daar is nog veel winst te halen.

It-afdelingen te log
Gartner ziet IT-afdelingen worstelen met de snelheid van disrupties die vandaag de dag zo gewoon is. Innovatie vraagt creativiteit in plaats van controle. IT heeft daar moeite mee. Daardoor blijven belangrijke nieuwe ontwikkelingen voor de business achter. Advies Gartner: splits het op in hardcore IT en een afdeling innovatie in IT!

Innovatie vanuit de operatie
Gartner: software-innovatie wordt gedreven door de mensen die contact hebben met de klanten. Zij zien de pijn bij de organisatie en de klanten. Het duurt niet lang of die groep stuurt innovatie aan, bedenkt en creëert en gaat dan naar IT voor realisatie. Tot irritatie van IT.

Doe het samen
Ontwikkelen van software wordt steeds laagdrempeliger. Meer mensen zijn in staat mee te doen =co-development: laat medewerkers zelf meedenken en werken aan hun eigen applicaties. Aansluitend een expert voor complexe zaken en opleiding.

Meer wendbaarheid
Optimale ontwikkelsnelheid lukt alleen door toepassen van herbruikbare componenten. Dan krijg je snelheid en flexibiliteit gepaard aan technologie.

Conclusie
Dit artikel zou bijna suggereren dat software-innovatie iets is dat van binnenuit moet worden georganiseerd. Innovatie komt ook van buiten de organisatie. Bij klanten en de markt. Daag ze uit met vragen over hún toekomst en ontwikkelingen aan hun kant van de streep!

Bron: Chris Obdam, oprichter van Holder en Betty Blocks.

IT-beslissers besteden IT-security steeds meer uit

Onderzoeken, Security
Reacties uitgeschakeld voor IT-beslissers besteden IT-security steeds meer uit
ICT onderzoek externe bron

Telindus|

Uit onderzoek van Telindus onder 266 IT-beslissers blijkt dat organisaties de komende drie jaar op het gebied van IT-security steeds meer gaan uitbesteden. Op dit moment geeft 16 procent van de IT-beslissers aan IT-security in ruime mate of volledig uit te besteden, de verwachting is dat dit over drie jaar 46 procent zal zijn. Met name binnen de zorg, industrie en overheid zal er steeds meer uitbesteed worden. De belangrijkste redenen op dit moment om nog niet te kiezen voor uitbesteding, zijn het behouden van de volledige controle (33%), de (privacy-)gevoeligheid van data (32%) en hoge kosten (20%). Slechts 18 procent geeft aan zelf een sterk securityteam in huis te hebben.

IT-security

Ransomware

De IT-beslissers is ook gevraagd welke maatregelen zij hebben genomen om zich voor te bereiden op de effecten van een ransomware-aanval. 70 procent geeft aan een backup beschikbaar te hebben, 49 procent zegt dat de backup redundant is uitgevoerd en 41 procent geeft aan een duidelijk draaiboek te hebben. Slechts 16 procent geeft aan niet of onvoldoende voorbereid te zijn.

Het hele onderzoek is hier te lezen. Informatie, tips en adviezen over internetveiligheid leest u op de speciale cyber security pagina van het ICT informatiecentrum. Via de maandelijkse ICT nieuwsbrief blijft u op de hoogte van al het laatste nieuws rondom IT-security, cyber security en andere ICT thema’s. Inschrijven kan hier.

Gebrek aan kennis malafide e-mails gevaar voor bedrijven

Onderzoeken, Security
Reacties uitgeschakeld voor Gebrek aan kennis malafide e-mails gevaar voor bedrijven
ICT onderzoek externe bron

BIT|

Uit onderzoek onder 1.012 Nederlanders met een kantoorbaan, uitgevoerd door BIT, blijkt dat kennis over malafide e-mails en phishing onder Nederlanders tekort schiet. De termen zijn inmiddels wel bekend, zo weet 82 procent wat phishing is. Echter betekent dit niet dat dit soort e-mails ook daadwerkelijk worden herkend. Maar liefst twee op de vijf Nederlanders (41%) herkent valse linkjes en e-mailadressen niet. Toch is bijna driekwart (73%) van de Nederlanders er zelf wel van overtuigd dat zij een malafide e-mail direct weten te identificeren.

Malafide e-mails

Malafide e-mails bevatten vaak een schadelijke link of bestand. Daarom is de Nederlandse werknemer gevraagd welk type bestand zij denken dat mogelijk schade kan toebrengen aan een computer. Feitelijk kan ieder bestand schadelijk zijn, maar uit het onderzoek blijkt dat dit niet bekend is bij de respondenten. Er wordt vooral vanuit gegaan dat bestanden als .exe (45%), .jar (38%), .js (35%) en .zip (35%) schadelijk zijn. Maar liefst één op de drie Nederlanders heeft geen idee welke bestanden schade kunnen toebrengen.

Signaleringsfunctie

Nederlanders geven tenslotte aan niet betrokken te zijn bij de signaleringsfunctie van malafide e-mails. Zo geeft maar liefst 60 procent aan geen contact op te nemen met een bedrijf, wanneer zij een nep e-mail van dit bedrijf ontvangen. Hiervan geeft één op de vijf respondenten toe weleens een nep e-mail gesignaleerd te hebben, maar hier vervolgens geen actie op te hebben ondernomen.

Het gehele onderzoek is te lezen in het onderzoeksrapport ‘Internet Eigenwijs 2017’. Dit rapport kunt u hier downloaden.

Op de pagina Cyber Security van het ICT informatiecentrum leest u meer informatie tips en adviezen over internetveiligheid. Maandelijks op de hoogte blijven over het laatste nieuws rondom cyber security kan via onze maandelijkse ICT nieuwsbrief. U kunt zich daarvoor hier inschrijven.