Softwareprojecten uitstellen; verstandig of niet? - ICTberichten.nl

Softwareprojecten uitstellen; verstandig of niet?

Softwareprojecten uitstellen
Het vervangen en vernieuwen van bedrijfssoftware is nodig om bedrijfsprocessen effectief en efficiënt te houden. Of is om andere redenen noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat oude systemen instabiel of onveilig worden. Maar de softwareprojecten die hiervoor nodig zijn, hebben grote impact op de bedrijfsvoering, waardoor in drukke of onzekere tijden vaak gekozen wordt voor uitstel.

Projecten rond ERP implementaties, logistieke oplossingen, supply chain of data zijn bijna altijd veelomvattend en daardoor complex. Maar ook de selectie en implementatie van nieuwe HRM, CRM of boekhoudsoftware vragen grote aandacht en kosten veel tijd. Het uitstellen van softwareprojecten is dan ook niet ongebruikelijk in drukke tijden of als er onzekerheden zijn over de economie, personeel of andere zaken. Maar of het verstandig is?

Softwareprojecten duren langer

Om diverse redenen is de tijdsduur tussen het starten van ICT projecten en de ingebruikname van nieuwe oplossingen de afgelopen jaren fors opgelopen:

  • Complexiteit van projecten is toegenomen – De implementatie van een ICT oplossing heeft steeds meer raakvlakken met andere ICT toepassingen in een organisatie.
  • ICT leveranciers zijn druk – Veel organisaties zijn de afgelopen jaren een inhaalslag gestart voor hun digitalisering. Dat heeft de toch al goed gevulde orderportefeuilles van ICT leveranciers in sommige gevallen doen overlopen. Soms zijn de wachttijden voor de uitvoering van ICT projecten hierdoor langer dan u wellicht zou hopen.
  • Personeelsschaarste remt de uitvoering van projecten – Voor veel ICT functies geldt een enorm tekort aan ervaren specialisten. Projecten lopen vertraging op, omdat er te weinig capaciteit beschikbaar is. Maar ook personeelsverloop tijdens het project remt de uitvoering van projecten.

Als er voor bedrijven redenen zijn hun ICT projecten uit te stellen dan wordt dat vaak gebaseerd op de omstandigheden waarin de organisatie zich op dat moment bevindt. Pas als er weer voldoende tijd, mensen en middelen beschikbaar zijn, worden projecten weer opgepakt. Gezien de bovenstaande ontwikkelingen kan het daarna nog best lang – en soms té lang – duren voordat een implementatie uiteindelijk gerealiseerd is.

Start nu de voorbereiding

Heeft u plannen om in de komende één á twee jaar uw ERP, CRM, HRM, WMS, TMS of andere bedrijfssoftware te vervangen of een dataproject gerealiseerd te hebben, dan is het dus niet onverstandig nu al te starten met het ontwikkelen van plannen, vergaren van kennis, formuleren van doelen en oriënteren op oplossingen. Voor deze voorbereiding heeft het ICT informatiecentrum informatie, tools en adviezen voor u beschikbaar die u kunnen helpen met het:
  • Nemen van de beste beslissingen over de software die u nodig heeft.
  • Vinden en vergelijken van softwareoplossingen en leveranciers.
  • Gestructureerd uitvoeren van uw project (project management plan).
  • Tijdig herkennen van de valkuilen en het voorkomen van fouten.

Met een bedrijfssoftware box heeft u gratis toegang tot alle informatie over selectie en implementatie, checklists, adviezen over het samenstellen van uw programma van eisen, selectieplan en implementatieplan, unieke e-boeken, gerichte productinformatie, adviezen van specialisten, etc.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief