juni 2021 - ICTberichten.nl

Archive for juni, 2021

Hoe reduceert u de risico’s van hybride werken?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hoe reduceert u de risico’s van hybride werken?
hybride werken
Ook als de coronacrisis helemaal voorbij is, zullen veel mensen deels thuis en deels op kantoor blijven werken. Dat vergroot de digitale kwetsbaarheid van uw bedrijf. Hoe beperkt u de risico’s?

Hybride werken is en blijft het nieuwe normaal. Het leidt tot lagere huurkosten, minder reistijd en een grotere tevredenheid van werknemers. Maar het vergroot ook de cyberrisico’s. De IT infrastructuur moet zowel on site (kantoor) als remote werken (thuis) ondersteunen en is daardoor kwetsbaarder. Tegelijkertijd eisen gebruikers dat de performance van het netwerk op elke plaats hoog is. Dat laatste is mogelijk met SD-WAN dat hoge applicatieprestaties levert aan de randen van grote bedrijfsnetwerken en op de endpoints van thuiswerkers. Wanneer u werkt met een combinatie van publieke, private en hybride clouds is dynamische cloudbeveiliging van applicaties aan te bevelen. Daarnaast kunt u eindgebruikers een security awareness training aanbieden. En als u de voordelen van hybride werken wilt benutten, zorg dan eerst voor een veilig netwerk.

Lees verder

CFO’s moeten doorvragen over IT investeringen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor CFO’s moeten doorvragen over IT investeringen
IT investeringen
Bedrijven investeren steeds grotere bedragen in IT. CFO’s, financieel managers of controllers stellen hierover vaak geen ‘gezond-verstand-vragen’ maar laten zich omver blazen door de technologen. Hoe kunt u dit voorkomen?

Een financieel verantwoordelijke hoeft niet thuis te zijn in de technologie om de juiste vragen te stellen over IT investeringen. Want als de buurman het antwoord niet begrijpt, klopt er iets niet en is het zaak om door te vragen. Zoals met deze vragen:

  • Welk probleem gaat de IT investering oplossen?
  • Welke kansen zijn ermee te benutten?
  • Staan de kosten in verhouding tot de verwachte baten?
  • Wat zijn de risico’s?

Bedenk daarbij dat IT niet meer alleen wordt ingezet om efficiënter te werken, maar ook om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Financieel managers kunnen hun inzicht in de business ontwikkelingen combineren met de financiële informatie waarover ze beschikken. Om vervolgens samen met de business managers te bepalen welk rendement op een IT investering verwacht mag worden. Daarmee kunnen zij zich ontwikkelen van ‘veredeld boekhouder’, die alleen kijkt hoe de zaken financieel lopen, tot strategisch adviseur die meedenkt over de toekomst van het bedrijf door het toepassen van IT.

Lees verder

Gratis kennisdocument: Zo pakt u uw softwareproject aan
Angst voor nieuwe IT projecten bij beslissers
Start de vernieuwing van uw bedrijfssoftware met de gratis bedrijfssoftware box

IT investeringen

Vijf vertrekpunten voor beslissingen over de cloud

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vijf vertrekpunten voor beslissingen over de cloud
beslissingen over de cloud
Bij de migratie van systemen naar de cloud wordt in de directiekamers vrijwel alleen gekeken naar de mogelijkheden om kosten te besparen. Maar andere aandachtspunten zijn minstens zo belangrijk, zoals flexibiliteit, schaalbaarheid én de keuze van een provider. Ook om die reden zou bij de overstap naar de cloud de CEO intensief betrokken moeten zijn. Hierbij zijn de volgende criteria doorslaggevend:

  • Hoe veilig is de data? – Hoe groter de provider is, hoe meer er wordt geïnvesteerd in encryptie, toegangscontroles en andere vormen van beveiliging tegen cyberaanvallen.
  • Zijn gegevens te verplaatsen? – Om niet afhankelijk te zijn van een provider is het goed om na te gaan hoe het zit met de data portabiliteit naar een andere provider, mocht dat nodig zijn.
  • Is er voldoende innovatiekracht? – Als het goed is, biedt de provider allerlei nieuwe mogelijkheden om sneller en slimmer samen te werken via de cloud.
  • Eerst lokale dataverwerking? – Als u de kans op vertraging of het uitvallen van systemen wilt minimaliseren, kunt u beter kiezen voor edge computing in combinatie met de cloud voor verdere verwerking van data.
  • Wie beslist over clouddiensten? – Wanneer er geen centrale regie is, gaan afdelingen elk hun eigen cloudapplicaties afnemen die vaak niet goed kunnen samenwerken.

Lees verder

Vijf fasen in de digitale transformatie van HR

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vijf fasen in de digitale transformatie van HR
digitale transformatie van HR
Werknemers, business managers en bestuurders stellen steeds hogere eisen aan de diensten van HR. Werknemers verwachten dat ze steeds meer HR zaken zelf kunnen regelen. Het business management wil dat de HR afdeling efficiënter opereert. En bestuurders vragen om meer inzichten van HR op het terrein van workforce planning en human capital. Om dit mogelijk te maken moet HR vijf fasen doorlopen op weg naar digitale volwassenheid.

    1. Losstaande oplossingen – In de eerste fase is de digitalisatie bij HR gebaseerd op ad hoc behoeften, worden tools impulsief aangeschaft en verwerkt men nog veel handmatig, bijvoorbeeld in Excel.

    2. Gedeeltelijke integratie – Als de organisatie groeit ontstaat behoefte aan de integratie van systemen en databronnen. Vanuit die vraag worden HRM applicaties aan elkaar gekoppeld en optimaliseert men de digitalisatie van kernprocessen als payrolling en werving & selectie.

    3. Experience based integratie – De digitalisering van HRM processen wordt hier gezien als strategisch vraagstuk waarvoor meerjarenplannen worden opgesteld. De benadering van de employee journey verschuift van proces-based naar experience-based.

    4. Platformgerichte aanpak – In deze fase is sprake van een uitgewerkte digitale strategie die uitmondt in de aanschaf van HRM software als overkoepelend platform voor alle processen.

    5. People driven digitalisatie – De vorige fasen zijn tech-driven. In deze laatste fase vormt de ultieme employee experience het uitgangspunt. Met dat doel worden specialistische tools aan het platform toegevoegd op basis van nieuwe gebruikersbehoeften.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis HRM box – Complete informatie over HRM software, E-HRM en tools: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Digitale transformatie – E- boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
Is uw HRM software nog up to date? – Veelgelezen artikel

digitale transformatie van HR

Groeispurt naar digitale volwassenheid

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Groeispurt naar digitale volwassenheid
digitale organisatie
De transformatie naar een digitale organisatie is geen keuze maar een harde noodzaak. Welke aspecten komen bij die transitie kijken en hoe ver zijn organisaties op dit moment?

Digitaal volwassen worden vraagt niet alleen om het inzetten van de nieuwste technologie. Ook de organisatie, bedrijfscultuur, strategie en klantfocus spelen een belangrijke rol. De inrichting van de organisatie moet het mogelijk maken om voortvarend te reageren op veranderingen. Daarbij horen ook tools om snel scenario’s door te rekenen. De bedrijfscultuur en strategie moet niet alleen gericht zijn op efficiencyverhoging maar ook het ontwikkelen van nieuwe digitale verdienmodellen.

Verder dient de data volledig zicht te geven op de klantbehoeften in elke fase van de customer journey. Uit onderzoek van zowel Gartner als Cognizant blijkt dat bedrijven momenteel op een derde van het traject naar digitale volwassenheid zitten. Uitgangspunt voor het nieuwe ‘digitale normaal’ is ABC, wat staat voor analytics, big data en de cloud.

Lees verder

digitale organisatie
digitale organisatie

AI legt de basis voor zelfsturende supply chains

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor AI legt de basis voor zelfsturende supply chains
zelfsturende supply chain
De groeiende hoeveelheid data in supply chains is inzetbaar om slimme algoritmen te ontwikkelen. Deze zijn zeer geschikt om huidige én nieuwe processen verder te automatiseren.

Er komt steeds meer data beschikbaar in de supply chain en logistiek, maar daarvan kan nog beter gebruik gemaakt worden. Op dit moment doen AI modellen suggesties en laten deze de planner beslissen. In de toekomst gaan AI modellen zelfstandig beslissingen nemen, wat leidt tot zelfsturende supply chains. Dat is één van de conclusies die naar voren kwam tijdens de bijeenkomst van het Supply Chain Excellence Leadership Platform (SCELP). Voorwaarde voor deze ontwikkeling is dat alle betrokkenen voldoende vertrouwen hebben in de gebruikte AI modellen. Dat vraagt om ‘explainable AI’, waarbij je met datatechnieken laat zien hoe een model beslissingen neemt. De digitalisering moet vanuit twee perspectieven bekeken worden. Het eerste is optimalisering van de forecasting door AI in te zetten voor de huidige processen. Tweede perspectief is backcasting. Hierbij wordt vanuit langetermijndoelen, waarvoor soms radicale veranderingen nodig zijn, teruggekeken naar bruikbare AI technologie.

Lees verder

Zo verloopt de vervanging van legacy ERP optimaal

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zo verloopt de vervanging van legacy ERP optimaal
legacy ERP
Verouderde ERP systemen zijn vaak zo complex geworden dat een upgrade niet meer mogelijk is. Maar als innovatie een must is, hoe kunt u het systeem dan toch verantwoord vervangen en houdt u het vervangingsproject van deze legacy ERP software op de rails?

Bedrijven die geen gebruik maken van nieuwe technologie, zoals low code platforms, lopen het risico de boot te gaan missen. Want de ondersteuning van oudere ERP systemen houdt een keer op. Her-implementatie is dan onvermijdelijk. Maar hoe? Een groot ERP platform in een big bang operatie vervangen brengt teveel risico’s mee. Het is daarom beter om het systeem in functionele stukken te knippen en deze gefaseerd over te zetten. Dat geldt dan voor bijvoorbeeld de basisfunctionaliteit voor financiën, verkoop, inkoop, activa, logistiek en voorraad.

Bij de migratie naar een nieuwe omgeving kunt u kiezen voor ‘best-of-breed’ applicaties of een maatwerkplatform met apps die over de standaardfuncties heen worden gelegd. Denk bij dat laatste aan portals of mobiele apps. Baseer de keuzes die u maakt op uw zakelijke prioriteiten en de gebruikersbehoeften. Kies verder de technologie en het platform op basis van uw business-strategie en zorg dat de oplossingen schaalbaar zijn. Daarnaast is het verstandig om applicaties te ontkoppelen via een integratielaag en hoge security-eisen te stellen. Tot slot is een goede planning nodig met een roadmap of projectportfolio waarbij ook de afhankelijkheden van projectdelen zijn vastgelegd.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis ERP box – Complete informatie over ERP software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Zo pakt u uw ERP project aan – Belangrijke adviezen bij de start van uw ERP project (gratis download)
Hoe komt u los van uw oude ERP systeem? – Veelgelezen artikel

legacy ERP

Switchen van cloud provider is (nog) niet zo simpel

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Switchen van cloud provider is (nog) niet zo simpel
cloud provider
Dat veranderen van cloud provider net zo makkelijk is als overstappen naar een andere energieleverancier blijkt een utopie. Elke cloud provider heeft namelijk een eigen interface, panelen en api’s. Daardoor is het niet makkelijk om te switchen. Er zijn oplossingen voorhanden.

De eerste oplossing is werken met een cloud-orchestration-platform. Zo’n co-platform vertaalt de communicatie met de infrastructuur naar de taal van de cloud provider. Helaas is het onderhoud en beheer van zo’n platform tijdrovend door de vele wijzigingen in de cloudplatforms. Een mogelijkheid om de mobiliteit van workloads tussen clouds te vergroten, is het gebruik van containers. Omdat deze alle code, ondersteunende tools en de runtime-specs bevatten, zorgen verschillen op het niveau van de infrastructuur niet meer voor problemen. Andere oplossing is Gaia-x, een samenwerkingsverband van Europese industriepartijen die met een open, federatieve cloud-opzet een alternatief biedt voor aanbieders van cloudoplossingen uit de VS.

Lees verder

Start de vernieuwing van uw bedrijfssoftware met de gratis bedrijfssoftware box
Gratis kennisdocument: Zo pakt u uw softwareproject aan
Tijd om de hybride cloud omgeving te flexibiliseren

cloud provider