december 2021 - ICTberichten.nl

Archive for december, 2021

Vier toptrends in datagebruik

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vier toptrends in datagebruik
trends in data
De ontwikkelingen in business intelligence, data analytics, artificial intelligence en andere vormen van datagebruik gaan razendsnel. Vier ontwikkelingen kenmerken momenteel de snelle ontwikkelingen rond data en het gebruik daarvan.

    Vier trends in data

    Data trend 1: Data lake als toevoeging op het datawarehouse
    In een datawarehouse worden alleen gegevens opgeslagen die van belang zijn voor rapportages en het nemen van beslissingen. Een data lake bevat ook massa’s ongestructureerde data en wordt gebruikt door data scientists om te bepalen wat relevant is voor de kpi’s. Om ook voorspellende analyses te kunnen doen, is het belangrijk om gegevens zowel in een data lake als in een datawarehouse op te slaan. Dat is niet kostbaar in de cloud.

    Data trend 2: Voeg AI functionaliteit toe aan applicaties
    Met AI is eenvoudig te achterhalen welke factoren de grootste impact hebben op een bepaalde meetwaarde in een proces, maar ook om afwijkingen te signaleren. Denk bij dat laatste aan fraudedetectie. Vroeger moest je allerlei grafieken, tabellen en analyses maken om te bepalen waar de variantie het grootst is. Nu vertelt de AI tool zelf welke meetwaardes uw aandacht vragen. Dat soort functionaliteit is tegenwoordig gebruiksklaar beschikbaar.

    Data trend 3: Artificial Intelligence as-a-service
    Vaak is de werkelijkheid te complex om met standaardalgoritmen te analyseren. Dan biedt AI-as-a-service uitkomst. Daarmee kunt u een specifiek proces onder de loep nemen door alle relevante invloedfactoren te analyseren en het resultaat te verwerken in een machine learning model. Daarmee worden algoritmes stukken nauwkeuriger, bijvoorbeeld voor demand forecasting.

    Data trend 4: Selfservice BI tools
    Steeds meer bedrijven bieden medewerkers de mogelijkheid om zelf rapporten samen te stellen. Daardoor kan de IT afdeling zich concentreren op het waarborgen van de datakwaliteit en het beschikbaar stellen van nieuwe databronnen. Bij selfservice BI is het wel belangrijk om een scheiding te maken tussen power users, die toegang krijgen tot de totale dataset, en andere medewerkers, die alleen behoefte hebben aan kant-en-klare rapporten.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

BI/DATA kennisbank – Uw toegang tot alle gratis informatie over BI software en data
Data analytics – E-boek over hoe uw data u helpt om uw bedrijfsprocessen, prestaties en beslissingen te verbeteren en wat u daarvoor moet doen (gratis download)
Vijf tips bij het toepassen van AI – Veelgelezen artikel

trends in data

Digitalisering in de logistiek en supply chain beïnvloedt bedrijfsvoering

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitalisering in de logistiek en supply chain beïnvloedt bedrijfsvoering
Digitalisering in de logistiek
Maar liefst 70% van de beslissers die werkzaam zijn in de logistiek en supply chain verwacht dat digitalisering de grootste impact heeft op hun bedrijfsvoering. De grootste investeringen staan gepland voor warehouse management systemen (44%), forecasting & voorraadbeheer (42%) en sales & operations planning (33%).

Digitalisering in de logistiek

Dat digitalisering en andere technologische ontwikkelingen steeds meer impact gaan hebben op de logistieke operatie, blijkt uit een survey van Supply Chain Media, BLMC en Jaarbeurs onder een kleine honderd eind- en medebeslissers in de logistiek en supply chain. Naast dat een nieuw warehouse management systeem (WMS) en nieuwe technologieën voor forecasting en voorraadbeheer hoog op de verlanglijstjes staan om de bedrijfsvoering te verbeteren, stelt ruim zestig procent van de ondervraagden dat klimaatverandering en de schaarste van grondstoffen de bedrijfsvoering gaat beïnvloeden.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis WMS box – Complete informatie over WMS oplossingen: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Wat is supply chain management en SCM software? – Veelgelezen artikel
Beter zicht op uw supply chain – Veelgelezen artikel
Logistiek en industrie laten AI mogelijkheden liggen – Veelgelezen artikel

Software-implementatie begint met uw processen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Software-implementatie begint met uw processen
Software-implementatie
Met alleen goede software komt u niet ver bij uw digitale transformatie. Eerst moet duidelijk zijn hoe u uw processen wilt optimaliseren en welke informatie medewerkers nodig hebben.

Software-implementatie verloopt moeizaam

Slechts 7% van alle organisaties is in staat tot een succesvolle software-implementatie. De oorzaak is dat de uitgangspunten onduidelijk zijn en er te weinig regie is. Begin daarom met de vraag welke informatie uw gebruikers nodig hebben voor hun werk en welke processtappen u kunt automatiseren.

De werkprocessen vormen dus het uitgangspunt. Daaraan kunnen kpi’s gehangen worden, bijvoorbeeld over de doorlooptijd of klanttevredenheid. Pas als dat gebeurd is, komt de vraag welke software de processen het beste kan ondersteunen. Vervolgens moeten ook het toegangsbeheer en de softwaretraining goed geregeld zijn.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Digitale transformatie – E-boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
Waarom IT projecten mislukken – E-boek Over de valkuilen en gevaren van uw IT project. Wat iedere CEO, DGA of andere IT beslisser moet weten om rampen te voorkomen (gratis download)
Beginnen met digitale transformatie Veelgelezen artikel
Digitale transformatie in 5 stappen – Veelgelezen artikel

Software-implementatie
Waarom IT projecten mislukken

Verhuizen naar de cloud

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Verhuizen naar de cloud
Verhuizen naar de cloud
Cloudoplossingen en cloudservices hebben hun waarde inmiddels ruimschoots bewezen. De voordelen zijn dan ook talrijk. Uw bedrijf wordt wendbaarder en flexibeler, de bedrijfsprocessen beter, de kosten lager en het IT beheer eenvoudiger. Bovendien staat uw data veiliger in de cloud dan in uw eigen omgeving. U ontdekt hier alles over via de CLOUD box van het ICT informatiecentrum.

Waar menig bedrijf al lang en breed de vruchten plukt van betrouwbare cloudoplossingen en cloudservices, hebben anderen afgewacht. Tot nu, want de snel veranderende wereld en de noodzaak van verdere digitalisering vragen om meer cloudtoepassingen. Zoals voor:
  • Bedrijfssoftware (ERP, CRM, HRM, WMS, DMS, enz.)
  • Data management en dataopslag
  • Documentbeheer en enterprise content management
  • Internet telefonie (VoIP)
  • Online werkplekken of digital workspace
  • Outsourcen van IT beheer
  • Hele IT landschap in de cloud
  • En nog veel meer cloudtoepassingen

 

Gaat u verhuizen naar de cloud?

Overweegt u ook om meer bedrijfsprocessen op een verstandige manier te verhuizen naar de cloud, dan kunnen wij u helpen:

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Ook ongestructureerde data helpt AI

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Ook ongestructureerde data helpt AI
ongestructureerde data
De meeste organisaties beschikken niet over enorme datapools. Toch kunnen ze meer data voor artificial intelligence doeleinden inzetten, dan ze denken. Er zijn interessante mogelijkheden.

Ongestructureerde data

Zo’n tachtig procent van alle enterprise content bestaat uit ongestructureerde data, waaronder e-mails en andere correspondentie. De nieuwste tools voor data management maken het mogelijk om die ongestructureerde informatie samen te voegen met gestructureerde data uit systemen voor bijvoorbeeld de productie, marketing, sales en personeelsadministratie. ERP, CRM en HRM systemen dus.

Als gebruik gemaakt wordt van artificial intelligence (AI) oplossingen, komt door deze samenvoeging een schat aan extra gegevens beschikbaar voor het ondersteunen van processen en beslissingen. Denk aan AI voor het optimaliseren van de customer experience, het onderhoud van apparatuur, fraudedetectie of risicoanalyse. Kortom, de strategische combinatie van gestructureerde en ongestructureerde data maakt AI breder inzetbaar voor alle bedrijfsfuncties. Met betere inzichten en beslissingen als gevolg.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Finance worstelt met datakwaliteit

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Finance worstelt met datakwaliteit
datakwaliteit
Financiële afdelingen worden steeds beter in het analyseren van data. Helaas stijgt de kwaliteit van de aangeleverde data niet mee. Dat is lastig, want financiële afdelingen worden erop aangekeken als de uitkomsten van hun analyses niet kloppen.

Voor het aanleveren van de inputdata zijn de business managers en de IT afdeling verantwoordelijk. Het principe ‘garbage in, garbage out’ geldt dus zeker ook voor financiële analyses. Om de datakwaliteit te verhogen en de aanvoer te versnellen is het volgens de financieel managers noodzakelijk om betere tools in te zetten. Daarmee is het controleren, opschonen en consolideren van data vergaand te automatiseren. De CFO hoeft dan geen politieagentje meer te spelen naar de business of een beloningssysteem op te tuigen om medewerkers correcte en complete data te laten aanleveren.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

BI/DATA kennisbank – Uw toegang tot alle gratis informatie over BI software en data
Data analytics – E-boek over hoe uw data u helpt om uw bedrijfsprocessen, prestaties en beslissingen te verbeteren en wat u daarvoor moet doen (gratis download)
Ontdek de mogelijkheden met data analytics voor uw organisatie – Veelgelezen artikel
Finance boekt concurrentievoordeel door datagedreven te werken – Veelgelezen artikel

datakwaliteit