Waarom lopen de kosten van IT projecten uit de hand?

Waarom lopen de kosten van IT projecten uit de hand?

Kosten van IT projecten
In de media verschijnen bijna dagelijks wel berichten over IT projecten waarbij de kosten volledig uit de hand gelopen zijn. Bij overheidsprojecten is dit openbare informatie en wordt het nieuws hierover breed uitgemeten. Maar hetzelfde probleem doet zich op grote en kleine schaal ook voor bij IT projecten in het bedrijfsleven. Wat zijn de oorzaken van deze overschrijdingen en hoe zijn de kosten wel beheersbaar?

In bijna elke sector zijn gecertificeerde specialisten die niets anders doen dan begrotingen maken. Een project gaat pas door als zij hun fiat geven. Voor IT projecten heb je dat soort mensen niet. Daar wordt een projectleider, ontwikkelaar en misschien ook een tester gevraagd hoeveel tijd ze ergens aan kwijt denken te zijn. Meestal vergeet men dat ook allerlei verbindende activiteiten nodig zijn, onder meer om te zorgen dat stakeholders betrokken blijven. Ander probleem is dat de verantwoordelijke niet altijd goed genoeg weet wat er gemaakt moet worden, waardoor er steeds opnieuw begonnen moet worden. Of er wordt veel teveel tijd besteed aan het oplossen van defects en bugs, in plaats van aan het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit.

Kostenoverschrijding voorkomen

Dit soort problemen is te voorkomen door gebruik te maken van de Software Cost Estimating Body of Knowledge (SCEBoK). Het gaat om een certificeringsprogramma voor begroters dat specifiek is gericht op softwareprojecten. Doel is om uiteindelijk de kosten van deze IT projecten zo goed mogelijk onder controle te houden.

Lees verder

Bedrijfssoftware box – Voor een goede voorbereiding op softwareprojecten (gratis)
Meer informatie Software Cost Estimating Body of Knowledge
Waarom IT projecten mislukken – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief