Bedrijven die compleet zicht hebben op hun supply chain kunnen sneller schakelen om kansen te benutten en bedreigingen te pareren. Daar zijn een paar methoden voor.
De eerste vraag bij het in kaart brengen van uw supply chain is hoe breed u wilt kijken. U kijkt dan bijvoorbeeld niet alleen naar uw leverancier, maar ook naar de leveranciers van uw leveranciers. En naar de klanten van uw klanten. Volgende vraag is wat de onderlinge verhoudingen tussen partners zijn, zoals welke partij heeft de meeste macht in de keten?
De supply chain kent verschillende processen die lineair of parallel plaatsvinden. Ook dat moet duidelijk zijn. De bouwstenen van de supply chain zijn de fysieke infrastructuur, planning- en controlemechanismen, maar ook de informatievoorziening en de organisatorische inrichting. Bij de besluitvorming over de supply chain is het zinvol om onderscheid te maken tussen operationele beslissingen op de korte termijn, tactische beslissingen op de middellange termijn en strategische beslissingen op de lange termijn.
Tot slot zijn er allerlei vormen van supply chain mapping, waaronder een netwerkstroomdiagram, gis-diagram en processtroomdiagram. Met beter zicht op de supply chain kan sneller gereageerd worden op invloeden van buitenaf. Het wordt eenvoudiger om kansen te benutten en gevaren de herkennen en te omzeilen.
Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief
Lees verder
IoT en robotica massaal ingezet in de supply chain – Veelgelezen artikel
Zicht houden op de supply chain vraagt verdere digitalisering – Veelgelezen artikel
Zicht houden op de supply chain vraagt verdere digitalisering – Veelgelezen artikel
Meer interessante kennis en informatie
De transformatie | Bedrijven die geen toegang hebben tot de gegevens in de supply chain, hebben het lastig in de concurrentiestrijd met andere bedrijven. In dit whitepaper leest u alles over de transformatie van de supply chain. Besluitvorming als knelpunt | Als u nieuwe software of nieuwe technologie succesvol wilt implementeren, dan is niet de nieuwe technologie of nieuwe kennis het grootste probleem, maar ‘oud denken’. In dit whitepaper leest u over waarom zo veel IT-projecten mislukken volgens een ‘a car crash in slowmotion’ scenario. En wat u moet doen om dat te voorkomen. |