februari 2023 - ICTberichten.nl

Archive for februari, 2023

Beste aanpak van een softwareproject

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Beste aanpak van een softwareproject
Beste aanpak van een softwareproject
Veel bedrijven maken haast met innovatie. Ze vervangen verouderde software en voegen nieuwe software of dataoplossingen toe. Daarmee vergroten ze het bedrijfsresultaat, optimaliseren ze de bedrijfsprocessen en verbeteren ze op deze manier de commerciële en logistieke prestaties.

Overweegt u nieuwe ICT oplossingen of bent u al begonnen aan de selectie daarvan?
In dit whitepaper leest u hoe u dat goed aanpakt. Belangrijk, want juist in deze fase worden de grootste fouten gemaakt die uiteindelijk bepalen of uw project succesvol wordt of niet.

Complexe applicaties met low code

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Complexe applicaties met low code
complexe applicaties met low code
Low code softwareontwikkeling leent zich zeker niet alleen voor kleine of relatief eenvoudige applicaties. Ook voor het ontwikkelen van complexe applicaties is het zeer bruikbaar. Op basis van een framework worden dan het datamodel en de bedrijfsregels gecombineerd. Voor het ontwikkelen van een complexe low code applicatie zijn de volgende stappen nodig:

  • Bepaal het doel – Wat moet de applicatie gaan doen en hoe hangt dit samen met de andere processen in de organisatie?
  • Selecteer de bedrijfsregels – Bepaal welke business rules voor deze specifieke case gelden en leg die op een centrale plaats vast.
  • Omschrijf het datamodel – Om welke tabellen en veldtypen gaat het? Wat zijn de relaties tussen de velden en met andere tabellen? Met low code is dat een kwestie van aanklikken, maar het vraagt wel grondige kennis van relationele modellen.
  • Bouw de applicatie – Bij de technische uitwerking combineert u steeds een business rule met het datamodel. Daarbij hoeft u niet over de samenhang met andere onderdelen van de applicatie na te denken. De low code tool voorkomt conflicten.

Lees verder

Aan de slag met low code / no code – Download gratis e-boek
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Low code – Meer uitleg en informatie

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Beter datagebruik in de industrie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Beter datagebruik in de industrie
Datagebruik in de industrie
Steeds meer processen in de industrie verlopen volautomatisch. Dat vraagt om investeringen in de verbetering van de kwaliteit van data en de uitwisselbaarheid daarvan. Hoe beter er gebruik gemaakt kan worden van beschikbare data, des te gerichter kunnen de processen worden aangestuurd en geoptimaliseerd.

Het kost doorgaans veel tijd en geld om de datakwaliteit voor industriële processen te verhogen. Dat rechtvaardigt de vraag of het rendement van die investering hoog genoeg is. Intelligente systemen zijn bedoeld om besparingen te realiseren. Hoe hoger de datakwaliteit, hoe beter de toepassing en hoe groter de besparingen. Investeren in de datakwaliteit kan zich dus ruimschoots terugverdienen.

Dat geldt des te meer wanneer u data real time kunt uitwisselen via netwerken. Het is belangrijk om ook te investeren in een infrastructuur voor horizontale en verticale integratie van slimme systemen. Snelle onderlinge uitwisseling van data is een basisvoorwaarde voor het functioneren van autonome systemen waar nauwelijks menselijke tussenkomst nodig is. Verder is een bedrijfsbreed raamwerk voor data governance nodig om data te beschermen en te beveiligen.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Waarom lopen de kosten van IT projecten uit de hand?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Waarom lopen de kosten van IT projecten uit de hand?
Kosten van IT projecten
In de media verschijnen bijna dagelijks wel berichten over IT projecten waarbij de kosten volledig uit de hand gelopen zijn. Bij overheidsprojecten is dit openbare informatie en wordt het nieuws hierover breed uitgemeten. Maar hetzelfde probleem doet zich op grote en kleine schaal ook voor bij IT projecten in het bedrijfsleven. Wat zijn de oorzaken van deze overschrijdingen en hoe zijn de kosten wel beheersbaar?

In bijna elke sector zijn gecertificeerde specialisten die niets anders doen dan begrotingen maken. Een project gaat pas door als zij hun fiat geven. Voor IT projecten heb je dat soort mensen niet. Daar wordt een projectleider, ontwikkelaar en misschien ook een tester gevraagd hoeveel tijd ze ergens aan kwijt denken te zijn. Meestal vergeet men dat ook allerlei verbindende activiteiten nodig zijn, onder meer om te zorgen dat stakeholders betrokken blijven. Ander probleem is dat de verantwoordelijke niet altijd goed genoeg weet wat er gemaakt moet worden, waardoor er steeds opnieuw begonnen moet worden. Of er wordt veel teveel tijd besteed aan het oplossen van defects en bugs, in plaats van aan het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit.

Kostenoverschrijding voorkomen

Dit soort problemen is te voorkomen door gebruik te maken van de Software Cost Estimating Body of Knowledge (SCEBoK). Het gaat om een certificeringsprogramma voor begroters dat specifiek is gericht op softwareprojecten. Doel is om uiteindelijk de kosten van deze IT projecten zo goed mogelijk onder controle te houden.

Lees verder

Bedrijfssoftware box – Voor een goede voorbereiding op softwareprojecten (gratis)
Meer informatie Software Cost Estimating Body of Knowledge
Waarom IT projecten mislukken – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

4 stappen naar datagedreven werken

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor 4 stappen naar datagedreven werken
4 stappen naar datagedreven werken
Datagedreven werken is voor veel organisaties een uitdaging. Er is nieuwe software nodig en medewerkers moeten eraan wennen dat de systemen keuzes maken. In deze vier stappen kunt u uw organisatie meer datagedreven te laten werken.

  • Oogst eerst het laaghangend fruit – Zoek eerst terugkerende en arbeidsintensieve taken. Bepaal vervolgens welke variabelen de beslissingen bepalen. Dan kan iets simpels zijn, zoals het automatisch genereren van straat en woonplaats op basis van een postcode.
  • Breng de datakwaliteit op peil – Het systeem geeft immers pas het gewenste resultaat als de data-input compleet en betrouwbaar is.
  • Veranker datagedreven werken – Dat doet u door een strategie te ontwikkelen om de interne organisatie warm te maken voor systemen die beslissingen overnemen. Focus daarbij op de tijdwinst en hogere kwaliteit van de beslissingen.
  • Zoek uit of het wiel al is uitgevonden – Voor heel veel vormen van datagedreven werken zijn al toepassingen bedacht. Denk aan de facturatie, urenadministratie en kredietverlening. Of dat voor uw processen het geval is, kunt u samen met softwareleveranciers uitzoeken.

Lees verder

DATA box – Voor organisaties die een data management of data analytics project starten
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Datagedreven werken – Meer uitleg en informatie

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Softwareprojecten uitstellen; verstandig of niet?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Softwareprojecten uitstellen; verstandig of niet?
Softwareprojecten uitstellen
Het vervangen en vernieuwen van bedrijfssoftware is nodig om bedrijfsprocessen effectief en efficiënt te houden. Of is om andere redenen noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat oude systemen instabiel of onveilig worden. Maar de softwareprojecten die hiervoor nodig zijn, hebben grote impact op de bedrijfsvoering, waardoor in drukke of onzekere tijden vaak gekozen wordt voor uitstel.

Projecten rond ERP implementaties, logistieke oplossingen, supply chain of data zijn bijna altijd veelomvattend en daardoor complex. Maar ook de selectie en implementatie van nieuwe HRM, CRM of boekhoudsoftware vragen grote aandacht en kosten veel tijd. Het uitstellen van softwareprojecten is dan ook niet ongebruikelijk in drukke tijden of als er onzekerheden zijn over de economie, personeel, energie of inflatie. Maar of het verstandig is?

Softwareprojecten duren langer

Om diverse redenen is de tijdsduur tussen het starten van ICT projecten en de ingebruikname van nieuwe oplossingen de afgelopen jaren fors opgelopen:

  • Complexiteit van projecten is toegenomen – De implementatie van een ICT oplossing heeft steeds meer raakvlakken met andere ICT toepassingen in een organisatie.
  • Opdrachtportefeuilles van ICT leveranciers zijn goed gevuld – Corona heeft de digitalisering bij veel bedrijven en overheden een grote impuls gegeven. Dat heeft de toch al goed gevulde orderportefeuilles van ICT leveranciers in sommige gevallen doen overlopen. De wachttijden voor de uitvoering van ICT projecten zijn fors toegenomen en worden niet snel korter.
  • Personeelsschaarste remt de uitvoering van projecten – Voor veel ICT functies geldt een enorm tekort aan ervaren specialisten. Projecten lopen vertraging op, omdat er te weinig capaciteit beschikbaar is. Maar ook personeelsverloop tijdens het project remt de uitvoering van projecten.

Als er voor bedrijven redenen zijn hun ICT projecten uit te stellen dan wordt dat vaak gebaseerd op de omstandigheden waarin de organisatie zich op dat moment bevindt. Pas als er weer voldoende tijd, mensen en middelen beschikbaar zijn, worden projecten weer opgepakt. Gezien de bovenstaande ontwikkelingen kan het daarna nog best lang – en soms té lang – duren voordat een implementatie uiteindelijk gerealiseerd is.

Start nu de voorbereiding

Heeft u plannen om in de komende één á twee jaar uw ERP, CRM, HRM, WMS, TMS of andere bedrijfssoftware te vervangen of een dataproject gerealiseerd te hebben, dan is het dus niet onverstandig nu al te starten met het ontwikkelen van plannen, vergaren van kennis, formuleren van doelen en oriënteren op oplossingen. Voor deze voorbereiding heeft het ICT informatiecentrum informatie, tools en adviezen voor u beschikbaar die u kunnen helpen met het:
  • Nemen van de beste beslissingen over de software die u nodig heeft.
  • Vinden en vergelijken van softwareoplossingen en leveranciers.
  • Gestructureerd uitvoeren van uw project (project management plan).
  • Tijdig herkennen van de valkuilen en het voorkomen van fouten.

Met een bedrijfssoftware box heeft u gratis toegang tot alle informatie over selectie en implementatie, checklists, adviezen over het samenstellen van uw programma van eisen, selectieplan en implementatieplan, unieke e-boeken, gerichte productinformatie, adviezen van specialisten, etc.

En laat het ons gerust weten als wij u ergens anders mee kunnen helpen.

Bekijk bedrijfssoftware box

Zo realiseert u cyberweerbaarheid

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zo realiseert u cyberweerbaarheid
Zo realiseert u cyberweerbaarheid
Het is niet meer de vraag of maar wanneer een organisatie getroffen wordt door een cyberaanval. Ook uw bedrijf is daarom per definitie kwetsbaar. Cyberweerbaarheid is erop gericht om u te wapenen tegen cybercriminelen. Met deze vier maatregelen, opgesteld door de security experts van Grant Thornton, houdt u ze buiten de deur. Tenminste, als u er een cyclisch proces van maakt dat blijvend aandacht krijgt.

  • Identificeren van de cyberdreigingen – Met detectiesoftware en scans door derden krijgt u meer inzicht in de bedreigingen en de impact ervan. Ook kunt u beter bepalen in welke maatregelen u wilt investeren en welke risico’s u accepteert.
  • Beschermen van digitale ‘kroonjuwelen’ – Dit doet u door preventieve maatregelen te nemen om cyberincidenten te voorkomen en het opstellen van een informatiebeveiligingsplan met een draaiboek om de schade te beperken.
  • Detecteren van aanvallen – Dat realiseert u door monitoring en logging van verdachte gebeurtenissen en de analyse hiervan. Afwijkend gedrag in het netwerk is ook op te sporen met AI toepassingen.
  • Herstellen van schade door een cybersecurity incident – Naast een draaiboek voor het acute herstel is ook root cause-analyse nodig om te bepalen of structurele verbetering van de maatregelen nodig is.

Lees verder

IT security begint met veiligheidsbewustzijn – Veelgelezen artikel
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Cybersecurity – Meer uitleg en informatie over IT security

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Kies de best passende cloudvorm

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Kies de best passende cloudvorm
Kies de passende cloudvorm
Beslissers kijken bij de overgang naar de cloud vaak alleen naar de kosten. Maar er zijn veel meer aspecten die een rol spelen bij de keuze van het type cloud dat het best past bij uw bedrijfsbehoeften. Ontdek daarom tijdig de verschillende cloudvormen.

Door in gesprek te gaan met leveranciers en andere specialisten kunt u ontdekken welke cloudvorm de beste fit heeft met uw organisatiebehoeften. Uitgangspunt daarbij vormen de aspecten die kritiek zijn voor uw bedrijfsvoering. Denk aan continuïteit, performance, stabiliteit en security, maar ook aan de compliance, productiviteit en groeimogelijkheden.

De ideale cloudvorm dekt al uw behoeften op die gebieden af. Het kan ook goed zijn om met verschillende vormen van cloudoplossingen te werken. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een private cloudoplossing voor oudere systemen en een public cloudoplossing voor moderne software. Het oudere (legacy) systeem is daardoor beter te hosten, maar moet wel eerst ‘verSaaSt’ worden. Voor software die al in SaaS vorm beschikbaar is, zal de public cloud goedkoper zijn.

Lees verder

Cloudsoftware selecteren – Vraag gratis bedrijfssoftware box aan
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Vijf tips voor een beheersbare migratie naar de cloud – Veelgelezen artikel

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

12 belangrijke adviezen over ERP selectie en implementatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor 12 belangrijke adviezen over ERP selectie en implementatie
Perfecte driehoeksverhouding bij IT projecten
Organisaties kunnen niet meer zonder moderne bedrijfssoftware. ERP software speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. Als hart van financieel-administratieve, commerciële, logistieke en planningsprocessen heeft ERP software een centrale functie in de automatisering van de belangrijkste onderdelen van een organisatie.

De centrale rol van ERP software stelt hoge eisen aan de selectie en implementatie van een nieuw ERP systeem. Helaas verlopen nog altijd veel ERP projecten verre van probleemloos. In het whitepaper dat u hieronder kunt downloaden leest u 12 belangrijke adviezen voor een succesvolle ERP selectie en implementatie.

Wat is het risico van ERP projecten?

Niet meer dan de helft van alle ERP projecten verloopt zoals gewenst en leidt tot het beoogde resultaat. Bij de andere helft worden grote fouten gemaakt, worden de best practices van alle eerder uitgevoerde ERP projecten onvoldoende toegepast, is de kennis van de opdrachtgever onvoldoende, worden de verkeerde partijen ingeschakeld of zijn de uitgangspunten niet goed.

De noodzaak van een goed begin

Voor een succesvol ERP project is een goede beginfase enorm belangrijk. Gaat het in de voorbereiding en in de eerste stappen daarna al mis, dan heeft dat grote gevolgen voor het verloop van het project. Bijna altijd zijn die gevolgen pas merkbaar als het project al te ver gevorderd is om het nog te stoppen of om een paar stappen terug te zetten. Als u deze situatie wilt voorkomen, lees dan deze 12 adviezen.


Op welk mailadres wilt u dit whitepaper ontvangen?