april 2019 - ICTberichten.nl

Archive for april, 2019

Excel of toch maar Power BI?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Excel of toch maar Power BI?

Excel of toch maar Power BI?

Sommige mensen blijven gewoon werken met Excel. Anderen zijn blij dat ze zijn overgestapt naar Power BI – het nieuwste lid van de Excel familie. Wat zijn de verschillen?

Het belangrijkste verschil tussen Excel en Power BI zit ‘m in het beheer. In Excel maken gebruikers persoonlijke documenten die door henzelf beheerd worden. Bij het invoeren van data kunnen fouten ontstaan en de gegevens zijn na verloop van tijd verouderd. Daardoor kunnen de documenten niet zomaar gedeeld worden met mensen die er belangrijke beslissingen op moeten baseren. Power BI werkt anders. Dat programma haalt zelf de gegevens uit operationele systemen of een datawarehouse. Daardoor kan iedereen gebruik maken van de gecreëerde rapportagefuncties en wordt altijd met de meest actuele gegevens gewerkt.

Lees het artikel

Meer interessante kennis en informatie voor u

Zo kiest u de juiste BI software  |  Met business intelligence (BI) software zorgt u ervoor dat u de data waarover u beschikt, kunt gebruiken voor managementinzichten en -beslissingen. De gratis BI software box vertelt u wat u moet weten over selectie, implementatie, project management, oplossingen, leveranciers en adviseurs.


Nieuwe software is nieuwe kennis  |  Wilt u nieuwe software aanschaffen? 75% van de projecten mislukt! Waarom dat is en hoe u voorkomt dat het ook voor u een struikelblok wordt, leest u in dit artikel.

Gartner ziet explosieve toename enterprise cloud software

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Gartner ziet explosieve toename enterprise cloud software

enterprise cloud software

Gartner signaleert dat bedrijven wereldwijd steeds meer enterprise software aanschaffen. Er wordt met name geïnvesteerd in cloud services en applicaties.

In 2019 zullen de investeringen in enterprise software wereld met 8,5% toenemen tot een bedrag van 431 miljard dollar. Het gaat hier om software voor ERP (enterprise resource planning), SCM (supply chain management), CRM (customer relationship management), maar ook om open-source, on-premise en cloud software. De laatste categorie is verreweg de grootste en snelst groeiende. De investeringen in cloud computing infrastructuren en applicaties groeien dit jaar naar verwachting met maar liefst 17,5% tot een bedrag van 214 miljard dollar volgens Gartner.

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
Uitstelgedrag bij IT projecten. Herkenbaar?
Zo voorkomt u dat uw IT project ook crasht – Whitepaper
Handboek softwareselectie – Gratis e-boek
Meer berichten over bedrijfssoftware

Aanbevelingen voor cloud migratie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Aanbevelingen voor cloud migratie

cloud migratie

Hoe zorgt u ervoor dat uw cloudmigratie een succes wordt op het gebied van kosten, gebruikerstevredenheid en concurrentiekracht? Lees de tips van Specsavers.

Met Rackspace als implementatiepartner heeft Specsavers onlangs een online afsprakensysteem in de cloud gelanceerd. Eerder werd een nieuw online boekingssysteem voor klanten in de cloud ondergebracht. In retrospectief kwamen de volgende aanbevelingen bij de migraties naar voren:

  • Communiceer duidelijk wat de visie is op cloud computing en wees voorbereid op bedrijfscultureel verzet.
  • Zorg voor de juiste expertise en probeer niet alles met eigen mensen te doen want dan gaan projecten uitlopen.
  • Deel de kosten van de migratie tussen de IT-afdeling en de bedrijfsonderdelen die er baat bij hebben.
  • Verwacht onvoorziene voordelen, bijvoorbeeld omdat klanten vaker online via de cloud gaan bestellen.
  • Blijf innoveren om de dienstverlening aan klanten uit te breiden en te personaliseren.

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
Cloud computing – Over cloudoplossingen, migratie en de keuze van een cloudleverancier
Werken in de cloud – Over alles wat u moet weten over werken in de cloud
Cloud computing, migratie – Gratis e-boek
Alle berichten over cloud computing

Zo benut u ongestructureerde data

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zo benut u ongestructureerde data

ongestructureerde data

Ongestructureerde bedrijfsdata kan meestal niet worden doorzocht. Denk aan presentaties, chats of offertes in Word bestanden. Digital asset management (DAM) biedt hiervoor een oplossing.

DAM software werkt als een virtuele scanner die over de bestaande data-infrastructuur wordt gelegd. Bestaande en nieuwe ongestructureerde bestanden worden automatisch ‘getagd’ met behulp van kunstmatige intelligentie. Denk hierbij aan het identificeren op basis van bestandstype, afbeelding (kleur, vorm) en bestandsinhoud. Ook functionaliteiten als videoanalyse, speech-to-text en gezichtsherkenning worden ingezet. Door vooraf metadata in de vorm van tags toe te kennen aan bestanden, is het eenvoudig om samenhangende data op een logische plek te bewaren. Bovendien kunnen werknemers vanuit een centraal punt naar bestanden zoeken, in plaats van handmatig door bergen mappen te scrollen. De centralisatie vergroot ook het samenwerkend vermogen. Alle afdelingen hebben immers de meest recente informatie ter beschikking en er is maar ‘een versie van de waarheid’.

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
DMS box – De meest gebruikte informatiebron bij DMS projecten voor MKB en grote organisaties
DMS en AVG – Over de gevolgen van AVG voor uw document management systeem
Gratis e-boeken over document management
Alle berichten over data management

Cloud computing biedt geen oplossing voor cybercrime

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Cloud computing biedt geen oplossing voor cybercrime

Cloud computing

De digitale transformatie is ondenkbaar zonder cloud computing. Maar wie daarbij onvoldoende rekening houdt met de security, kan voor vervelende verrassingen komen te staan. Stel dat iemand de inloggegevens een medewerker weet te achterhalen of op een andere manier van binnenuit toegang krijgt tot uw cloud-netwerk. De detectie daarvan valt niet onder de verantwoordelijkheid van een cloud provider. Dat moet u dus met een eigen (of ingehuurd) securityteam signaleren en bij voorkeur voorkomen. Zo’n team kan bijvoorbeeld vanuit een SOC het dataverkeer controleren. Hiervoor zijn loggegevens nodig. Lang niet alle cloudproviders zijn bereid of in staat die gegevens te verstrekken. Bij shared hosting is het zelfs bijna onmogelijk om unieke loggegevens te leveren. Er zal in elk geval een flink prijskaartje aan hangen en daar hebben de meeste CIO’s bij hun keuze voor de cloud geen rekening mee gehouden. Neem daarom de cybersecurity zo vroeg mogelijk mee in het ontwikkelen van uw cloudstrategie.

Suggesties om verder te lezen:
Over cloudoplossingen, migratie en de keuze van een cloudleverancier
Gratis e-boeken over cloud computing
Alle berichten over cloud computing

Blockchain: 5 misverstanden opgehelderd

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Blockchain: 5 misverstanden opgehelderd

Blockchain

Dankzij de bijzonderheid van de technologie staat blockchain volop in de belangstelling. Velen roepen maar wat. Forrester ontkracht 5 terugkerende beweringen over de blockchain. Samengevat:

  • Blockchains zijn wel degelijk te wijzigen, in tegenstelling tot wat beweerd wordt. Eenvoudig is het niet, maar het is zeker mogelijk.
  • De intermediair verdwijnt niet. Een deel van de blockchainnetwerken hebben wel degelijk een intermediair nodig.
  • Blockchains hebben wel vertrouwen nodig, dus geen zero trust. Zonder vertrouwen zullen de blockchains niet werken zoals de bedoeling is
  • De gepredikte voordelen van de transparantie geldt niet voor iedereen. Met name grotere organisaties hebben daar geen voordeel aan.
  • Niet alle content is versleuteld. Daardoor blijft meer informatie over de transactie zichtbaar dan door sommigen gedacht wordt.

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
Kennismaking met blockchain en uitleg over de blockchaintechnologie
De toepassing van blokchain
Meer nieuws over blockchain

Artificial Intelligence bewijst zich in de maakindustrie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Artificial Intelligence bewijst zich in de maakindustrie

AI

Bij een staalconcern kan een AI systeem op een rol plaatstaal van twee kilometer lengte tot op de vierkante millimeter nauwkeurig vaststellen wat de oppervlaktekwaliteit is en of die voldoet aan de wensen van de klant. Zo niet, dan herleidt het systeem imperfecties tot afwijkingen in het productieproces. Bij het beheer van het spoornetwerk voorspelt een AI systeem wanneer en op welke plaats onderhoud nodig is. Dat bespaart veel tijd en geld. En bij uw bedrijf?

Om de meerwaarde van AI te bepalen is het zaak eerst de pijnpunten in productieprocessen te bepalen. Vervolgens gaat u na welke gegevens al beschikbaar zijn over die processen. Op basis hiervan is te bepalen wat u verstaat onder goede en slechte prestaties. Met behulp van software en zelflerende algoritmes kan een model worden ontwikkeld dat patronen beschrijft die wijzen op afwijkende prestaties. Als dat het geval is, geeft het systeem hierover een melding. U bekijkt of die melding juist is. Zo niet, dan wordt dit teruggekoppeld. Zo wordt het model verbeterd en verfijnd. Gaandeweg leert het systeem patronen steeds beter herkennen en kan het zelfs afwijkingen van de norm voorspellen.

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
Valkuilen bij het starten met Artificial Intelligence
Digitale transformatie – Hoe nieuwe IT en technologie markten, businessmodellen en bedrijven beïnvloeden
Alle berichten over Artificial Intelligence

Gartner: IT leiderschap vraagt meer inzicht in de bedrijfscultuur

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Gartner: IT leiderschap vraagt meer inzicht in de bedrijfscultuur

IT leiderschap

Gartner adviseert CIO’s in 2019 onder meer de volgende stappen te zetten.

  • Verbreden van de visie op digitalisering door niet alleen te kijken naar concrete projecten maar ook naar nieuwe ICT concepten.
  • Focus verleggen van het ‘hoe’ naar het ‘waarom’ van mogelijke projecten, om te voorkomen dat digitalisering een doel op zichzelf wordt.
  • Invullen van de witte vlekken met kleinschalige pilots die kunnen bewijzen welke waarde digitalisatie heeft op analoge werkterreinen.
  • Niet denken in begrotingen maar praten over het mogelijke rendement op investeringen in digitalisatie.
  • Neurowetenschappelijke inzichten gebruiken om te begrijpen waarom mensen dingen doen en vanuit die bevindingen een betere leider worden.
  • Een digitale ontwenningskuur doen om de waarde van face-to-face gesprekken en live overleg te herontdekken.
  • Leiderschap etaleren in plaats van alleen dienstbaar te willen zijn aan de gebruikersorganisatie. Dat versterkt de positie van IT in de organisatie.
  • Trots uitstralen op de IT afdeling om tegenwicht te bieden aan eindgebruikers die alleen over IT praten als er iets niet goed is.
  • Echte vernieuwing creëren door tijd te maken om uit te zoeken welke innovatieve technologie de organisatie op voorsprong kan zetten.

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
Nieuwe bedrijfssoftware: users willen, maar de baas niet
Aandacht voor de menskant bepaalt het projectsucces
Waarom IT projecten mislukken – Gratis e-boek

WMS voor retourzendingen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor WMS voor retourzendingen

WMS voor retourzendingen

Wanneer goederen retour gezonden worden, zijn er twee mogelijkheden: of ze zijn nog als nieuw te verkopen en mogen dus terug naar de voorraad, of er is een specifieke verwerking vereist; bijvoorbeeld recycling of reparatie. Een WMS dat specifiek is gericht op de afhandeling van retouren verbetert de marges van de retailer.

Waar de focus bij veel bedrijven eerst lag op het makkelijk binnenhalen van orders, is het nu ook mogelijk om de enorme berg geretourneerde artikelen slimmer te verwerken. Dat is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook belangrijk in het licht van duurzaamheid. Er verdwijnen nu nog teveel geretourneerde producten in de vuilnisbak.

In dit artikel leest u over een oplossing die bedoeld is als voorportaal van een echt WMS. Het is een of add-on tool om retouren te verwerken en te verschepen. Producten die een specifieke verwerking nodig hebben, worden apart afgehandeld. De applicatie voorkomt dat het centrale WMS wordt vervuild.

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
WMS software selectie – Voorbereiding, stappenplan en succesfactoren
E-boeken over WMS software (gratis)
Alles over het selecteren van WMS software (WMS box)
Alle berichten over logistiek

WMS voor retourzendingen

Hulp bij pakketselectie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hulp bij pakketselectie

pakketselectie

Projecten waarin u nieuwe bedrijfssoftware gaat selecteren (pakketselectie) en implementeren zijn complex. Om deze selectie- en implementatietrajecten goed te laten verlopen, zijn een goede voorbereiding en genoeg eigen kennis essentieel. De boxen van het ICT informatiecentrum helpen u daarbij.

Geen tijd om alles te lezen? Dit zijn de conclusies:
  • Een selectietraject is nooit gemakkelijk
  • Ontdek tijdig wat u moet weten voor een goede keuze
  • De enige die echt onafhankelijk is, bent u zelf
  • Een gratis bedrijfssoftware box helpt u bij pakketselectie
  • Tip: onderaan deze pagina nog meer interessante informatie!

Selecteren van bedrijfssoftware

Het ene softwareproject is ingewikkelder dan het andere. Bij de implementatie van nieuwe ERP software, een warehouse management systeem, een BI oplossing of HRM software is dat meestal wel duidelijk en worden tijdig de nodige externe specialisten ingeschakeld. Bij de keuze van een document management systeem wordt soms al wat lichter over de complexiteit gedacht. En bij CRM software worden, na een overtuigende gratis demoversie en een goed aanbod, aanschafbeslissingen soms heel snel genomen. Vaak lijkt het soort bedrijfssoftware de complexiteit van het project te bepalen. Maar ook bedrijfsomvang en type bedrijfsproces zijn daar erg bepalend voor.

Hoe weet u wat u moet weten voor een goede beslissing?

Ongeacht de mate waarin een softwareproject (voorbereiding, selectie en implementatie) complex is, is het in alle fases van het project lastig om te overzien waarover u moet beslissen, welke kennis u daarvoor zelf nodig heeft en wie u daarbij kan helpen. Belangen van softwareleveranciers en adviseurs zijn per definitie anders dan die van u. U zult dus zelf moeten kunnen begrijpen wat goede adviezen zijn en wat niet. Net zoals u echt zelf moet weten en begrijpen wat de keuze voor een ERP oplossing en de leverancier daarvan bepaalt.

Kennis over de software en het uitvoeren van pakketselectie

Bij al die keuzes, beslissingen en overwegingen helpen de bedrijfssoftware boxen van het ICT informatiecentrum u. Voorbeelden daarvan zijn de ERP box, CRM box, HRM box en zo meer. Met een box krijgt u de handvatten en een leidraad om uw softwareproject goed aan te pakken. U weet wat belangrijk is, heeft via de box toegang tot de noodzakelijke kennis over de software, maakt kennis met oplossingen, kent de valkuilen en kan voorkomen dat uw softwareproject straks bij de 50% behoort die qua kosten, functionaliteit of planning ontsporen. Een box helpt u altijd, kost u niets en mag u vrijblijvend gebruiken. Duizenden andere beslissers deden dat al voor u.

Waaruit bestaat een box?

Iedere bedrijfssoftware box biedt u kennis over de software zelf, de selectie ervan en het aansturen van het softwareproject. Daarnaast omvat de box informatie over softwareoplossingen, ontwikkelingen en praktijktoepassingen. Veel informatie zit in boeken en andere (digitale) publicaties. Praktische en op uw project gerichte informatie krijgt u rechtstreeks van softwarespecialisten. U krijgt dus ook direct een antwoord op uw vragen over het softwareproject. Alle onderdelen tezamen vormen een compleet pakket aan kennis en informatie dat u stap voor stap begeleidt bij het vinden, selecteren en implementeren van nieuwe bedrijfssoftware. U maakt alleen gebruik van de informatie die u nodig heeft. Meerdere mensen in uw projectteam kunnen van de informatie gebruik maken.

Meer over de
ERP box
CRM box
HRM box
Alle bedrijfssoftwareboxen

Suggesties om verder te lezen:
Uitstelgedrag bij IT projecten. Herkenbaar?
Zo voorkomt u dat uw IT project ook crasht – Whitepaper
Handboek softwareselectie – Gratis e-boek

Digitale transitie lukt niet altijd, blijkt bij de overheid

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digitale transitie lukt niet altijd, blijkt bij de overheid

Digitale transitie

Bij veel overheidsorganisaties houdt de leiding zich bezig met het ontwikkelen van beleid en het aansturen van de operatie. IT wordt overgelaten aan technische specialisten. Dat is de belangrijkste obstructie bij het doorvoeren van de digitale transitie. Vermijd daarom de volgende veelgemaakte fouten.

  • ICT is doorgaans leidend
    Eindgebruikers begrijpen het belang en de waarde van een digitaliseringsoperatie niet, want ICT is alleen maar bezig met het opleveren van projecten binnen de gestelde tijd en budgetten.
  • Inbedding in de organisatie ontbreekt
    IT kijkt meer naar systemen dan naar processen en wil daarom nieuwe functionaliteit implementeren in bestaande organisatorische structuren. Dat gaat meestal mis.
  • Blijven werken op de oude manier
    Gevolg van veel digitaliseringstrajecten is dat medewerkers het mandaat krijgen om meer taken uit te voeren. Wanneer dit niet wordt aangemoedigd, volgt er geen gedragsverandering.
  • Alleen technologische integratie
    Wanneer de digitale transitie gericht is op nauwere samenwerking, bijvoorbeeld tussen gemeenten of afdelingen wordt vaak alleen gekeken naar ‘applicatie-harmonisatie’ en niet naar de integratie van processen.

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
Digitale transformatie – Hoe nieuwe IT en technologie markten, businessmodellen en bedrijven beïnvloeden
Waarom IT projecten mislukken – Gratis e-boek
Alle berichten over digitale transformatie