ICT informatiecentrum|
Steeds meer kritische bedrijfsprocessen gaan over naar de cloud. Grote namen in de IT staan echter niet per se garant voor afdoende prestaties van uw applicaties. Maar wat kunt u eraan doen om die cloud leveranciers onder controle te houden? Standaard SLA’s blijken in de praktijk onvoldoende. Eindgebruikers ervaren toch traagheid, de oorzaak van verstoringen is onduidelijk, of de applicatie bezwijkt op drukke momenten.
Maar wat dan? Wie is verantwoordelijk als alle technische lampjes ‘op groen staan’ maar het functioneert toch niet goed? Meer partijen betekent al snel meer verstoringen: probleem van de ‘ketensamenwerking’.
Van SLA naar XLA
Het antwoord hierop: een eXperience Level Agreement (XLA) met afspraken over optimale klanttevredenheid. Techniek wordt gescheiden van de eindgebruikerservaring. XLA gaat om toegevoegde waarde.
Ook XLA’s moeten kunnen worden gemeten: end-to-end monitoring. Daarmee worden alle onderdelen in de keten gevolgd vanuit de eindgebruiker, dus de combinatie van onderdelen. Gevolg: inzicht in waar een vertraging optreedt, en daardoor gerichte gesprekken met de leverancier.
Grip op cloud leveranciers
Kortom, door afspraken te maken op basis van de te leveren kwaliteit en deze te meten vanuit het perspectief van de eindgebruiker, krijgt de IT-manager grip op zijn (cloud) leveranciers.
Bron: Martin van den Berge, CEO bij Ymor
Meer over cloudoplossingen, migratie en de keuze van een cloudleverancier leest u op de speciale cloud computing pagina van het ICT informatiecentrum. Maandelijks op de hoogte blijven van al het laatste nieuws rondom cloud computing en andere ICT thema’s kan via onze ICT nieuwsbrief. Inschrijven daarvoor kan hier.