Gebrek aan kennis malafide e-mails gevaar voor bedrijven - ICTberichten.nl

Gebrek aan kennis malafide e-mails gevaar voor bedrijven

ICT onderzoek externe bron

BIT|

Uit onderzoek onder 1.012 Nederlanders met een kantoorbaan, uitgevoerd door BIT, blijkt dat kennis over malafide e-mails en phishing onder Nederlanders tekort schiet. De termen zijn inmiddels wel bekend, zo weet 82 procent wat phishing is. Echter betekent dit niet dat dit soort e-mails ook daadwerkelijk worden herkend. Maar liefst twee op de vijf Nederlanders (41%) herkent valse linkjes en e-mailadressen niet. Toch is bijna driekwart (73%) van de Nederlanders er zelf wel van overtuigd dat zij een malafide e-mail direct weten te identificeren.

Malafide e-mails

Malafide e-mails bevatten vaak een schadelijke link of bestand. Daarom is de Nederlandse werknemer gevraagd welk type bestand zij denken dat mogelijk schade kan toebrengen aan een computer. Feitelijk kan ieder bestand schadelijk zijn, maar uit het onderzoek blijkt dat dit niet bekend is bij de respondenten. Er wordt vooral vanuit gegaan dat bestanden als .exe (45%), .jar (38%), .js (35%) en .zip (35%) schadelijk zijn. Maar liefst één op de drie Nederlanders heeft geen idee welke bestanden schade kunnen toebrengen.

Signaleringsfunctie

Nederlanders geven tenslotte aan niet betrokken te zijn bij de signaleringsfunctie van malafide e-mails. Zo geeft maar liefst 60 procent aan geen contact op te nemen met een bedrijf, wanneer zij een nep e-mail van dit bedrijf ontvangen. Hiervan geeft één op de vijf respondenten toe weleens een nep e-mail gesignaleerd te hebben, maar hier vervolgens geen actie op te hebben ondernomen.

Het gehele onderzoek is te lezen in het onderzoeksrapport ‘Internet Eigenwijs 2017’. Dit rapport kunt u hier downloaden.

Op de pagina Cyber Security van het ICT informatiecentrum leest u meer informatie tips en adviezen over internetveiligheid. Maandelijks op de hoogte blijven over het laatste nieuws rondom cyber security kan via onze maandelijkse ICT nieuwsbrief. U kunt zich daarvoor hier inschrijven.